ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ εν όψει μεταφυτεύσεων
-
karesansui
- Συντονιστής

- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 62 times
Re: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ εν όψει μεταφυτεύσεων
Μεταφύτευση είναι εκείνη η διαδικασία κατά την οποία, μετακινείς το μπονσάι απο το υπάρχον δοχείο που αναπτύσσεται, εν συνεχεία περιορίζεις τον υπάρχοντα όγκο του ριζικού συστήματος και το επαναφυτεύεις στο ίδιο ή άλλο δοχείο με νέο, φρέσκο υπόστρωμα.VAGOS_A έγραψε:[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... elpsos.gif[/img]
Όταν λέτε μεταφύτευση εννοείται?????????????????????????????????????
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
-
VAGOS_A
- Shohin

- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... elpsos.gif[/img]
-
karesansui
- Συντονιστής

Άν τα ξεπλύνεις μετά το πλύσιμο με τα ανάλογα χημικά ΔΕΝ έχουν κατάλοιπα. Οπότε θα πίνεις νερό χωρίς ...σαπούνι [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... olling.gif[/img]Harris έγραψε:Τα ποτ τα καθαριζω με χλωρίνη και με μυκητοκτονο και οχι με υλικα με σαπουνι... Γιατι αφηνουν κατάλοιπα επάνω στα ποτ... Όπως και στα ποτηρια που πινουμε νερο! Εχω χασει ψαρι ετσι...![]()
Σωστό αυτό που αναφέρει η Αλεξάνδρα αν και προτιμώ να τα βουρτσίζω με 1:1 λευκό ξύδι και μαγειρική σόδα(Όξινο Ανθρακικό Νάτριο) και τα ξεπλένω με νερό σκέτο!
Οι μύκητες σε όξινο περιβάλλον πάνε περίπατο!!
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
Σπεύδε βραδέως
-
karesansui
- Συντονιστής

'Εχει ξαναγραφεί εδώ στο forum. "Συνταγή" για το τέλειο υπόστρωμα δεν υπάρχει! Η υπόθεση αυτή είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων όπως το είδος του δέντρου, το μικροκλιματικό περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει κι αναπτύσσεται, ποιός το φροντίζει και πόσο ασχολείται μαζί του, το πότισμά του, η λίπανσή του, το φώς και η σκίαση που δέχεται καθημερινά, όλα αυτά είναι αλληλοεξαρτώμενα!
Προσωπικά πειραματίζομαι γύρω στα 10 χρόνια για το σωστό μίγμα και ακόμα "ψάχνομαι" όπως και οι περισσότεροι εξάλλου και θαρρώ πως το θέμα αυτό δεν θα κλείσει ποτέ!
Προσωπικά πειραματίζομαι γύρω στα 10 χρόνια για το σωστό μίγμα και ακόμα "ψάχνομαι" όπως και οι περισσότεροι εξάλλου και θαρρώ πως το θέμα αυτό δεν θα κλείσει ποτέ!
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
Σπεύδε βραδέως
-
mix.dny
- Imperial

Χαρη εχεις δικιο!Παιζει ρολο και το δεντρο!Η συνταγες διαφερουν.Χρειαζεται κριση προσωπικη και πρωτοβουλια!
Να θυμηθώ, να ξεχαστώ
να γίνω ερυθρελάτη
οι ρίζες μου στον ουρανό
τα φύλλα στο κρεβάτι
να γίνω ερυθρελάτη
οι ρίζες μου στον ουρανό
τα φύλλα στο κρεβάτι
-
My Nellie
Topic author - Imperial

[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/richedit ... oIM/53.gif[/img]
Καλημέρα, Ρία!
Καλημέρα, Ρία!
-
RiaDr
- Imperial Masterpiece

- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 6 times
Πολύ χρήσιμες πληροφορίες! Ευχαριστούμε![img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... _smile.gif[/img]
"Το καλύτερο λίπασμα για τα φυτά είναι η σκιά του κηπουρού.."
-
Harris
- Συντονιστής

