Χωματα απο Ιαπωνια

Εδώ γράφουμε οτιδήποτε δεν έχει σχέση με τα μπονσάι
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

Philip
Masterpiece
Masterpiece
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Χωματα απο Ιαπωνια

Δημοσίευση από Philip »

karesansui έγραψε: Κάνω μία πρόταση...να εισάγουμε ομαδικά κάποια μεγάλη ποσότητα μήπως πετύχουμε καλύτερη τιμή... θα στείλω γράμμα να τους ρωτήσω!
Και δεν κανεις Παναγιωτη [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... n_razz.gif[/img]

Υπαρχει και άλλη λυση ....την εχω προχωρησει αλλα καλυτερα να τα πουμε απο κοντα. [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /dance.gif[/img]
Όσον αφορά τους πειραματισμούς μας Φίλιππε, όλα καταλήγουν πως το ακαντάμα είναι ανυπέρβλητο και πολύ φοβάμαι, αναντικατάστατο!
Δυστυχως ...εχουμε την ιδια αποψη, τα πλεονεκτηματα του ειναι πολλα. Αλλα αμα προσεχουμε λιγο παραπανω βολευομαστε και με τα άλλα [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... e_wink.gif[/img]
Πρόσφατα δοκιμάζω αργιλόχωμα μαζεμμένο απο το βουνό με ελαφρόπετρα και λίγο τύρφη...συμπεράσματα ακόμα είναι νωρίς να εξαχθούν...
Σε τι δεντρο ? Ξερεις πολυ συντηρουν γιουνιπερους σε αργιλοχωμα . Εγω εχω δυο shimpaku και τους συντηρω σε αργιλοχωμα με ασβεστουχο χωμα (πασπαρα το λενε στο χωριο μου[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... shifty.gif[/img])
Άβαταρ μέλους

Philip
Masterpiece
Masterpiece

Δημοσίευση από Philip »

Hfestion έγραψε: Πολυ καλα τα λες, αλλα τα βρίσκεις όλα Αυτά;
Εγω μόνο τρυφοχωμα, ελαφροπετρα και ποταμισια άμμο έχω βρει. Σε Βύρωνα , Υμηττό, Ηλιουπολη και Αργυρούπολη δεν Υπάρχει τίποτα αλλο[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /think.gif[/img]

Ναι εκτος απο την αμμο γατας ολα τα άλλα ειναι με αφθονια στην χωρα μας και μπορεις ευκολα να τα βρεις....[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... n_razz.gif[/img]

Τι σου λειπει απο την συλλογη σου ??
Άβαταρ μέλους

karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 21 times
Been thanked: 62 times

Δημοσίευση από karesansui »

Paulos έγραψε:Τελικα επειδη εχω να κανω μερικες μεταφυτεύσεις τι χωμα να βάλω?
Μεταφύτευση σε δοχείο έτοιμου, ολοκληρωμένου δέντρου ή απλά δέντρου σε προγύμναση (training);
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
Άβαταρ μέλους

Paulos
Imperial
Imperial
Has thanked: 3 times
Been thanked: 10 times

Δημοσίευση από Paulos »

Τελικα επειδη εχω να κανω μερικες μεταφυτεύσεις τι χωμα να βάλω?
τη συγγένεια της ανθρώπινης διανοίας προς τον Άπειρον Λόγον
Άβαταρ μέλους

karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής

Αλεξάνδρα, την επεξεργασμένη άργιλο της Damolin Δανίας δεν την εισάγουν πουθενά στην βαλκανική λόγω υψηλού
κόστους μεταφορικών απ΄ότι μου απάντησε η Damolin ούτε καν Γαλλία και Ιβηρική! Απο πουθενά δε δεν μπόρεσα να προμηθευτώ online την άμμο αυτή γιατί τα μεταφορικά υπερβαίνουνε το κόστος αγοράς κατά πολύ. Ο μόνος που διαθέτει άμμο της Damolin διαδυκτιακά είναι ο greendragonbonsai.
http://www.greendragonbonsai.co.uk/BONS ... BONSAI.htm

Κάνω μία πρόταση...να εισάγουμε ομαδικά κάποια μεγάλη ποσότητα μήπως πετύχουμε καλύτερη τιμή... θα στείλω γράμμα να τους ρωτήσω!

