Τι είναι το bonsai?

Θέματα που αφορούν τα Bonsai
Απάντηση

manos_papadakis40
Omono
Omono
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Τι είναι το bonsai?

Δημοσίευση από manos_papadakis40 »

Θα συμφωνησω με την Αλεξανδρα κι θα πω μονο οτι οταν μπηκα σε αυτον τον ιδιαιτερο κοσμο αλλαξε οχι μονο η ζωη μου αλλα μου εδωσε κι αλλα συναισθηματα να επεξεργαστω οπως υπομονη θεληση φροντιδα ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΑΠΗ προς την φυση κι τον κοσμο της.
Άβαταρ μέλους

Vasilhs
Imperial
Imperial
Been thanked: 5 times

Δημοσίευση από Vasilhs »

για μένα το bonsai είναι χόμπυ γιατι αγαπώ την φύση και γενικά στην ιδέα να έχω έναν μικρόκοσμο στο σπίτι μου.

:music-rockout:

georgehh
Shohin
Shohin

Δημοσίευση από georgehh »

Bonsai είναι για μένα η ίδια η ζωή της γης και όλων των περιεχομένων της,γιατί το λέω αυτό? αν πούμε συγκεκριμένα τι είναι bonsai,θα φτάσουμε σε ένα σημείο να λέμε μα για μένα είναι και αυτό αφου είναι και το άλλο μαζί,είναι ζωή,είναι τέχνη,είναι φιλοσοφία,είναι φύση,είναι αγάπη.

Όλα αυτά για να φτάσουν σε ενα επίπεδο(ανάλογα που αναφερόμαστε και τι ορίζουμε εμείς επίπεδο) χρειάζεται υπομονή, σκέψη, αγάπη, φροντίδα, καλλιέργεια του νου, και του πνεύματος και αφου τα ζώα τα φυτά και ο άνθρωπός έχουν ζωή περιέχουν αυτά τα στοιχεία

Οπότε bonsai δεν είναι κάτι συγκεκριμένο αλλα ούτε και εντελώς αόριστο

Τι είπα πάλι????? είμαι σοβαρά Γιατρέ?

My Nellie
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από My Nellie »

Σε ανάλογο θέμα συζήτησης σε άλλο forum, ένας Γιαπωνέζος μεταξύ των άλλων έδωσε μεγάλη έμφαση στο ότι είναι «σεβασμός στην μνήμη των προγόνων που ασχολούνταν με το bonsai»
Επομένως, για εμάς τους Δυτικούς δεν είναι βέβαια σεβασμός σε κάποιους προγόνους. Εν τούτοις πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι σεβασμός προς στο πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται αυτή η τέχνη. Και πολύ περισσότερο δεν είναι εγωϊστική παραβίαση των κανόνων για προσωπική προβολή.

Μπορεί κυριολεκτικά bonsai να σημαίνει δένδρο σε γλάστρα (και δη μικρή), αλλά δεν πιστεύω ότι μπορεί ποτέ να είναι αντιγραφή της φύσης. Αναπαράσταση της φύσης και μάλιστα κατά το δυνατόν πιστή, αυτό ναι, με εκφράζει.

Πιστεύω ότι είναι ασφαλώς μία μορφή τέχνης που ο κάθε καλλιτέχνης εκφράζει την δική του δημιουργικότητα, αλλά συνάμα μπορεί κάλλιστα να ασχοληθεί μαζί της και οποιοσδήποτε σαν χόμπυ. Και στις δύο περιπτώσεις όμως απαιτεί και γνώσεις γεωπονικές/γεωργικές. Όμως, διαφωνώ με την άποψη ότι δεν μπορείς να ασχοληθείς σοβαρά με το bonsai χωρίς να έχει τα κατάλληλα εργαλεία κλπ. Αυτά υποβοηθούν και μπορείς να κάνεις τις εργασίες ευκολώτερα, αρτιώτερα, αλλά τις ίδιες εργασίες τις κάνεις χρησιμοποιώντας άλλα (πιο προσιτά) μέσα, ίσως λίγο δυσκολώτερα....

Ως έκφραση της προσωπικής δημιουργικότητας, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να είναι ελεύθερη και χωρίς να περιορίζεται από κανόνες. Εν τούτοις εγώ είμαι προς την πλευρά την παραδοσιακή και θέλω να κινείται μέσα στο πλαίσιο των κανόνων της, αλλά όχι με θρησκευτική ευλάβεια και ακαμψία, δηλαδή χωρίς αυτό να περιορίζει την δημιουργικότητα.
Από αυτούς τους κανόνες που έχουν θέσει οι εμπνευστές της τέχνης, θεωρώ πολύ βασικούς
Α) τον σεβασμό προς το δένδρο πάνω στο οποίο δουλεύουμε
Β) την αρμονία και ισορροπία στην όλη σύνθεση
Γ) την ηρεμία και γαλήνη που πρέπει να εμπνέει η σύνθεση

Επίσης το bonsai είναι για μένα και μία άσκηση στην υπομονή, μία αρετή πολύ σημαντική και πολύ σπάνια πια στις ημέρες μας. Άσκηση στην αυτοσυγκράτηση επίσης, στην παρορμητικότητά μας....

Αυτά περίπου είναι το νόημα του bonsai για μένα.
Άβαταρ μέλους

Liz@ki
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από Liz@ki »

ολα αυτα που αναφερεις..
στο μονο που διαφωνω ειναι οτι το βλεπω σα "τέχνη" με σεβασμο στη φυση και οχι σαν προσπάθεια επίδειξης των ικανοτήτων μας..
«Παλιά, οι άνθρωποι μελετούσαν για να βελτιώσουν τον εαυτό τους. Σήμερα, μελετούν για να εντυπωσιάσουν τους άλλους.» Κομφούκιος

Topic author
PanosBonsai
Omono
Omono
Been thanked: 2 times

Δημοσίευση από PanosBonsai »

My Nellie έγραψε:Πάνο, μας περιορίζεις σε επιλογή μιας ή περισσοτέρων απαντήσεων από τις παραπάνω που παραθέτεις, ή μπορεί ο καθένας μας να γράψει πώς το βλέπει ο ίδιος? Ένα ελεύθερο πεδίο δηλαδή, free text :laughing-rolling:
ναι free text γράφεις ότι εσύ πιστεύεις και στο τέλος να δούμε τι μας έμεινε.

;)

My Nellie
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από My Nellie »

Πάνο, μας περιορίζεις σε επιλογή μιας ή περισσοτέρων απαντήσεων από τις παραπάνω που παραθέτεις, ή μπορεί ο καθένας μας να γράψει πώς το βλέπει ο ίδιος? Ένα ελεύθερο πεδίο δηλαδή, free text :laughing-rolling:

Topic author
PanosBonsai
Omono
Omono
Been thanked: 2 times

Τι είναι το bonsai?

Δημοσίευση από PanosBonsai »

Σε αφορμή με το πόστ της Λιζας shohin ή mame με έβαλε σε σκέψεις να σας ρωτήσω τι πιστεύει ο καθένας απο εμάς τι είναι το bonsai.

bonsai είναι ένα χόμπυ;
bonsai είναι η Ιαπωνική/Κινέζικη και Βουδιστική κουλτούρα;
bonsai είναι ο άνθρωπος και η φύση;
bonsai είναι ενα δέντρο σε ρηχό πιάτο;
bonsai είναι η προσπάθεια επίδειξης των ικανοτήτων μας;

όλα τα παραπάνω;
Απάντηση