Διωναια - Dionaea "σαρκοφαγο"
-
Alexandra Rizopoulou
- Shohin

- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
Re: Διωναια - Dionaea "σαρκοφαγο"
Δεν στα έγραψε λάθος. Πρέπει να το ψεκάζεις να έχει υγρή ατμόσφαιρα γι'αυτό και τα πουλάνε μέσα σε κουτάκι σαν θερμοκήπιο. Όμως δεν θέλει νερό στις΄ρίζες του.
Για το λουλούδι δεν σου απάντησε σε ρώτησε.
Σου έγραψε με κάθε επιφύλαξη. (έχουμε τέτοιο φυτό 2 χρόνια και τα πηγαίνει περίφημα)
Επίσης καλύτερα να ασχοληθείς με τα ΜΠΟΝΣΑΙ γιατί είναι πιο ενδιφέρον χόμπι!
Καλή συνέχεια!!!
Για το λουλούδι δεν σου απάντησε σε ρώτησε.
Σου έγραψε με κάθε επιφύλαξη. (έχουμε τέτοιο φυτό 2 χρόνια και τα πηγαίνει περίφημα)
Επίσης καλύτερα να ασχοληθείς με τα ΜΠΟΝΣΑΙ γιατί είναι πιο ενδιφέρον χόμπι!
Καλή συνέχεια!!!
-
Στέφανος Ν.
- Mame

Καποιες απο τις συμβουλές σου ειναι λάθος (γι' αυτό καλυτερα να ποσταρουν μονο όσοοι εχω ασχοληθεί με αυτό το φυτό και όσοι το έχουν στην κατοχή τους).Antonis Rizopoulos έγραψε:Στέφανος Ν. έγραψε:Ωραία όσα είπατε, αλλά δυστυχώς δεν απαντάνε στις ερωτήσεις/ απορίες μου. :/
Καλημέρα, εδώ είναι forum για τα bonsai γνωρίζουμε ο,τι έχει σχέση με τα μπονσαι.
1. όχι
2. πρέπει να στεγνώνει το χώμα δεν του αρέσει το πολύ πότισμα
3. βάλε το σε χώρο που έχει έντομα
4. γιατί να το κάνεις αυτό;
5. Να μην λιμνάζει το γλαστράκι σου, άσε το με το χώμα που το αγόρασες.
Όλες οι απαντήσεις μου είναι με επιφύλαξη.
Το φυτό θέλει πολυ πότισμα και παρα πολυ υγρασία μια και ειναι οψυφυλλο. Το Ανθη τα κόβεις, γιατί λόγω το Ελληνικού κλήματος το φυτό, εν μέρη, θα σταματησει να αναπτύσσεται και θα "μικρίνουν" οι "παγίδες" του. Αλλα δεν ξερω αν πρεππει να τα κόβεις ΟΛΑ ή κάποια απο αυτά. Επίσης, δεν έχουμε πολλα εντομα εδω (μεσα στο σπιτι) , αρα;; Καλυτερα να του τα δινω εγω! Ετσι κι αλλιως δεν εχει σημασία αν το εντομο ειναι ζωντανό ή νεκρό οταν πιαστεί στην παγίδα. Απο κεί και πέρα περιμενω καποιους έμπειρους να με διαφωτίσουν. (Αν υπάρχει αλλο φορουμ αποκλειστικά για τέτοιου είδους φυτά στείλ'τε μου καποιος σε π/μ.
I'm a Weirdo!
-
Antonis Rizopoulos
- Shohin

Στέφανος Ν. έγραψε:Ωραία όσα είπατε, αλλά δυστυχώς δεν απαντάνε στις ερωτήσεις/ απορίες μου. :/
Καλημέρα, εδώ είναι forum για τα bonsai γνωρίζουμε ο,τι έχει σχέση με τα μπονσαι.
1. όχι
2. πρέπει να στεγνώνει το χώμα δεν του αρέσει το πολύ πότισμα
3. βάλε το σε χώρο που έχει έντομα
4. γιατί να το κάνεις αυτό;
5. Να μην λιμνάζει το γλαστράκι σου, άσε το με το χώμα που το αγόρασες.
Όλες οι απαντήσεις μου είναι με επιφύλαξη.
-
Στέφανος Ν.
- Mame

