Νέος στο χώρο - Θεσσαλονικη

Ερωτήσεις σχετικά με τα δέντρα σας
Απάντηση

BILLPAN
Imperial
Imperial
Has thanked: 173 times
Been thanked: 116 times

Re: Νέος στο χώρο - Θεσσαλονικη

Δημοσίευση από BILLPAN »

ttzatzai έγραψε:
30 Ιουν 2023, 15:48
Αναμένω προτάσεις [...] για ποικιλία για κάποιον αρχάριο.

Θέμη δες εδώ: viewtopic.php?p=73755#p73755

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 420 times
Been thanked: 359 times

Δημοσίευση από Hfestion »

Καλός ήρθες στην παρέα μας φίλε!
Παρόλα αυτά αν έχεις υπομονή καί μπορείς να επενδύσεις σε χρόνια μπορείς σιγά σιγά να βγάλεις ενα αξιοπρεπέστατο αποτέλεσμα.

Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
"Πολεμιστής του κήπου,,

https://youtube.com/channel/UCPhRP1KKAIFWG6kHAEJf0Zg

Topic author
ttzatzai
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Δημοσίευση από ttzatzai »

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Χρηστικές όλες τους. Επειδή όμως όσο και αν ψάχνω εδώ θεσσαλονικη δεν βρίσκω τπτ μπορείτε να προτείνετε κάτι μέσω Internet?

Σε ότι έχει να κάνει με το ginseng ficus προφανώς και θα ξεκινήσω την προσπάθεια μου και από εδώ.

Και ότι έχει να κάνει με διάβασμα έχω ήδη ξεκινήσει να διαβάζω αρκετά πράγματα αλλά κάθε αρχή και δύσκολη.

Αναμένω προτάσεις τόσο από πλευράς site (χωρίς να φανταστώ να θεωρηθεί διαφήμιση) καθώς και προτάσεις για ποικιλία για κάποιον αρχάριο.

Ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά.

BILLPAN
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από BILLPAN »

BILLPAN έγραψε:
30 Ιουν 2023, 10:45
Χωρίς να θέλω να σε απογοητεύσω, αλλά μάλλον να σε κατευθύνω προς την σωστή κατεύθυνση, πρέπει κι εγώ να σου πω με τη σειρά μου ότι το συγκεκριμένο δεν είναι bonsai.

Σχετικά με το τί θεωρείται bonsai, πρέπει να διαβάσεις ποια είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία ένα δέντρο χαρακτηρίζεται ως τέτοιο, για να καταλάβεις γιατί λέμε ότι το συγκεκριμένο δεν είναι. Μιας όμως και μας ρωτάς και δεν είναι ωραίο οι ερωτήσεις να μένουν αναπάντητες, σου απαντώ ότι το "πρόβλημα" με το φυτό σου είναι ο (ανύπαρκτος) κορμός του (πρόκειται για φίκο εμβολιασμένο σε ρίζα jinseng). Η απάντηση που σου δίνει παραπάνω ο Μάριος είναι επίσης σωστή και πιο περιεκτική και αναφέρεται στο κριτήριο που πρέπει να έχουμε όλοι μας όταν προσπαθούμε να διαμορφώσουμε - συντηρήσουμε ένα bonsai. Στην ουσία, με άλλα λόγια, προσπαθούμε να "δημιουργήσουμε" μια μικρογραφία ενός δέντρου στη φύση.  

Ωστόσο, τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι δεν είναι ένα καλό φυτό, το οποίο θα σου προσφέρει την δυνατότητα να ξεκινήσεις να εξασκείς το κλάδεμα, το πότισμα, τη λίπανση και τις άλλες καλλιεργητικές πρακτικές. Εφόσον εσένα σου αρέσει σαν φυτό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ασχοληθείς και να μάθεις μαζί του. Άλλωστε είναι ένα πολύ ανθεκτικό είδος, προτεινόμενο γενικά σε αρχάριους με τα φυτά και μάλιστα θεωρείται και φυτό "εσωτερικού χώρου" εάν σε ενδιαφέρει να το έχεις μέσα στο σπίτι.

Αυτή την εποχή μόνο πότισμα - λίπασμα όπως λες, και το λίπασμα με προσοχή, να κοιτάς τις προειδοποιήσεις για καύσωνες και γενικά μην ρίχνεις λίπασμα όταν η θερμοκρασία πιάνει 35 βαθμούς κελσίου και πάνω, όχι μόνο τις μέρες αυτές αλλά και τις δυο - τρεις προηγούμενες και τις επόμενες. Αυτή την εποχή χρησιμοποίησε ένα λίπασμα χαμηλότερο σε άζωτο (αυτά που χαρακτηρίζονται στο εμπόριο ως λιπάσματα για bonsai κάνουν, καθώς δεν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο).

