Update για το Ligustrum (Privet)
-
Hfestion
- Συντονιστής

- Has thanked: 422 times
- Been thanked: 364 times
Re: Update για το Ligustrum (Privet)
Θεωρώ οτι παθαίνει ασφυξία. Εγω θα εκανα άμεση μεταφορά σε λίγο μεγαλύτερο ποτ χωρίς να πειράξω καθόλου τις ριζες και με μείγμα χώματος αρκετά ανοργανο 60-40 και Σεπτεμβρη η Οκτωβρη μόλις θα είχε αναρρώσει κανονική μεταφυτευση για σιγουριά.
(Ο καθένας έχει την τακτική του για να σώνει τα δέντρα του, τίποτα δεν είναι στάνταρ)
(Ο καθένας έχει την τακτική του για να σώνει τα δέντρα του, τίποτα δεν είναι στάνταρ)
-
iohokahey
- Masterpiece

- Has thanked: 0
- Been thanked: 1 time
για να μην παρεξηγηθω,δεν εγραψα πουθενα οτι το προβλημα ειναι το χωμα του λιγουστρου!
φυσικα ομως ενδεχεται να ειναι και αυτο..
εγω ρωτησα αν ειχε γινει μεταφυτευση τοτε,για να περασω σε αλλη ερωτηση,στο αν το λιπαινεις με εκεινο το υγρο λιπασμα που ειχες παρει..
λοιπον;
δεν ειναι απαραιτητο να βαλεις το δεντρακι σου σε μεγαλυτερο ποτ,αλλα να επαναχρησιμοποιησεις το ιδιο με μια απλη αλλαγη υποστρωματος![img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... cheers.gif[/img]
φυσικα ομως ενδεχεται να ειναι και αυτο..
εγω ρωτησα αν ειχε γινει μεταφυτευση τοτε,για να περασω σε αλλη ερωτηση,στο αν το λιπαινεις με εκεινο το υγρο λιπασμα που ειχες παρει..
λοιπον;
δεν ειναι απαραιτητο να βαλεις το δεντρακι σου σε μεγαλυτερο ποτ,αλλα να επαναχρησιμοποιησεις το ιδιο με μια απλη αλλαγη υποστρωματος![img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... cheers.gif[/img]
..When The Night Is Overcome
You May Rise To Find The Sun..
Γιώργος
Γιώργος
-
stefanos_papav
Topic author - Σπορόφυτο

- Been thanked: 0
Οκ. Έχεις κάποια πρόταση; Εντοπίζεις κάπου αλλού το πρόβλημα;Ifikratis έγραψε:Μεταφυτευση θα έκανα τον Μάιο σε αυτό το δέντρο. Το προβλημά του δεν ειναι η μεταφύτευση...
Η αλήθεια είναι ότι για το χώμα το παρατηρώ απλά και βλέπω πόσο συμπυκνωμένο δείχνει. Δεν είμαι και έμπειρος, αλλά θεωρώ ότι ίσως χρειάζεται μόσχλευση. Βέβαια αυτό που λέω ίσως αφορά κλασικές γλάστρες με φυτά και όχι για bonsai με μικρές και πολλές ρίζες...
-
stefanos_papav
Topic author - Σπορόφυτο

Ok λοιπόν. Θα παραγγείλω τα απαραίτητα. Θα χρειαστώ μάλλον βοήθεια με το χώμα, αλλά πιστεύω όταν έχω και πρόσβαση στη Βιβλιοθήκη θα απαντηθούν πολλές ερωτήσεις μου.
Θα το κάνω λοιπόν σύντομα για να το σώσω... Η αλήθεια είναι ότι σε πολλά πράγματα κολλάω, γιατί φοβάμαι μην το καταστρέψω εντελώς... Και τελικά ο δισταγμός μου με έφτασε εδώ!
Ευχαριστώ vasilis sivvas.
Θα το κάνω λοιπόν σύντομα για να το σώσω... Η αλήθεια είναι ότι σε πολλά πράγματα κολλάω, γιατί φοβάμαι μην το καταστρέψω εντελώς... Και τελικά ο δισταγμός μου με έφτασε εδώ!
Ευχαριστώ vasilis sivvas.
-
vasilis sivvas
- Imperial

όχι σε καμία περίπτωση δεν είναι λάθος εποχη. το θάθος θα ήταν να το αφήσεις σε αυτό το μικροσκοπικό ποτ με τις ρίζες να έχουν σχεδόν βγει απ' έζω. Απλα μην κλαδέψεις πολύ τις ρίζες ίσως και καθόλου θα έλεγα. αντε και θα δείς θα πάει μια χαρα.
p.s. κάνε κάτι με αυτό το κατακόριφο τελείωμα (όχι τώρα, εν καιρό)
p.s. κάνε κάτι με αυτό το κατακόριφο τελείωμα (όχι τώρα, εν καιρό)
-
stefanos_papav
Topic author - Σπορόφυτο