Όσον αφορά τους πειραματισμούς μας Φίλιππε, όλα καταλήγουν πως το ακαντάμα είναι ανυπέρβλητο και πολύ φοβάμαι, αναντικατάστατο!
Πρόσφατα δοκιμάζω αργιλόχωμα μαζεμμένο απο το βουνό με ελαφρόπετρα και λίγο τύρφη...συμπεράσματα ακόμα είναι νωρίς να εξαχθούν...
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 421 times
Been thanked: 359 times

Δημοσίευση από Hfestion »

Η άμμος γάτας (Damolin) που ανέφερε ο Παναγιώτης έχει άριστα αποτελέσματα, δίνοντας περισσότερο προσοχή στο ΡΗ και στην απορρόφηση του αζώτου. Την έχω δοκιμάσει σε αρκετά δέντρα μπονσαι .
Χαλίκι, άργιλο, ποταμίσια άμμο, τύρφη, ελαφρόπετρα , φλοιός πεύκου, λαβα, περλίτη, φυτόχωμα κ.α πολλά ,

Πολυ καλα τα λες, αλλα τα βρίσκεις όλα Αυτά;
Εγω μόνο τρυφοχωμα, ελαφροπετρα και ποταμισια άμμο έχω βρει. Σε Βύρωνα , Υμηττό, Ηλιουπολη και Αργυρούπολη δεν Υπάρχει τίποτα αλλο[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /think.gif[/img]
"Πολεμιστής του κήπου,,

https://youtube.com/channel/UCPhRP1KKAIFWG6kHAEJf0Zg
Άβαταρ μέλους

Philip
Masterpiece
Masterpiece

Δημοσίευση από Philip »

Ωραία συζήτηση ανοίξαμε…πρέπει να αρχίσουμε τις δοκιμές με τα υποστρώματα για να αφήσουμε κάποια παρακαταθήκη στα παιδία μας...[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /think.gif[/img]

Όσο για το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί στην Ιαπωνία ότι έρχεται από εκεί πρέπει να μας προβληματίζει, γιατί αυτοί δημοσιεύσανε το πρόβλημα ενώ αλλού το κρατάνε κρυφό( Υμηττός, εργοστάσια Δεη, μεταλλαγμένα τρόφιμα, υδροφόρος ορίζοντας Μόρνου, Μαραθώνα κ.α, πυρηνικές δοκιμές…..κ.α πάρα πολλά.)

Ευτυχώς είχα προβλέψει ….. Αν σκεφτεί κανείς ότι έχω 4 σακιά ακαδάμα κ 2 kiryu ,το κάθε σακί ζυγίζει 10 κιλά και κάθε 4 χρόνια χαλάω 2 κιλά για όλα τα μπονσαι μου σκεφτείτε για πόσα χρόνια με φτάνει……….δεν ξέρω εάν θα ζω…[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... nfused.gif[/img]

Τώρα για τα χώματα ότι θ’ αναφέρω αφορά προσωπική εμπειρία που αφορά το μικροκλίμα μου την προσωπική συλλογή δέντρων(ποικιλία) , συγκεκριμένες εφαρμογές που έχουν να κάνουν με την λίπανση, κοκκομετρία, πότισμα, ΡΗ.
Πιστεύω ότι όλα αυτά πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας ώστε να διαλέγουμε το σωστό υπόστρωμα.