Κατά την άποψή μου, κράτα τον φίκο σου, καλλιέργησέ τον, και συνέχισε να ψάχνεις για κανένα "αληθινό" bonsai. Αν δε βρίσκεις σε φυτώριο, μπορείς πάντα να παραγγείλεις ηλεκτρονικά (αν και καλύτερα όχι μέσα στο καλοκαίρι). Επίσης, μπορείς να προσπαθήσεις να φτιάξεις εσύ ο ίδιος ένα bonsai από κατάλληλο φυτωριακό υλικό. Αν σε ενδιαφέρει αυτός ο δρόμος, πρέπει πάλι να διαβάσεις αρκετά. Έχε όμως υπόψη σου ότι αυτή την εποχή και πάλι δεν μπορείς να κάνεις πολλά, αλλά αν βρεις κάτι που σου κινεί το ενδιαφέρον το αγοράζεις και την κατάλληλη εποχή το δουλεύεις...

Καλή συνέχεια!!

BILLPAN
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από BILLPAN »

Χωρίς να θέλω να σε απογοητεύσω, αλλά μάλλον να σε κατευθύνω προς την σωστή κατεύθυνση, πρέπει κι εγώ να σου πω με τη σειρά μου ότι το συγκεκριμένο δεν είναι bonsai.

Σχετικά με το τί θεωρείται bonsai, πρέπει να διαβάσεις ποια είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία ένα δέντρο χαρακτηρίζεται ως τέτοιο, για να καταλάβεις γιατί λέμε ότι το συγκεκριμένο δεν είναι. Μιας όμως και μας ρωτάς και δεν είναι ωραίο οι ερωτήσεις να μένουν αναπάντητες, σου απαντώ ότι το "πρόβλημα" με το φυτό σου είναι ο (ανύπαρκτος) κορμός του (πρόκειται για φύκο εμβολιασμένο σε ρίζα jinseng).

Ωστόσο, εαυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ένα ωραίο φυτό, το οποίο θα σου προσφέρει την δυνατότητα να ξεκινήσεις να εξασκείς το κλάδεμα, το πότισμα, τη λίπανση και τις άλλες καλλιεργητικές πρακτικές. Εφόσον εσένα σου αρέσει σαν φυτό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ασχοληθείς και να μάθεις μαζί του. Άλλωστε είναι ένα πολύ ανθεκτικό είδος, προτεινόμενο γενικά σε αρχάριους με τα φυτά και μάλιστα θεωρείται και φυτό "εσωτερικού χώρου" εάν σε ενδιαφέρει να το έχεις μέσα στο σπίτι.

Αυτή την εποχή μόνο πότισμα - λίπασμα όπως λες, και το λίπασμα με προσοχή, να κοιτάς τις προειδοποιήσεις για καύσωνες και γενικά μην ρίχνεις λίπασμα όταν η θερμοκρασία πιάνει 35 βαθμούς κελσίου και πάνω, όχι μόνο τις μέρες αυτές αλλά και τις δυο - τρεις προηγούμενες και τις επόμενες. Αυτή την εποχή χρησιμοποίησε ένα λίπασμα χαμηλότερο σε άζωτο (αυτά που χαρακτηρίζονται στο εμπόριο ως λιπάσματα για bonsai κάνουν, καθώς δεν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο).

Κατά την άποψή μου, κράτα τον φίκο σου, καλλιέργησέ τον, και συνέχισε να ψάχνεις για κανένα "αληθινό" bonsai. Αν δε βρίσκεις σε φυτώριο, μπορείς πάντα να παραγγείλεις ηλεκτρονικά (αν και καλύτερα όχι μέσα στο καλοκαίρι). Επίσης, μπορείς να προσπαθήσεις να φτιάξεις εσύ ο ίδιος ένα bonsai από κατάλληλο φυτωριακό υλικό. Αν σε ενδιαφέρει αυτός ο δρόμος, πρέπει πάλι να διαβάσεις αρκετά. Έχε όμως υπόψη σου ότι αυτή την εποχή και πάλι δεν μπορείς να κάνεις πολλά, αλλά αν βρεις κάτι που σου κινεί το ενδιαφέρον το αγοράζεις και την κατάλληλη εποχή το δουλεύεις...

Καλή συνέχεια!!

Odjo747
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Has thanked: 1 time

Δημοσίευση από Odjo747 »

Θα μπορούσες να ξεκινήσεις με μια ελίτσα νανα ή και κανονική. Νομίζω ότι είναι εύκολες στη συντήρηση. Για εξωτερικό χώρο προφανώς.

Αυτό που είπε και ο Μάριος, τα ginseng ficus microcarpa πωλούνται σαν φυτά bonsai λόγω μάρκετινγκ. Έχω συναντήσει πωλητες σε φυτώρια και ανθοπωλεία που δεν ξέρανε ούτε την ονομασία του. Αυτό είναι bonsai μου λέγανε.