- Has thanked: 117 times
- Been thanked: 193 times
- Επικοινωνία:
Τα ποτ τα καθαριζω με χλωρίνη και με μυκητοκτονο και οχι με υλικα με σαπουνι... Γιατι αφηνουν κατάλοιπα επάνω στα ποτ... Όπως και στα ποτηρια που πινουμε νερο! Εχω χασει ψαρι ετσι... 
Το χωμα ειανι αναλογα με το τι δεντρο χρησιμοποιείς! Όπως και τι ποτ να χρησιμοποιησεις.... Απο την μικρη μου εμπειρια αυτα τα χρονια καταλαβα οτι τα δεντρα σε πολυ μικρα ποτ εδω στην Ελλαδα ειναι δυσκολο να επιβιώσουν... Εκτός εαν το παίρνεις μαζι σου στις διακοπες... ή εαν το υπερποτίζεις με το αυτοματο ποτισμα (με το κίνδυνο να το πεθάνει απο μυκητες που θα πολλαπλασιαστουν λογο υγρασιας και ζέστης και θα σου σκοτώσει τις ριζες.)
Παιζει ρολο και το τι δεντρο μιλαμε... Δεν υπαρχει μια τοσο γενικη αποψη...
Το χωμα ειανι αναλογα με το τι δεντρο χρησιμοποιείς! Όπως και τι ποτ να χρησιμοποιησεις.... Απο την μικρη μου εμπειρια αυτα τα χρονια καταλαβα οτι τα δεντρα σε πολυ μικρα ποτ εδω στην Ελλαδα ειναι δυσκολο να επιβιώσουν... Εκτός εαν το παίρνεις μαζι σου στις διακοπες... ή εαν το υπερποτίζεις με το αυτοματο ποτισμα (με το κίνδυνο να το πεθάνει απο μυκητες που θα πολλαπλασιαστουν λογο υγρασιας και ζέστης και θα σου σκοτώσει τις ριζες.)
Παιζει ρολο και το τι δεντρο μιλαμε... Δεν υπαρχει μια τοσο γενικη αποψη...
-
mix.dny
- Imperial

Μπορει πολλοι να διαφωνησουν μαζι μου,και το εχω ξαναπει στο forum,εγω προτιμω να χρησιμοποιω πιο "λασπωδες" υποστρωμα,γιατι θεωρω οτι διαφορετικα υπαρχει προβλημα με τον καλοκαιρινο καυσωνα.Η δυσκολη εποχη στην ελλαδα για τα bonsai ειναι το καλοκαιρι και αν το υποστρωμα ειναι αρκετα πορωδες δεν κρατα τοση υγρασια οση απαιτει το φυτο για να ζησει.Βεβαια αν ποτιζεις 3 φορες την ημερα,κατι μπορει να γινει,αλλα δεν θα μπορεις να πας ουτε μονοημερη μακρια τους!Γνωριζω πως δεν χρησιμοποιω και το καλυτερο υποστρωμα,αλλα με πιο αραιο ποτισμα και λιπασμα,τα πανε μια χαρα τα δεντρα μου.Συνιθως κλεινω τις τρυπες με την σκονη που αναφερει η Αλεξανδρα η με λιγο τυρφη η με λεπτη αμμο.Παντα ομως το νερο πρεπει να απομακρυνεται συντομα απο το δοχειο για να μην λασπωνει![img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... nfused.gif[/img]Καθε σχολιο ευπροσδεκτο!
Να θυμηθώ, να ξεχαστώ
να γίνω ερυθρελάτη
οι ρίζες μου στον ουρανό
τα φύλλα στο κρεβάτι
να γίνω ερυθρελάτη
οι ρίζες μου στον ουρανό
τα φύλλα στο κρεβάτι
-
My Nellie
Topic author - Imperial

Μη ξεχάσετε επίσης να καθαρίσετε ό,τι παλιά pots έχετε.
Πλύντε τα καλά με χλιαρή σαπουνάδα και στεγνώστε τα.
Εάν έχουν πρόβλημα με συγκεντρωμένα άλατα, βουρτσίστε τα με μία παλιά οδοντόβουρτσα και ξύδι.
Πλύντε τα καλά με χλιαρή σαπουνάδα και στεγνώστε τα.
Εάν έχουν πρόβλημα με συγκεντρωμένα άλατα, βουρτσίστε τα με μία παλιά οδοντόβουρτσα και ξύδι.
-
My Nellie
Topic author - Imperial