Σαν καλύτερο υπόστρωμα σε δέντρα μπονσαι θεωρώ τα γνωστά Ιαπωνικά . Οι δυνατότητες που σου προσφέρουν είναι πολλές για την πολύχρονη συντήρηση των δέντρων μπονσαι . Θεωρώ τους Ιάπωνες πολύ τυχερούς που τα έχουν.
Υπάρχουν όμως και άλλα πολύ καλά υποστρώματα που έχουν δοκιμαστεί με μεγάλη επιτυχία πάνω από 40 χρόνια στην καλλιέργεια μπονσαι. Στο διαδυκτιο έχει πολλά άρθρα από έμπειρους καλλιεργητές .

Η άμμος γάτας (Damolin) που ανέφερε ο Παναγιώτης έχει άριστα αποτελέσματα, δίνοντας περισσότερο προσοχή στο ΡΗ και στην απορρόφηση του αζώτου. Την έχω δοκιμάσει σε αρκετά δέντρα μπονσαι .
Χαλίκι, άργιλο, ποταμίσια άμμο, τύρφη, ελαφρόπετρα , φλοιός πεύκου, λαβα, περλίτη, φυτόχωμα κ.α πολλά , είναι υλικά που τα χρησιμοποιώ σε μίγμα αναλόγως το στάδιο και το είδος του δέντρου με πολύ καλά αποτελέσματα .

Όποτε όλα τα υποστρώματα είναι καλά αφού λάβουμε γνώση όλες τις παραμέτρους , υπάρχουν όμως και τα καλύτερα. [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... n_razz.gif[/img]

My Nellie
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από My Nellie »

karesansui έγραψε: ... ... Καμμία δεν προσεγγίζει ούτε κατ' ελάχιστον το υλικό αναφοράς, το ακαντάμα! Η άμμος που πλησιάζει κατα 90%+ το ακαντάμα είναι η άμμος της damolin Δανίας αλλά, όπως έγραψα πιό πάνω δεν υπάρχει περίπτωση να εισαχθεί στην ελλάδα λόγω κόστους!
... ...

Παναγιώτη, στον σύνδεσμο που έδωσα παραπάνω, διάβασα να γράφει κάποιος από Αγγλία ότι δεν εύρισκε το terramol της Damolin πουθενά εκεί και ότι ήρθε σ' επαφή μαζί τους και του συνέστησαν ένα μαγαζί (τροφοδοσία pet shop, αν θυμάμαι καλά) στο οποίο βρήκε σάκκους terramol 20 λίτρων.
Mήπως θα άξιζε τον κόπο να τους ρωτήσεις (εφ' όσον έχεις ήδη έρθει σ' επαφή μαζι τους προηγουμένως) εαν συνεργάζονται με κάποιον στην Ελλάδα ή και Βαλκάνια ακόμη (γιατί όχι?). Ή το έκανες ήδη και σου απάντησαν αρνητικά?
Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 111 times
Been thanked: 176 times
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Harris »

Για να εχουμε καλη αναπτυξη ριζικου συστηματος θέλουμε υπόστρωμα που να την βοηθαει και να μην το πνίγει. Φέτος θα ξεκινησω με μεταφυτεύσεις σε κάποια δέντρα σε training pots με χαλικι άμμο και χώμα ειδικο για όξινα δέντρα(τύρφη περλιτη κ.τ.λ κομποστ)
Το μόνο bonsai που δεν χρειάζεται φροντίδα είναι το πλαστικό.
Η αγάπη είναι το καλύτερο λίπασμα.
Μπονσάι είναι η έκφραση του είναι μου μέσα από την δημιουργία της φύσης για μια ανώτερη από εμένα προς τους άλλους αγάπη. Χ.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους

Topic author
loco
Shohin
Shohin

Δημοσίευση από loco »

georgehh έγραψε:Είμαι της άποψης οτι τα χώματα τελικά για bonsai θα τα χρειαστούμε σπάνια, εκτός αν έχουμε έτοιμα bonsai, απο κει και πέρα νομίζω ελαφρόπετρα, περλίτης, χαλικάκι κάνουν δουλειά... μέχρι να φτάσουμε να βάλουμε τα δεντράκια μας σε ποτ έχουμε δρόοοοομο

