ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ
-
Harris
- Συντονιστής

- Has thanked: 117 times
- Been thanked: 193 times
- Επικοινωνία:
Re: ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ
Hfestion έγραψε:Τώρα που χάλασε ο καιρός βάζουμε λίπασμα στα δεντράκια μας, η περιμένουμε;
Βαζεις αλλα οχι οταν εχει πολυ υγρασια... π.χ μετα απο βροχη.... ή εαν 8α ξαναβρέξει ειδικα εαν εχει βαλει λιπασμα αργής αποδέσμευσης.
Γιατι οσο βρεχετε τοσο και λιπαινει....
-
Hfestion
- Συντονιστής

- Has thanked: 422 times
- Been thanked: 364 times
Εγώ πιστεύω ότι το κύριο έργο το κάνει η εδαφική. Το μερίδιο της διαφυλλικής είναι σχεδόν αμελητέο, καθώς οι ποσότητες των ιχνοστοιχείων που χρειάζονται στο φυτό είναι πολύ μικρές.karesansui έγραψε: ... ... Δεν πιστεύω πως έινα ένας ακόμα "μύθος" μιας και την χρησιμοποιώ σε συνδυασμό με την εδαφική εδώ και μια πενταετία με άριστα αποτελέσματα στα φυτά μου... ... ...
Philip έγραψε:Ωραια........αρα πρεπει να προσεχουμε το ΡΗ του υποστρωματος για να εχουμε καλυτερη απορροφηση των ουσιων.
Αυτος ο τροπος που προτεινει ο Λαζαρος ειναι ο ποιο απλος με καλα αποτελεσματα.
Θα μας βρεις Λαζαρε και το αντιθετο? εαν θελουμε να γλυκανουμε το υποστρωμμα μας?? Απο οξινο σε ουδετερο - αλκαλικοΝα εχουμε την συνταγη ολοκληρωμενη.
Για να διορθωσουμε οξινο υποστρωμα με χαμηλο ph μπορουμε επισης να ποτισουμε με διαλυμα νερου και γεωργικου ασβεστιου.

-
karesansui
- Συντονιστής

- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 62 times
{..Γενικά δηλαδή η διαφυλλική λίπανση είναι λύση προσωρινή κι η συμβολή της στην ανάπτυξη είναι πολύ μικρή διότι η τροφή που απορροφάται δεν κυκλοφορεί στο φυτό, δεν φθάνει στην ρίζα ούτε καν στους βλαστούς, αλλά παραμένει συνήθως στον περιβάλλοντα ιστό.
Θεωρητικά μπορεί να βοηθήσει στις περιπτώσεις που ένα φυτό πάσχει π.χ. από χλώρωση (έλλειψη σιδήρου) επειδή θα του παράσχουμε τον απαραίτητο σίδηρο απ' ευθείας στα φύλλα του.
Επομένως, η χρήση του διαφυλλικού λιπάσματος περιορίζεται ουσιαστικά μόνο στα ιχνοστοιχεία.}
Αλεξάνδρα, συμφωνούμε σε γενικές γραμμές για την διαφυλλική λίπανση με μερικές επισημάνσεις όσον αφορά την χρησιμότητα της τα "υπέρ" και τα "κατά" της. Δεν πιστεύω πως έινα ένας ακόμα "μύθος" μιας και την χρησιμοποιώ σε συνδυασμό με την εδαφική εδώ και μια πενταετία με άριστα αποτελέσματα στα φυτά μου... Για τον λόγο αυτό στην χθεσινή μου δημοσίευση ανέφερα πως είναι προσωπική επιλογή ο τρόπος λίπανσης.
Επισυνάπτω ένα σύνδεσμο, ιδιαίτερα χρήσιμο γαι την διαφυλλική, δημοσίευση απο το Γεωργικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (παληά Γεωπονικη)... αξίζει να τον διαβάσετε.
http://biotech.aua.gr/EPEAEK/site_Biote ... 2right.htm
Τα συμπεράσματα και οι τελικές επιλογές επαφίονται στον "πατριωτισμό" του καθενός
Θεωρητικά μπορεί να βοηθήσει στις περιπτώσεις που ένα φυτό πάσχει π.χ. από χλώρωση (έλλειψη σιδήρου) επειδή θα του παράσχουμε τον απαραίτητο σίδηρο απ' ευθείας στα φύλλα του.
Επομένως, η χρήση του διαφυλλικού λιπάσματος περιορίζεται ουσιαστικά μόνο στα ιχνοστοιχεία.}
Αλεξάνδρα, συμφωνούμε σε γενικές γραμμές για την διαφυλλική λίπανση με μερικές επισημάνσεις όσον αφορά την χρησιμότητα της τα "υπέρ" και τα "κατά" της. Δεν πιστεύω πως έινα ένας ακόμα "μύθος" μιας και την χρησιμοποιώ σε συνδυασμό με την εδαφική εδώ και μια πενταετία με άριστα αποτελέσματα στα φυτά μου... Για τον λόγο αυτό στην χθεσινή μου δημοσίευση ανέφερα πως είναι προσωπική επιλογή ο τρόπος λίπανσης.
Επισυνάπτω ένα σύνδεσμο, ιδιαίτερα χρήσιμο γαι την διαφυλλική, δημοσίευση απο το Γεωργικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (παληά Γεωπονικη)... αξίζει να τον διαβάσετε.
http://biotech.aua.gr/EPEAEK/site_Biote ... 2right.htm
Τα συμπεράσματα και οι τελικές επιλογές επαφίονται στον "πατριωτισμό" του καθενός

Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
-
Philip
- Masterpiece

- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
Ωραια........αρα πρεπει να προσεχουμε το ΡΗ του υποστρωματος για να εχουμε καλυτερη απορροφηση των ουσιων. 
Θα μας βρεις Λαζαρε και το αντιθετο? εαν θελουμε να γλυκανουμε το υποστρωμμα μας?? Απο οξινο σε ουδετερο - αλκαλικο
Να εχουμε την συνταγη ολοκληρωμενη.

Θα μας βρεις Λαζαρε και το αντιθετο? εαν θελουμε να γλυκανουμε το υποστρωμμα μας?? Απο οξινο σε ουδετερο - αλκαλικο
Να εχουμε την συνταγη ολοκληρωμενη.Re: ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ
Αλεξανδρα θα συμφωνησω μαζι σου , οσον αφορα την αλκαλικοτητα του υποστρωματος Φιλιπε νομιζω οτι αυτο μπορει να ρυθμιστει σε μεγαλο βαθμο ποτιζοντας μια φορα τον μηνα με διαλυμα νερου-λευκου ξυδιου ( μια κουταλια σουπας ξυδι ανα εναμιση λιτρο νερου).

Να σας μπερδέψω λιγάκι περισσότερο?
Επειδή η διαφυλλική λίπανση με έχει απασχολήσει, έχω κάνει μια μικρή έρευνα τόσο με ερωτήσεις σε fora όπου συμμετέχω και όπου υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία, όσο και στο διαδίκτυο.
Λοιπόν τα δεδομένα που έχω συγκεντρώσει, μιλούν για ένα μύθο της διαφυλλικής λίπανσης....
Ήταν μία μέθοδος η οποία ξεκίνησε στην 10ετία του '50 όταν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Michigan έκαναν πειράματα με την χρήση ραδιενεργών ισοτόπων των θρεπτικών συστατικών και διεπίστωσαν ότι αυτά τα συστατικά απορροφώνται από την επιφάνεια των φύλλων. Όλη η προώθηση της διαφυλλικής βασίζεται σε αυτές τις.... αρχαίες παρατηρήσεις.
Όμως τα θρεπτικά συστατικά εκείνα που τα φυτά τα χρειάζονται σε μεγάλες ποσότητες δηλ. Άζωτο (N), Φωσφόρο (P) και Κάλιο (K) δεν μπορούν να τους διατεθούν μέσω της διαφυλλικής απορρόφησης, όπως επίσης και κάποια συστατικά τα οποία δεν έχουν μεγάλη κινητικότητα.
Εκτός αυτού ένα πυκνό διάλυμμα θα προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα ενώ ένα αραιό δεν παρέχει αρκετή τροφή για την θρέψη του φυτου, ακόμη κι αν ο ψεκασμός επαναλαμβάνεται πολύ συχνά. Όπως επίσης θα προκληθούν εγκαύματα εάν δώσουμε στο φυτό περισσότερα ιχνοστοιχεία από αυτά που του χρειάζονται στην πραγματικότητα.
Γενικά δηλαδή η διαφυλλική λίπανση είναι λύση προσωρινή κι η συμβολή της στην ανάπτυξη είναι πολύ μικρή διότι η τροφή που απορροφάται δεν κυκλοφορεί στο φυτό, δεν φθάνει στην ρίζα ούτε καν στους βλαστούς, αλλά παραμένει συνήθως στον περιβάλλοντα ιστό.
Επομένως, η χρήση του διαφυλλικού λιπάσματος περιορίζεται ουσιαστικά μόνο στα ιχνοστοιχεία.
Πάντως το ποσοστό της απορρόφησης μέσω του φυλλώματος, διαφέρει δραματικά από το ένα είδος φυτού στο άλλο.
Επειδή η διαφυλλική λίπανση με έχει απασχολήσει, έχω κάνει μια μικρή έρευνα τόσο με ερωτήσεις σε fora όπου συμμετέχω και όπου υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία, όσο και στο διαδίκτυο.
