Αυτόματο πότισμα: Ιδέες παρακαλώ!

Συζητήσεις γενικώς περί φυτολογίας (εκτός από bonsai)

marios
Imperial
Imperial
Has thanked: 11 times
Been thanked: 29 times

Re: Αυτόματο πότισμα: Ιδέες παρακαλώ!

Δημοσίευση από marios »

Το πρόβλημα σου είναι ότι δεν έχεις χώμα. [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilies/text/+1.gif[/img]
Άβαταρ μέλους

Topic author
Μενέλαος
Omono
Omono
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Δημοσίευση από Μενέλαος »

...ναι, όχι άλλο χώμα!!! Σ'ευχαριστώ Γιώργο για τα καλά σου λόγια! Άρα το πρόβλημα με τους σταλάκτες είναι σύνηθες αφού το έχεις κι εσύ. Έχεις απόλυτο δίκιο στα όσα λες σχετικά με την βαρύτητα, και ήδη σκέφτομαι να ανυψώσω κι άλλο το βαρέλι ώστε να έχω παραπάνω πίεση. Όπως επίσης μου έχει μπει η ιδέα ότι η τρυπούλα αναρρόφησης αέρα που έχω ανοίξει στο καπάκι του βαρελιού είναι πολύ μικρή για να ρουφάει αρκετό αέρα και θα πρέπει να την μεγαλώσω. Ίσως κι αυτό να παίζει ρόλο. Οι σταλάκτες μου είναι στον αέρα, πολύ ψηλότερα από το χώμα...

Αυτόματη Συγχώνευση Δημοσίευσης -- 30 Απρ 2015, 07:39 --

Υ.Γ. Γέλασα πάρα πολύ με την ατάκα σου του Κούρκουλου! Θα την βάλω για υπογραφή! Άλλωστε είναι κάτι που με χαρακτηρίζει έντονα όλα αυτά τα χρόνια...
Τι κάνετε μωρέ; ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΧΩΜΑ!!!
Άβαταρ μέλους

Livstaras
Omono
Omono
Has thanked: 19 times
Been thanked: 16 times

Δημοσίευση από Livstaras »

Φίλε Μενέλαε,

Αρχικά θα πω την αμαρτία μου. Στην αρχή που διάβασα το θέμα σε φανταστικά σαν τον Κούρκουλο στο ορατότης μηδέν. "Τι κάνετε μωρέ, ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΧΩΜΑ!!!!" [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... olling.gif[/img]

Πέραν από την πλάκα όμως πρέπει να σου πω ότι θαυμάζω την αγάπη και την αφοσίωση σου στα δεντρά σου.
Αυτό και μόνο είναι το καλύτερο λίπασμα για αυτά και σίγουρα θα έχεις πολύ καλά αποτελέσματα.

Το πρόβλημα με τούς σταλάκτες το έχω και εγώ στον κήπο μου άλλα σε μικρότερο βαθμό γιατί η πίεση του νερού από την βρύση διώχνει αρκετά σκουπίδια σε σχέση με το δικό σου που βασίζεται μόνο στην βαρύτητα για να τρέξει το νερό. Και όσο αδειάζει το βαρέλι σου λογικά η πίεση θα μειώνεται κι άλλο άρα πρέπει να το προσέξεις λίγο περισσότερο. Φρόντισε να απομακρύνεις όσο γίνεται την άκρη τους από το χώμα και για να βλέπεις καλύτερα την ροή, και για να μην μπαίνουν σκουπιδάκια μέσα όταν ποτίζεις και λογικά θα πάνε όλα καλά.

Καλή τύχη εύχομαι,
Γιώργος
"Trees are poems the earth writes upon the sky."
Kahlil Gibran
Άβαταρ μέλους

Topic author
Μενέλαος
Omono
Omono

Πότε να προλάβει βρε παιδιά να πιάσει άλατα ή πουρί; Δώρη δεν υπάρχει δεξαμενή, βαρέλι είναι. Deus x machina σε ευχαριστώ, κάτσε να τον δεις τον πλάτανο σε κάνα-δυο μέρες που θα τον ξαναβάλω φωτογραφία στο νήμα του, έχει γίνει κιόλας μία απίστευτη ζούγκλα φέτος, έχει προλάβει μέσα σε αυτές τις λίγες μέρες και δεν έχει καμία σχέση με την φωτογραφία που βλέπεις, και ακόμη δεν μπήκαμε Μάιο. Προφανώς χαίρεται την ασταμάτητη σταγονοροή όσο δεν πάει.