Ωραία όσα είπατε, αλλά δυστυχώς δεν απαντάνε στις ερωτήσεις/ απορίες μου. :/
I'm a Weirdo!
Η διωναία (Dionaea muscipula - Διωναία η μυγοπαγίδα) είναι σαρκοφάγο φυτό το οποίο αιχμαλωτίζει και τρέφεται με μικρά ζώα (κυρίως μικρά έντομα και αραχνίδες). Το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται το φυτό είναι κυρίως υγρό, εκτεθιμένο στην ηλιακή ακτινοβολία και κυρίως θερμό. Δεν προσαρμόζεται σε διαφορετικές συνθήκες από αυτές του φυσικού της περιβάλλοντος.
Απαντάται κυρίως σε περιβάλλοντα φτωχά σε άζωτο, σε πολλά σημεία σεόλον τον κόσμο. Στις Η.Π.Α. βρίσκεται μόνο στην Βόρεια και την Νότια Καρολίνα. Τα λιγοστά θρεπτικά συστατικά του εδάφους είναι ο λόγος για τον οποίο το φυτό εξελίχθηκε, σε τόσο περίπλοκη παγίδα. Τα έντομα συνήθως παρέχουν το άζωτο για τον σχηματισμό πρωτεϊνών. Η Διωναία δεν είναι τροπικό φυτό και αντέχει σε ήπιους χειμώνες.
Απαντάται κυρίως σε περιβάλλοντα φτωχά σε άζωτο, σε πολλά σημεία σεόλον τον κόσμο. Στις Η.Π.Α. βρίσκεται μόνο στην Βόρεια και την Νότια Καρολίνα. Τα λιγοστά θρεπτικά συστατικά του εδάφους είναι ο λόγος για τον οποίο το φυτό εξελίχθηκε, σε τόσο περίπλοκη παγίδα. Τα έντομα συνήθως παρέχουν το άζωτο για τον σχηματισμό πρωτεϊνών. Η Διωναία δεν είναι τροπικό φυτό και αντέχει σε ήπιους χειμώνες.
-
Hfestion
Topic author - Συντονιστής

- Has thanked: 422 times
- Been thanked: 364 times
-
karesansui
- Συντονιστής

- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 62 times
Πολύ ωραία όλα αυτά περί των σαρκοφάγων φυτών κλπ κλπ!
ΤΙ σχέση όμως έχουν με τα μπονσάι και το φόρουμ το συγκεκριμένο;
ΤΙ σχέση όμως έχουν με τα μπονσάι και το φόρουμ το συγκεκριμένο;
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
-
Στέφανος Ν.
- Mame

Θέλω κι εγώ να παραγγείλω μια Διωναία (δεν επιτρέπονται οι διαφημίσεις) Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να ξέρω εκτός απο αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω?
Εχω μερικές απορίες:
1) Οταν το παρω θα το βαλω σε ενα pot (γλαστράκι) με τρύπες απο κάτω, το οποίο μπολ θα ειναι τοποθετημένο πάνω σε ενα βαθύ πιάτο που θα γεμιζω εγω με νερο. Ετσι το φυτό θα "ρουφάει" το νερό απο το πιάτο αυτό (δλδ. απο κατω προς τα πανω). Σωστά κατάλαβα;
2) Ποσες φορες την ημερα να το ποτίζω, και με τι δοσολογία;
3) Λετε, να του δίνω έντομα 1-2 φορές τον μήνα, αλλα καλυτερα να τα πιάνει μονο του. Εγω ομως πως θα καταλαβαινω ποτε θα τα πιανει; Και αν δεν πιασει κανενα; Μηπως ειναι καλυτερα να του δινω εγω 1-2 εντομα ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ; Εστω για σιγουριά;
4) Να τα κόβω όλα τα άνθη του;
5) Τα χαλίκια πού και πώς θα τα τοποθετήσω στο μπόλ αυτό;
ΥΓ. Εκανα ενα thread για τα φυτό αυτό (με απορίες κλπ.). Μου λεει "Πρεπει πρώτα να εγκριθεί απο συντονιστη", αλλα το ανεβασα το μεσημερι και ακομα τιποτα, γι'αυτο ποσταρα κι εδω!
Εχω μερικές απορίες:
1) Οταν το παρω θα το βαλω σε ενα pot (γλαστράκι) με τρύπες απο κάτω, το οποίο μπολ θα ειναι τοποθετημένο πάνω σε ενα βαθύ πιάτο που θα γεμιζω εγω με νερο. Ετσι το φυτό θα "ρουφάει" το νερό απο το πιάτο αυτό (δλδ. απο κατω προς τα πανω). Σωστά κατάλαβα;
2) Ποσες φορες την ημερα να το ποτίζω, και με τι δοσολογία;
3) Λετε, να του δίνω έντομα 1-2 φορές τον μήνα, αλλα καλυτερα να τα πιάνει μονο του. Εγω ομως πως θα καταλαβαινω ποτε θα τα πιανει; Και αν δεν πιασει κανενα; Μηπως ειναι καλυτερα να του δινω εγω 1-2 εντομα ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ; Εστω για σιγουριά;
4) Να τα κόβω όλα τα άνθη του;
5) Τα χαλίκια πού και πώς θα τα τοποθετήσω στο μπόλ αυτό;
ΥΓ. Εκανα ενα thread για τα φυτό αυτό (με απορίες κλπ.). Μου λεει "Πρεπει πρώτα να εγκριθεί απο συντονιστη", αλλα το ανεβασα το μεσημερι και ακομα τιποτα, γι'αυτο ποσταρα κι εδω!
I'm a Weirdo!
-
mix.dny
- Imperial

