Δέντρα απο Κινα.

Θέματα που αφορούν τα Bonsai
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 21 times
Been thanked: 62 times

Re: Δέντρα απο Κινα.

Δημοσίευση από karesansui »

My Nellie έγραψε:Ενδιαφέρον Παναγιώτη.
Θα ήθελα όμως να διευκρινίσω εν προκειμένω, ότι προσωπικά εγώ μιλώ πάντα για τα δένδρα αμιγώς, δεν με ενδιαφέρει καθόλου η φιλοσοφική πλευρά του πράγματος.
Μα, ενοείται πως η αποδοχή απο μεριάς μας της συγκεκριμένης τέχνης του μπονσάι δεν συνεπάγεται και ενστερνισμό της φιλοσοφίας που την προήγαγε δηλαδή, του Ζεν Βουδισμού!
Εξάλλου, την ίδια περίπου χρονολογία ένας λαός στην άλλη άκρη της Ασίας έθετε τις βάσεις της σύγχρονης σκέψης [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... _smile.gif[/img] με απαρχή τους σοφιστές και την συνέχειά τους τους φιλοσόφους με εξέχοντα τον Πλάτωνα και Αριστοτέλη! Γιατί περιπλέκω όλα αυτά με μιά συζήτηση για μπονσάι? Μα γιατί η "τέχνη" και η "αισθητική" είναι συνυφασμένες με τις θεωρήσεις αυτές!
Σύμφωνα με την πλατωνική αντίληψη, η Φύση είναι η σωματική έκφραση του Αρχετυπικού Ιδεατού Κόσμου. Η σύλληψη του Αρχέτυπου του Ωραίου είναι αυτό που ονομάζουμε τέχνη και διέπεται απο τους νόμους της Αισθητικής. Αυτοί οι νόμοι είναι σε άμεση σχέση με τις ανθρώπινες αισθήσεις, στον βαθμό που αυτές είναι τα "παράθυρα" που μας επιτρέπουνε να συλλάβουμε το Ωραίο που εκδηλώνεται στην Φύση ως ομορφιά.
Για να επανέλθω στο θέμα μπονσάι-ιαπωνικό/ πέντζινγ-κινέζικο θα το έθετα ως εξής! Το μεν μπονσάι κατ' εμέ είναι μια λειτουργική άσκηση τεχνικών δεξιοτήτων = τέχνη αλλά και το πέντζινγ μια επανάληψη της πραγματικής ζωής έστω εξιδανικευοντάς την, στην προσπάθειά του να κατανοήσει καποια Αρχή ή Δύναμη! Παραστατικά θα αναφέρω την διαφορά που αντιλαμβανόμαστε ακούγοντας την Ποιμενική του Λ.Β. Μπετόβεν σε αίθουσα συναυλιών ή όπου αλλού με το να βρισκόμαστε εμείς οι ίδιοι στη φύση και να αισθανόμαστε την βροχή, τον άνεμο, τις μυρωδιές, τις εικόνες και την μουσική αυτούσια της Φύσης!

Πολύ φιλοσοφία...αλλά με έπιασε, τι να κάνω?
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
Άβαταρ μέλους

Philip
Masterpiece
Masterpiece
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Δημοσίευση από Philip »

Παναγιωτη την ειχα πατησει κ εγω με καποιους κινεζους που συνεργαζομαστε. Μπονσαι τους ελεγα ...τιποτα αυτοι [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... olling.gif[/img],αφου τους σχεδιασα σε ενα κομματι χαρτι τι εννοουσα τοτε μου ειπαν οτι αναφερομαι στα πεντζαι.

Εμεινα με ανοικτο το στομα απο τις φωτογραφιες που μου δειξανε. Ακολουθουνε κ αυτοι τους κανονες χωρις ομως να παρεμβαινουν οσο οι Ιαπωνεζοι.......
Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 117 times
Been thanked: 193 times
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Harris »

και εγω νομιζω οτι μου αρεσει πιο πολυ η φυσικη μερια του δεντρου και οχι αυτο το ανθρωπινο 'τελειο' της Ιαπωνικης νοοτροπίας...
Το μόνο bonsai που δεν χρειάζεται φροντίδα είναι το πλαστικό.
Η αγάπη είναι το καλύτερο λίπασμα.
Μπονσάι είναι η έκφραση του είναι μου μέσα από την δημιουργία της φύσης για μια ανώτερη από εμένα προς τους άλλους αγάπη. Χ.
Εικόνα