Δεν ειναι μονο θεμα για τα ετοιμα bonsai αλλα και για αυτα που εκπαιδευονται για bonsai για να αναπτυξουν το καταλληλο ριζικο συστημα.
Πετράν

Άβαταρ μέλους

karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής

Με την άμμο γάτας έχω πειραματιστεί εδώ και 5 χρόνια με ΟΛΕΣ τις υπάρχουσες και κυκλοφορούσες στην ελληνική αγορά.
Καμμία δεν προσεγγίζει ούτε κατ' ελάχιστον το υλικό αναφοράς, το ακαντάμα! Η άμμος που πλησιάζει κατα 90%+ το ακαντάμα είναι η άμμος της damolin Δανίας αλλά, όπως έγραψα πιό πάνω δεν υπάρχει περίπτωση να εισαχθεί στην ελλάδα λόγω κόστους!
Απο άλλες χώρες όποιος μπορεί σε ταξίδια του φέρνει μαζί του όπως είχα κάνει κι εγώ παληότερα απο Μ. Βρεττανία έχει καλώς.
Όσον αφορά τις εδώ τώρα. Τις ψιλοκοσκίνισα, τις ξέπλυνα, κλπ. αλλά όλες σε λάσπη μου κατέληγαν μετά απο λίγο, ακόμα και αυτές που αναγράφουν στην συσκευασία ότι χρησιμοποιούνται για τις γλάστρες- η My Cat, της Myta-
H μόνη που, μετά απο πολύ καλό ξέπλυμα μπορεί να μην παρουσιάζει την ιδιότητα της συσσωμάτωσης (clumping) που χαρακτηρίζει το προιόν, είναι της Purina, αλλά αισθητικά δεν είναι αποδεκτή νομίζω.Έχει ένα άσπρο-γκρί χρώμα!
Αν νομίζει κάποιος πως διαθέτει κάποια θετικά στοιχεία για τις υπάρχουσες στην εδώ αγορά θα χαρώ να τα διαβάσω!
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως

georgehh
Shohin
Shohin

Δημοσίευση από georgehh »

Είμαι της άποψης οτι τα χώματα τελικά για bonsai θα τα χρειαστούμε σπάνια, εκτός αν έχουμε έτοιμα bonsai, απο κει και πέρα νομίζω ελαφρόπετρα, περλίτης, χαλικάκι κάνουν δουλειά... μέχρι να φτάσουμε να βάλουμε τα δεντράκια μας σε ποτ έχουμε δρόοοοομο

My Nellie
Imperial
Imperial

Ίσως κάποιοι ήδη γνωρίζετε αυτό το τμήμα στο Bonsai4me.com σχετικά με τα διάφορα είδη άμμου γάτας, τα οποία χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό στην καλλιέργεια bonsai.
Νομίζω ότι και ο Philippe-san έκανε κάποιες δοκιμές... Ίσως κάποια στιγμή να μας ενημερώσει για τα συμπεράσματά του. Φαντάζομαι ότι θα διαβάσει αυτό το θέμα...
Άβαταρ μέλους

Topic author
loco
Shohin
Shohin

Δημοσίευση από loco »

