"Καλλιέργεια" ΓΙΑ bonsai
-
Hfestion
- Συντονιστής

- Has thanked: 422 times
- Been thanked: 364 times
-
Hfestion
- Συντονιστής

-
christos1908
Topic author - Omono

- Has thanked: 0
- Been thanked: 1 time
Re: "Καλλιέργεια" ΓΙΑ bonsai
Να στρώσω δηλαδή κανένα νάιλον, κανά ξύλο;;;
Λέω να κόψω λίγο γλάστρα και να καθαρίσω λίγο να δούμε τι γίνεται και με τον κορμό. Οποίος μπορεί ας μας πει μια γνώμη και για το πως να το κάνω και αν αξίζει για το συγκεκριμένο δέντρο...
Αυτόματη Συγχώνευση Δημοσίευσης -- 27 Σεπ 2014, 19:09 --
Εκανα ενα καθαρισμα και φανηκε και ο κορμος του... Πως λετε να το προχωρησω??? Να το βαλω στο χωμα και με τι τροπο?
Λέω να κόψω λίγο γλάστρα και να καθαρίσω λίγο να δούμε τι γίνεται και με τον κορμό. Οποίος μπορεί ας μας πει μια γνώμη και για το πως να το κάνω και αν αξίζει για το συγκεκριμένο δέντρο...
Αυτόματη Συγχώνευση Δημοσίευσης -- 27 Σεπ 2014, 19:09 --
Εκανα ενα καθαρισμα και φανηκε και ο κορμος του... Πως λετε να το προχωρησω??? Να το βαλω στο χωμα και με τι τροπο?
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
-
Hfestion
- Συντονιστής

Σε πεύκα δεν το εφαρμόσει ακόμα, αν κρίνω ομως απο κάτι σποροφυτο που φυτρώνουν κάθε χρονια από μόνα τους παντού -οπου υπάρχει λίγο χώμα, τα πεύκα κάνουν κατακόρυφη ριζα. Ένα σποροφυτο που ξεριζωσα ειχε υψος πάνω από το χώμα 5 πόντους και κατω 10. Χωρίς να εχω ασχοληθεί με πεύκα, αν εφαρμοζα την τεχνική τελαρου, θα έβαζα κάτι στον πάτο ώστε οι κεντρικη ριζα να έφευγε πλάγια. Αν υπάρχει κάποιος που έχει ασχοληθεί με πεύκα θα μπορεσε να σε βοηθήσει περισσότερο
-
christos1908
Topic author - Omono

