Γειά σας και πάλι!!
-
thanasis2561
Topic author - Omono

- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
-
Harris
- Συντονιστής

- Has thanked: 116 times
- Been thanked: 193 times
- Επικοινωνία:
Re: Γειά σας και πάλι!!
Τα σχηματα του JEAN-ZAC ειναι κατατοπιστικοτατα.... σε κανουν να θες να ξεκινησεις δεντρο επανω σε βραχο.... ΑΜΑΝ!!!! 
-
thanasis2561
Topic author - Omono

Καλημέρα!!!
Τις δυο φτελίτσες τις έφτιαξα κατ' υπόδειξη του Φιλίππου
[img]http://i970.photobucket.com/albums/ae18 ... 047135.jpg[/img]
Και την S φτελιά την φύτεψα κανονικά χωρίς σακούλα εφαρμόζοντας μόνο το κορμο σε ένα βραχάκι (όχι τις ρίζες)
[img]http://i970.photobucket.com/albums/ae18 ... 047136.jpg[/img]
Ελπίζω βέβαια να ανακάμψουν

Τις δυο φτελίτσες τις έφτιαξα κατ' υπόδειξη του Φιλίππου
[img]http://i970.photobucket.com/albums/ae18 ... 047135.jpg[/img]
Και την S φτελιά την φύτεψα κανονικά χωρίς σακούλα εφαρμόζοντας μόνο το κορμο σε ένα βραχάκι (όχι τις ρίζες)
[img]http://i970.photobucket.com/albums/ae18 ... 047136.jpg[/img]
Ελπίζω βέβαια να ανακάμψουν
-
thanasis2561
Topic author - Omono

Γιάννη διάβασα τα γραφόμενα σου με πολύ σύνεση!! Έχεις δίκιο σε όλα όσα έγραψες!!!
Και τις 2 φτελιές τις εφάρμοσα στις πέτρες και δένοντάς τες με σελοφάν και απέξω με ταινία και όχι σύρμα τις φύτεψα σε μεγάλη γλάστρα όπως υπέδειξες στις εικόνες σου ( θα ανεβάσω μια φωτογραφία όποτε ευκαιρέσω) !!
Για τον γιουνίπερο τώρα θεώρησα οτι το ποτ ήταν αρκετά μεγάλο και γύρισα τα κλαδιά όπως στην πρώτη σου πρόταση!! Το πάχος του κορμού που έχει μου αρέσει για να πώ και την αλήθεια και ευελπιστώ να αναπτύξει καλό φυλλωμα κάνοντας ένα jin ψηλά στην κορυφή φέτος το χειμώνα ή του χρόνου!!! Δεν απορρίπτω όμως την πρόταση να μπεί στο χώμα την επόμενη άνοιξη !!!
Γενικά Γιάννη σε ευχαριστώ πολύ για το κόπο σου να επεξεργαστείς τις εικόνες μου και να μου παραθέσεις την γνώμη σου!!
ΥΓ απο υπομονή δεν πήγαινα και καλά πριν απο ενα δυο χρόνια αλλά μου την "καλλιεργεί" το ίδιο το χόμπυ και εσείς βέβαια που με φρενάρετε σε αρκετές επιπόλαιες ενέργειες!!!

Και τις 2 φτελιές τις εφάρμοσα στις πέτρες και δένοντάς τες με σελοφάν και απέξω με ταινία και όχι σύρμα τις φύτεψα σε μεγάλη γλάστρα όπως υπέδειξες στις εικόνες σου ( θα ανεβάσω μια φωτογραφία όποτε ευκαιρέσω) !!
Για τον γιουνίπερο τώρα θεώρησα οτι το ποτ ήταν αρκετά μεγάλο και γύρισα τα κλαδιά όπως στην πρώτη σου πρόταση!! Το πάχος του κορμού που έχει μου αρέσει για να πώ και την αλήθεια και ευελπιστώ να αναπτύξει καλό φυλλωμα κάνοντας ένα jin ψηλά στην κορυφή φέτος το χειμώνα ή του χρόνου!!! Δεν απορρίπτω όμως την πρόταση να μπεί στο χώμα την επόμενη άνοιξη !!!
Γενικά Γιάννη σε ευχαριστώ πολύ για το κόπο σου να επεξεργαστείς τις εικόνες μου και να μου παραθέσεις την γνώμη σου!!
ΥΓ απο υπομονή δεν πήγαινα και καλά πριν απο ενα δυο χρόνια αλλά μου την "καλλιεργεί" το ίδιο το χόμπυ και εσείς βέβαια που με φρενάρετε σε αρκετές επιπόλαιες ενέργειες!!!
-
Jean-Zac
- V.I.P