Λοιπόν τα δεδομένα που έχω συγκεντρώσει, μιλούν για ένα μύθο της διαφυλλικής λίπανσης....
Ήταν μία μέθοδος η οποία ξεκίνησε στην 10ετία του '50 όταν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Michigan έκαναν πειράματα με την χρήση ραδιενεργών ισοτόπων των θρεπτικών συστατικών και διεπίστωσαν ότι αυτά τα συστατικά απορροφώνται από την επιφάνεια των φύλλων. Όλη η προώθηση της διαφυλλικής βασίζεται σε αυτές τις.... αρχαίες παρατηρήσεις.
Όμως τα θρεπτικά συστατικά εκείνα που τα φυτά τα χρειάζονται σε μεγάλες ποσότητες δηλ. Άζωτο (N), Φωσφόρο (P) και Κάλιο (K) δεν μπορούν να τους διατεθούν μέσω της διαφυλλικής απορρόφησης, όπως επίσης και κάποια συστατικά τα οποία δεν έχουν μεγάλη κινητικότητα.
Εκτός αυτού ένα πυκνό διάλυμμα θα προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα ενώ ένα αραιό δεν παρέχει αρκετή τροφή για την θρέψη του φυτου, ακόμη κι αν ο ψεκασμός επαναλαμβάνεται πολύ συχνά. Όπως επίσης θα προκληθούν εγκαύματα εάν δώσουμε στο φυτό περισσότερα ιχνοστοιχεία από αυτά που του χρειάζονται στην πραγματικότητα.
Γενικά δηλαδή η διαφυλλική λίπανση είναι λύση προσωρινή κι η συμβολή της στην ανάπτυξη είναι πολύ μικρή διότι η τροφή που απορροφάται δεν κυκλοφορεί στο φυτό, δεν φθάνει στην ρίζα ούτε καν στους βλαστούς, αλλά παραμένει συνήθως στον περιβάλλοντα ιστό.
Επομένως, η χρήση του διαφυλλικού λιπάσματος περιορίζεται ουσιαστικά μόνο στα ιχνοστοιχεία.
Πάντως το ποσοστό της απορρόφησης μέσω του φυλλώματος, διαφέρει δραματικά από το ένα είδος φυτού στο άλλο.
-
karesansui
- Συντονιστής

Αν το έδαφος παρουσιάζει αλατοποίηση είτε λόγω χρήσεως συμβατικών αγροχημικών θρέψης (λιπάσματα) είτε λόγω σκληρότητας του νερού, τότε είναι βέβαιη η ελαχιστοποίηση της πρόσληψης των θρεπτικών συστατικών μέσω των ριζών! Στην περίπτωση αυτή η διαφυλλική χορήγηση των λιπασμάτων παρέχει πλεονεκτήματα γιατί εξαρτάται α) απο το θρεπτικό στοιχείο και β) απο το φύλλο. Η αντίδραση των φυτών είναι ταχύτερη και αποτελεσματικότερη με την διαφυλλική λίπανση αλλά επίσης περισσότερο προσωρινή απ' ότι η εδαφική.Philip έγραψε:Να προσθεσω στην συζητηση μας κατι που παιζει σημαντικο ρολο στην απορροφηση του ΝΡΚ κ ιχνοστοιχειων και ειδικα του Ν αν χρησιμοποιουμε αργιλο ή αλλα ανοργανα υποστρωματα.
Αν μετρησουμε με καποιο πεχαμετρο το διαλυμα του λιπασματος (υγρο-στερεο) θα παρατηρησουμε οτι η μετρηση θα μας δειξει οξινο .Αναλογος το ειδος του λιπασματος απο 2-5 ΡΗ. Ο λογος που το κανουν αυτο ειναι για να μπορει το δεντρο να απορροφησει τα στοιχεια του λιπασματος. Τι γινεται ομως αν το υποστρωμα μας εχει μετατραπει σε αλκαλικο ? Τι γινεται εαν εχουν συσωρευτει αλατα?
Θα εχουν την απαιτουμενη αποδοση τα λιπασματα μας ? εαν ναι μεχρι ποτε?
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
Σπεύδε βραδέως
-
Hfestion
- Συντονιστής