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 422 times
Been thanked: 364 times

Δημοσίευση από Hfestion »

iohokahey έγραψε:μηπως δεν ειναι σκουπιδακι και ειναι αλατα?[ Εικόνα ]
Η κάτι σαν πουρί που έχει μαζευτεί στο πάτο της δεξαμενής?
"Πολεμιστής του κήπου,,

https://youtube.com/channel/UCPhRP1KKAIFWG6kHAEJf0Zg

deus x machina
Omono
Omono
Has thanked: 31 times
Been thanked: 66 times

Δημοσίευση από deus x machina »

Καλα Μενελαε, μπορω να πω οτι μου αρεσε πολυ η κατασκευη σου αλλα πιο πολυ μου αρεσε ο πλατανος.Μιλαμε οτι ειναι φανταστικος
Nihil humanum mihi alienum est
Άβαταρ μέλους

iohokahey
Masterpiece
Masterpiece
Been thanked: 1 time

Δημοσίευση από iohokahey »

μηπως δεν ειναι σκουπιδακι και ειναι αλατα?[img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... egreen.gif[/img]
..When The Night Is Overcome
You May Rise To Find The Sun..

Γιώργος
Άβαταρ μέλους

Topic author
Μενέλαος
Omono
Omono

Τελευταία νέα: Για κάποιον λόγο, προφανώς από κάποιο σκουπιδάκι, ο σταλάκτης του πουρναριού δεν έσταζε από κάποια στιγμή και έπειτα τις δύο μέρες που έλειπα από το σπίτι, με αποτέλεσμα να προλάβει να μαραζώσει λίγο το δεντράκι. Ελπίζω να σωθεί. Το καλοπότισα και το ψέκασα και μετά από κάποιες ώρες νομίζω ότι παρατήρησα κάποια σημάδια ανάκαμψης. Τελικά από το υπερβολικό πότισμα φοβόμουν μην την πατήσω κι από αλλού το έπαθα. Να πάρει, αναξιόπιστο είναι κι αυτό το σύστημα, αν κάθε λίγο και λιγάκι βουλώνουν οι σταλάκτες με το καθαρό νερό...

marios
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από marios »

Αν χρειάζεσαι να εβάμπτισεις την γλάστρα σου τότε έχεις απαίσιο χώμα. Το πρόβλημα σου ξεκινά και τελειώνει με το χώμα που έχεις στην γλάστρα.
Άβαταρ μέλους