http://www.maibanbonsai.com/akadamaandkanumasoils.aspx

Το akadama και το kanuma έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες στην Ιαπωνία. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που βλέπετε τόσο όμορφα bonsai στην Ιαπωνία. Οι "master" των Bonsai χρησιμοποιούν αυτά τά χώματα, που είναι ένα είδος ελαφρόπετρας και βρίσκονται μόνο στην Ιαπωνία, ειδικά για τα καλύτερα και πιο βραβευμένα bonsai τους.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους χρησιμοποιούνται το akadama και το kanuma. Και τα δύο διατηρούν την κατάλληλη ποσότητα υγρασίας, θρεπτικών ουσιών και αέρα για υγιή και ανεπτυγμένα bonsai. Και τα δύο δημιουργούν λεπτά ριζίδια, που είναι υπεύθυνα για την μεταφορά τροφής, λόγω της ιδιαίτερης φύσης τους που έχουν σαν μαλακή ελαφρόπετρα. Τα δέντρα χρειάζονται λιγότερο από το ένα τρίτο του ριζικού τους σύστηματος για την ανάπτυξη και την πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών, το υπόλοιπο χρησιμεύει για να τα σταθεροποιεί στο χωμα, έτσι ώστε να μην τα ξεριζώσει ο αέρας. Τα bonsai στην πραγματικότητα χρειάζονται μόνο τις λεπτές ρίζες που τα τροφοδότουν. Τα περισσότερα δυτικά χώματα δεν δημιουργούν τέτοιας ποιότητας ριζιδίων όπως το akadama και το kanuma.
Το μόνο, που πρέπει να ελέγχετε είναι την ποσότητα των λιπασμάτων και των θρεπτικών ουσιών για να διατηρήσετε το bonsai σας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
Μόλις χρησιμοποιήσετε το akadama και το kanuma, θα καταλάβετε γιατί χρησιμοποιούνταιστα υψηλότερης ποιότητας bonsai στην Ιαπωνία. Δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την υγιή και δυναμική ανάπτυξη και όταν πρόκειται για την
εκ νέου μεταφύτευση θα παρατηρήσετε το ινώδες ριζικό σύστημα παραλλήλα με την ευκολία στην αφαίρεση του χώματος από τις ρίζες.
Το Akadama και το kanuma χρησιμοποιούνται σε bonsai όπως πεύκα, γουνίπερους, κέδρους και άλλα φυτά που αρέσκονται σε όξινα χώματα.
Το Kanuma χρησιμοποιείται αυτούσιο στις αζαλέες και είναι ο λόγος που τα περισσότερα Bonsai αζαλέας στην Ιαπωνία βρίσκονται στην περιοχή Kanuma.

Πετράν

Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 111 times
Been thanked: 176 times
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Harris »

πολυ καλη σκεψη! [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /bravo.gif[/img]
Το μόνο bonsai που δεν χρειάζεται φροντίδα είναι το πλαστικό.
Η αγάπη είναι το καλύτερο λίπασμα.
Μπονσάι είναι η έκφραση του είναι μου μέσα από την δημιουργία της φύσης για μια ανώτερη από εμένα προς τους άλλους αγάπη. Χ.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους

Topic author
loco
Shohin
Shohin

Δημοσίευση από loco »

Εδω καποιες πληροφοριες http://www.maibanbonsai.com/akadamaandkanumasoils.aspx

Ηθελα να το μεταφρασω αλλα δεν εχω χρονο τωρα, ισως το βραδυ ή αυριο.
Πετράν

Άβαταρ μέλους

Topic author
loco
Shohin
Shohin

Δημοσίευση από loco »

Πρεπει να σκεφτουμε λοιπον τι ειναι αυτο που "κερδιζουν" απο αυτα τα χωματα και να τα αναζητησουμε σε αλλα υλικα ντοπια.
Ξερει να μας πει καποιος λοιπον τι ειναι αυτο που ψαχνουμε?
Το μονο που ξερω μεχρι στιγμης ειναι οτι κρατανε ενα ποσοστο υγρασιας και επιτρεπουν στον αερα να κυκλοφορει στις ριζες.
Δεν νομιζω οτι ειναι μονο αυτο ομως.
Πετράν