- Been thanked: 291 times
Η φτελιά με την πέτρα καλό θα ήταν να τοποθετηθεί σε αρκετά μεγαλύτερο (βαθύτερο) δοχείο μαζί με την πέτρα και να γίνεται σταδιακή αφαίρεση χώματος και άρα σταδιακή εμφάνιση των ριζών κάθε χρόνο μέχρι το τελικό σημείο. Αυτό βέβαια μεταφράζεται σε 2-3 χρόνια περίπου. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις επίσης την δυνατότητα να αλλάξεις την εικόνα-γωνία του φυτού πάνω στην πέτρα εάν θέλεις (π.χ. από 90ο σε 45ο ), αλλά και να σχηματίσεις τις νέες γωνίες των κλαδιών με κλάδεμα και συρμάτωμα στο διάστημα αυτό. Πάντως η επιλογή μιάς πέτρας δεν είναι εύκολο πράγμα. Θέλει αρκετό ψάξιμο ώστε να ‘δένει ‘ με το φυτό, τις ρίζες του και το σχέδιο που έχουμε στο μυαλό μας . Γενικά δεν χρειάζεται βιασύνη στο να παρουσιάσουμε ένα φυτό αμέσως σε μικρή γλάστρα ενώ είμαστε ακόμη σε φάση ανάπτυξης και επεξεργασίας του μελλοντικού σχεδίου μας. Πάντως έχεις κέφι και αυτό είναι θετικό σημείο για εσένα. Καλορίζικο και το dremel. Κάνε εξάσκηση σε παλαιούς ξερούς κορμούς ώστε να αποκτήσεις εμπειρία σχετικά με τον τρόπο χάραξης πτυχών και σχεδίων στον κορμό όσο το δυνατόν πιο αληθοφανή. Εάν χρειαστείς όμως έχουμε πιο δυνατά dremel που κάνουν το ξύλο πριονίδι, όπως έλεγε και ο αγαπητός G@vros (από άλλο site). Μία τεχνική στο δέσιμο των ριζών πάνω στην πέτρα είναι και η χρησιμοποίηση σπάγκου φυτικής προέλευσης. Μετά από ένα χρονικό διάστημα ο σπάγκος θα σαπίσει και έτσι δεν θα αφήσει σημάδια (όπως το σύρμα) στις ρίζες που θα έλθουν στην επιφάνεια Επίσης η χρησιμοποίηση σαμπρέλας ποδηλάτου. Φαίνεται αστείο ,αλλά πιέζει την ρίζα πάνω στην πέτρα και συγχρόνως έχει και την ελαστικότητα να υποχωρήσει στην σταδιακή αύξηση του μεγέθους αυτής (δράση-αντίδραση) ελαχιστοποιώντας πάντα τα σημάδια. Χρόνος αγαπητέ Θανάση, χρόνος χρειάζεται για όλα. Εάν έχεις την υπομονή να περιμένεις θα έλθει η ημέρα που θα χαμογελάς για το αποτέλεσμα.
036a / 036
036a / 036
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
-
Jean-Zac
- V.I.P