Topic author
Μενέλαος
Omono
Omono

Φίλε Sim62, τα καλά αυτής της μεθόδου ποτίσματος, σύμφωνα με το άρθρο που ανέβασα, αλλά και με πολλά άλλα παρεμφερή, τα συνοψίζω εδώ:
α] Η υγρασία που χρειάζονται τα φυτά είναι συνεχής και όχι για μια στιγμή που τα ποτίζουμε με τους άλλους τρόπους.
β] Επιτυγχάνουμε μεγάλη οικονομία νερού.
γ] Δεν ξεπλένουμε τα θρεπτικά συστατικά του χώματος, μια και δεν υπάρχει πίεση στο πότισμα, σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο.
δ] Τα φυτά ποτίζονται πιο καλά, πιο βαθιά.
Και υπάρχουν κι άλλα, δευτερεύοντα πλεονεκτήματα, όπως το ότι δε γεμίζει το χώμα με ζιζάνια, τα οποία όμως δε με ενδιαφέρουν και τόσο.
Το γιατί δεν ποτίζονται καλά τα δέντρα μας με τους άλλους τρόπους όπως λες ότι γράφει, διαπιστώνοντας ότι το συμπέρασμά του είναι αυθαίρετο, είναι κάτι που μπορώ να σου απαντήσω από προσωπική πείρα, και δεν μπορεί, θα σου έχει συμβεί και σε σένα και σε όλους εδώ μέσα!: Πόσες και πόσες φορές δεν μας έχει τύχει να ποτίζουμε και στην ουσία να μην ποτίζουμε, μια και η μπάλα χώματος έχει ξεραθεί, κάτι που διαπιστώνουμε κάποιες από τις φορές που ελέγχουμε τις μπάλες! Και ακολουθούμε την διαδικασία της εμβάπτισης της μπάλας στον κουβά με το νερό, προκειμένου να σώσουμε το δέντρο... Αλλά και το ανάποδο: πόσες και πόσες φορές έχουμε παραποτίσει...
Και να είσαι σίγουρος ότι αν τελικά αποδειχτεί ότι είναι καλύτερος αυτός ο τρόπος ποτίσματος, δεν πρόκειται καθόλου να αλλάξει η προσωπική μου σχέση με τα δέντρα: από πάνω τους θα είμαι πάλι όλη μέρα! Το μόνο που θα αλλάξει είναι το άγχος μου προς το καλύτερο, για τις ώρες που λείπω από το σπίτι... Άλλωστε, γι'αυτήν ακριβώς την ανάγκη μου το ψάχνω τόσο, για τις ώρες απουσίας μου δηλαδή από το σπίτι και για την ανάγκη να ποτίζονται τα δέντρα σε αυτές το καλοκαίρι.
Όσον αφορά τα δέντρα μου και την απουσία χώματος από αυτά (εντάξει μην το παρακάνουμε, έχουν κάμποσο χώμα!), και τις φωτογραφίες που μου ζητάς, δες σε παρακαλώ τις πολλές φωτό που βάζω κατά καιρούς στα νήματα με τα δέντρα μου, όπου διακρίνονται καθαρά οι μπάλες χώματος.
Φίλε Μάριε και Bill-Wupp, το θέμα με το οξυγόνο στις ρίζες είναι που με καίει πάνω απ'όλα, γι'αυτό ρωτάω τόσο επίμονα τα σχετικά με την ποσότητα του νερού, η οποία ποσότητα παρεπιπτόντως Bill-Wupp εννοείται ότι είναι σημαντικά μικρότερη με αυτή τη μέθοδο! Αντιοικολογικό είναι το να ποτίζεις με τον κουβά και όχι έτσι, μια και εκεί καταναλώνεις πολύ περισσότερο νερό! Απόδειξη γι'αυτό, μην πας μακριά, και η ποσότητα νερού που καταναλώνω για τα τρία αυτά δέντρα αυτόν τον καιρό με το καινούριο σύστημα: Πιστεύεις ότι "την έβγαζα καθαρή" με 20 λίτρα νερό για τρία δέντρα σε 3 μέρες, με πλάτανο μέσα σε αυτά; Ε λοιπόν, μέγα λάθος! Κατανάλωνα πολλαπλάσιο νερό -και εκεί ήταν που πήγαινε χαμένο, μια και έβγαινε αμέσως σχεδόν από κάτω, ενώ τώρα ποτίζονται αργά και βαθιά-, και η μέση μου το ξέρει το τι κόστος είχε αυτό σε μένα! Βλέπεις, σε αντίθεση με όλους σας εδώ μέσα, εγώ όπως έχω ξαναπεί δεν έχω πόσιμο νερό στο σπίτι μου, κι έτσι αναγκάζομαι να κουβαλάω σε μπιτόνια άπειρα λίτρα νερό από την Αθήνα ολόκληρη την ζεστή περίοδο, για να ποτίσω, όχι μόνο τις γλάστρες μου, αλλά και ολόκληρο το χωράφι. Κάθε μέρα, μα κάθε μέρα, ήδη έχει ξεκινήσει αυτό, το αυτοκίνητο είναι φίσκα στα μπιτόνια που τα γεμίζω νερό και τα πηγαίνω στο χωράφι για πότισμα. Έτσι, πίστεψέ με, έχω έναν παραπάνω λόγο από όλους σας να θέλω να κάνω οικονομία στο νερό, και εννοώ όσο κανείς σας η κάθε σταγόνα που με τόσο κόπο κουβαλάω καθημερινά να πιάνει τόπο! Για να καταλάβεις, πέρυσι το καλοκαίρι, η μέση μου κουβάλησε κάπου 10 κυβικά νερό συνολικά στο χωράφι, και φέτος θα κουβαλήσει περισσότερα...
Πάντως, ρώτησα ήδη έναν γεωπόνο, και θα ρωτήσω κι άλλους, και μου είπε ότι δεν θα αντιμετωπίσω θέμα με την ποσότητα νερού που καταναλώνω με αυτήν την μέθοδο, τουλάχιστον για την ζεστή περίοδο, όσον αφορά στο οξυγόνο στις ρίζες. Αλλά ακόμη δεν είμαι σίγουρος... Τέλος, ναι, υπάρχουν διακοπές στο πότισμα, όπως λες, και θα υπάρχουν ακόμη περισσότερες σε λίγο καιρό που θα έχω τελειώσει την εργασία μου για φέτος.
Άβαταρ μέλους

Bill_Wupp
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο

Δημοσίευση από Bill_Wupp »

Βασικα αυτο που εχεις φτιαξει, (μαλλον χωρις να το ξερεις) ειναι ενα συστημα υδροπονικης καλλιεργειας με σταγονα (drip hydroponics system).
3 παρατηρησεις αν θες να το συνεχισεις-εξελιξεις. 1η παρατηρηση ειναι οτι οι ριζες χρειαζονται και οξυγονο. κοινως οταν κανεις τετοια συστηματα βαζεις μονο ανοργανο χωμα, ωστε να μην κραταει υγρασια, αφου του την παρεχεις εσυ συνεχεια. και 2ον δεν πρεπει να γινεται 100% συνεχομενα αλλα να υπαρχουν διακοπες κατα τη διαρκεια της μερας. Συνηθως εχω διαβασει οτι αρκει να τρεχει 3-4 φορες την ημερα για 1 ωρα καθε φορα. 3ον ειναι εγκλημα και τελειως αντιοικολογικο να παει χαμενο τοσο νερο. Μπορεις φθηνα πιστευω να επενδυσεις σε μια αντλια και το νερο που φευγει απο τις γλαστρες να επιστρεφει στο βαρελι. Ετσι θα κραταει για παρα πολυ περισσοτερο καιρο και δεν θα χρειαζεται να ανησυχεις αν τελειωνει το νερο. Απλα μετα θελει πολυ προσοχη το τι λιπανση θα κανεις, γιατι αν την ενσωματωνεις στο νερο του βαρελιου, θελει προσοχη μην τα καψεις.

