Το τελειότερο εργαλείο που επινόησε ποτε ο ανθρώπινος

Εδώ γράφουμε οτιδήποτε δεν έχει σχέση με τα μπονσάι
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

mix.dny
Imperial
Imperial
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Το τελειότερο εργαλείο που επινόησε ποτε ο ανθρώπινος

Δημοσίευση από mix.dny »

karesansui έγραψε:Ααααα!! Μιχάλη παιδί μου, εσύ δεν τρώγεσαι!!!!
FORUM για ΜΠΟΝΣΑΙ είμαστε...Remember???
[img]http://www.bonsaiforum.gr/richedit/smil ... tive/6.gif[/img]
Να θυμηθώ, να ξεχαστώ
να γίνω ερυθρελάτη
οι ρίζες μου στον ουρανό
τα φύλλα στο κρεβάτι
Άβαταρ μέλους

karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 21 times
Been thanked: 62 times

Δημοσίευση από karesansui »

Ααααα!! Μιχάλη παιδί μου, εσύ δεν τρώγεσαι!!!!
FORUM για ΜΠΟΝΣΑΙ είμαστε...Remember???
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
Άβαταρ μέλους

mix.dny
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από mix.dny »

RiaD έγραψε:Ξέχασα βρε Μιχάλη να σου απαντήσω, με συγχωρείς. Κι εγώ μαζί σου, οι θετικές πλευρές της προσωπικότητας του Αλκιβιάδη πάντα με γοήτευαν, αφήνοντας στην άκρη τα πολλά του μειονεκτήματα. Ήταν απ' ό,τι φαίνεται ένας άνθρωπος πολύ μπροστά απ' την εποχή του, από εκείνους που είναι χαρισματικοί αλλά καίγονται από την ίδια τους τη λάμψη.

Πέρα απ' όσα μαθαίνουμε γι' αυτόν και τα γεγονότα στα οποία πρωταγωνίστησε από τον Θουκυδίδη, προτείνω ανεπιφύλακτα και τη λογοτεχνική προσέγγιση του βίου του από τον Άγγελο Βλάχο στο "Ο κύριός μου ο Αλκιβιάδης" και τον Steven Pressfield στο "Άνεμοι Πολέμου".

υγ σπαμάρουμε ασύστολα, δε θα επαναληφθεί!
Δεν τα ειχα υπ οψιν μου τα βιβλια!Παρουσιαζουν ενδιαφερον!Κανα καλοκαιρι λογικα!
Ρια,δεν υπερβαλω οταν λεω οτι εισαι η 5-6 φιλολογος που συζηταω για τον Αλκιβιαδη,αλλα η πρωτη που εχει αυτην την αποψη!Μικρο το δειγμα,αλλα ειχα αρχισει να απογοητευομαι!
Αν δεν σου αρεσει και ο Καβαφης,εισαι το προτυπο μου!!!!

υγ σπαμαρω και με τον νομο ε?Ας με συγχωρεσει ο θεος(αλλα κυριως ο Νικολας!!!!).
Να θυμηθώ, να ξεχαστώ
να γίνω ερυθρελάτη
οι ρίζες μου στον ουρανό
τα φύλλα στο κρεβάτι
Άβαταρ μέλους

karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής

Ε, οφείλουμε και την παρουσίαση αυτής της προσωπικότητας της ελληνικής κα παγκόσμιας ιστορίας! Δεν νομίζετε;
Εις μνήμην λοιπόν...

[img]http://img248.imageshack.us/img248/4461/25827116.jpg[/img]

Uploaded with ImageShack.us
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
Άβαταρ μέλους

RiaDr
Imperial Masterpiece
Imperial Masterpiece
Has thanked: 6 times
Been thanked: 6 times

Δημοσίευση από RiaDr »

Ξέχασα βρε Μιχάλη να σου απαντήσω, με συγχωρείς. Κι εγώ μαζί σου, οι θετικές πλευρές της προσωπικότητας του Αλκιβιάδη πάντα με γοήτευαν, αφήνοντας στην άκρη τα πολλά του μειονεκτήματα. Ήταν απ' ό,τι φαίνεται ένας άνθρωπος πολύ μπροστά απ' την εποχή του, από εκείνους που είναι χαρισματικοί αλλά καίγονται από την ίδια τους τη λάμψη.

Πέρα απ' όσα μαθαίνουμε γι' αυτόν και τα γεγονότα στα οποία πρωταγωνίστησε από τον Θουκυδίδη, προτείνω ανεπιφύλακτα και τη λογοτεχνική προσέγγιση του βίου του από τον Άγγελο Βλάχο στο "Ο κύριός μου ο Αλκιβιάδης" και τον Steven Pressfield στο "Άνεμοι Πολέμου".

