ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ εν όψει μεταφυτεύσεων

Θέματα που αφορούν τα Bonsai
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 21 times
Been thanked: 62 times

Re: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ εν όψει μεταφυτεύσεων

Δημοσίευση από karesansui »

VAGOS_A έγραψε:[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... elpsos.gif[/img]

Όταν λέτε μεταφύτευση εννοείται?????????????????????????????????????
Μεταφύτευση είναι εκείνη η διαδικασία κατά την οποία, μετακινείς το μπονσάι απο το υπάρχον δοχείο που αναπτύσσεται, εν συνεχεία περιορίζεις τον υπάρχοντα όγκο του ριζικού συστήματος και το επαναφυτεύεις στο ίδιο ή άλλο δοχείο με νέο, φρέσκο υπόστρωμα.
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
Άβαταρ μέλους

VAGOS_A
Shohin
Shohin
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Δημοσίευση από VAGOS_A »

[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... elpsos.gif[/img]

Όταν λέτε μεταφύτευση εννοείται?????????????????????????????????????
Άβαταρ μέλους

karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής

Harris έγραψε:Τα ποτ τα καθαριζω με χλωρίνη και με μυκητοκτονο και οχι με υλικα με σαπουνι... Γιατι αφηνουν κατάλοιπα επάνω στα ποτ... Όπως και στα ποτηρια που πινουμε νερο! Εχω χασει ψαρι ετσι... :(
Άν τα ξεπλύνεις μετά το πλύσιμο με τα ανάλογα χημικά ΔΕΝ έχουν κατάλοιπα. Οπότε θα πίνεις νερό χωρίς ...σαπούνι [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... olling.gif[/img]

Σωστό αυτό που αναφέρει η Αλεξάνδρα αν και προτιμώ να τα βουρτσίζω με 1:1 λευκό ξύδι και μαγειρική σόδα(Όξινο Ανθρακικό Νάτριο) και τα ξεπλένω με νερό σκέτο!
Οι μύκητες σε όξινο περιβάλλον πάνε περίπατο!!
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
Άβαταρ μέλους

karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής

'Εχει ξαναγραφεί εδώ στο forum. "Συνταγή" για το τέλειο υπόστρωμα δεν υπάρχει! Η υπόθεση αυτή είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων όπως το είδος του δέντρου, το μικροκλιματικό περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει κι αναπτύσσεται, ποιός το φροντίζει και πόσο ασχολείται μαζί του, το πότισμά του, η λίπανσή του, το φώς και η σκίαση που δέχεται καθημερινά, όλα αυτά είναι αλληλοεξαρτώμενα!
Προσωπικά πειραματίζομαι γύρω στα 10 χρόνια για το σωστό μίγμα και ακόμα "ψάχνομαι" όπως και οι περισσότεροι εξάλλου και θαρρώ πως το θέμα αυτό δεν θα κλείσει ποτέ!
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
Άβαταρ μέλους

mix.dny
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από mix.dny »

Χαρη εχεις δικιο!Παιζει ρολο και το δεντρο!Η συνταγες διαφερουν.Χρειαζεται κριση προσωπικη και πρωτοβουλια!
Να θυμηθώ, να ξεχαστώ
να γίνω ερυθρελάτη
οι ρίζες μου στον ουρανό
τα φύλλα στο κρεβάτι

Topic author
My Nellie
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από My Nellie »

[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/richedit ... oIM/53.gif[/img]
Καλημέρα, Ρία!
Άβαταρ μέλους

RiaDr
Imperial Masterpiece
Imperial Masterpiece
Has thanked: 6 times
Been thanked: 6 times

Δημοσίευση από RiaDr »

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες! Ευχαριστούμε![img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... _smile.gif[/img]
"Το καλύτερο λίπασμα για τα φυτά είναι η σκιά του κηπουρού.."
Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 117 times
Been thanked: 193 times
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Harris »

Τα ποτ τα καθαριζω με χλωρίνη και με μυκητοκτονο και οχι με υλικα με σαπουνι... Γιατι αφηνουν κατάλοιπα επάνω στα ποτ... Όπως και στα ποτηρια που πινουμε νερο! Εχω χασει ψαρι ετσι... :(

Το χωμα ειανι αναλογα με το τι δεντρο χρησιμοποιείς! Όπως και τι ποτ να χρησιμοποιησεις.... Απο την μικρη μου εμπειρια αυτα τα χρονια καταλαβα οτι τα δεντρα σε πολυ μικρα ποτ εδω στην Ελλαδα ειναι δυσκολο να επιβιώσουν... Εκτός εαν το παίρνεις μαζι σου στις διακοπες... ή εαν το υπερποτίζεις με το αυτοματο ποτισμα (με το κίνδυνο να το πεθάνει απο μυκητες που θα πολλαπλασιαστουν λογο υγρασιας και ζέστης και θα σου σκοτώσει τις ριζες.)