Γενικα τα hydroponics χρησιμοποιουνται χρονια τωρα κυριως για λαχανικα, δηλαδη φυτα που θελουν πολυ νερο, χωρις να εχουν πολυ ριζα και χωρις καρπους. Τωρα τελευταια εχω αρχισει να διαβαζω αρθρα απο κοσμο που προσπαθει να τα προσαρμοσει σε bonsai. Τα προβληματα ειναι οτι καθε δεντρο θελει διαφορετικη ποσοτητα νερου, αναλογα με το μεγεθος, το ειδος, και την εποχη. Τωρα που εχεις 2 δεντρα δουλευει, αμα ομως ειχες 10-20 θα ηταν σπαζοκεφαλια το πως να τα ρυθμισεις-συντονισεις ωστε αλλα να διψανε και αλλα να πνιγονται.
Το θετικο ειναι οτι εχεις πολυ πιο μεγαλη αναπτυξη ανα σεζον.

Παρε διαβασε μερικα λινκ και πες μου αν σε βοηθησα καθολου.

http://www.bonsaihunk.us/info/Hydroponics.html
http://www.bonsaihunk.us/info/MattsHydro.html
http://www.fukubonsai.com/1a9a12.html
http://homeguides.sfgate.com/grow-hydro ... 49029.html

marios
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από marios »

Ξέρεις τι κατάλαβα φίλε Μενέλαε ότι δεν έχεις συσχετίσει ότι τα δέντρα θέλουν και οξυγόνο στις ρίζες τους. Αυτό θα μπορούσες να το διαβάσεις στα άρθρα που υπάρχουν στην βιβλιοθήκη.
Το πιο απλό παράδειγμα είναι ότι αμέσως λέμε βγάλτε το πιατάκι από κάτω για να μην λιμνάζουν τα φυτά.
Καλή επιτυχία με το πείραμα σου εύχομαι.
Άβαταρ μέλους

Sim62
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 15 times
Been thanked: 84 times

Δημοσίευση από Sim62 »

Καλημέρα Μενέλαε.

Διάβασα το άρθρο που λέει για αυτή τη μέθοδο ποτίσματος, όντως τα λέει πολύ καλά αλλά δεν βρίσκω σε ποιό σημείο είναι καλύτερη από το πότισμα που κάνουμε εμείς στα δέντρα μας. Όταν ποτίζουμε τα ποτίζουμε καλά. Το νερό τρέχει από κάτω και μετά τα ξαναποτίζουμε. Και αυτό είναι αρκετό. Είτε τα έχουμε σε pot για bonsai είτε σε άλλου είδους δοχείο.

Δεν καταλαβαίνω από που αυτός που έγραψε το άρθρο εξάγει το συμπέρασμα ότι δεν έχουν ποτιστεί. Είναι λίγο αυθαίρετη αυτή η λογική αλλά μάλλον θέλει να πουλήσει τα μπεκάκια και καλά κάνει. Προσωπικά διαφωνώ τελείως με τέτοιου είδους πότισμα όσον αφορά την ασχολία μας. Για τα δέντρα στο χωράφι ίσως είναι τέλεια. Αλλά εδώ εμείς χρειαζόμαστε κάτι πιό προσωπικό στο πότισμα όπως είναι και η σχέση μας με αυτά τα δέντρα.

Δεν είναι κάτι τόσο απλό όπως να γίνει το χώμα βρεγμένο. Χρειάζονται παρακολούθηση κάθε εποχή και πότισμα ανάλογα με τις ανάγκες τους και με αυτό που θέλουμε να πετύχουμε μαζί τους. Όταν ποτίζουμε με το λάστιχο ή με τα ποτιστήρια έχουμε πολύ μεγαλύτερη πίεση νερού πρός το υπόστρωμα από ότι με ένα μπεκάκι και αυτό συντελεί στο να φεύγει ο παλιός αέρας από το υπόστρωμα και να εισέρχεται φρέσκο οξυγόνο που είναι το ίδιο σημαντικός παράγοντας υγείας για τις ρίζες όσο και η ύπαρξη υγρασίας. Πιό ξεκάθαρο δεν νομίζω ότι μπορώ να το κάνω. Οποιοδήποτε σύστημα αυτόματου ποτίσματος θα μπορούσα να το δεχτώ μόνο για την περίπτωση απουσίας μας για κάποιες μέρες και μόνο αν δεν μπορούσε να κάνει αυτή τη δουλειά κάποιος άλλος για μας.