Ποτέ μην ζητάς "bonsai" σε φυτώρια. Όλοι θα σου δείχνουν μπολιασμενους φικους. Αντίθετα ρώτα για νεαρά δεντράκια ώστε να μπορείς να τα διαμορφώσεις όπως θέλεις.

marios
Imperial
Imperial
Has thanked: 11 times
Been thanked: 29 times

Δημοσίευση από marios »

Δεν είναι bonsai το συγκεκριμένο δέντρο. Αλλά απο την άλλη μεριά είναι ενα γερό δέντρο. Δεν ειναι bonsai? Θα ρωτήσεις. Η απάντηση είναι " βλέπεις κανένα δέντρο στην φύση (στο δάσος) με αυτή την μορφή;"

Topic author
ttzatzai
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο

Επισυνάπτω πάλι γιατί δεν είμαι σίγουρος ότι ανέβηκαν.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.

Topic author
ttzatzai
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο

Σας ευχαριστώ πολύ όλους. Έκανα σήμερα μια βόλτα (πριν διαβάσω τις απαντήσεις σας) και κατέληξα μιας και ήταν στο δρόμο μου στο City flower.

Είχε καμία 15αρια διαφορετικές γλάστρες, σε διαφορετικά μεγέθη και ανάπτυξη φυτού όμως η ποικιλία ήταν μόνο μια (ficus ginseng). Οπότε αποφάσισα να πάρω τελικά μια (τις κοίταζα... τις ξανακοιταγα... να δω ποια θα μπορούσε να είναι πιο εύκολα διαχειρισιμη) η οποία δεν ήταν και η πιο μεγάλη/ανεπτυγμένη.

Σας επισυνάπτω φώτο από διάφορες γωνίες του ίδιου φυτού. Πρώτον πείτε μου αν έκανα καλά που ξεκίνησα με αυτό το φυτό και δεύτερον ποιο είναι το δεύτερο βήμα μιας και είμαστε ήδη καλοκαίρι. Απλά περιποίηση/ποτισμα/λιπασμα; επειδη ειναι το πρωτο φυτο μου καθε αποψη σχετικα με διαμορφωση καλοσεχουμενη 
Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 110 times
Been thanked: 172 times
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Harris »

Καλώς τον!

Προστέθηκε μετά από 1 λεπτό 53 δευτερόλεπτα:
Δεν ειναι μονο το φυτωριο οταν κανουμε "Safari" αλλα και τι δέντρα πρέπει να διαλεξουμε.
Περασε απο καποιο φυτωριο βγαλε καποιες φωτογραφιες και ανεβασε πριν αγορασεις να σου προτείνουμε καποιο δέντρο.
Το μόνο bonsai που δεν χρειάζεται φροντίδα είναι το πλαστικό.
Η αγάπη είναι το καλύτερο λίπασμα.
Μπονσάι είναι η έκφραση του είναι μου μέσα από την δημιουργία της φύσης για μια ανώτερη από εμένα προς τους άλλους αγάπη. Χ.
Εικόνα

Odjo747
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Has thanked: 1 time

Δημοσίευση από Odjo747 »

Καλησπέρα. Καλωσόρισες.

Και γω νέος είμαι στο χόμπι, αλλά πήγα στο CITY FLOWER τις προάλλες και έχουν καλουτσικη ποικιλία και καλές τιμές. Το προσωπικό είναι εξαιρετικό. Αν σε βολεύει πήγαινε μια βόλτα.

Topic author
ttzatzai
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο

Νέος στο χώρο - Θεσσαλονικη

Καλησπέρα σε όλη την παρέα. Είμαι τελείως νέος στο χώρο. Έχω διαβάσει αρκετά άλλα δεν έχω ασχοληθεί ακόμα με την τέχνη του Μπονσαι.

Επειδή λοιπόν βρίσκομαι Θεσσαλονίκη θα ήθελα πρώτον να ρωτήσω αν υπάρχουν εδώ κάποιοι από Θεσσαλονίκη έτσι ώστε να μπορούμε να βρισκομαστε που και που.

Το κυριότερο όμως ερώτημα είναι αν υπάρχει καταστημα/φυτώριο εδώ γύρω που να αξίζει να πάω να κάνω τις πρώτες μου αγορές.

Ενδιαφέρομαι να ξεκινησω με μπονσαι εσωτερικου χωρου οποτε καθε προτροπη/αποψη δεκτη με το τι ειδος να αγορασω για να ξεκινησω.

Ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά και χάρηκα που μπήκα σε αυτήν την μεγάλη παρέα.

BW

Θέμης Τ.
Απάντηση