Την ίδια τεχνική μπορείς να την εφαρμωσεις και για πολύ νεαρά δέντρα (σαν τοHfestion έγραψε:Στην καλλιέργεια των μπονσαι προσπαθούμε να χρησημοποιουμε χωμα που να εχει άριστη απιστραγγιση και να γίνετε καλός αερισμός της ρίζας. Τα training pots με πολλές τρυπες βοηθούν πολυ δε αυτο. Μια οικονομικη λύση για μεγαλα δέντρα ειναι τα καφάσια, τα βρίσκεις παντού και τσάμπα. Αυτο που εφαρμόζω δοκιμαστικά και βλεπω εξαιρετικά απιτεκεσματα σε δέντρα μου είναι να τα μεταφέρω σε καφάσια και να τα εφαρμόζω καλα στο χώμα χωρις ομως να τα θάβω. Ετσι οι ρίζες αναοτυσσονται και αεριζονται μέσα στο καφάσι και περνούν σχήμα ορθογωνιο που θα το χρειαστούμε στο μέλλον. Οι ρίζες πηγαίνουν προς τα κάτω γιατί ακολουθούν το νερο, περνάνε το πλαστικο πλέγμα απο το καφάσι και γατζονοντε στην γη. Απο αυτη την στιγμή ξεκινάει η ελεύθερη ανάπτυξη. "Τα ξεχνάς για 2-3 χρονια και παράλληλα διαμορφωνεις". Οταν θα απόφασησω να κανω μεταφύτευση θα έχω αρκετές επιφανιακες ρίζες και θα μπορω πολυ εύκολα να βγάλω το δεντρο από τη γη.
Προσεχώς θα εχω κσι φωτογραφίες
Πευκάκι μου ας πουμε) γιατί
Λογικα με τέτοια θα ξεκινήσω;;; Σε αυτη την περίπτωση δε θα πάρει πάρα πολυ να βγουν οι ρίζες απο το καφάσι;;;
Αυτόματη Συγχώνευση Δημοσίευσης -- 03 Απρ 2014, 15:26 --
Λοιπόν το εύκολο έγινε... Βρήκα καφάσια και τζάμπα.
Τώρα για δεντράκια 1-2 που έχω βρει, είναι αρκετά μικρά σε σχέση με το καφάσι... Πως το χειριζόμαστε σε αυτή την περίπτωση;;;
Αυτόματη Συγχώνευση Δημοσίευσης -- 25 Σεπ 2014, 15:52 --
Παιδιά οπως ανέφερα και σε άλλο θέμα αγόρασα ένα γιουνιπερο με γνώμωνα μόνο το μεγάλο του μέγεθος, το πυκνό φύλλωμα και τη χαμηλή τιμη του (ένα 10ευρω). Κορμός δε φαίνεται γιατί ειναι βαθιά στη γλάστρα και εχει και πολλά ξερά γύρω του...
Σκέφτηκα λοιπόν να τον βάλω στον κήπο μου για μερικά χρόνια και να παρακολουθώ την εξέλιξη του φροντίζοντας παράλληλα να το κατευθύνω προς ένα μελλοντικό μπονσάι... Τι λέτε;;;
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
-
RiaDr
- Imperial Masterpiece

- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 6 times
Τι μεγέθους είναι αυτό που πήρατε; πάχος κορμού; γιατί κι εμείς έχουμε βρει μερικά, αλλά ήταν κλαδάκια, οπότε δεν μας έκαναν...Γιωτα έγραψε:Οποιος ενδιαφερεται για acer atropurpureum και μένει Αθήνα μου στέλνει π.μ να του πω που αγοράσαμε εμείς το δικό μας(μόλις 8Ε επειδή δεν είχε φύλλα ακόμα)και προχτές βρήκα δέντρο με 45Ε
"Το καλύτερο λίπασμα για τα φυτά είναι η σκιά του κηπουρού.."
Οποιος ενδιαφερεται για acer atropurpureum και μένει Αθήνα μου στέλνει π.μ να του πω που αγοράσαμε εμείς το δικό μας(μόλις 8Ε επειδή δεν είχε φύλλα ακόμα)και προχτές βρήκα δέντρο με 45Ε
Δεν εισαι μια σταγονα στον ωκεανο...
εισαι ολοκληρος ο ωκεανος σε μια σταγονα ~RUMI~ नमस्ते
εισαι ολοκληρος ο ωκεανος σε μια σταγονα ~RUMI~ नमस्ते
-
Skywalker
- Σπορόφυτο

- Been thanked: 0
Με βλέπω και εμένα να φυτεύω δέντρα για αρχή στο εξοχικό, νέες ιδέες καρφώθηκαν πρωί πρωί... [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilies/text/bravo.gif[/img]
-
Hfestion
- Συντονιστής