Δεν ξέρω αν έχεις παρακολουθήσει τίποτε βιντεάκια στο You Tube που δείχνουν πως ποτίζουν τα δέντρα τους στα μεγάλα και επώνυμα φυτώρια για bonsai στην Ιαπωνία ή και αλλού. Δεν νομίζω να τους λείπει η τεχνολογία ή η εξυπνάδα να το κάνουν με αυτόματα συστήματα ή ότι έστω κάποια στιγμή δεν το προσπάθησαν. Απλά καταλαβαίνουν ότι δεν μπορεί να γίνει με αυτό τον τρόπο.

Υ.Γ Όσο για αυτό που δεν θέλεις χώμα στα δέντρα σου επειδή δεν μπορώ να το καταλάβω αν θέλεις (για να μην γίνομαι και κουραστικός) μπορείς να βάλεις μια φωτογραφία για να δώ τι εννοείς ?
Άβαταρ μέλους

Topic author
Μενέλαος
Omono
Omono

Hfestion έγραψε:

Φίλε Μενελαε με όλα όσα διαβάζω έχω έρθει στο συμπέρασμα οτι έχεις παρά πολύ ανοργανο χωμα. Αυτό ξέρεις είναι και καλό αλλά και κακό. Τα πολυ λίγα χρόνια που ασχολούμαι με τη καλλιέργεια δέντρων έχω καταλάβει ότι ο καθένας ασχολείται και δίνει βάση σε ότι τον ικανοποιεί περισσότερο. Καποιοι δίνουν έμφαση στη διαμόρφωση, άλλοι στη καλλιέργεια, άλλοι στο υπόστρωμα και στα λιπάσματα κτλ. Γενικά ένα δέντρο για να ζήσει θέλει χώμα και υγρασία. Το χώμα έχει τις απαραίτητες ουσίες που χρειάζεται ένα δέντρο και η υγρασία είναι το μέσο για να απορροφηθούν. Δε θα δεις πότε ένα πεύκο, ένα πλάτανο κ.α. φυτεμένο σε ένα βουνό από χαλίκια ούτε και στο κέντρο μιας λίμνης (κυριολεκτικά).
Δώρη μου δεν έχω πολύ ανόργανο χώμα. Στην ουσία δεν ξέρω πόσο κι αν υπάρχει ανόργανο χώμα στις γλάστρες μου, δεν τα ξέρω αυτά, είναι το χώμα που είχαν οι γλάστρες από το φυτώριο. Και στο κέντρο λίμνης κυριολεκτικά έχω δει πλάτανους στην Αρκαδία, σε τεχνητή λίμνη, όπου οι συγκεκριμένοι πλάτανοι ήταν θηρία! Αλλά και στη φύση, όπου υπάρχουν τρεχούμενα νερά, μέσα στα ποτάμια, θα βρεις αμέτρητους γιγαντιαίους πλάτανους -και άλλα υδροχαρή δέντρα και φυτά- να χαίρονται τη ζωή τους! Και φυσικά παρέχω στα δέντρα μου άφθονη τροφή με τη μορφή λιπασμάτων, να είσαι σίγουρος γι'αυτό! Πράγματι το αυτόματο πότισμα θέλει πολλή μελέτη, κι αυτό ακριβώς κάνω τώρα. Τεστάρω να δω τις ανάγκες τους σε νερό, όπως πολύ σωστά μου γράφεις Παύλο. Και φυσικά αν κάνω κάποια βλακεία, θα την πληρώσω με το δυσβάσταχτο τίμημα του να χάσω κάποιο από τα πολύ αγαπημένα μου δέντρα... Το ερώτημα παραμένει: Είναι τελικά τόσο καλύτερο το συνεχές πότισμα με σταγόνες -το πόσες είναι άλλο θέμα και εκεί βρίσκεται ο κίνδυνος που διατρέχω-,όπως σαφώς ισχυρίζονται πολλά άρθρα που μιλούν για τα οφέλη της στάγδην άρδευσης; Και είναι τελικά πολύς ή λίγος ο όγκος νερού που παρέχω στα δέντρα μου, στις ποσότητες που σας έγραψα ότι δοκιμαστικά δίνω αυτές τις μέρες; Να ξέρετε ότι υπάρχουν και διαλείμματα στη μέθοδό μου αυτή, κάθε φορά που πηγαίνω σπίτι μου, και ακόμη βρίσκεται (η μέθοδος αυτή) υπό επιτήρηση και μέγιστη προσοχή από εμένα. Γι'αυτό άλλωστε κι επιμένω τόσο εδώ...
Άβαταρ μέλους

