ΣΜΙΚΡΥΝΣΗ ΦΥΛΛΩΝ

Θέματα που αφορούν τα Bonsai
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 117 times
Been thanked: 193 times
Επικοινωνία:

Re: ΣΜΙΚΡΥΝΣΗ ΦΥΛΛΩΝ

Δημοσίευση από Harris »

My Nellie έγραψε:
Harris έγραψε:Ενα "κόλπο" που εχω κάνει σε λιγουστρα αλλα και σε μια φτελια ειναι να την αφησω να ξεραθει.... (οχι να πεθάνει) τα φυλλα μαραζώνουν και πέφτουν και εκεινη την στιγμη (πριν πεσουν ολα) ποτίζω.... Παθαίνει ενα σοκ αλλα μετα το σοκ τα φυλλα βγαίνουν πιο μικρα...

Δεν ξέρω εάν είναι σωστό αλλά έχει παίξει... :shifty:
Λοιπόν, σοβαρά θα μιλήσω τώρα...
Έκανα την εξής σκέψη:
Ο Χάρης λέει παραπάνω ότι το δένδρο παθαίνει ένα σοκ.
Ένα ανάλογο σοκ νομίζω ότι παθαίνει και με την αποφύλλωση. Εάν μεν είναι φυλλοβόλο, επειδή ρίχνει τα φύλλα του παράκαιρα. Εάν δε είναι αειθαλές, επειδή ρίχνει τα φύλλα του τα οποία δεν θα έπεφταν.
Άρα, τα νέα φύλλα βγαίνουν πιο μικρά λόγω του σοκ το οποίο περνάει το φυτό.
Σκέφτομαι σωστά?
Όμως νομίζω ότι το σοκ της δίψας μέχρι θανάτου είναι λιγότερο επικίνδυνο από το σοκ της αποφύλλωσης.
Δεν είναι ακριβώς μέχρι θανάτου... Το κάνω μια μέρα πριν πεθάνει.... Δηλαδή οχι στο παρατσάκ αλλά στο τσάκ... Τώρα τι να σου πω.... (ειναι η τεχνη της τρελλας) :occasion-snowman:
Το μόνο bonsai που δεν χρειάζεται φροντίδα είναι το πλαστικό.
Η αγάπη είναι το καλύτερο λίπασμα.
Μπονσάι είναι η έκφραση του είναι μου μέσα από την δημιουργία της φύσης για μια ανώτερη από εμένα προς τους άλλους αγάπη. Χ.
Εικόνα

My Nellie
Imperial
Imperial
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Δημοσίευση από My Nellie »

Harris έγραψε:Ενα "κόλπο" που εχω κάνει σε λιγουστρα αλλα και σε μια φτελια ειναι να την αφησω να ξεραθει.... (οχι να πεθάνει) τα φυλλα μαραζώνουν και πέφτουν και εκεινη την στιγμη (πριν πεσουν ολα) ποτίζω.... Παθαίνει ενα σοκ αλλα μετα το σοκ τα φυλλα βγαίνουν πιο μικρα...

Λοιπόν, σοβαρά θα μιλήσω τώρα...
Έκανα την εξής σκέψη:
Ο Χάρης λέει παραπάνω ότι το δένδρο παθαίνει ένα σοκ.
Ένα ανάλογο σοκ νομίζω ότι παθαίνει και με την αποφύλλωση. Εάν μεν είναι φυλλοβόλο, επειδή ρίχνει τα φύλλα του παράκαιρα. Εάν δε είναι αειθαλές, επειδή ρίχνει τα φύλλα του τα οποία δεν θα έπεφταν.
Άρα, τα νέα φύλλα βγαίνουν πιο μικρά λόγω του σοκ το οποίο περνάει το φυτό.
Σκέφτομαι σωστά?
Όμως νομίζω ότι το σοκ της δίψας μέχρι θανάτου είναι λιγότερο επικίνδυνο από το σοκ της αποφύλλωσης.
Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Harris »

