Ενα χαμένο άγνωστο φιλμ: Πρόσφυγες του 1922, Σμύρνη, Αθήνα,

Εδώ γράφουμε οτιδήποτε δεν έχει σχέση με τα μπονσάι
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 21 times
Been thanked: 62 times

Re: Ενα χαμένο άγνωστο φιλμ: Πρόσφυγες του 1922, Σμύρνη, Αθή

Δημοσίευση από karesansui »

Όντως, άλλο ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο για το τέλος μιας "Μεγάλης Ιδέας".
(Δεν έχω μικρασιατική καταγωγή αλλά μεγαλωμένος στον Πειραιά κοντά στην Νίκαια, πάντα με συντροφεύουν οι παιδικές αναμνήσεις απο την προσφυγική αυτή γειτονιά, οι μυρωδιές της, οι καημοί της, τα παιγνίδια που κάναμε στους χωμάτινους δρόμους, οι ιστορίες απο τις μικρασιάτισες γιαγιάδες, τα τραγούδια που μας έλεγαν, οι πόθοι κι οι ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς!)

ΥΓ: Χωρίς να θέλω να κάνω πολιτική θα ήθελα να επισημάνω τον θετικό ρόλο που παίξανε οι ΗΠΑ στην ανακούφιση των προσφύγων προσφέροντας την ανθρωπιστική τους βοήθεια σε μια χώρα που λωβημένη απο τον πόλεμο δεν μπορούσε να "αντέξει" ούτε χίλιους, πόσο μάλλον, ένα (#100000 εκατομμύριο πρόσφυγες.
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake

My Nellie
Imperial
Imperial
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Ενα χαμένο άγνωστο φιλμ: Πρόσφυγες του 1922, Σμύρνη, Αθή

Δημοσίευση από My Nellie »

Harris έγραψε:... ... ...βρήκε το μοναδικό αυτό ντοκουμέντο, το έσωσε από τη φθορά του χρόνου, και έτσι, είμαστε τώρα σε θέση να δούμε αυτά τα μοναδικά σπαράγματα της μνήμης.

Αναδημοσίευση από το http://xyzcontagion.wordpress.com/ 5

Σπάραγμα = αποσπασμένο κομμάτι, από το ρήμα σπαράσσω = ανοίγω στα δύο/μαδώ
Κυριολεκτικά και μεταφορικά σπάραγμα/σπαραγμός...
Λόγω καταγωγής (από τον πατέρα μου) κάθε τι σχετικό με το ζήτημα των αλησμόνητων πατρίδων με συγκινεί βαθύτατα....
Άβαταρ μέλους

Topic author
Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 111 times
Been thanked: 176 times
Επικοινωνία:

Ενα χαμένο άγνωστο φιλμ: Πρόσφυγες του 1922, Σμύρνη, Αθήνα,

Δημοσίευση από Harris »

[img]http://tvxs.gr/sites/default/files/imag ... e-2_52.jpg[/img]

Ενα χαμένο άγνωστο φιλμ: Πρόσφυγες του 1922, Σμύρνη, Αθήνα, Πειραιάς
07:29 - Δευ 11/04/2011, tvxsteam [ - ] Μέγεθος [ + ]

Ο George Magarian, γεννημένος το 1895 σπούδασε στο “Αμερικανικό Κολλέγιο” στο Ικόνιο (Konya) της Τουρκίας. Αργότερα, διατέλεσε διευθυντής της ΧΑΝΘ ΧΕΝ (=Χριστιανική Ενωση Νέων, ΧΑΝΘ για τη Θεσσαλονίκη, ή αλλιώς γνωστή ως YMCA), στο παράρτημα του Ικονίου.

[youtube]GSqsTQJzybA[/youtube]

Αν και η ΧΑΝΘ δεν είναι φιλανθρωπική οργάνωση, την περίοδο των γεγονότων στη Μικρά Ασία, το 1922, οργάνωσε δομές ανακούφισης των θυμάτων της τραγωδίας αυτής. Ο George Magarian, την ίδια στιγμή που συμμετείχε στα γεγονότα αυτά, την ίδια στιγμή, με μια μηχανή 35 mm, κινηματογράφησε πολλές σκηνές της ανθρωπιστικής καταστροφής, στη Σμύρνη, στην Αθήνα και στον Πειραιά.

Οι συγκλονιστικές αυτές εικόνες παρέμειναν επί 60 και πλέον χρόνια στο διαμέρισμα της συζύγου του, στη Νέα Υόρκη. Ολοι αγνοούσαν την ύπαρξή τους, έως ότου το 2008 ο εγγονός του βρήκε το μοναδικό αυτό ντοκουμέντο, το έσωσε από τη φθορά του χρόνου, και έτσι, είμαστε τώρα σε θέση να δούμε αυτά τα μοναδικά σπαράγματα της μνήμης.

Αναδημοσίευση από το http://xyzcontagion.wordpress.com/

5
Το μόνο bonsai που δεν χρειάζεται φροντίδα είναι το πλαστικό.
Η αγάπη είναι το καλύτερο λίπασμα.
Μπονσάι είναι η έκφραση του είναι μου μέσα από την δημιουργία της φύσης για μια ανώτερη από εμένα προς τους άλλους αγάπη. Χ.
Εικόνα
Απάντηση