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ εν όψει μεταφυτεύσεων
Ξεκινώντας θέλω να πω ότι αυτή την ώρα ελπίζω όλα τα μέλη του Bonsaiclub.gr που έχουν την δυνατότητα να βρίσκονται στο Σύνταγμα και να διαδηλώνουν την απαίτηση όλων μας για μία ζωή με αξιοπρέπεια. Εγώ δυστυχώς είμαι ανάμεσα σ' εκείνους που για λόγους αντικειμενικούς δεν μπορώ να συμμετέχω κι έτσι σκέφθηκα να κάνω κάτι χρήσιμο για την μικρή διαδικτυακή μας κοινότητα.
Ίσως πολλά από τα νέα μέλη που μόλις αρχίζουν τα πρώτα τους βήματα στον μακρύ κι άγνωστο δρόμο του μπονσάϊ, να μη γνωρίζουν πώς πρέπει να προετοιμάσουν τα υλικά τους για τις επικείμενες μεταφυτεύσεις της Άνοιξης, που θα έρθει όπου να 'ναι..., πού θα πάει?
Λοιπόν, θα πρέπει να συγκεντρώσετε τα υλικά τα οποία θα αποτελέσουν τα συστατικά του υποστρώματος, δηλαδή ελαφρόπετρα ή άμμο ή χαλίκι ή λάβα ή κάποιο από τα ξενικά υλικά όπως το akadama, τύρφη ή άλλο είδος οργανικού υλικού, φλούδες δένδρων, κλπ.
Στην συνέχεια θα πρέπει να κοσκινίσετε προσεκτικά τα ανόργανα για να απορρίψετε όσο το δυνατόν την σκόνη η οποία βρίσκεται μέσα στις σακκούλες της συσκευασίας τους.
Έπειτα θα τα πλύνετε με άφθονο νερό για να καθαρισθούν τελείως από την σκόνη και έτσι θα είναι έτοιμα όταν θα στεγνώσουν να τα φυλάξετε σε κατάλληλα κουτιά για να τα χρησιμοποιήσετε στο μίγμα υποστρώματος.
Θα εκπλαγείτε από το ποσοστό λεπτής σκόνης που θα καθαρίσετε.
Αυτή η διαδικασία είναι απολύτως απαραίτητη γιατί αλλιώς αυτή η σκόνη θα κατακαθίσει στο δοχείο και θα σχηματίσει λάσπη που θα κατακρατάει την υγρασία με άσχημα αποτελέσματα για τα φυτά σας.
Επίσης εξετάστε την περίπτωση να χρειασθείτε αποστείρωση των οργανικών που θα χρησιμοποιήσετε. Εάν το κρίνετε απαραίτητο, τότε μπορείτε να τα βάλετε στον φούρνο της κουζίνας σας σε θερμοκρασία 180 β. C επί 1-2 ώρες και θα είσθε ΟΚ.
Ίσως πολλά από τα νέα μέλη που μόλις αρχίζουν τα πρώτα τους βήματα στον μακρύ κι άγνωστο δρόμο του μπονσάϊ, να μη γνωρίζουν πώς πρέπει να προετοιμάσουν τα υλικά τους για τις επικείμενες μεταφυτεύσεις της Άνοιξης, που θα έρθει όπου να 'ναι..., πού θα πάει?
Λοιπόν, θα πρέπει να συγκεντρώσετε τα υλικά τα οποία θα αποτελέσουν τα συστατικά του υποστρώματος, δηλαδή ελαφρόπετρα ή άμμο ή χαλίκι ή λάβα ή κάποιο από τα ξενικά υλικά όπως το akadama, τύρφη ή άλλο είδος οργανικού υλικού, φλούδες δένδρων, κλπ.
Στην συνέχεια θα πρέπει να κοσκινίσετε προσεκτικά τα ανόργανα για να απορρίψετε όσο το δυνατόν την σκόνη η οποία βρίσκεται μέσα στις σακκούλες της συσκευασίας τους.
Έπειτα θα τα πλύνετε με άφθονο νερό για να καθαρισθούν τελείως από την σκόνη και έτσι θα είναι έτοιμα όταν θα στεγνώσουν να τα φυλάξετε σε κατάλληλα κουτιά για να τα χρησιμοποιήσετε στο μίγμα υποστρώματος.
Θα εκπλαγείτε από το ποσοστό λεπτής σκόνης που θα καθαρίσετε.
Αυτή η διαδικασία είναι απολύτως απαραίτητη γιατί αλλιώς αυτή η σκόνη θα κατακαθίσει στο δοχείο και θα σχηματίσει λάσπη που θα κατακρατάει την υγρασία με άσχημα αποτελέσματα για τα φυτά σας.
Επίσης εξετάστε την περίπτωση να χρειασθείτε αποστείρωση των οργανικών που θα χρησιμοποιήσετε. Εάν το κρίνετε απαραίτητο, τότε μπορείτε να τα βάλετε στον φούρνο της κουζίνας σας σε θερμοκρασία 180 β. C επί 1-2 ώρες και θα είσθε ΟΚ.