Τά κλαδιά (προσθέτεις ή αφαιρείς κλαδιά από την εικόνα) θα τα λύγιζα προς τα κάτω αρκετά ή θα τα τοποθετούσα περίπου οριζόντια και η όλη προσπάθειά μου θα ήταν επικεντρωμένη στην ανάπτυξη του φυλλώματος (άρα και αύξηση του μεγέθους του κορμού). Γι’αυτό μπορεί να τον τοποθετούσα και στο χώμα ή σε μία μεγαλύτερη γλάστρα για 2-3 χρόνια (με καλή λίπανση) ώστε να του δώσω τις απαραίτητες δυνάμεις για το σχέδιό μου. Αλλά εσύ προτίμησες να το βάλεις σε ένα πότ , το οποίο δεν νομίζω ότι θα του δώσει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα (τουλάχιστον σε σύντομο χρονικό διάστημα), δηλαδή να αναπτύξει ένα ικανοποιητικό φύλλωμα και δυνάμωμα των κλαδιών που έχουμε επιλέξει. Το συγκεκριμένο φυτό είναι φτωχό σε φύλλωμα. Η ερώτησή μου λοιπόν είναι, μήπως θα έπρεπε να διαλέξεις ένα άλλο λίγο μεγαλύτερο και με πιο πλούσιο φύλλωμα έστω και αν κόστιζε κάτι παραπάνω ?? Τότε ίσως η κάθε εργασία να ήταν πιο αποτελεσματική και θα μας έδινε κουράγιο για την συνέχεια. Ο κίνδυνος με τα μπονσάι είναι ότι λόγω των δυσκολιών ,αλλά και και του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την μορφοποίησή τους (3-4-5 χρόνια), σύντομα μας φέρνει στην κατάσταση να τα παρατήσουμε και να επιλέξουμε κάποιο άλλο hobby. Δεν προσπαθώ να σε απογοητεύσω, αλλά χρειάζεται μεγάλη υπομονή και χρόνια για να δείς το αποτέλεσμα.
040 / 039 / 038
040 / 039 / 038
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
-
Jean-Zac
- V.I.P

Αγαπητέ Θανάση θα εκφέρω την άποψή μου (που δεν νομίζω ότι θα διαφέρει από αυτή των άλλων) για τα φυτά που παρουσιάζεις. Κατά πρώτον οι 2 juniperus είναι νεκροί. Τό λάθος θα το εντοπίσεις εσύ μιάς και έκανες ότι έκανες. Δέν πειράζει όμως γιατί όλοι μας έχουμε κάνει τα λάθη μας και από αυτά μαθαίνουμε. Για την ελιά παραθέτω κάποιο σχέδιο που έκανα πάνω στην φωτογραφία (να θυμάσαι ότι οι απόψεις μου είναι προσωπικές και όχι επιβαλλόμενες). Βέβαια αυτή η μορφή της ελιάς δεν θα γίνει σύντομα και αυτό είναι κατανοητό. Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια και αρκετή δουλειά μέχρι να φτιάξεις νέα κλαδιά και ανάλογο φύλλωμα. Τώρα αναφορικά με τον juniperus της τέταρτης φωτογραφίας, θα έκανα την κορυφή jin (λίγη επεξεργασία με το dremel) και ένα shari (αποφλοιώνοντας τον κορμό στο εμπρός μέρος ) από την κορυφή έως την βάση σαν να χτύπησε το δένδρο κάποιος κεραυνός. Αυτό είναι το πρώτο γρήγορο σκίτσο αυτών που λέω. Πιο κάτω συνεχίζω με πιο συγκεκριμένα σχέδια πάντα πάνω στην φωτογραφία που παρουσίασες.
039a / 037
039a / 037
-
Philip
- Masterpiece

Μην ευχαριστεις...... Θα δενεις τωρα το δεντρακι σου καλα χωρις να φαινεται συρμα Ετσι ???thanasis2561 έγραψε:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Σε ευχαριστώ Φίλιππε!!!!!! Μου λύθηκε η απορία με τα μιας τρύπας ποτ ειδικά!!!
-
thanasis2561
Topic author - Omono

Σε ευχαριστώ Φίλιππε!!!!!! Μου λύθηκε η απορία με τα μιας τρύπας ποτ ειδικά!!!
-
thanasis2561
Topic author - Omono

Οκ θα το τσεκάρω...Το χω βάλει σε ανόργανο 80% και θα τ'αφήσω απείραχτο μέχρι να δω εξωτερικά σημεία ζωής!!!!
Σας ευχαριστώ και τους 2!!
ΥΓ Φίλιππε έβαλα τις 2 φτελιές σε μεγάλη ζαρτινιέρα πάνω σε βραχάκι με σελοφάν δεμένα και τα σκέπασα
Φωτογραφίες προσεχώς...