Παρε σαρακενια!Πολυ πιο αποτελεσματικη!M4r0k1nos έγραψε:μάλλον θα πάρω κι εγώ κάνα 2 , έχω αρκετά μικρά μυγάκια που τριγυρνάνε πάνω από τα γλαστράκια μου και κυρίως στις φτελίτσες...
Να θυμηθώ, να ξεχαστώ
να γίνω ερυθρελάτη
οι ρίζες μου στον ουρανό
τα φύλλα στο κρεβάτι
να γίνω ερυθρελάτη
οι ρίζες μου στον ουρανό
τα φύλλα στο κρεβάτι
-
M4r0k1nos
- Imperial

- Επικοινωνία:
μάλλον θα πάρω κι εγώ κάνα 2 , έχω αρκετά μικρά μυγάκια που τριγυρνάνε πάνω από τα γλαστράκια μου και κυρίως στις φτελίτσες...
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
-
mix.dny
- Imperial

Hfestion έγραψε:Σιγά μη τις μασαω κι όλας... [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/images/s ... olling.gif[/img]
Btw οι δαγκανες Ελκουν έντομα απο μονες τους
[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/images/s ... olling.gif[/img]
[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/images/s ... olling.gif[/img][img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/images/s ... olling.gif[/img]
Να θυμηθώ, να ξεχαστώ
να γίνω ερυθρελάτη
οι ρίζες μου στον ουρανό
τα φύλλα στο κρεβάτι
να γίνω ερυθρελάτη
οι ρίζες μου στον ουρανό
τα φύλλα στο κρεβάτι
-
Hfestion
Topic author - Συντονιστής

- Has thanked: 422 times
- Been thanked: 364 times
Σιγά μη τις μασαω κι όλας... [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/images/s ... olling.gif[/img]
-
mix.dny
- Imperial

Ε,το πιο κλασικο παραδειγμα,ειναι να του δινεις τις μυγες που χτυπας με τη μυγοσκοτωστρα.Το φυτο αυτο εχει αναγκη να ερχονται ζωντανα τα εντομα,για να περπατουν πανω στις παγιδες του.Ετσι ενεργοπουουνται οι "αισθητηρες" που εχει και η παγιδα δεν αδρανοποιειται.Μετα απο μια εβδοδα περιπου ,οταν η παγιδα ανοιξει,θα εχει μεινει μονο ο σκελετος.Και οπως σωστα ειπατε,τα εντομα πανε μονα τους πανω.Τα προσελκυει νομιζω το χρωμα και μπορει και η γυρη του φυτου.Harris έγραψε: Οταν λες να μην την ταΐζει; Μα πως θα βρει θηράματα; [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/images/s ... /think.gif[/img]
Να θυμηθώ, να ξεχαστώ
να γίνω ερυθρελάτη
οι ρίζες μου στον ουρανό
τα φύλλα στο κρεβάτι
να γίνω ερυθρελάτη
οι ρίζες μου στον ουρανό
τα φύλλα στο κρεβάτι
-
RiaDr
- Imperial Masterpiece

- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 6 times
Φαντάζομαι πως πάνε και πέφτουν μόνα τους πάνω... αλλωστε από κουνούπια και μύγες άλλο τίποτα στην Αθήνα!
"Το καλύτερο λίπασμα για τα φυτά είναι η σκιά του κηπουρού.."
-
Harris
- Συντονιστής