Στην καλλιέργεια των μπονσαι προσπαθούμε να χρησημοποιουμε χωμα που να εχει άριστη απιστραγγιση και να γίνετε καλός αερισμός της ρίζας. Τα training pots με πολλές τρυπες βοηθούν πολυ δε αυτο. Μια οικονομικη λύση για μεγαλα δέντρα ειναι τα καφάσια, τα βρίσκεις παντού και τσάμπα. Αυτο που εφαρμόζω δοκιμαστικά και βλεπω εξαιρετικά απιτεκεσματα σε δέντρα μου είναι να τα μεταφέρω σε καφάσια και να τα εφαρμόζω καλα στο χώμα χωρις ομως να τα θάβω. Ετσι οι ρίζες αναοτυσσονται και αεριζονται μέσα στο καφάσι και περνούν σχήμα ορθογωνιο που θα το χρειαστούμε στο μέλλον. Οι ρίζες πηγαίνουν προς τα κάτω γιατί ακολουθούν το νερο, περνάνε το πλαστικο πλέγμα απο το καφάσι και γατζονοντε στην γη. Απο αυτη την στιγμή ξεκινάει η ελεύθερη ανάπτυξη. "Τα ξεχνάς για 2-3 χρονια και παράλληλα διαμορφωνεις". Οταν θα απόφασησω να κανω μεταφύτευση θα έχω αρκετές επιφανιακες ρίζες και θα μπορω πολυ εύκολα να βγάλω το δεντρο από τη γη.
-
christos1908
Topic author - Omono

RiaDr έγραψε:
Όσο για το καφάσι, θα σου πει κι ο Δώρης βέβαια, αλλά λογικά πρέπει να χωθεί όλο το καφάσι στο χώμα, όχι 5-10 πόντους σκάψιμο λοιπόν! Εξαρτάται βέβαια απ' το μέγεθος του δέντρου - ο Δώρης μιλάει για τα (μεγάλα) μεγέθη που συνηθίζει ο ίδιος φαντάζομαι!
Δεν κατάλαβα κι εγώ ακριβώς Ρία. Εδώ λέει 5 πόντους... Θα περιμένουμε το Δωρη για περισσότερες λεπτομέρειες και διευκρινίσεις. [img]http://bonsaiforum.gr/images/smilies/icon_e_wink.gif[/img]Hfestion έγραψε: Η συμβουλή μου ειναι να τα μεταφέρεις σε πλαστικά καφάσια λαϊκής, να σκαψεις 5 πόντους και να τα ακουμπήσεις πάνω στο χώμα.
Πραγματικά για acer σκεφτούμε να παραγγείλω από το bonsai.de αλλά και ψιλό ακριβά ειναι (48+μεταφορικά) και μικρά και χωρίς κάτι ιδιαίτερο... Το ψάχνω πάντως.
-
RiaDr
- Imperial Masterpiece

- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 6 times
christos1908 έγραψε:Για να καταλάβω, βγάζω το δέντρο απο την πλαστική γλάστρα που βρίσκεται, το βάζω όπως είναι σε καφάσι και συμπληρώνω χώμα (μόνο χώμα ή και κάτι άλλο?). Στη συνέχεια σκάβω 5-10 πόντους το έδαφος στο σχήμα του καφασιού και ακουμπάω το καφάσι πάνω στο σκαμμένο. Σωστά;;;
@Harris: και που πρέπει οπωσδήποτε κάποια στιγμή να αποκτήσω acer κατά προτίμηση με κόκκινο φύλλο τι θα γίνει;;; [ Εικόνα ]
Στον δικό σου χώρο μπορεί να μην έχει πρόβλημα το acer, εμάς ίσως λόγω κλίματος να μην τα πήγε καλά. Κι αν βρεις atropurpureum στείλε ένα μήνυμα, γιατί στην Αττική έχουν γίνει ακριβοθώρητα πια.. [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... e_wink.gif[/img]
Όσο για το καφάσι, θα σου πει κι ο Δώρης βέβαια, αλλά λογικά πρέπει να χωθεί όλο το καφάσι στο χώμα, όχι 5-10 πόντους σκάψιμο λοιπόν! Εξαρτάται βέβαια απ' το μέγεθος του δέντρου - ο Δώρης μιλάει για τα (μεγάλα) μεγέθη που συνηθίζει ο ίδιος φαντάζομαι!
"Το καλύτερο λίπασμα για τα φυτά είναι η σκιά του κηπουρού.."
-
christos1908
Topic author - Omono