Σας ευχαριστώ και τους 2!!
ΥΓ Φίλιππε έβαλα τις 2 φτελιές σε μεγάλη ζαρτινιέρα πάνω σε βραχάκι με σελοφάν δεμένα και τα σκέπασα
Φωτογραφίες προσεχώς...
o φλοιος πρασινιζει καθολου στην εσωτερικη πλευρα.. (πρεπει να το παρατηρησεις)?thanasis2561 έγραψε:Lιζάκι τον έξυσα και είναι άσπρο το εσωτερικό του. Αλλά ούτως η άλλως άσπρο ειναι το εσωτερικό του γιουνίπερου!! Το θυμάμαι απο τότε που έκανα τα jin.
αν ειναι λευκο παντως μεσα δεν εχει πεθανει, οταν πεθαινει γινεται ανοιχτο καφε και οσο περναει ο καιρος που ειναι νεκρο σκουραινει (πιο σκουρο καφε)
εχει ακομα ελπιδες...
«Παλιά, οι άνθρωποι μελετούσαν για να βελτιώσουν τον εαυτό τους. Σήμερα, μελετούν για να εντυπωσιάσουν τους άλλους.» Κομφούκιος
Γιώργος δεν πειράζει,έκανες αρκετά jin και ίσως δεν άφησες περιθώριο να κυκλοφορήσουν οι χυμοί πάνω στο δέντρο απο τις ρίζες στα κλαδιά ,αυτό θέλει προσοχή,έχω διαβάσει πως πρέπει ενα 30-40% του κορμού να μην σκαλιστεί ώστε να έχει ζωή το δέντρο δεν ξέρω αν ισχύει βέβαια το ποσοστό αυτό, γιατί στο internet σε κάποια δέντρα βλέπω να έχουν κάνει shari σε μεγάλο τμήμα του κορμού
-
thanasis2561
Topic author - Omono

Lιζάκι τον έξυσα και είναι άσπρο το εσωτερικό του. Αλλά ούτως η άλλως άσπρο ειναι το εσωτερικό του γιουνίπερου!! Το θυμάμαι απο τότε που έκανα τα jin.
ξυσε τον κορμο με ενα μαχαιρακι και δες τι χρωμα ειναι το εσωτερικο..thanasis2561 έγραψε:Mάριε (ανε δε κανω λάθος) σε ευχαριστώ πολύ για τα εύσημαgeorgehh έγραψε:Έστω και αν υπάρχουν λάθη μπράβο σου που και τόλμησες να κάνεις αυτά τα πράγματα πειραματισμοί μεν,αλλά αν δεν χαλάσεις δεν μαθαίνεις κακά τα ψέματα,η αλήθεια είναι οτι τα τοπία σε βράχο είναι όμορφα αλλά και όχι απλά στο να γίνουν,πολύ καλές οι προσπάθειες θα έρθουν και τα θετικά αποτελέσματα μην σε παίρνει απο κάτω,οποια παιδιά ξέρουν ας βοηθήσουν...
τα jin στο juniper
απαιχτα...
![]()
Έχω κάνει άπειρα λάθη και κατακρεουργήσεις στα δύσμοιρα δεντράκια που περνάνε απτα χέρια μου και μαθαίνω συνεχώς να πω την αλήθεια!!!!
Ας είναι καλά τα παιδιά που βοηθάνε εδω μέσα διότι μου μάθανε τα περισσότερα που γνωρίζω σε αυτό το χόμπυ.
Στα jin έγραψα, xexexexεχε, Αλλά ανησυχώ διότι δείχνει νεκρό!!! Πως μπορώ να το σιγουρέψω αλήθεια οτι πέθανε??
αν πρασινιζει ειναι ζωντανο, αν ειναι καφε εχει πεθανει..
«Παλιά, οι άνθρωποι μελετούσαν για να βελτιώσουν τον εαυτό τους. Σήμερα, μελετούν για να εντυπωσιάσουν τους άλλους.» Κομφούκιος
-
thanasis2561
Topic author - Omono

