Για τα Mugos, τα Scots (p. sylvestris) κι όχι μόνο

Θέματα που αφορούν τα Bonsai
Απάντηση

manos_papadakis40
Omono
Omono
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Για τα Mugos, τα Scots (p. sylvestris) κι όχι μόνο

Δημοσίευση από manos_papadakis40 »

Επιτελους μπαινουν γερες βασεις στο πως να βρεις ενα φυτο με σωστα χαρακτηρηστικα για διαμορφωση η τι φυτο διαλεγεις απο φυτωρια ξεκινωντας απο την βαση του φυτου κι οχι διαλεγοντας ενα φυτο λογω ονοματος(π.χ πικεα) που ευκολα γινεται μπονσαι χωρις να ξερει οτι η διαδικασια αυτη σχεδον φαινεται μετα απο 4-5 χρονια εαν ειναι νεο φυτο με λεπτο κορμο.Μπραβο για ακομα μια φορα Αλεξανδρα μου . [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... a/clap.gif[/img]

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 422 times
Been thanked: 364 times

Re: Για τα Mugos, τα Scots (p. sylvestris) κι όχι μόνο

Δημοσίευση από Hfestion »

Ενδιαφέρον, πολυ καλο Αυτό που βρίσκεις κείμενα.

[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /bravo.gif[/img]
"Πολεμιστής του κήπου,,

https://youtube.com/channel/UCPhRP1KKAIFWG6kHAEJf0Zg

Topic author
My Nellie
Imperial
Imperial
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Για τα Mugos, τα Scots (p. sylvestris) κι όχι μόνο

Δημοσίευση από My Nellie »

Σας έγραφα κι αλλού ότι ο Vance Wood στην κοινωνία των bonsaists θεωρείται ειδικός στα είδη αυτά.
Διαβάστε τις απόψεις του όπως τις έχει εκφράσει σε μία συνέντευξη που είχε δώσει στο Art Of Bonsai
Ερώτηση AoB: Vance, έχεις συστήσει να γίνεται η μεταφύτευση των Mugos και πολλών άλλων πεύκων και κωνοφόρων στο μέσο του καλοκαιριού και όχι νωρίς την Άνοιξη όπως επί χρόνια είχαμε διδαχθεί. Γιατί αυτό?

Απάντηση Vance Wood: Την πρώτη φορά που έκανα μια επίδειξη ήταν το 1962 στην Marin County στην Καλιφόρνια. Χρησιμοποίησα την ποικιλία Hinoki Cypress του γένους Χαμαικύπαρις, κλάδεψα το δένδρο, το συρμάτωσα και το φύτευψα..., όλα την ίδια μέρα. Αυτό έγινε περίπου την 4η Ιουλίου και περίμενα πεπεισμένος ότι το δένδρο θα ξεραθεί. Αλλά δεν ξεράθηκε, ωφελήθηκε απ’ όλη την διαδικασία κι είχα μαζί μου αυτό το δένδρο πολλά χρόνια.
Από τότε έχω κάνει πολλές τέτοιες επιδείξεις χρησιμοποιώντας κυρίως πεύκα ποικιλίας Mugo και Scots (pinus sylvestris). Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι το πλείστον αυτού του τύπου των επιδείξεων λαμβάνει χώρα κατά το καλοκαίρι, όπως κι όλα τα workshops κι οι διάφορες αποστολές.
Εγώ πάντα κατέκρινα αυτές τις περιηγητικές ταξειδιωτικές επιδείξεις, όπου ένας “bonsai master” έρχεται σ’ ένα κλάμπ ή σ’ ένα διοργανωμένο γεγονός και διαμορφώνει ένα δένδρο, που ανήκει συνήθως σ’ ένα μέλος του κλάμπ, γνωρίζοντας πως όταν θα έχει τελειώσει την δουλειά του με το «αντικείμενο» πιθανώτατα αυτό θα πεθάνει.
Συμπληρώστε αυτό το μικρό άσχημο γεγονός με εκείνο το άλλο μικρό άσχημο γεγονός ότι το περι ου ο λόγος δένδρο κατά πάσα πιθανότητα θα τεθεί σ’ ένα πλειστηριασμό και θα πάει σ’ εκείνον που θα προσφέρει τα περισσότερα. Όλο αυτό με έκανε να νιώθω κάπως ένοχος γνωρίζοντας ότι θα ήμουν υπεύθυνος για το ότι θα δινόταν σε πλειστηριασμό ένα ήδη ανεπιστρεπτί κατεστραμμένο δένδρο. Έτσι λοιπόν χρησιμοποιούσα τα δικά μου δένδρο επί χρόνια, κατανοώντας ότι εάν θα κατέληγα με ένα νεκρό δένδρο εγώ θα ήμουν αυτός που θα έπρεπε να το θάψει, τρόπος του λέγειν. Δεν επιθυμούσα κανείς άλλος να καρπωθεί ένα μάτσο χαρτονομίσματα από κάτι που εγώ πίστευα πως θα πεθάνει. Μετά από σειρά ετών αυτής της πρακτικής και με Mugo και με Scots πεύκα ανακάλυψα ένα πράγμα πολύ ενδιαφέρον. Αυτά τα δένδρα ευημερούσαν και απογειώνονταν, σχημάτιζαν νέα μάτια και ρίζες μέσα σε μια ή δύο εβδομάδες. Έχω χάσει πεύκα Scots όταν τα δούλευα νωρίς την Άνοιξη, πηγαίνοντας κατά τα λεγόμενα του βιβλίου. Έστειλα πίσω την ανάπτυξη των Mugos σε τόσο σοβαρό βαθμό που πίστευα ότι θα τα έχανα.
Ένα πολύ γνωστό βιβλίο που έχω στην βιβλιοθήκη μου αναφέρει ότι τα Scots πεύκα (pinus sylvestris-δασική πεύκη) είναι δύσκολα στην μεταφύτευση. Το ίδιο βιβλίο λέει ότι πρέπει να μεταφυτεύονται την Άνοιξη. Εγώ τα μεταφύτευσα, τα συρμάτωσα, τους ξέπλυνα την ρίζα και τα κλάδεψα, όλα μαζί αυτά την ίδια χρονική στιγμή στο μέσου του Ιουλίου. Δεν έριξαν ούτε μία βελόνα, ούτε μία βελόνα τους δεν κιτρίνισε. Ήταν καταπράσινα κι έκαναν μάτια. Το ίδιο μπορεί να λεχθεί και για τα Mugos, δύσκολα τα πάνε με την μεταφύτευση εάν γίνει νωρίς την Άνοιξη, τα πάνε πολύ καλά εάν γίνει το καλοκαίρι. Εν ολίγοις, όσα γράφονται τα βιβλία δεν είναι πάντα σωστά. Οι συγγραφείς αυτών των βιβλίων τείνουν να πιστεύουν ότι κάθε πεύκο με δύο βελόνες είναι ένα Japanese Black Pine κι επομένως κάθε πεύκο με δύο βελόνες πρέπει να λαμβάνει την φροντίδα ενός Japanese Black Pine.