Καλησπέρα! Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Πέρασα λίγο χρόνο ψάχνοντας τι μπορεί να πηγαίνει στραβά.
Γενικά στο θέμα φωτισμού θεωρώ ότι η δύσκολη περίοδος πέρασε και πλέον έχει αρκετό φως. Βέβαια και πάλι δεν πιστεύω και εγώ ότι είναι αρκετό. Θα κοιτάξω να δω τι παίζει με έξτρα φωτισμό.
Για θέμα υγρασία πιστεύω ότι δεν πρέπει να έχω πρόβλημα, μιας και στην Ολλανδία είμαστε σχεδόν πάντα πάνω από 55%. Παρόλα αυτά μπορώ να δοκιμάσω το κόλπο με το πιατάκι και τις πετρούλες, γιατί κακό δε νομίζω να κάνει.
Νομίζω πάντως εκεί που κατέληξα εγώ είναι στο ίδιο συμπέρασμα με τον iohokahey .
Δυστυχώς όταν είχαμε συζητήσει, έψαξα κάποια πράγματα και δεν είχα βρει τρελή βοήθεια. Πριν από κάποιο καιρό βρήκα ένα καλό website που έχει τα πάντα και σκέφτηκα για τη μεταφύτευση. Νομίζω το κύριο πρόβλημα είναι ότι το χώμα έχει συμπυκνωθεί αρκετά. Αυτό μάλλον έχει ως αποτέλεσμα να ποτίζονται μόνο οι ρίζες στην επιφάνει και όχι σε βάθος.
Άρα νομίζω θα ψάξω νέα γλάστρα και εργαλεία για να κάνω τη μεταφύτευση το συντομότερο δυνατό, για να αναπνεύσει το bonsai μου.
Ερώτηση: Πιστεύετε είναι πολύ λάθος περίοδος για μεταφύτευση τώρα; Διαβάζω ότι καλό είναι λιγο πριν την άνοιξη για να μπορέσουν να επανέλθουν οι ρίζες καθώς θα "ξυπνάει" το bonsai. Ισχύει ή πρέπει να δοκιμάσω να ανακατέψω λίγο το χώμα (προσεκτικά για τις ρίζες);
Παιδιά σας ευχαριστώ για την όποια βοήθεια, την εκτιμώ ιδιαίτερα!
Γενικά στο θέμα φωτισμού θεωρώ ότι η δύσκολη περίοδος πέρασε και πλέον έχει αρκετό φως. Βέβαια και πάλι δεν πιστεύω και εγώ ότι είναι αρκετό. Θα κοιτάξω να δω τι παίζει με έξτρα φωτισμό.
Για θέμα υγρασία πιστεύω ότι δεν πρέπει να έχω πρόβλημα, μιας και στην Ολλανδία είμαστε σχεδόν πάντα πάνω από 55%. Παρόλα αυτά μπορώ να δοκιμάσω το κόλπο με το πιατάκι και τις πετρούλες, γιατί κακό δε νομίζω να κάνει.
Νομίζω πάντως εκεί που κατέληξα εγώ είναι στο ίδιο συμπέρασμα με τον iohokahey .
Δυστυχώς όταν είχαμε συζητήσει, έψαξα κάποια πράγματα και δεν είχα βρει τρελή βοήθεια. Πριν από κάποιο καιρό βρήκα ένα καλό website που έχει τα πάντα και σκέφτηκα για τη μεταφύτευση. Νομίζω το κύριο πρόβλημα είναι ότι το χώμα έχει συμπυκνωθεί αρκετά. Αυτό μάλλον έχει ως αποτέλεσμα να ποτίζονται μόνο οι ρίζες στην επιφάνει και όχι σε βάθος.
Άρα νομίζω θα ψάξω νέα γλάστρα και εργαλεία για να κάνω τη μεταφύτευση το συντομότερο δυνατό, για να αναπνεύσει το bonsai μου.
Ερώτηση: Πιστεύετε είναι πολύ λάθος περίοδος για μεταφύτευση τώρα; Διαβάζω ότι καλό είναι λιγο πριν την άνοιξη για να μπορέσουν να επανέλθουν οι ρίζες καθώς θα "ξυπνάει" το bonsai. Ισχύει ή πρέπει να δοκιμάσω να ανακατέψω λίγο το χώμα (προσεκτικά για τις ρίζες);
Παιδιά σας ευχαριστώ για την όποια βοήθεια, την εκτιμώ ιδιαίτερα!
-
iohokahey
- Masterpiece