Mάριε (ανε δε κανω λάθος) σε ευχαριστώ πολύ για τα εύσημαgeorgehh έγραψε:Έστω και αν υπάρχουν λάθη μπράβο σου που και τόλμησες να κάνεις αυτά τα πράγματα πειραματισμοί μεν,αλλά αν δεν χαλάσεις δεν μαθαίνεις κακά τα ψέματα,η αλήθεια είναι οτι τα τοπία σε βράχο είναι όμορφα αλλά και όχι απλά στο να γίνουν,πολύ καλές οι προσπάθειες θα έρθουν και τα θετικά αποτελέσματα μην σε παίρνει απο κάτω,οποια παιδιά ξέρουν ας βοηθήσουν...
τα jin στο juniper
απαιχτα...
Έχω κάνει άπειρα λάθη και κατακρεουργήσεις στα δύσμοιρα δεντράκια που περνάνε απτα χέρια μου και μαθαίνω συνεχώς να πω την αλήθεια!!!!
Ας είναι καλά τα παιδιά που βοηθάνε εδω μέσα διότι μου μάθανε τα περισσότερα που γνωρίζω σε αυτό το χόμπυ.
Στα jin έγραψα, xexexexεχε, Αλλά ανησυχώ διότι δείχνει νεκρό!!! Πως μπορώ να το σιγουρέψω αλήθεια οτι πέθανε??
Έστω και αν υπάρχουν λάθη μπράβο σου που και τόλμησες να κάνεις αυτά τα πράγματα πειραματισμοί μεν,αλλά αν δεν χαλάσεις δεν μαθαίνεις κακά τα ψέματα,η αλήθεια είναι οτι τα τοπία σε βράχο είναι όμορφα αλλά και όχι απλά στο να γίνουν,πολύ καλές οι προσπάθειες θα έρθουν και τα θετικά αποτελέσματα μην σε παίρνει απο κάτω,οποια παιδιά ξέρουν ας βοηθήσουν...
τα jin στο juniper
απαιχτα...

τα jin στο juniper
απαιχτα...
-
thanasis2561
Topic author - Omono

Φίλιππε σε συμπαθώ πολύ γιατί είσαι κατατοπιστικότατος και ευθύτατος!!!!
Λοιπόν
1) Αφαιρώ τα σύρματα απο την ελίτσα.... Μα πού είδες το μπόλι ??? Δεν το βρίσκω!
2)Θα ξαναδέσω καλύτερα τη Καρμόνα (δεν έχει τρυπίτσες για σύρματα η γλάστρα όπως στο βιντεάκι σας.Μόνο 2 μεγάλες αποστράγγισης και δεν βολεύουνε )
3)Τις φτελίτσες Θα τις φυτέψω σε μεγάλη γλάστρα όπως ανέφερες Φίλιππε!!!!!!!!!!!!!
H S είναι πολλές μέρες έτσι...λες να την βγάλουν "καθαρή" οι ρίζες της???
ΥΓ το ασερ να το κλαδέψω χαμηλότερα??? Η να το αφήσω προς στιγμήν? Είναι μπολιασμένο στη μέση περίπου...