Paulos
Imperial
Imperial
Has thanked: 3 times
Been thanked: 10 times

Δημοσίευση από Paulos »

+1 (Harris & Hfestion)

Πρέπει να καταλάβεις να δεις τα δέντρα σου τι νερό θέλουν. Τεσταρέ τα και δες. Το αυτόματο πότισμα έχει τα καλά και τα κακά του. Πρέπει να βρεις την κατάλληλη χρυσή τομή και αυτό θα σου πάρει χρόνο. Όταν ζεστάνει ο καιρός θα πρέπει να αυξήσεις την ποσότητα και εάν είναι να φύγεις για διακοπές απλά αύξησε το καλύτερα να έχουν νερό παρά να μην έχουν για τις 10 μέρες διακοπών και μετά το χαμηλώνεις.
τη συγγένεια της ανθρώπινης διανοίας προς τον Άπειρον Λόγον

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 422 times
Been thanked: 364 times

Δημοσίευση από Hfestion »

Μενέλαος έγραψε:Μπααα... Ασύλληπτη πολυτέλεια... Χώμα και Μενέλαος δεν πάνε μαζί... Μην κουράζεστε, δεν πρόκειται να βάλω χώμα ο κόσμος να χαλάσει! Πείτε μου καλύτερα για την ποσότητα του νερού που πέφτει στις γλάστρες από το σύστημά μου αν έχετε κάποια γνώμη, όπως σας ρώτησα παραπάνω!
Μενέλαος έγραψε:
RiaDr έγραψε:Ενδιαφέρουσα ιδέα, να προσέξεις όμως μη φτάσεις στο άλλο άκρο και σου σαπίσουν τα δέντρα απ' το πολύ νερό. Κι εξακολουθώ να πιστεύω πως κάτι δεν έχει γίνει σωστα, για να χρειάζονται τόσο πολύ νερό και να στεγνώνουν τόσο γρήγορα. Μήπως τελικά ν' ασχοληθείς με αλλαγή υποστρώματος πριν πιάσουν οι ζέστες;
Δεν ξέρω αν θα πρέπει να αλλάξω το υπόστρωμα. Πάντως οι μπάλες στεγνώνουν τόσο γρήγορα επειδή είναι όλο ρίζες και το χώμα ελάχιστο. Δεν ξέρω αν με το να αλλάξω υπόστρωμα -διαδικασία που δε γνωρίζω κιόλας- πετύχω κάτι. Το θέμα όμως με το να μη μου σαπίσουν τα δέντρα από το πολύ νερό το έχω σκεφτεί κι εγώ, οπότε ας κάνουμε έναν πρώτο απολογισμό από το τι έγινε τα δύο πρώτα εικοσιτετράωρα που ήταν σε λειτουργία η διάταξη -και πείτε μου οπωσδήποτε τη γνώμη σας!:
Μετά λοιπόν από δύο εικοσιτετράωρα που έσταζε ανελλιπώς στα δέντρα το νερό, με συχνότητα μία σταγόνα κάθε 5-6 δευτερόλεπτα κι όχι κάθε 2 όπως από λάθος εκτίμηση είχα γράψει πρωτύτερα, γύρισα χθες σπίτι και βρήκα και τα τρία δέντρα να είναι καλοποτισμένα, περισσότερο κι από τις προσδοκίες μου, ενώ είχαν καταναλωθεί από το βαρέλι κάπου 15 λίτρα νερό. Τόσο καλοποτισμένα που δε χρειάστηκε καν να τα ποτίσω, παρά μόνο τα ψέκασα στο φύλλωμα! Βέβαια δεν ήταν αντιπροσωπευτικές οι μέρες αυτές, μια και είχε συννεφιά και όχι τόση ζέστη όσο και πριν, και δε γνωρίζω αν με τη ντάλα ήλιο και τον δυνατό αέρα, που συνήθως έχουμε στα Μέγαρα, θα είναι εξίσου καλοποτισμένα. Πάντως η απορροή και στις τρεις γλάστρες των δέντρων που έχω βάλει στη διάταξη είναι τέλεια, ό,τι στάζει από πάνω βγαίνει πολύ σύντομα από κάτω, και φυσικά ΔΕΝ έχω βάλει πιατάκι από κάτω (εξαίρεση αποτελεί ο πυράκανθος που ακόμη έχω τη σακκούλα του από κάτω για τις γυμνές του ρίζες). Φυσικά ο πλάτανος δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο από το περισσότερο νερό, μια και τα δέντρα αυτά χαίρονται τα ποτάμια και το διαρκές τρεχούμενο νερό όπου αναπτύσσονται, είναι για το πουρνάρι και τον πυράκανθο που ανησυχώ λίγο, αν και, και αυτά επίσης έχουν ανάγκη από πολύ νερό. Πείτε μου λοιπόν τη γνώμη σας για το αν κινδυνεύω με αυτές τις συνθήκες (συνθήκες που διατήρησα και εχθές και θα συνεχιστούν μέχρι την Πέμπτη, οπότε και θα ξαναπάω πάλι), δηλαδή, 1 σταγόνα κάθε 5-6 δευτερόλεπτα σε κάθε δέντρο (δύο σταγόνες για τον πλάτανο), με συνολική κατανάλωση για τρία δέντρα σε δύο εικοσιτετράωρα κάπου 15 λίτρα νερό. Σας ευχαριστώ!