- Has thanked: 116 times
- Been thanked: 193 times
- Επικοινωνία:
Οταν λες να μην την ταΐζει; Μα πως θα βρει θηράματα; [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/images/s ... /think.gif[/img]mix.dny έγραψε:Εγω ειχα διωναια και τη διατηρησα εν ζωη επι τρια χρονια.Αρχικα μια χαρα εζησε και με το νερο απο τη βρυση!Τρωει οτιδηποτε χωραει στις παγιδες της και οχι μονο.Μια φορα ειχε πιασει μια κατσαριδα απο το ποδι και αυτη δεν εφυγε ποτε απο τα σαγονια της!Μην την ταιζεις εσυ!Μην βαζεις δαχτυλο!Μην λιπαινεις παρα ελαχιστα(μια φορα τον χρονο και αν)!πολυ ποτισμα,χωμα κυριως τυρφη και λιγα χαλικια,θελει πολυ νερο,κοψε τα ανθη γιατι στην Ελλαδα δεν εχει πολυ δυναμη και θα σταματησει εν μερη να αναπτυσσεται.Καποια στιγμη θα βγαλει δευτερη ριζα και θα μπορεσεις να την αναπαραγεις.Να το κανεις αυτο,γιατι στην Ελλαδα μειωνεται ο χρονος ζωης της.Εγω απο μια μεσα σε δυο χρονια με αυτον τον τροπο ειχα τεσσερις!Δεν ειμαι ειδικος στα σαρκοφαγα,αλλα τουλαχιστον τα διατηρω χρονι στη ζωη.Εδω και ενα χρονο εχω μια σαρακενια.Αυτη εξολοθρευει με μεγαλυτερη επιτυχια τα κουνουπια!Το μονο που δεν μου εζησε,ηταν ενα νηπενθες![img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/images/s ... /think.gif[/img]
-
iliasthess
- Σπορόφυτο

Το φυτό μπορεί να χρησιμοποιήσει την παγίδα του φυσιολογικά 2-4 φορές και μετά αυτή μαυρίζει και ξεραίνεται. Όταν όμως το φυτό πιάσει έντομο με σκληρό κέλυφος η παγίδα μαυρίζει από την πρώτη της κιόλας χρήση. Γενικά έτσι αντιδρά το φυτό σε έντομα που δεν του "αρέσουν".
-
mix.dny
- Imperial

Εγω ειχα διωναια και τη διατηρησα εν ζωη επι τρια χρονια.Αρχικα μια χαρα εζησε και με το νερο απο τη βρυση!Τρωει οτιδηποτε χωραει στις παγιδες της και οχι μονο.Μια φορα ειχε πιασει μια κατσαριδα απο το ποδι και αυτη δεν εφυγε ποτε απο τα σαγονια της!Μην την ταιζεις εσυ!Μην βαζεις δαχτυλο!Μην λιπαινεις παρα ελαχιστα(μια φορα τον χρονο και αν)!πολυ ποτισμα,χωμα κυριως τυρφη και λιγα χαλικια,θελει πολυ νερο,κοψε τα ανθη γιατι στην Ελλαδα δεν εχει πολυ δυναμη και θα σταματησει εν μερη να αναπτυσσεται.Καποια στιγμη θα βγαλει δευτερη ριζα και θα μπορεσεις να την αναπαραγεις.Να το κανεις αυτο,γιατι στην Ελλαδα μειωνεται ο χρονος ζωης της.Εγω απο μια μεσα σε δυο χρονια με αυτον τον τροπο ειχα τεσσερις!Δεν ειμαι ειδικος στα σαρκοφαγα,αλλα τουλαχιστον τα διατηρω χρονι στη ζωη.Εδω και ενα χρονο εχω μια σαρακενια.Αυτη εξολοθρευει με μεγαλυτερη επιτυχια τα κουνουπια!Το μονο που δεν μου εζησε,ηταν ενα νηπενθες![img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/images/s ... /think.gif[/img]
Να θυμηθώ, να ξεχαστώ
να γίνω ερυθρελάτη
οι ρίζες μου στον ουρανό
τα φύλλα στο κρεβάτι
να γίνω ερυθρελάτη
οι ρίζες μου στον ουρανό
τα φύλλα στο κρεβάτι
-
RiaDr
- Imperial Masterpiece

- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 6 times
Απαπαπα... ανατρίχιασα..[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/images/s ... nfused.gif[/img]
"Το καλύτερο λίπασμα για τα φυτά είναι η σκιά του κηπουρού.."