Λοιπόν δεν ξέρω τι λέτε αλλά στο λιγούστρο παίζει και στις φτελιές μια χαρά! :)

Φυσικά δεν λεω να το κανει κανεις αυτο γιατι πρεπει να ειναι ειδικός στην τρέλλα! :) :laughing-rolling:
Μπονσάι είναι η έκφραση του είναι μου μέσα από την δημιουργία της φύσης για μια ανώτερη από εμένα προς τους άλλους αγάπη. Χ.
Εικόνα

My Nellie
Imperial
Imperial

Λιζάκι, έχεις δίκαιο, η μέθοδος του Χάρη είναι super advanced και ως εκ τούτου είναι εκτός συναγωνισμού :laughing-rolling:

Μα πού είναι αυτός ο Χάρης για να υπερασπισθεί την μέθοδό του παιδιά??? :shifty:
Άβαταρ μέλους

Liz@ki
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από Liz@ki »

My Nellie έγραψε:Λιζάκι, επειδή αυτός ο advanced bonsaier λογικά πρέπει να βρίσκεται σε πολύ στενή επαφή με τα φυτά σου, δεν τους βάζεις έναν φράχτη γύρω-γύρω για καλό και για κακό? :laughing-rolling:

Μα για τον Γιαννη μιλουσα...!! :laughing-rolling:
«Παλιά, οι άνθρωποι μελετούσαν για να βελτιώσουν τον εαυτό τους. Σήμερα, μελετούν για να εντυπωσιάσουν τους άλλους.» Κομφούκιος
Άβαταρ μέλους

Philip
Masterpiece
Masterpiece

Δημοσίευση από Philip »

My Nellie έγραψε:Λιζάκι, επειδή αυτός ο advanced bonsaier λογικά πρέπει να βρίσκεται σε πολύ στενή επαφή με τα φυτά σου, δεν τους βάζεις έναν φράχτη γύρω-γύρω για καλό και για κακό? :laughing-rolling:

:laughing-rolling: :laughing-rolling: :laughing-rolling:

My Nellie
Imperial
Imperial

Λιζάκι, επειδή αυτός ο advanced bonsaier λογικά πρέπει να βρίσκεται σε πολύ στενή επαφή με τα φυτά σου, δεν τους βάζεις έναν φράχτη γύρω-γύρω για καλό και για κακό? :laughing-rolling:
Άβαταρ μέλους

Liz@ki
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από Liz@ki »

for advanced users.. ;)

ακομα δε το εχω κανει, γιατι προσπαθω με το κλαδεμα και τα υπολοιπα.. :dance:
«Παλιά, οι άνθρωποι μελετούσαν για να βελτιώσουν τον εαυτό τους. Σήμερα, μελετούν για να εντυπωσιάσουν τους άλλους.» Κομφούκιος

manos_papadakis40
Omono
Omono

Δημοσίευση από manos_papadakis40 »

:) :) :) :clap: :clap: :clap:
Άβαταρ μέλους

Philip
Masterpiece
Masterpiece

Δημοσίευση από Philip »

:laughing-rolling: :laughing-rolling: :text-bravo:
Άβαταρ μέλους

Topic author
Jean-Zac
V.I.P
V.I.P
Been thanked: 291 times

Δημοσίευση από Jean-Zac »

Γι' αυτό μου αρέσει αυτή η παρέα !!!!. Εστω και αν κάνουμε ένα αστείο, θα υπάρχει μία απάντηση-πληροφόρηση σχετική ή άσχετη με τα φυτά.Βασικό είναι να αποκομίζουμε γνώσεις, όποιες και άν είναι αυτές.!!!
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Harris »

Μαλιστα ! και σε μορφη mobile : [img]http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... A8HJnhn8s=[/img]
Εικόνα
Άβαταρ μέλους

Topic author
Jean-Zac
V.I.P
V.I.P

Φιλίπ ένα απινιδωτή πρέπει να έχουμε πρόχειρο για τα φυτά
του Χάρη ,αν τα αφήσει ξανα χωρίς νερό !! :laughing-rolling: :laughing-rolling:

.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Harris »

Ενα "κόλπο" που εχω κάνει σε λιγουστρα αλλα και σε μια φτελια ειναι να την αφησω να ξεραθει.... (οχι να πεθάνει) τα φυλλα μαραζώνουν και πέφτουν και εκεινη την στιγμη (πριν πεσουν ολα) ποτίζω.... Παθαίνει ενα σοκ αλλα μετα το σοκ τα φυλλα βγαίνουν πιο μικρα...