My Nellie
Imperial
Imperial

Ασχέτως του προβλήματος της μόλυνσης από τα πυρηνικά, εγώ έχω την γνώμη ότι ΠΡΕΠΕΙ να βρούμε εναλλακτική λύση στο ζήτημα "υπόστρωμα".
Οι Γιαπωνέζοι χρησιμοποιούν akadama επειδή αυτό είναι ένα υλικό ντόπιο που τους κάνει την δουλειά.
Μπορούμε να βρούμε κι εμείς υποκατάστατα, σίγουρα!!!
Άβαταρ μέλους

karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής

Πέτρο έχεις απόλυτο δίκιο! Θα τα πουλάνε και πολύ πιό ακριβά απ΄ότι μέχρι τώρα με την δικαιολογία υπάρχει μικρή διαθέσιμη ποσότητα λόγω μόλυνσεως! Βέβαια τα χώματα αυτά είναι ορυκτά και δεν γνωρίζω το βαθμό μόλυνσης που πιθανά να 'εχουν αλλά ποιόν να εμπιστευτείς τώρα πλέον;
Αντικατάσταση; Ναι, αλλά με τι?
Η άμμος γάτας απο την Damolin Δανίας που χρησιμοποιούν στις περισότερες ευρωπαικές χώρες δεν κυκλοφορεί εδώ! Είναι ακριβή η εισαγωγή της λόγω κόστους μεταφορικών. Είχα στείλει επιστολή στο εμπορικό τμήμα της εταιρείας και πολύ ευγενικά μου απάντησαν πως μπορεί να αγοράσω παλέττες με 5κιλους σάκκους απο αυτήν την πραγματικά πολύ καλή ποιότητα αργίλου, αλλά με ελάχιστη παραγγελία τα 2000 ευρώ! Φαντάσου τα μεταφορικά και την χαρά στον εκτελωνισμό που θα υπολογίζουνε το κόστος και τα παραστατικά [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... _smile.gif[/img]
Η ελαφρόπετρα, διαμέτρου 3-8 mm είναι μια καλή εναλλακτική λύση αλλά ο Φίλιππος που το συζητήσαμε στην συνάντηση, μου ανέφερε τις επιφυλάξεις του όσον αφορά το pH και τις απότομες αυξομοιώσεις του!
Η κόκκινη λάβα σε ίδια διάμετρο κόκκων(3-8mm) είναι μια σκέψη επίσης αλλά, δεν γνωρίζω αν υπάρχει αρκετή εμπειρία. Πάντως την χρησιμοποιώ δοκιμαστικά και θέλει χρόνο για συμπεράσματα.
Μια άλλη λύση είναι τύρφη με χοντρόκοκκη άμμο ποταμίσια μαζί με ψιλό χαλικάκι ποταμίσιο. Και αυτή χρησιμοποιώ δοκιμαστικά και καταγράφω αποτελέσματα.
Όπως αντιλήφθηκες υπάρχει αρκετός προβληματισμός!
Καλό θα ήτανε να το συζητήσουμε!
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
Άβαταρ μέλους

Topic author
loco
Shohin
Shohin

Χωματα απο Ιαπωνια

Δημοσίευση από loco »

Τα χωματα που εισαγονται απο Ιαπωνια οπως το acadama ,kanuma και kiryu μυπως θα πρεπει να μην τα ξαναχρησιμοποιησουμε? Αυτα που εχουν ερθει ηδη ελλαδα ή σε αλλα μερη της ευρωπης, οκ! Αυτα ομως που θα γινονται εισαγωγη σε λιγο καιρο? Μαλλον δεν θα πρεπει να δειχνουμε και τοσο εμπιστοσυνη στους εμπορους αν μας πουνε οτι αυτη "η παρτιδα που εχω εγω" εχει ερθει πριν το τσουναμι κτλ!
Πρεπει να βρουμε τροπους αντικαταστασης αυτων των χωματων γιατι περα απο την προσωπικη μας ασφαλεια και τα ιδια τα δεντρα θα εχουν προβλημα!
Πετράν

Απάντηση