Αρχαριος που θελει να ασχοληθει με μπονσαι Help!

Ερωτήσεις σχετικά με τα δέντρα σας
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

Sim62
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 15 times
Been thanked: 84 times

Re: Αρχαριος που θελει να ασχοληθει με μπονσαι Help!

Δημοσίευση από Sim62 »

Η ελιά είναι πολύ ωραία, με καλή κίνηση στον κορμό, ότι πρέπει για να κάνεις ένα όμορφο bonsai ελιάς.
Το να περιμένεις να μεγαλώσει το βρίσκω περιττό γιατί θα σου πάρει πολλά-πολλά χρόνια, επειδή οι ελιές είναι δέντρα πολύ αργής ανάπτυξης.
Μπορείς αν θέλεις να βρεις κάποια άλλη σε κάποιο φυτώριο με χοντρότερο κορμό. Θα γλυτώσεις χρόνια ανάπτυξης.
Αυτή τώρα όμως η συγκεκριμένη μπορεί σχετικά εύκολα σε 3-4 περίπου χρόνια να γίνει ένα μικρό bonsai ελιάς.
Αρχικά θα πρέπει να κλαδέψεις δραστικά όπως φαίνεται παρακάτω στην φωτογραφία. Καλό είναι να παραμείνουν κάποια φύλα και να μην μείνει τελείως γυμνή.
Αν βλέπω καλά εκεί που δείχνει το μαύρο βέλος ξεκινάει ένα κλαδάκι. Αφήνεις αυτό λοιπόν και κλαδεύεις το μεγαλύτερο πίσω του.
97c96a30-ea4a-4500-ac1f-81136f7bb63c_8.jpg
97c96a30-ea4a-4500-ac1f-81136f7bb63c_1.jpg
Αυτό θα πρέπει να γίνει τέλη Ιανουαρίου με αρχές Μαρτίου. Η συνήθης αντίδραση μιας ελιάς που θα κλαδευτεί δραστικά είναι να πετάξει την άνοιξη πολλούς νέους οφθαλμούς που θα γίνουν κλαδάκια. Έτσι λοιπόν λογικά θα πρέπει μέσα σε 2-3 χρόνια να έχει την παρακάτω εικόνα.
97c96a30-ea4a-4500-ac1f-81136f7bb63c_2.jpg
Τα επόμενα χρόνια θα μπορεί να διαμορφωθεί όπως παρακάτω. Βέβαια δεν είμαι μάγος για να ξέρω τι ακριβώς θα δώσει, αλλά πάνω κάτω κάπως έτσι θα είναι τα πράγματα.
Ξεκίνα λοιπόν την διασκέδαση και τα ξαναλέμε.
97c96a30-ea4a-4500-ac1f-81136f7bb63c_65.jpg

Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.

Topic author
davel
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Δημοσίευση από davel »

Sim62 έγραψε:
06 Δεκ 2020, 14:57
Καλωσήρθες στο φόρουμ.
Δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα δέντρα bonsai εσωτ. χώρου. Υπάρχουν κάποια τροπικά ή ημιτροπικά είδη όπως ο φίκος που ίσως μπορούν να χαρακτηριστούν ως τέτοια και να παραμείνουν σε εσωτ. χώρο αλλά για μικρά διαστήματα τον χειμώνα. Αν τα έχεις συνέχεια μέσα δεν θα επιβιώσουν.
Αν λοιπόν θέλεις να έχεις κάποιο bonsai για το σαλόνι καλύτερα να το ξανασκεφθείς. Αν όχι κήπος ή αυλή, ένα μπαλκόνι έστω και μικρό θα κάνει την δουλειά.
Φίκος ( όχι όμως ο Ginseng με τις χοντρές εναέριες ρίζες που είναι σαν πατάτες), ελιές, ροδιές νάνες, γιουνίπεροι είναι μια χαρά δεντράκια για να ξεκινήσεις να πειραματίζεσαι. Έχουμε άρθρα στην βιβλιοθήκη τι χρειάζεται να προσέξει κανείς αγοράζοντας δέντρο για bonsai.
Η γλάστρα δεν έχει σημασία στην αρχή για κάποια χρόνια όσο θα το διαμορφώνεις, αρκεί μια κοινή του εμπορίου. Αν διαλέξεις το φυτό και βάλεις μια φωτογραφία θα μπορούσαμε να σου πούμε τι μέγεθος γλαστράκι θα ταίριαζε. Οπωσδήποτε όχι από τσιμέντο, είναι τοξικό για τα φυτά.
Το χώμα είναι μεγάλη συζήτηση, εξαρτάται από το είδος. Πάλι μπορούμε να σου πούμε περισσότερα αφού επιλέξεις το είδος.
Το απλό σύρμα γαλβανιζέ δεν κάνει, χρειάζεται αλουμινίου που είναι εύκαμπτο, σταθερό και κρατάει τα κλαδιά στην νέα τους θέση.
Για το κλάδεμα επίσης πρέπει να δούμε την επιλογή σου για περισσότερες συμβουλές.