υγ σπαμάρουμε ασύστολα, δε θα επαναληφθεί!
"Το καλύτερο λίπασμα για τα φυτά είναι η σκιά του κηπουρού.."
Άβαταρ μέλους

mix.dny
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από mix.dny »

karesansui έγραψε:
mix.dny έγραψε: Aχ Ρια!Ειχα περι τα 4 χρονια να πω σε φιλολογο "συμφωνω"!Που ξερεις,μπορει εν τελει να βρω και καποιον που να συμφωνει μαζι μου στο οτι ο Αλκιβιαδης δεν ηταν προδοτης!
Ο Αλκιβιάδης ήταν και είναι ακόμα μια αμφιλεγόμενη, κατ' εμέ και όχι μόνο, προσωπικότητα.
Εφυέστατος, πανέμορφος (όπως ομολογούσαν οι σύγχρονοί του) αλλά μάλλον απείθαρχος και εγωκεντρικός.
Φταίει ίσως ο τρόπος που μεγάλωσε; Δεν μπορεί κανείς να δώσει απάντηση πάνω σε αυτό πλέον παρά μόνο εικασίες για την πολυπλοκότητα τού χαρακτήρα που διαμόρφωσε παρά τους λαμπρούς δασκάλους που είχε, μεταξύ άλλων και τον Σωκράτη!
Απο την μιά εμφορείτο απο τον μεγαλοϊδεαετισμό μιας Αθήνας Παντοκράτειρας της Μεσογείου απο την άλλη, άλλαζε στρατόπεδο σχετικά εύκολα...
Ικανότατος στρατιωτικός, όπως παραδέχεται κι ο Θουκυδίδης αλλά και πολιτικός, διορατικός και δημοκρατικός στις πεποιθήσεις του, τολμηρός και αποφασιστικός κυριάρχησε στην Αθήνα στο δεύτερο μισό του Πελοποννησιακού Πολέμου. Στα μείον του οτι δύσκολα ανέχοταν την κριτική των αντιπάλων του, οδήγησε τη Αθήνα στην κατάπτυστη καταστροφή της Μήλου και πολέμησε την Νίκειο Ειρήνη με το καταστροφικό αποτέλεσμα της Σικελικής Εκστρατείας που χρεώθηκε εντέλει ο Νικίας.
Η εποχή αυτή που οδήγησε στην κατάρρευση του πολιτισμικού Χρυσού Αιώνα είναι μια "δύσκολη" περίοδος και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά την διάρκειά του δεν μπορούν να αναλυθούν στο τωρινό ιστορικό πλαίσιο.
Εν κατακλείδι, πιστεύω πως ο Αλκιβιάδης ήταν μια ισχυρή προσωπικότητα και όπως όλες οι προσωπικότητες στην εποχή που έδρασαν και έζησαν παραμένουν αμφιλεγόμενες και για τον λόγο αυτό είναι ελκυστικό να ασχολούμεθα και για πολύ ακόμα μαζί τους! Σίγουρα δεν ήταν τυχαίος.
Όσον αφορά δε το "προδότης" που ανέφερες, όπως έγραψα και παραπάνω, δεν μπορεί να δοθεί απάντηση σήμερα στις κατηγορίες των αθηναίων πολιτών που δοκιμάζονταν απο ένα παγκόσμιο (ουσιαστικά) πόλεμο!
Παναγιωτη πολυ καλη περιληψη της φυσης του Αλκιβιαδη!Το ξερω οτι ειμαστε off topic,απλα να σε ευχαριστησω για τον χρονο σου και να σου πω οτι σε γενικες γραμμες συμφωνω μαζι σου!
Οι μονες μου ενστασεις:
1.Διαφωνω οτι αλλαζε ευκολα στρατοπεδα.Σε καθε περιπτωση αν γυρνουσε δηλαδη στην Αθηνα κατα τη διαρκεια του Πολεμου με την Σικελια η αν εμενε στη Σπαρτη ηξερε οτι τον περιμενει θανατος!
2.Πιστευω οτι αν δεν τον καλουσαν πισω απο την εκστρατεια θα τα καταφερνε πολυ καλυτερα απο τον γεροΝικαια που στο κατω κατω ηταν αντιθετος με την ολη υποθεση.
Οσο για την Μηλο...εκει ειναι οπως τα λες!
Να θυμηθώ, να ξεχαστώ
να γίνω ερυθρελάτη
οι ρίζες μου στον ουρανό
τα φύλλα στο κρεβάτι
Άβαταρ μέλους

RiaDr
Imperial Masterpiece
Imperial Masterpiece

Δημοσίευση από RiaDr »