Για να καταλάβω, βγάζω το δέντρο απο την πλαστική γλάστρα που βρίσκεται, το βάζω όπως είναι σε καφάσι και συμπληρώνω χώμα (μόνο χώμα ή και κάτι άλλο?). Στη συνέχεια σκάβω 5-10 πόντους το έδαφος στο σχήμα του καφασιού και ακουμπάω το καφάσι πάνω στο σκαμμένο. Σωστά;;;
@Harris: και που πρέπει οπωσδήποτε κάποια στιγμή να αποκτήσω acer κατά προτίμηση με κόκκινο φύλλο τι θα γίνει;;; [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... olling.gif[/img]
@Harris: και που πρέπει οπωσδήποτε κάποια στιγμή να αποκτήσω acer κατά προτίμηση με κόκκινο φύλλο τι θα γίνει;;; [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... olling.gif[/img]
-
Harris
- Συντονιστής

- Has thanked: 117 times
- Been thanked: 193 times
- Επικοινωνία:
+1Hfestion έγραψε:Μπραβο! Είναι κάτι που εφαρμόζω Ίδη σε λίγα απο τα δέντρα μου. Η συμβουλή μου ειναι να τα μεταφέρεις σε πλαστικά καφάσια λαϊκής, να σκαψεις 5 πόντους και να τα ακουμπήσεις πάνω στο χώμα. Οσο θα περνάνε τα χρόνια οι ρίζες θα φτάσουν στην γη και θα πάρεις τα αποτελέσματα που θες. Τι θα κερδισεις? 1. Οι ρίζες θα πάρουν σχήμα ορθογώνιο και θα μπορέσουν να μπουν εύκολα σε ποτ, 2. Θα μπορεις να ρα βγαλεις ποιο εύκολα. Σκαβεις απο κάτω, πριονιασμα και είσαι έτοιμος. 3. Απο ενα σημειο και μετα θα χρειάζονται και λιγότερο πότισμα.
Το πρωτο μου φυτο που το εφάρμοσα ηταν σε δυο βιολετες. Μεσα σε 3 χρονια εγιναν τεραρα! Φυσικά δεν μιλάμε για μπονσαι,
-
Hfestion
- Συντονιστής

Μπραβο! Είναι κάτι που εφαρμόζω Ίδη σε λίγα απο τα δέντρα μου. Η συμβουλή μου ειναι να τα μεταφέρεις σε πλαστικά καφάσια λαϊκής, να σκαψεις 5 πόντους και να τα ακουμπήσεις πάνω στο χώμα. Οσο θα περνάνε τα χρόνια οι ρίζες θα φτάσουν στην γη και θα πάρεις τα αποτελέσματα που θες. Τι θα κερδισεις? 1. Οι ρίζες θα πάρουν σχήμα ορθογώνιο και θα μπορέσουν να μπουν εύκολα σε ποτ, 2. Θα μπορεις να ρα βγαλεις ποιο εύκολα. Σκαβεις απο κάτω, πριονιασμα και είσαι έτοιμος. 3. Απο ενα σημειο και μετα θα χρειάζονται και λιγότερο πότισμα.
Το πρωτο μου φυτο που το εφάρμοσα ηταν σε δυο βιολετες. Μεσα σε 3 χρονια εγιναν τεραρα! Φυσικά δεν μιλάμε για μπονσαι,
-
Harris
- Συντονιστής