καλησπερα , ευχαριστω για την απαντηση αρχικα.
η αληθεια καπως ετσι το εχω σκεφτει να το εχω μεσα, το ξερω οτι δεν ειναι υπαρχουν εσωτερικου χωρου απλα καποιο που αντεχει.
μπαλκονι υπαρχει οπoτε θα το βγαζω και εξω αν χρειαζεται. απλα μαρεσει σαν διαδικασια και θελω να φτιαξω.
πηρα μια ελια που που μου αρεσε σαν κορμος , βρηκα γιουνιπερο αλλα δεν πηρα, και το acer μαρεσει.

η ελια ειναι αυτη ? τι λετε να κανω θελει να μεγαλωσει και αλλο η μπορω νατο φτιαξω απο τωρα ? σε γλαστρα θελει απο τωρα η οχι ακομα ?
επισης μου ειπαν οτι δεν χρειαζεται χωμα σκληρο αλλα κανονικο.
97c96a30-ea4a-4500-ac1f-81136f7bb63c.jpg

Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Άβαταρ μέλους

Sim62
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 15 times
Been thanked: 84 times

Δημοσίευση από Sim62 »

Καλωσήρθες στο φόρουμ.
Δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα δέντρα bonsai εσωτ. χώρου. Υπάρχουν κάποια τροπικά ή ημιτροπικά είδη όπως ο φίκος που ίσως μπορούν να χαρακτηριστούν ως τέτοια και να παραμείνουν σε εσωτ. χώρο αλλά για μικρά διαστήματα τον χειμώνα. Αν τα έχεις συνέχεια μέσα δεν θα επιβιώσουν.
Αν λοιπόν θέλεις να έχεις κάποιο bonsai για το σαλόνι καλύτερα να το ξανασκεφθείς. Αν όχι κήπος ή αυλή, ένα μπαλκόνι έστω και μικρό θα κάνει την δουλειά.
Φίκος ( όχι όμως ο Ginseng με τις χοντρές εναέριες ρίζες που είναι σαν πατάτες), ελιές, ροδιές νάνες, γιουνίπεροι είναι μια χαρά δεντράκια για να ξεκινήσεις να πειραματίζεσαι. Έχουμε άρθρα στην βιβλιοθήκη τι χρειάζεται να προσέξει κανείς αγοράζοντας δέντρο για bonsai.
Η γλάστρα δεν έχει σημασία στην αρχή για κάποια χρόνια όσο θα το διαμορφώνεις, αρκεί μια κοινή του εμπορίου. Αν διαλέξεις το φυτό και βάλεις μια φωτογραφία θα μπορούσαμε να σου πούμε τι μέγεθος γλαστράκι θα ταίριαζε. Οπωσδήποτε όχι από τσιμέντο, είναι τοξικό για τα φυτά.
Το χώμα είναι μεγάλη συζήτηση, εξαρτάται από το είδος. Πάλι μπορούμε να σου πούμε περισσότερα αφού επιλέξεις το είδος.
Το απλό σύρμα γαλβανιζέ δεν κάνει, χρειάζεται αλουμινίου που είναι εύκαμπτο, σταθερό και κρατάει τα κλαδιά στην νέα τους θέση.
Για το κλάδεμα επίσης πρέπει να δούμε την επιλογή σου για περισσότερες συμβουλές.

Topic author
davel
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Αρχαριος που θελει να ασχοληθει με μπονσαι Help!

Δημοσίευση από davel »

Καλησπερα καλως σας βρηκα.
θα ηθελα μια μικρη βοηθεια για το πως θα ξεκινησω , δεν ξερω αν το εχω βαλει το ποστ στην σωστη ενοτητα.

μου αρεσει παρα πολυ η τεχνη των μπονσαι και θελω να φτιαξω ενα δεντρο μπονσαι μονος μου αντι να αγορασω κατι ετοιμο.
αλλα δεν εχω ιδεα για τα βασικα.

τι δεντρο να παρω για εσωτερικο χωρο ? φικος και ελια μαρεσουν
τι να προσεξω ?
τι μεγεθος γλαστρα να παρω ? να φτιαξω μια με τσιμεντο αξιζει ?
τι χωμα χρειαζεται ?
καλωδιο θελει αυτο που πουλανε η κανει και απλο συρμα?

λιγο που ειδα βιντεεο που γινεται η διαδικασια μου φανηκε σχετικα ευκολο με τα συρματα. αν και δεν ξερω τι πρεπει να κλαδεψω.
θελω κατι να μπορω να δωσω καμπυλες στον κορμο.

οτι συμβουλες θα ηταν ευπροσδεκτες

ευχαριστω
Απάντηση