Παιζει ρολο και το τι δεντρο μιλαμε... Δεν υπαρχει μια τοσο γενικη αποψη...
Το μόνο bonsai που δεν χρειάζεται φροντίδα είναι το πλαστικό.
Η αγάπη είναι το καλύτερο λίπασμα.
Μπονσάι είναι η έκφραση του είναι μου μέσα από την δημιουργία της φύσης για μια ανώτερη από εμένα προς τους άλλους αγάπη. Χ.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους

mix.dny
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από mix.dny »

Μπορει πολλοι να διαφωνησουν μαζι μου,και το εχω ξαναπει στο forum,εγω προτιμω να χρησιμοποιω πιο "λασπωδες" υποστρωμα,γιατι θεωρω οτι διαφορετικα υπαρχει προβλημα με τον καλοκαιρινο καυσωνα.Η δυσκολη εποχη στην ελλαδα για τα bonsai ειναι το καλοκαιρι και αν το υποστρωμα ειναι αρκετα πορωδες δεν κρατα τοση υγρασια οση απαιτει το φυτο για να ζησει.Βεβαια αν ποτιζεις 3 φορες την ημερα,κατι μπορει να γινει,αλλα δεν θα μπορεις να πας ουτε μονοημερη μακρια τους!Γνωριζω πως δεν χρησιμοποιω και το καλυτερο υποστρωμα,αλλα με πιο αραιο ποτισμα και λιπασμα,τα πανε μια χαρα τα δεντρα μου.Συνιθως κλεινω τις τρυπες με την σκονη που αναφερει η Αλεξανδρα η με λιγο τυρφη η με λεπτη αμμο.Παντα ομως το νερο πρεπει να απομακρυνεται συντομα απο το δοχειο για να μην λασπωνει![img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... nfused.gif[/img]Καθε σχολιο ευπροσδεκτο!
Να θυμηθώ, να ξεχαστώ
να γίνω ερυθρελάτη
οι ρίζες μου στον ουρανό
τα φύλλα στο κρεβάτι

Topic author
My Nellie
Imperial
Imperial

Μη ξεχάσετε επίσης να καθαρίσετε ό,τι παλιά pots έχετε.
Πλύντε τα καλά με χλιαρή σαπουνάδα και στεγνώστε τα.
Εάν έχουν πρόβλημα με συγκεντρωμένα άλατα, βουρτσίστε τα με μία παλιά οδοντόβουρτσα και ξύδι.

Topic author
My Nellie
Imperial
Imperial

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ εν όψει μεταφυτεύσεων

Ξεκινώντας θέλω να πω ότι αυτή την ώρα ελπίζω όλα τα μέλη του Bonsaiclub.gr που έχουν την δυνατότητα να βρίσκονται στο Σύνταγμα και να διαδηλώνουν την απαίτηση όλων μας για μία ζωή με αξιοπρέπεια. Εγώ δυστυχώς είμαι ανάμεσα σ' εκείνους που για λόγους αντικειμενικούς δεν μπορώ να συμμετέχω κι έτσι σκέφθηκα να κάνω κάτι χρήσιμο για την μικρή διαδικτυακή μας κοινότητα.

Ίσως πολλά από τα νέα μέλη που μόλις αρχίζουν τα πρώτα τους βήματα στον μακρύ κι άγνωστο δρόμο του μπονσάϊ, να μη γνωρίζουν πώς πρέπει να προετοιμάσουν τα υλικά τους για τις επικείμενες μεταφυτεύσεις της Άνοιξης, που θα έρθει όπου να 'ναι..., πού θα πάει?
Λοιπόν, θα πρέπει να συγκεντρώσετε τα υλικά τα οποία θα αποτελέσουν τα συστατικά του υποστρώματος, δηλαδή ελαφρόπετρα ή άμμο ή χαλίκι ή λάβα ή κάποιο από τα ξενικά υλικά όπως το akadama, τύρφη ή άλλο είδος οργανικού υλικού, φλούδες δένδρων, κλπ.
Στην συνέχεια θα πρέπει να κοσκινίσετε προσεκτικά τα ανόργανα για να απορρίψετε όσο το δυνατόν την σκόνη η οποία βρίσκεται μέσα στις σακκούλες της συσκευασίας τους.
Έπειτα θα τα πλύνετε με άφθονο νερό για να καθαρισθούν τελείως από την σκόνη και έτσι θα είναι έτοιμα όταν θα στεγνώσουν να τα φυλάξετε σε κατάλληλα κουτιά για να τα χρησιμοποιήσετε στο μίγμα υποστρώματος.
Θα εκπλαγείτε από το ποσοστό λεπτής σκόνης που θα καθαρίσετε.
Αυτή η διαδικασία είναι απολύτως απαραίτητη γιατί αλλιώς αυτή η σκόνη θα κατακαθίσει στο δοχείο και θα σχηματίσει λάσπη που θα κατακρατάει την υγρασία με άσχημα αποτελέσματα για τα φυτά σας.
Επίσης εξετάστε την περίπτωση να χρειασθείτε αποστείρωση των οργανικών που θα χρησιμοποιήσετε. Εάν το κρίνετε απαραίτητο, τότε μπορείτε να τα βάλετε στον φούρνο της κουζίνας σας σε θερμοκρασία 180 β. C επί 1-2 ώρες και θα είσθε ΟΚ.
Απάντηση