-
Philip
- Masterpiece

- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
Να προσθεσω στην συζητηση μας κατι που παιζει σημαντικο ρολο στην απορροφηση του ΝΡΚ κ ιχνοστοιχειων και ειδικα του Ν αν χρησιμοποιουμε αργιλο ή αλλα ανοργανα υποστρωματα.
Αν μετρησουμε με καποιο πεχαμετρο το διαλυμα του λιπασματος (υγρο-στερεο) θα παρατηρησουμε οτι η μετρηση θα μας δειξει οξινο .Αναλογος το ειδος του λιπασματος απο 2-5 ΡΗ. Ο λογος που το κανουν αυτο ειναι για να μπορει το δεντρο να απορροφησει τα στοιχεια του λιπασματος. Τι γινεται ομως αν το υποστρωμα μας εχει μετατραπει σε αλκαλικο ? Τι γινεται εαν εχουν συσωρευτει αλατα?
Πολυ καλοkaresansui έγραψε: Η επιλογή της λίπανσης, οργανική/ανόργανη, υγρή/στερεά ή συνδυασμός των δύο, είναι καθαρά προσωπική υπόθεση, εμπειρίας και πειραματισμών λαμβάνοντας υπόψιν βεβαίως και της προυπάρχουσας γνώσης όπως πολύ σωστά ανέφερες και βεβαίως
όποια και να είναι η επιλογή μας δεν πρέπει να λησμονούμε και τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία!
Και κάτι που το είχα διαβάσει παληότερα:
Τα μπονσάι είναι σαν τις αρκούδες όταν αφυπνίζονται απο την χειμέρια νάρκη την Άνοιξη! Πεινάνε ΠΟΛΥ!!

-
karesansui
- Συντονιστής

Κοντολογίς, χρησιμοποιείς την υγρή λίπανση οργανική/ανόργανη με το συγκεκριμένο δοσολογικό σχήμα και πρόγραμμα!Hombre έγραψε:Βαση των αποτελεσματων που βλεπω στα δικα μου δεντρα εχω καταληξει υστερα απο πολυ ψαξιμο δοκιμες και το βασικοτερο διαβασμα σε εναν σχετικα απλο τροπο λιπανσης.
Σε αυτο βεβαια ειχα αρκετη βοηθεια απο καποιους ανθρωπους που εκτιμω πολυ και εχω απεριοριστη εμπιστοσυνη στις γνωσεις τους .
Μιλωντας παντα για υποστρωμα που στο μεγαλυτερο ποσοστο του ειναι ανοργανο ξεκιναμε αρχες ανοιξης με ελαφρυ μειγμα (νερου-χουμους) το οποιο εχουμε αφηση για περιπου μια εβδομαδα , υστερα απο 10-15 μερες επαναλαμβανουμε την λιπανση αυτην την φορα με λιγο πιο ισχυρο διαλυμα ( μπορουμε να προσθεσουμε μερικες παστιλιες bio gold η καποιο αλλο λιπασμα με βαση τα ιχνοστοιχεια).
Μετα απο αλλες 15 μερες λιπαινουμε με ενα ισοροπημενο λιπασμα 10-10-10 η 20-20-20 αλλα και παλι σε υγρη μορφη , ο λογος ειναι ο εξης , μεχρι το υποστρωμα μας να αποκτηση σταθερη θερμοκρασια 17-20 βαθμων τα ριζιδια δεν ειναι σε θεση να αποροφησουν τα θρεπτικα στοιχεια που περιεχουν τα λιπασματα στον επιθυμητο βαθμο.
Αργοτερα μολις ο καιρος εχει ζεστανει για τα καλα μπορουμε ανετα να λιπανουμε με λιπασμα σε σταθερη μορφη..
Ελπιζω να βοηθησα.
Δεν έχω λόγους να αμφισβητήσω την συγκεκριμένη πρακτική, κάθε άλλο την βρίσκω απόλυτα τεκμηριωμένη!
Η επιλογή της λίπανσης, οργανική/ανόργανη, υγρή/στερεά ή συνδυασμός των δύο, είναι καθαρά προσωπική υπόθεση, εμπειρίας και πειραματισμών λαμβάνοντας υπόψιν βεβαίως και της προυπάρχουσας γνώσης όπως πολύ σωστά ανέφερες και βεβαίως
όποια και να είναι η επιλογή μας δεν πρέπει να λησμονούμε και τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία!
[Προσωπικά, όπως εγραψα πιο πάνω, χρησιμοποιώ βιομηχανοποιημένη κοπριά βοοειδών (σε μορφή κόκκων/ραβδίων) και υγρό λίπασμα διαφυλλικά χορηγούμενο σε ρυθμό εβδομαδιαίο και όσο ο καιρός ζεσταίνει πολύ ( Ιούλιο-Αύγουστο) αραιότερα ή και καθόλου]!
Και κάτι που το είχα διαβάσει παληότερα:
Τα μπονσάι είναι σαν τις αρκούδες όταν αφυπνίζονται απο την χειμέρια νάρκη την Άνοιξη! Πεινάνε ΠΟΛΥ!!

Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
Σπεύδε βραδέως
Βαση των αποτελεσματων που βλεπω στα δικα μου δεντρα εχω καταληξει υστερα απο πολυ ψαξιμο δοκιμες και το βασικοτερο διαβασμα σε εναν σχετικα απλο τροπο λιπανσης.
Σε αυτο βεβαια ειχα αρκετη βοηθεια απο καποιους ανθρωπους που εκτιμω πολυ και εχω απεριοριστη εμπιστοσυνη στις γνωσεις τους .
Μιλωντας παντα για υποστρωμα που στο μεγαλυτερο ποσοστο του ειναι ανοργανο ξεκιναμε αρχες ανοιξης με ελαφρυ μειγμα (νερου-χουμους) το οποιο εχουμε αφηση για περιπου μια εβδομαδα , υστερα απο 10-15 μερες επαναλαμβανουμε την λιπανση αυτην την φορα με λιγο πιο ισχυρο διαλυμα ( μπορουμε να προσθεσουμε μερικες παστιλιες bio gold η καποιο αλλο λιπασμα με βαση τα ιχνοστοιχεια).
Μετα απο αλλες 15 μερες λιπαινουμε με ενα ισοροπημενο λιπασμα 10-10-10 η 20-20-20 αλλα και παλι σε υγρη μορφη , ο λογος ειναι ο εξης , μεχρι το υποστρωμα μας να αποκτηση σταθερη θερμοκρασια 17-20 βαθμων τα ριζιδια δεν ειναι σε θεση να αποροφησουν τα θρεπτικα στοιχεια που περιεχουν τα λιπασματα στον επιθυμητο βαθμο.
Αργοτερα μολις ο καιρος εχει ζεστανει για τα καλα μπορουμε ανετα να λιπανουμε με λιπασμα σε σταθερη μορφη..
Ελπιζω να βοηθησα.
Ελπιζω να βοηθησα.

-
Hfestion
- Συντονιστής

Ωραίος...
Εγω επειδή βρίσκομαι στο Α-Β λεω να χρησιμοποιήσω Στερεά και να διορθοσω το υπόστρωμα σε όλα μου τα δετρακια.
Έχω μεγάλη αυλη και έχω αρκετά.
Με έχετε βοηθήσει πολυ ρε παιδιά.
"πρέπει να μάθω να μπουσουλαω πριν ξεκινήσω να περπαταω"
Εγω επειδή βρίσκομαι στο Α-Β λεω να χρησιμοποιήσω Στερεά και να διορθοσω το υπόστρωμα σε όλα μου τα δετρακια.
Έχω μεγάλη αυλη και έχω αρκετά.
Με έχετε βοηθήσει πολυ ρε παιδιά.
"πρέπει να μάθω να μπουσουλαω πριν ξεκινήσω να περπαταω"

-
karesansui
- Συντονιστής

Ακολουθώ την στερεά λίπανση συμπληρωματικά με υγρή μορφή σε διαφυλλική χορήγηση, με ψεκασμό δηλαδή, ανά 15νθήμερο περίπου.Hfestion έγραψε:Εσυ τι ακολουθείς απο τα δυο;
Όσον αφορά το υπόστρωμα χρησιμοποιώ ανόργανο με οργανικό, σε αναλογία 70/30
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
Σπεύδε βραδέως
-
Hfestion
- Συντονιστής