- Has thanked: 117 times
- Been thanked: 193 times
- Επικοινωνία:
Μπορείς να βάλεις ελιά, σχίνο, χαρουπιά, κουτσουπιά. Γενικά οτι δέντρα ωραια για μπονσαι αλλα για το Ελληνικο καιρό και έδαφος.christos1908 έγραψε:Οπότε αυτή την εποχή τι είδος θα ήταν καλυτερα να ψάξω;;;
Εχω βρει έναν γιουνίπερο πλαγιόκλαδο ( 6-7 ετών περίπου) με αρκετά χοντρό κορμό και αρκετά ανεπτυγμένο στα 10€. Βέβαια δεν έχει και πολλούς στα φυτώρια λόγω εποχής.
Ψάχνω απο πέρσι για acer αλλά δεν εχω βρει ούτε ένα. Τι άλλο θα μπορούσα να κοιτάξω;;;
Επίσης σε κάθε νέο δέντρο που θα ανοίγεις λάκκο για να το θάψεις κάτω απο τις ρίζες να βάζεις υλικά για να φύγουν οι ρίζες ευθεία κατω αλλα πλάγια. π.χ μπορείς να βαλεις κεραμίδι ή πλατιές πλάκες Καρύστου.
Είχα βάλει ACER στο εξοχικό και τα τέζαρε... Θελει να είναι σε μέρος που να μην το πιάνει ο Ηλιος και να έχει δροσερη ατμόσφαιρα.
-
karesansui
- Συντονιστής

- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 62 times
Ό,τι βρείς...τώρα και σε κάθε εποχή! Διάθεση να έχεις να ψάχνεις!!
Όλα είναι κατάλληλα για την εδαφική καλλιέργεια!
Όλα είναι κατάλληλα για την εδαφική καλλιέργεια!
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
-
christos1908
Topic author - Omono

Οπότε αυτή την εποχή τι είδος θα ήταν καλυτερα να ψάξω;;;
Εχω βρει έναν γιουνίπερο πλαγιόκλαδο ( 6-7 ετών περίπου) με αρκετά χοντρό κορμό και αρκετά ανεπτυγμένο στα 10€. Βέβαια δεν έχει και πολλούς στα φυτώρια λόγω εποχής.
Ψάχνω απο πέρσι για acer αλλά δεν εχω βρει ούτε ένα. Τι άλλο θα μπορούσα να κοιτάξω;;;
-
Zografos ziZanio
- Mame

- Been thanked: 0
Θα το ξεκινήσω στο εξοχικό μου σε ενα μέρος εκεί για να μπορέσω και εγω να κερδίσω σε χρόνια αλλά και σε χρήματα.christos1908 έγραψε:Χαίρομαι που μπορεί να δουλέψει έτσι. Τα "μεγάλα" δέντρα ειναι αρκετά ακριβά οπότε θεωρώ πωε με αυτόν τον τρόπο μπορεί να έχεις και οικονομικό υλικό και να το έχεις διαμορφώσει κάπως όσο μεγαλώνει στο χώμα. Δηλαδη σε μια 5ετια μπορεί να έχεις πολύ αξιόλογο υλικό και μάλιστα με ελάχιστο κόστος...
-
christos1908
Topic author - Omono

Χαίρομαι που μπορεί να δουλέψει έτσι. Τα "μεγάλα" δέντρα ειναι αρκετά ακριβά οπότε θεωρώ πωε με αυτόν τον τρόπο μπορεί να έχεις και οικονομικό υλικό και να το έχεις διαμορφώσει κάπως όσο μεγαλώνει στο χώμα. Δηλαδη σε μια 5ετια μπορεί να έχεις πολύ αξιόλογο υλικό και μάλιστα με ελάχιστο κόστος...
-
Paulos
- Imperial

- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 10 times
Πλάκα κάνεις τώρα ε;
Μακάρι να μπορούσαμε όλοι!!! Φυσικά και είναι μια καταπληκτική ιδέα !!!
Ανέβασε φωτογραφία!
Μακάρι να μπορούσαμε όλοι!!! Φυσικά και είναι μια καταπληκτική ιδέα !!!
Ανέβασε φωτογραφία!
τη συγγένεια της ανθρώπινης διανοίας προς τον Άπειρον Λόγον