My Nellie
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από My Nellie »

Ενδιαφέρον Παναγιώτη.
Θα ήθελα όμως να διευκρινίσω εν προκειμένω, ότι προσωπικά εγώ μιλώ πάντα για τα δένδρα αμιγώς, δεν με ενδιαφέρει καθόλου η φιλοσοφική πλευρά του πράγματος.
Άβαταρ μέλους

karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής

Αλεξάνδρα,
κι εμένα θαρρώ πως είναι ο ρυθμός που με εκφράζει καλύτερα!

Στέλνω ένα σύνδεσμο απο την αυστραλιανή ακαδημία πέντζινγ...
http://www.penjing.com.au/Pages/gallery.html
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake

My Nellie
Imperial
Imperial

Παναγιώτη, σε ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση στο αίτημα!
karesansui έγραψε: ... ... Εϊχαν μορφές πιό φυσικές, με καμπύλες, γωνίες, στριφτούς κορμούς,(σημειωτέον πως σε κανένα δεν είδα την ύπαρξη νεκρού ξύλου ή "shari") αλλά όχι τόσο διαμορφωμένες με τους αυστηρούς κανόνες του ιαπωνικού μπονσάι. Φαίνεται πως η αισθητική των κινέζων δεν τους ανέχεται!! ... ....
Συμπερασματικά, πρέπει να ανατρέξουμε και στην κινεζική παράδοση του πέντζινγ-πεντζάι για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της τέχνης αυτής!... ...
Εεε λοιπόν, η Κινεζική τεχνοτροπία είναι που με εκφράζει!!!
Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Harris »