Λοιπόν
1) Αφαιρώ τα σύρματα απο την ελίτσα.... Μα πού είδες το μπόλι ??? Δεν το βρίσκω!
2)Θα ξαναδέσω καλύτερα τη Καρμόνα (δεν έχει τρυπίτσες για σύρματα η γλάστρα όπως στο βιντεάκι σας.Μόνο 2 μεγάλες αποστράγγισης και δεν βολεύουνε )
3)Τις φτελίτσες Θα τις φυτέψω σε μεγάλη γλάστρα όπως ανέφερες Φίλιππε!!!!!!!!!!!!!
H S είναι πολλές μέρες έτσι...λες να την βγάλουν "καθαρή" οι ρίζες της???
ΥΓ το ασερ να το κλαδέψω χαμηλότερα??? Η να το αφήσω προς στιγμήν? Είναι μπολιασμένο στη μέση περίπου...
-
Philip
- Masterpiece

Πολυ ωραια η καρμονα
θαναση
αλλα τα συρματα που εχεις βαλει θα την πνιξουν. Μαλλον θελεις να στερεωσεις το δεντρο στο ποτ??
Τα συρματα τα τοποθετουμε εσωτερικα του ποτ , διαπερνοντας τις τρυπες του . Δενουμε τις ριζες προσεκτικα. Μπορεις να βοηθηθεις απο τα βιντεο που εχουμε στο σαιτ.
Θα ξεκινησω απο την 1η φωτο που εχεις την ελια. Εχεις μια ελια μπολιασμενη σε ριζα αγριελιας. Καλο ειναι λοιπον να αφησεις το δεντρο να δυναμωσει καλα κ μετα να ασχοληθεις με τον κορμο. Υπαρχει σοβαρος κινδυνος να σταματησεις το μπολι κ να σου ξεραθουν τα ημερα κλαδια που εχει πεταξει. Το μονο που μπορεις να κανεις τωρα ειναι να τα ξεσυρματωσεις κ να περιμενεις να αναπτυχθει.
Εχεις κανει μια ωραια κινηση να βαλεις τις φτελιες στον βραχο. Θα ηθελες λοιπον ενα δεντρο καλα γαντζομενο στον βραχο. Για να το πετυχεις αυτο πρεπει να σφιξεις καλα τις ριζες με κομματια σακουλας γυρω απο τον βραχο κ να τις θαψεις καλα μεσα στον χωμα. Μετα απο 1-2 χρονια θα δεις τι αποτελεσμα θα έχεις.Με τον τροπο που το εχεις κανει εχεις μικρες πιθανοτητες να σφιξουν τον βραχο κ κινδυνευουν αρκετες ριζες λογο τις εκθεση τους στο φως να σαπισουν.
Λοιπον θαναση τι λες ???
αλλα τα συρματα που εχεις βαλει θα την πνιξουν. Μαλλον θελεις να στερεωσεις το δεντρο στο ποτ??
Τα συρματα τα τοποθετουμε εσωτερικα του ποτ , διαπερνοντας τις τρυπες του . Δενουμε τις ριζες προσεκτικα. Μπορεις να βοηθηθεις απο τα βιντεο που εχουμε στο σαιτ.
Θα ξεκινησω απο την 1η φωτο που εχεις την ελια. Εχεις μια ελια μπολιασμενη σε ριζα αγριελιας. Καλο ειναι λοιπον να αφησεις το δεντρο να δυναμωσει καλα κ μετα να ασχοληθεις με τον κορμο. Υπαρχει σοβαρος κινδυνος να σταματησεις το μπολι κ να σου ξεραθουν τα ημερα κλαδια που εχει πεταξει. Το μονο που μπορεις να κανεις τωρα ειναι να τα ξεσυρματωσεις κ να περιμενεις να αναπτυχθει.
Εχεις κανει μια ωραια κινηση να βαλεις τις φτελιες στον βραχο. Θα ηθελες λοιπον ενα δεντρο καλα γαντζομενο στον βραχο. Για να το πετυχεις αυτο πρεπει να σφιξεις καλα τις ριζες με κομματια σακουλας γυρω απο τον βραχο κ να τις θαψεις καλα μεσα στον χωμα. Μετα απο 1-2 χρονια θα δεις τι αποτελεσμα θα έχεις.Με τον τροπο που το εχεις κανει εχεις μικρες πιθανοτητες να σφιξουν τον βραχο κ κινδυνευουν αρκετες ριζες λογο τις εκθεση τους στο φως να σαπισουν.
Λοιπον θαναση τι λες ???