Φίλε Μενελαε με όλα όσα διαβάζω έχω έρθει στο συμπέρασμα οτι έχεις παρά πολύ ανοργανο χωμα. Αυτό ξέρεις είναι και καλό αλλά και κακό. Τα πολυ λίγα χρόνια που ασχολούμαι με τη καλλιέργεια δέντρων έχω καταλάβει ότι ο καθένας ασχολείται και δίνει βάση σε ότι τον ικανοποιεί περισσότερο. Καποιοι δίνουν έμφαση στη διαμόρφωση, άλλοι στη καλλιέργεια, άλλοι στο υπόστρωμα και στα λιπάσματα κτλ. Γενικά ένα δέντρο για να ζήσει θέλει χώμα και υγρασία. Το χώμα έχει τις απαραίτητες ουσίες που χρειάζεται ένα δέντρο και η υγρασία είναι το μέσο για να απορροφηθούν. Δε θα δεις πότε ένα πεύκο, ένα πλάτανο κ.α. φυτεμένο σε ένα βουνό από χαλίκια ούτε και στο κέντρο μιας λίμνης (κυριολεκτικά). Γιατί ενα δέντρο δε τρέφεται ούτε με νερό αλλά ουτε με χαλίκι, αλλά με ουσίες που έχει το χώμα. Τώρα το ανοργανο χωμα δίνει τέλεια αποστραγγιση και αερισμό ρίζας αλλα δε τρέφει όμως τα δέντρα σου. Τα δέντρα σου κινδυνεύουν να πεθάνουν από τη πείνα (κυριολεκτικά). το χώμα έχει κι άλλη μια λειτουργία. Σε αυτό τα δέντρα δημιουργούν ριζες στήριξης (nebari) οπου είναι πολύ απαρατητες.

Οσο περισσότερο χώμα, ένα δέντρο θέλει και λιγότερο νερό και όσο περισσότερο ανοργανο τόσο περισσότερο νερό με συνδυασμό με περισσότερο λίπασμα (φαγητό)
Το ποιο safe για αρχή είναι να χρησιμοποιουμε συνταγές εύκολες, να παρατηρούμε, να μάθουμε τα δέντρα μας και μετά να κάνουμε δοκιμές (Αυτο κάνω κι εγω)

Δεν είμαι γεωπόνος, αν κάπου γράφω κάτι λάθος ας με διορθώσει κάποιος

Αν ήταν δικά μου τα δέντρα σου θα έκανα άμεση μεταφυτευση με χωμα σε αναλογία 70-30 η 60-40 οργ./ανορ. Και μετά θα μετρούσα με κανάτα πόσα λίτρα θέλει η κάθε γλάστρα, θα έβαζα ανάλογα μπεκ.

Το αυτόματο πότισμα θέλει αρκετή μελέτη, εγώ με το δικό μου πακευω 2 Σ, Κ. Αλλά μόλις το φτιάξεις θα ξενοιασεις.

Οτι θες ρώτα μας
"Πολεμιστής του κήπου,,

https://youtube.com/channel/UCPhRP1KKAIFWG6kHAEJf0Zg
Άβαταρ μέλους

Topic author
Μενέλαος
Omono
Omono

Ναι βρε Χάρη, τα διάβασα! Αλλά και αυτά μιλούν για την ποσότητα του νερού...
Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 116 times
Been thanked: 193 times
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Harris »

Μενέλαος έγραψε:Χάρη μου δε διάβασες το άρθρο, θα σε μαλώσω! Το άρθρο -και όλα τα παρεμφερή για τη στάγδην άρδευση- δεν αναφέρεται στην ποσότητα του νερού! Φυσικά και ισχύουν όλα όσα έγραψες γι'αυτό το θέμα, αλλά ξεχνάς ότι με αυτές τις κατασκευές μπορείς να ρυθμίσεις επακριβώς την ποσότητα για κάθε δέντρο που θα ποτίζεις από τους σταλάκτες, οι οποίοι μπορούν να έχουν από πολύ μεγάλη ροή μέχρι ελαχιστότατη. Φυσικά και πρέπει να ποτίζεις το κάθε δέντρο ανάλογα με την εποχή, τις ανάγκες του και τα λοιπά, όμως δε λέει αυτό το πράγμα το άρθρο που επισυνάπτω ούτε είναι αυτό που θέλω να συζητήσουμε. Αυτό που λέει το άρθρο είναι το πόσο καλύτερο πότισμα γίνεται με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με την συνεχή παροχή σταγόνων στο δέντρο: αυτό είναι το σημείο κλειδί, και αυτό είναι που θέλω να μου αναπτύξετε...