Ερώτηση AoB: Αν και συχνά μιλάς για την ανάπτυξη του bonsai και οι καλλιτεχνικές σου ικανότητες δεν μπορούν να αγνοηθούν καθώς είναι εμφανείς στην δουλειά σου, τι θα έλεγες ότι είναι το πιο σπουδαίο που πρέπει να λάβει κάποιος υπ’ όψιν του όταν διαμορφώνει για πρώτη φορά ένα δένδρο?

Απάντηση Vance Wood: Ο κορμος και το Nebari. Αυτά είναι τα δύο δυσκολώτερα στοιχεία σ’ ένα bonsai τα οποία δεν μπορείς να καλύψεις, να τα αναπτύξεις ή να τα δημιουργήσεις κατ’ άλλο τρόπο σ’ ένα bonsai. Τα περισσότερα δένδρα που δουλεύω είναι υλικό από φυτώρια και επειδή περνώ τον περισσότερο καιρό μου τριγυρνώντας στα φυτώρια και ψάχνοντας, βλέπω πλέον με τα χέρια μου κι όχι με τα μάτια μου. Τι θέλω να πω? Σκάβω γύρω από την βάση του δένδρου για να δώ τι είδους αίσθηση παίρνω από αυτή την βάση του δένδρου. Μπορώ να πω εάν είναι ένα μικρό ραβδάκι που γίνεται όλο και πιο λιγνό και κοκκαλιάρικο όσο κατεβαίνει μέσα στην γλάστρα ή εαν είναι ένα χονδρό, αξιοσημείωτο πράγμα που ίσως θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω για bonsai. Από εκεί ξεκινώ εν πολλοίς.
Η θεωρία μου είναι ότι είναι ευκολώτερο να αναπτύξεις τα κλαδιά που χρειάζεσαι, είτε μέσω της επιβολής του back budding, ή εάν είναι απαραίτητο μέσω του μπολιάσματος. Είναι ευκολώτερο να κάνεις αυτό από το να θεωρείς ότι θα είσαι κάπως, κάποτε στο μέλλον, σε θέση να κάνεις τον κορμό να «παχύνει» έτσι ώστε να συμπληρώνει όμορφα τα κλαδιά που σου άρεσαν τόσο πολύ στην αρχή. Το να φυτεύσεις το δένδρο στο χώμα για να αναπτυχθεί και να χοντρύνει ο κορμός του, είναι η μία περίτπωση, το να ψάξεις να βρεις κάτι με χονδρό κορμό είναι η άλλη περίπτωση, που μοιάζει με τα urban yamadoris. Έαν φυτό είναι για πέταμα, το φυτεύεις στο χώμα και βλέπεις πώς θα αναπτυχθεί. Αλλά εάν βρεις έναν όμορφο κορμό πρέπει αμέσως να καταλάβεις τι είδους κλαδιά θα πρέπει να έχει αυτός ο κορμός. Επομένως, έχεις αμέσως μια κατεύθυνση για να ακολουθήσεις, όπως ακριβώς κι εκείνος που συλλέγει το yamadori, το φυσικά νανοποιημένο δένδρο. Το project με αυτό τον τρόπο γίνεται μια γεωπονική διαδικασία με στόχο να γεμίσουν τα κενά.

Η απάντησή του στην δεύτερη ερώτηση ποιόν σας θυμίζει?

Ποιόν σας φαίνεται ότι ακούτε?

Γειά σου Γιάννη!!! (jean-zac) [img]http://bonsaiclub.gr/forum/el//images/s ... egreen.gif[/img]
Απάντηση