Nikolas6997 έγραψε:
[justify]Ρία το αν είναι ύποπτες οι προθέσεις του είναι άλλο ζήτημα, εδώ παραθέτει απόψεις καθηγητών και επιστημόνων.. Κατά τα λεγόμενα σου τότε είναι ύποπτη και η διάδοση του χριστιανισμού και του μουσουλμανισμού.. Η ουσία στην θεωρία του χριστιανισμού ( εννοώ την Κ.Δ) είναι ορθές.. Τώρα για πιο λόγο τον διέδωσαν οι Εβραίοι, υπάρχουν χίλιες αιτίες.. Στην απομονωμένη στρατιωτική βάση 51 στις ΗΠΑ, έχουν ΑΤΙΑ που έπεσε στο Ρόσγουελ το 1947 (δεν το είδα με τα μάτια μου) έχει όμως πάνω γραφή με το Ελληνικό αλφάβητο!!! Μήπως αν ισχύει αυτό, η Ελληνική γλώσσα είναι Συμπατική !!!
[/justify]

[justify]Δεν αμφισβήτησα τις απόψεις όσων αναφέρονται, αμφισβητώ ευθέως αυτά τα λίγα που γράφει ο blogger. Κατά τη γνώμη μου βλάπτουμε τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας με τέτοιου τύπου δημοσιεύσεις σε ψευδοεπιστημονικά sites.[/justify][justify]Όσο για τους εξωγήινους και την περίπτωση Ρόσγουελ, εντελώς καλοπροαίρετα, κρατάω μόνο ό,τι γράφεις στην παρένθεση. Είναι θράσος να θεωρούμε πως είμαστε μόνοι στο Σύμπαν, εξίσου θράσος όμως (έως αφέλεια) είναι να πιστεύουμε πως τα άλλα έλλογα όντα του Σύμπαντος ξέρουν κι ελληνικά..[/justify]
Άβαταρ μέλους

Topic author
Nikolas6997
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από Nikolas6997 »

RiaD έγραψε:[justify]Θα με συγχωρήσει ελπίζω ο Νικόλας, αλλά έχω σοβαρές ενστάσεις επί του άρθρου που μας επεσήμανε - αν μπορεί να ειπωθεί βέβαια άρθρο, καθ' ό,τι αποτελεί ουσιαστικά μια συλλογή απόψεων για την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό.[/justify][justify]Δεν μπόρεσα βέβαια να μη γελάσω ήδη απ' την αρχή με τον ιδιοκτήτη του blog, ο οποίος -λαύρος βέβαια κατά των greeklish- ξεκινάει με ορθογραφικό λάθος το κείμενό του!!![/justify][justify]Ενδιαφέροντα πολύ όσα έχει συλλέξει ο εν λόγω κύριος, αλλά μου φαίνονται ύποπτες οι προθέσεις και άκρως εθνικιστικές οι θέσεις του για να τον πάρω στα σοβαρά. Η βασική του θέση άλλωστε, "το τελειότερο εργαλείο ... είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ γλώσσα", θυμίζει εντυπωσιακά όσα διαβάζουμε στο βιβλίο Έκθεσης Έκφρασης της Α' λυκείου, σε κείμενα πχ του Τριανταφυλλίδη και άλλων έγκριτων φιλολόγων και γλωσσολόγων, όπου τονίζεται (σχεδόν αυτολεξί...) πως "το τελειότερο εργαλείο που επινόησε ο άνθρωπος είναι η γλώσσα". Σκέτη, εννοώντας τον γλωσσικό μηχανισμό.[/justify][justify]Δε βόλευε μάλλον τον κύριο blogger και το άλλαξε λιγάκι. Τα συμπεράσματα δικά σας.[/justify][justify]υγ μια ματιά στην πρώτη σελίδα του blog θα άρει κάθε αμφιβολία, πιστεύω..[/justify][justify]υγ1 ον. ο ουρανοξύστης, γεν. του ουρανοξύστου, κλ. ω ουρανοξύστα ....[/justify]
Ρία το αν είναι ύποπτες οι προθέσεις του είναι άλλο ζήτημα, εδώ παραθέτει απόψεις καθηγητών και επιστημόνων.. Κατά τα λεγόμενα σου τότε είναι ύποπτη και η διάδοση του χριστιανισμού και του μουσουλμανισμού.. Η ουσία στην θεωρία του χριστιανισμού ( εννοώ την Κ.Δ) είναι ορθές.. Τώρα για πιο λόγο τον διέδωσαν οι Εβραίοι, υπάρχουν χίλιες αιτίες.. Στην απομονωμένη στρατιωτική βάση 51 στις ΗΠΑ, έχουν ΑΤΙΑ που έπεσε στο Ρόσγουελ το 1947 (δεν το είδα με τα μάτια μου) έχει όμως πάνω γραφή με το Ελληνικό αλφάβητο!!! Μήπως αν ισχύει αυτό, η Ελληνική γλώσσα είναι Συμπατική !!!
Nikolas6997Εικόνα