Αυτόματη Συγχώνευση Δημοσίευσης -- 27 Απρ 2015, 13:51 --

Δύο λοιπόν τα θέματα που θέτω στο φόρουμ: Το πρώτο είναι το κατά πόσο αποτελεί την καλύτερη μέθοδο η διαρκής στάγδην άρδευση όπως διατείνονται αυτά τα άρθρα, και αυτό είναι προς συζήτηση εδώ. Το δεύτερο, το κατά πόσο η ποσότητα νερού που παρέχω στα συγκεκριμένα δέντρα μου με αυτόν τον τρόπο είναι η κατάλληλη -αργότερα, αν αποφασίσω να κατασκευάσω κι άλλες τέτοιες διατάξεις για τις ομάδες των δέντρων μου στο χωράφι μου θα σας ρωτήσω και γι'αυτές. Αυτό είναι προς εκπαίδευσή μου για να μην τα καταστρέψω...

Εσύ μελέτησες τα άρθρα που σου έστειλα;
Το link που ανέβασες μιλάει για τα οφέλη και μόνο... Είναι και σωστά αυτά που γράφει;
Εάν ποτίζεις συνέχεια μια ελιά θα ξεραθεί. Η ελιά για παράδειγμα θέλει ξηρασία. Επίσης εάν είναι συνέχεια ποτισμένη μια γλάστρα δεν θα "πνιγούν" οι ρίζες;
Ο πωλητής είναι πωλητής να πουλήσει θέλει και μόνο!

Αρχές φυτικής ανάπτυξης.
http://library.bonsaiforum.gr/index.php ... onsai.html
Το μόνο bonsai που δεν χρειάζεται φροντίδα είναι το πλαστικό.
Η αγάπη είναι το καλύτερο λίπασμα.
Μπονσάι είναι η έκφραση του είναι μου μέσα από την δημιουργία της φύσης για μια ανώτερη από εμένα προς τους άλλους αγάπη. Χ.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους

Vasilhs
Imperial
Imperial
Been thanked: 5 times

Δημοσίευση από Vasilhs »

Δεν υπάρχει πανάκια, το πότισμα είναι μεγάλο κεφάλαιο.
Άβαταρ μέλους

Topic author
Μενέλαος
Omono
Omono

Χάρη μου δε διάβασες το άρθρο, θα σε μαλώσω! Το άρθρο -και όλα τα παρεμφερή για τη στάγδην άρδευση- δεν αναφέρεται στην ποσότητα του νερού! Φυσικά και ισχύουν όλα όσα έγραψες γι'αυτό το θέμα, αλλά ξεχνάς ότι με αυτές τις κατασκευές μπορείς να ρυθμίσεις επακριβώς την ποσότητα για κάθε δέντρο που θα ποτίζεις από τους σταλάκτες, οι οποίοι μπορούν να έχουν από πολύ μεγάλη ροή μέχρι ελαχιστότατη. Φυσικά και πρέπει να ποτίζεις το κάθε δέντρο ανάλογα με την εποχή, τις ανάγκες του και τα λοιπά, όμως δε λέει αυτό το πράγμα το άρθρο που επισυνάπτω ούτε είναι αυτό που θέλω να συζητήσουμε. Αυτό που λέει το άρθρο είναι το πόσο καλύτερο πότισμα γίνεται με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με την συνεχή παροχή σταγόνων στο δέντρο: αυτό είναι το σημείο κλειδί, και αυτό είναι που θέλω να μου αναπτύξετε...

Αυτόματη Συγχώνευση Δημοσίευσης -- 27 Απρ 2015, 13:51 --

Δύο λοιπόν τα θέματα που θέτω στο φόρουμ: Το πρώτο είναι το κατά πόσο αποτελεί την καλύτερη μέθοδο η διαρκής στάγδην άρδευση όπως διατείνονται αυτά τα άρθρα, και αυτό είναι προς συζήτηση εδώ. Το δεύτερο, το κατά πόσο η ποσότητα νερού που παρέχω στα συγκεκριμένα δέντρα μου με αυτόν τον τρόπο είναι η κατάλληλη -αργότερα, αν αποφασίσω να κατασκευάσω κι άλλες τέτοιες διατάξεις για τις ομάδες των δέντρων μου στο χωράφι μου θα σας ρωτήσω και γι'αυτές. Αυτό είναι προς εκπαίδευσή μου για να μην τα καταστρέψω...
Απάντηση