- Been thanked: 1 time
μεταφυτευση το ειχες κανει τοτε;[img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... egreen.gif[/img]
..When The Night Is Overcome
Γιώργος
Γιώργος
-
marios
- Imperial

- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 29 times
karesansui έγραψε:Καλησπέρα. Το Λιγκούστρο σου δείχνει να υποφέρει!
Το πρόβλημα με τα υποτροπικά είδη δέντρων που καλλιεργούμε μέσα στο σπίτι είναι ο φωτισμός! Ποτέ δεν είναι επαρκής και πάντα λιγότερος από ότι στο εξωτερικό περιβάλλον όσο κοντά να είναι σε κάποιο παράθυρο, πόσο μάλλον στην Ολλανδία!
Λύση : Συμπληρωματικός φωτισμός 10 hrs / ημέρα με λάμπα φθορισμού ειδική για φυτά- θα βρεις Ολλανδία οπωσδήποτε-
Άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη υγρασίας περιβάλλοντος.
Λύση: τοποθέτηση του δοχείου του φυτού σε δίσκο ή πιατάκι αποστράγγισης γεμάτο με νερό αλλά να μην έρχεται σε επαφή με το νερό το δοχείο, γι αυτό το τοποθετούμε πάνω σε βότσαλα που έχουμε βάλει μσα στον δίσκο με το νερό!
Ενα τρίτο πρόβλημα είναι το πότισμα και η λίπανση αλλά, αυτο έχει ήδη συζητηθεί απο την αρχή!
Υπάρχουν και λάμπες σποτ γι'αυτή την δουλειά.
-
karesansui
- Συντονιστής

- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 62 times
Καλησπέρα. Το Λιγκούστρο σου δείχνει να υποφέρει!
Το πρόβλημα με τα υποτροπικά είδη δέντρων που καλλιεργούμε μέσα στο σπίτι είναι ο φωτισμός! Ποτέ δεν είναι επαρκής και πάντα λιγότερος από ότι στο εξωτερικό περιβάλλον όσο κοντά να είναι σε κάποιο παράθυρο, πόσο μάλλον στην Ολλανδία!
Λύση : Συμπληρωματικός φωτισμός 10 hrs / ημέρα με λάμπα φθορισμού ειδική για φυτά- θα βρεις Ολλανδία οπωσδήποτε-
Λύση: τοποθέτηση του δοχείου του φυτού σε δίσκο ή πιατάκι αποστράγγισης γεμάτο με νερό αλλά να μην έρχεται σε επαφή με το νερό το δοχείο, γι αυτό το τοποθετούμε πάνω σε βότσαλα που έχουμε βάλει μσα στον δίσκο με το νερό!
Ενα τρίτο πρόβλημα είναι το πότισμα και η λίπανση αλλά, αυτο έχει ήδη συζητηθεί απο την αρχή!
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
-
stefanos_papav
Topic author - Σπορόφυτο

Καλησπέρα και πάλι!
Τις τελευταίες 2 εβδομάδες αντιμετωπίζω μια κατάσταση που δεν μπορώ να την καταλάβω.
Γενικά το bonsai επανήλθε και έχει αρκετά φυλλαράκια, δεδομένης και της περιόδου. Σημείωση για την περίοδο του χειμώνα: Θα έπρεπε να τα ρίξει τα φύλλα; Γιατί εμένα συνέχισε κανονικά! Βέβαια το έχω σε εσωτερικό χώρο.
Επανέρχομαι στο update. Παρατήρησα γενικά, χωρίς να αλλάξω συμπεριφορά σε πότισμα και θέση, ότι τα φυλλαράκια είναι πεσμένα. Κάποια ήδη ξεράθηκαν εντελώς. Δεν καταλαβαίνω το λόγο.
Γενικά για το πότισμα το πάω ανάλογα την υγρασία του χώματος. Λίπασμα δεν χρησιμοποίησα όπως μου είπαν κάποια παιδιά από το forum.
Μπορείτε μήπως να μου πείτε τι μπορεί να συμβαίνει; Είναι απλά ότι τώρα ένιωσε το χειμώνα ή κάνω κάτι λάθος;
Ευχαριστώ προκαταβολικά!
Τις τελευταίες 2 εβδομάδες αντιμετωπίζω μια κατάσταση που δεν μπορώ να την καταλάβω.
Γενικά το bonsai επανήλθε και έχει αρκετά φυλλαράκια, δεδομένης και της περιόδου. Σημείωση για την περίοδο του χειμώνα: Θα έπρεπε να τα ρίξει τα φύλλα; Γιατί εμένα συνέχισε κανονικά! Βέβαια το έχω σε εσωτερικό χώρο.
Επανέρχομαι στο update. Παρατήρησα γενικά, χωρίς να αλλάξω συμπεριφορά σε πότισμα και θέση, ότι τα φυλλαράκια είναι πεσμένα. Κάποια ήδη ξεράθηκαν εντελώς. Δεν καταλαβαίνω το λόγο.
Γενικά για το πότισμα το πάω ανάλογα την υγρασία του χώματος. Λίπασμα δεν χρησιμοποίησα όπως μου είπαν κάποια παιδιά από το forum.
Μπορείτε μήπως να μου πείτε τι μπορεί να συμβαίνει; Είναι απλά ότι τώρα ένιωσε το χειμώνα ή κάνω κάτι λάθος;
Ευχαριστώ προκαταβολικά!
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
-
stefanos_papav
Topic author - Σπορόφυτο