Εικόνα
Άβαταρ μέλους

Philip
Masterpiece
Masterpiece

Δημοσίευση από Philip »

Σωστη η τελευταια επισυμανση Γιαννη ..... :text-bravo:

Ετσι η μικροφυλλια, να συμπληρωσω στην ωραια παρουσιαση του Γιαννη ,θεωρειται ενα απο τα τελευταια σταδια διαμορφωσης. Οποτε δεν χρειαζεται βιασυνη.... :clap: :clap:
Άβαταρ μέλους

Topic author
Jean-Zac
V.I.P
V.I.P

ΣΜΙΚΡΥΝΣΗ ΦΥΛΛΩΝ

Για τον εραστή των μπονσάι είναι βασικό η αρμονική σχέση μεγέθους μεταξύ των φύλλων, κλαδιών και κορμού. Αυτή η σχέση επιτυγχάνεται εύκολα στην περίπτωση μπονσάι με μικρά φύλλα, ενώ για κάποια δένδρα π.χ. οξιά - acer τα μεγάλα φύλλα τους ενοχλούν . Υπάρχουν διάφορες πιθανότητες για να γίνουν πιο μικρά. Τον Ιούνιο όταν τα φύλλα έχουν αναπτυχθεί τελείως και πρόκειται για φυτά υγιεί και δυνατά μπορούμε με ένα ψαλίδι να τα κόψουμε . Με αυτόν τον τρόπο επιφέρουμε στο φυτό ένα τεχνητό Φθινόπωρο και σύντομα θα δημιουργήσει ‘μάτια’ μα φύλλα πιο μικρά. Εάν τα φύλλα έχουν μακρύ ‘πόδι’-στέλεχος αφήστε τα κολλημένα στα κλαδιά. Στην περίπτωση που έχουν μικρό πόδι π.χ. φύλλα ελιάς, απλά το τραβάμε κατ’ ευθείαν από το κλαδί. Για καλύτερη προσοχή προς το φυτό πρώτα αφαιρούμε το μισό φύλλωμα και μετά από 15 ημέρες το υπόλοιπο. Υπάρχει και άλλη μέθοδος, αυτή με το να κόψουμε το μισό φύλλο ( ή να αφήσουμε το 1/3 ). Με αυτή την τεχνική όμως υποφέρει η αισθητική εικόνα του φυτού και πρέπει να περάσει αρκετός χρόνος τα κομμένα φύλλα να πέσουν και να βγουν άλλα. Το κόψιμο των φύλλων πρέπει να γίνει τον Ιούνιο και όχι πιο αργά, ώστε τα ‘μάτια’ και τα νέα φύλλα να αναπτυχθούν και να κάνουν τον κύκλο τους. Πάντως μετά την αφαίρεση ή το κόψιμο τν φύλλων πρέπει να μειώσουμε το πότισμα και να βάλουμε το φυτό σε μέρος σκιερό μέχρι να εμφανιστούν τα νέα φύλλα.

Επίσης η μείωση επιτυγχάνεται με + φως και – νερό.
Αλλά και το λίπασμα παίζει ρόλο.(σε σύνδεση με το πότισμα). Προσοχή !!!! Πρέπει πρώτα να σχηματίσουμε τον κορμό και τα κλαδιά και μετά θα έλθει η μείωση του μεγέθους των φύλλων. Η όλη υπόθεση δεν χρειάζεται χρόνο. Χρειάζεται υπομονή. Με την απόκτηση της υπομονής ,σιγά-σιγά ο χρόνος θα φαίνεται ότι τρέχει.
Απάντηση