[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el/image ... w/blue.gif[/img]
karesansui έγραψε:Στην επίσκεψή μου στην Σανγκάη, πέρα απο την διαπίστωση της αφύπνισης του Κινέζικου Δράκου, περιδιάβηκα ακολουθώντας τον τουριστικό οδηγό, τις αγορές λουλουδιών της πόλης προσπερνώντας του ενοχλητικούς πλανόδιους με τις "μαϊμούδες"! Ρωτούσα για μπονσάι, θεωρώντας πως κι εδώ εχει εξαπλωθεί η τέχνη αυτή όπως σχεδόν σε όλη την Άπω Ανατολή! Αμ, δε!!! Δεν καταλάβαινε κανείς τι ρωτούσα και μόνο ένας συμπαθέστατος νεαρός άνοιξε το λεξικό του και μου μετέφρασε το "μπονσάι" στα κινεζικά: Πέν-τζάι!! μου είπε, δέντρο σε δοχείο!! Με οδηγό λοιπόν τον ευγενέστατο εθελοντή έψαξα για πέντζαι. το σύνολο σχεδόν των πέντζαι ήσαν πολύ μεγάλα, γύρω στο 1 μέτρο, υπέροχα δείγματα ( να ομολογήσω πως απο τον φόβο μου για το ...άγνωστο δεν είχα πάρει την Nikon μαζί μου;) Δεν ήσαν τα κλασσικά μπονσάι με τη διαμόρφωση που έχουμε υπ' όψη μας. Εϊχαν μορφές πιό φυσικές, με καμπύλες, γωνίες, στριφτούς κορμούς,(σημειωτέον πως σε κανένα δεν είδα την ύπαρξη νεκρού ξύλου ή "shari") αλλά όχι τόσο διαμορφωμένες με τους αυστηρούς κανόνες του ιαπωνικού μπονσάι. Φαίνεται πως η αισθητική των κινέζων δεν τους ανέχεται!! H κόμη των δέντρων θύμιζε πάντα το σχήμα του σύνεφου. Το κυριότερο, ήσαν τα περισσότερα με διπλούς κα τριπλούς κορμούς. Βέβαια, η αισθητική οπτική του σκαληνού τριγώνου ήταν πάντα παρούσα!! Μια γενική εντύπωση είναι πώς τα πεντζάι απεικονίζουν δέντρα "βασανισμένα" απο την φύση δοσμένα με ένα πολύ καλλιτεχνικό και αισθητικά άρτιο τρόπο! Το υπόστρωμα που χρησιμοποιούσαν ήταν αργιλώδες (ακανταμα δεν ειδα σε κανένα) και ήταν ένας απο τους λόγους που δεν μπόρεσα, πέρα απο το μεγάλο τους μέγεθος, να φέρω κάποιο μαζί μου, λόγω βάρους! Μια άλλη παρατήρηση επίσης πως τα περισσότερα ήσαν ενταγμένα σε ένα μικρό τοπίο, με βράχους....ήσαν δηλαδή πέν-τζίνγκ δηλαδή, τοπίο σε δοχείο! Όπως μου εξήγησε ο εθελοντής συνοδός μου, η τέχνη αυτή ξεκίνησε απο την Κίνα και μεταλαμπαδεύτηκε στην Ιαπωνία γύρω στον 13ο αιώνα, όπως πέρασε και ο Τσ' άν Βουδισμός, αυτόν που οι ιάπωνες έκαναν γνωστό στην Δύση με το όνομα Ζέν. Η "πολιτιστική επανάσταση" του Μάο την δεκαετία του 60 έσβησε βίαια κάθε τι παραδοσιακό όπως και την τέχνη του πέν' τζινγ-πέν' τζαι σαν συνδεδεμένο με το παληό καθεστώς! Υπάρχει και ένα πάρκο στην ευρύτερη περιοχή με μεγάλη συλλογή απο πεντζαι αλλά ήταν πολύ μακρυά και ο ελεύθερος χρόνος λίγος! ΕΙχα την τύχη να επισκεφθώ το μοναδικό παραδοσιακό απομεινάρι του "παληού καθεστώτος" ένα υπέροχο ιδιωτικό κήπο ένος μανδαρίνου, πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO πλέον, όπου εκέι πραγματικά η αισθητική του σινικού κήπου,(τσα'αν ή ζεν) ξεδιπλωνότανε σε όλο του το μεγαλείο!
Συμπερασματικά, πρέπει να ανατρέξουμε και στην κινεζική παράδοση του πέντζινγ-πεντζάι για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της τέχνης αυτής!
Αυτά τα ολίγα, εν συντομία! [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... flower.gif[/img]
[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el/image ... yellow.gif[/img][img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/richedit ... en-ag1.gif[/img]
Μπονσάι είναι η έκφραση του είναι μου μέσα από την δημιουργία της φύσης για μια ανώτερη από εμένα προς τους άλλους αγάπη. Χ.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους

karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής

Στην επίσκεψή μου στην Σανγκάη, πέρα απο την διαπίστωση της αφύπνισης του Κινέζικου Δράκου, περιδιάβηκα ακολουθώντας τον τουριστικό οδηγό, τις αγορές λουλουδιών της πόλης προσπερνώντας του ενοχλητικούς πλανόδιους με τις "μαϊμούδες"! Ρωτούσα για μπονσάι, θεωρώντας πως κι εδώ εχει εξαπλωθεί η τέχνη αυτή όπως σχεδόν σε όλη την Άπω Ανατολή! Αμ, δε!!! Δεν καταλάβαινε κανείς τι ρωτούσα και μόνο ένας συμπαθέστατος νεαρός άνοιξε το λεξικό του και μου μετέφρασε το "μπονσάι" στα κινεζικά: Πέν-τζάι!! μου είπε, δέντρο σε δοχείο!! Με οδηγό λοιπόν τον ευγενέστατο εθελοντή έψαξα για πέντζαι. το σύνολο σχεδόν των πέντζαι ήσαν πολύ μεγάλα, γύρω στο 1 μέτρο, υπέροχα δείγματα ( να ομολογήσω πως απο τον φόβο μου για το ...άγνωστο δεν είχα πάρει την Nikon μαζί μου;) Δεν ήσαν τα κλασσικά μπονσάι με τη διαμόρφωση που έχουμε υπ' όψη μας. Εϊχαν μορφές πιό φυσικές, με καμπύλες, γωνίες, στριφτούς κορμούς,(σημειωτέον πως σε κανένα δεν είδα την ύπαρξη νεκρού ξύλου ή "shari") αλλά όχι τόσο διαμορφωμένες με τους αυστηρούς κανόνες του ιαπωνικού μπονσάι. Φαίνεται πως η αισθητική των κινέζων δεν τους ανέχεται!! H κόμη των δέντρων θύμιζε πάντα το σχήμα του σύνεφου. Το κυριότερο, ήσαν τα περισσότερα με διπλούς κα τριπλούς κορμούς. Βέβαια, η αισθητική οπτική του σκαληνού τριγώνου ήταν πάντα παρούσα!! Μια γενική εντύπωση είναι πώς τα πεντζάι απεικονίζουν δέντρα "βασανισμένα" απο την φύση δοσμένα με ένα πολύ καλλιτεχνικό και αισθητικά άρτιο τρόπο! Το υπόστρωμα που χρησιμοποιούσαν ήταν αργιλώδες (ακανταμα δεν ειδα σε κανένα) και ήταν ένας απο τους λόγους που δεν μπόρεσα, πέρα απο το μεγάλο τους μέγεθος, να φέρω κάποιο μαζί μου, λόγω βάρους! Μια άλλη παρατήρηση επίσης πως τα περισσότερα ήσαν ενταγμένα σε ένα μικρό τοπίο, με βράχους....ήσαν δηλαδή πέν-τζίνγκ δηλαδή, τοπίο σε δοχείο! Όπως μου εξήγησε ο εθελοντής συνοδός μου, η τέχνη αυτή ξεκίνησε απο την Κίνα και μεταλαμπαδεύτηκε στην Ιαπωνία γύρω στον 13ο αιώνα, όπως πέρασε και ο Τσ' άν Βουδισμός, αυτόν που οι ιάπωνες έκαναν γνωστό στην Δύση με το όνομα Ζέν. Η "πολιτιστική επανάσταση" του Μάο την δεκαετία του 60 έσβησε βίαια κάθε τι παραδοσιακό όπως και την τέχνη του πέν' τζινγ-πέν' τζαι σαν συνδεδεμένο με το παληό καθεστώς! Υπάρχει και ένα πάρκο στην ευρύτερη περιοχή με μεγάλη συλλογή απο πεντζαι αλλά ήταν πολύ μακρυά και ο ελεύθερος χρόνος λίγος! ΕΙχα την τύχη να επισκεφθώ το μοναδικό παραδοσιακό απομεινάρι του "παληού καθεστώτος" ένα υπέροχο ιδιωτικό κήπο ένος μανδαρίνου, πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO πλέον, όπου εκέι πραγματικά η αισθητική του σινικού κήπου,(τσα'αν ή ζεν) ξεδιπλωνότανε σε όλο του το μεγαλείο!
Συμπερασματικά, πρέπει να ανατρέξουμε και στην κινεζική παράδοση του πέντζινγ-πεντζάι για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της τέχνης αυτής!
Αυτά τα ολίγα, εν συντομία! [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... flower.gif[/img]
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Επικοινωνία:

Re: Δέντα απο Κινα.

Δημοσίευση από Harris »

πολυ σωστο αυτο που εγραψε η Αλεξανδρα!

Πετρο μιλας για ραδιενεργεια ε?
Εικόνα

My Nellie
Imperial
Imperial

Παναγιώτη, προσωπικά εγώ θα σου ήμουν ευγνώμων εάν μας τα έγραφες αναλυτικά, είτε εδώ είτε ανοίγοντας ένα νέο θέμα. Κι ακόμη καλλίτερα αν είχες και φωτογραφίες να ανεβάσεις!
Άβαταρ μέλους

karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής

Τι εννοείς επακριβώς; Οτι δεν είναι ποιοτικά η άλλο τι;
Πριν 3 μήνες είχα επισκεφτεί την Σανγκάη και μπορώ να μεταφέρω αν το κρίνετε σκόπιμο κάποιες παρατηρήσεις και εμπειρίες για τα πεντζάι!
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
Άβαταρ μέλους

Topic author
Petros
Imperial
Imperial
Has thanked: 6 times
Been thanked: 19 times

Δέντρα απο Κινα.

Δημοσίευση από Petros »

Πολλα δεντρα ερχονται απο Κινα... μηπως και αυτο να προσέξουμε?;?:?:?
Απάντηση