Ευχαριστω για τη συμβουλή. Εχω ξεκινήσει ηδη και διαβάζω διαφορα. Εχω και ενα βιβλίο με κάποιες βασικές γνώσεις.
Γενικα ξερω οτι δεν ειναι εύκολο και μακάρι να μπορέσω στο μελλον να καταφέρω και αυτο που λες!
Γενικα ξερω οτι δεν ειναι εύκολο και μακάρι να μπορέσω στο μελλον να καταφέρω και αυτο που λες!
-
Harris
- Συντονιστής

- Has thanked: 117 times
- Been thanked: 193 times
- Επικοινωνία:
Την άνοιξη να κάνεις μεταφύτευση. Αλλα μεχρι τότε να διαβάσεις κάποια πράγματα. Επίσης να αγοράσεις και κάποιο δέντρο απο το φυτώριο ωστε να δημιουργήσεις ενα μπονσαι καποια στιγμη απο το μηδεν!stefanos_papav έγραψε:Χμ... Δεν εχω ιδέα για να ειμαι ειλικρινής. Ειμαι εντελώς νέος στα των bonsai...
Αλλα αν το λέτε εσεις, κατι θα ξέρετε!
Μελέτησε το άρθρα της βιβλιοθήκης μας. αλλα και του φορουμ!
-
stefanos_papav
Topic author - Σπορόφυτο

Χμ... Δεν εχω ιδέα για να ειμαι ειλικρινής. Ειμαι εντελώς νέος στα των bonsai...
-
filitsa
- Imperial

- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 4 times
Theoni έγραψε:Ωραίο λιγούστρο έχεις. Συγγενικό με το ελληνικό αυτό το κινεζικό λιγούστρο.
[img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilies/text/+1.gif[/img]
[img]http://bonsaiforum.gr/images/smilies/text/+1.gif[/img]iohokahey έγραψε:Στεφανε κορφολογησε το,μην το φοβασαι!
Εγω στη θεση σου δεν θα πειραζα τα 'ξερα' οπως λες κλαδια,μπορει στην επομενη περιοδο αναπτυξης του φυτου,να δωσουν κατι..
Και τελος θα διαλεγα,αν προχωρουσα σε μεταφυτευση δεν θα λιπαινα..αν οχι.θα εβαζα στο προγραμμα την λιπανση του δεντρου,διοτι το υποστρωμα του μου φαινεται σε ασχημη κατασταση,οπερ σημαινει χωρις θρεπτικα συστατικα..
Ενα κορφολογημα σε καθε περιπτωση μπορεις να το κανεις,για να βλαστησει και απο αλλου και να μην παιρνουν ολη την δυναμη τα ηδη υπαρχοντα κλαδακια!
Your choice!
-
stefanos_papav
Topic author - Σπορόφυτο

Λοιπον για το λίπασμα που πήρα:
N 1,6 P 4,3 K 5,5 Ca 2,3. Mg 1,6
Για τα υπόλοιπα η αλήθεια ειναι δεν περίμενα οτι θα έπρεπε να το μεταφύτευσω. Θα το σκεφτώ τι θα κανω.
Παντως συμφωνώ οτι πρεπει να κοψα κάποια μικρά κλαδάκια γιατι εχει φουντώσει πολυ.
Ευχαριστω παρα πολυ για την άμεση ανταπόκριση!
N 1,6 P 4,3 K 5,5 Ca 2,3. Mg 1,6
Για τα υπόλοιπα η αλήθεια ειναι δεν περίμενα οτι θα έπρεπε να το μεταφύτευσω. Θα το σκεφτώ τι θα κανω.
Παντως συμφωνώ οτι πρεπει να κοψα κάποια μικρά κλαδάκια γιατι εχει φουντώσει πολυ.
Ευχαριστω παρα πολυ για την άμεση ανταπόκριση!