Εικόνα

Πάμε μια βόλτα στα βουνά,
που κελαηδούνε μόνο τα πουλιά.....
Άβαταρ μέλους

karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής

mix.dny έγραψε: Aχ Ρια!Ειχα περι τα 4 χρονια να πω σε φιλολογο "συμφωνω"!Που ξερεις,μπορει εν τελει να βρω και καποιον που να συμφωνει μαζι μου στο οτι ο Αλκιβιαδης δεν ηταν προδοτης!
Ο Αλκιβιάδης ήταν και είναι ακόμα μια αμφιλεγόμενη, κατ' εμέ και όχι μόνο, προσωπικότητα.
Εφυέστατος, πανέμορφος (όπως ομολογούσαν οι σύγχρονοί του) αλλά μάλλον απείθαρχος και εγωκεντρικός.
Φταίει ίσως ο τρόπος που μεγάλωσε; Δεν μπορεί κανείς να δώσει απάντηση πάνω σε αυτό πλέον παρά μόνο εικασίες για την πολυπλοκότητα τού χαρακτήρα που διαμόρφωσε παρά τους λαμπρούς δασκάλους που είχε, μεταξύ άλλων και τον Σωκράτη!
Απο την μιά εμφορείτο απο τον μεγαλοϊδεαετισμό μιας Αθήνας Παντοκράτειρας της Μεσογείου απο την άλλη, άλλαζε στρατόπεδο σχετικά εύκολα...
Ικανότατος στρατιωτικός, όπως παραδέχεται κι ο Θουκυδίδης αλλά και πολιτικός, διορατικός και δημοκρατικός στις πεποιθήσεις του, τολμηρός και αποφασιστικός κυριάρχησε στην Αθήνα στο δεύτερο μισό του Πελοποννησιακού Πολέμου. Στα μείον του οτι δύσκολα ανέχοταν την κριτική των αντιπάλων του, οδήγησε τη Αθήνα στην κατάπτυστη καταστροφή της Μήλου και πολέμησε την Νίκειο Ειρήνη με το καταστροφικό αποτέλεσμα της Σικελικής Εκστρατείας που χρεώθηκε εντέλει ο Νικίας.
Η εποχή αυτή που οδήγησε στην κατάρρευση του πολιτισμικού Χρυσού Αιώνα είναι μια "δύσκολη" περίοδος και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά την διάρκειά του δεν μπορούν να αναλυθούν στο τωρινό ιστορικό πλαίσιο.
Εν κατακλείδι, πιστεύω πως ο Αλκιβιάδης ήταν μια ισχυρή προσωπικότητα και όπως όλες οι προσωπικότητες στην εποχή που έδρασαν και έζησαν παραμένουν αμφιλεγόμενες και για τον λόγο αυτό είναι ελκυστικό να ασχολούμεθα και για πολύ ακόμα μαζί τους! Σίγουρα δεν ήταν τυχαίος.
Όσον αφορά δε το "προδότης" που ανέφερες, όπως έγραψα και παραπάνω, δεν μπορεί να δοθεί απάντηση σήμερα στις κατηγορίες των αθηναίων πολιτών που δοκιμάζονταν απο ένα παγκόσμιο (ουσιαστικά) πόλεμο!
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
Άβαταρ μέλους

mix.dny
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από mix.dny »

RiaD έγραψε:[justify]Θα με συγχωρήσει ελπίζω ο Νικόλας, αλλά έχω σοβαρές ενστάσεις επί του άρθρου που μας επεσήμανε - αν μπορεί να ειπωθεί βέβαια άρθρο, καθ' ό,τι αποτελεί ουσιαστικά μια συλλογή απόψεων για την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό.[/justify][justify]Δεν μπόρεσα βέβαια να μη γελάσω ήδη απ' την αρχή με τον ιδιοκτήτη του blog, ο οποίος -λαύρος βέβαια κατά των greeklish- ξεκινάει με ορθογραφικό λάθος το κείμενό του!!![/justify][justify]Ενδιαφέροντα πολύ όσα έχει συλλέξει ο εν λόγω κύριος, αλλά μου φαίνονται ύποπτες οι προθέσεις και άκρως εθνικιστικές οι θέσεις του για να τον πάρω στα σοβαρά. Η βασική του θέση άλλωστε, "το τελειότερο εργαλείο ... είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ γλώσσα", θυμίζει εντυπωσιακά όσα διαβάζουμε στο βιβλίο Έκθεσης Έκφρασης της Α' λυκείου, σε κείμενα πχ του Τριανταφυλλίδη και άλλων έγκριτων φιλολόγων και γλωσσολόγων, όπου τονίζεται (σχεδόν αυτολεξί...) πως "το τελειότερο εργαλείο που επινόησε ο άνθρωπος είναι η γλώσσα". Σκέτη, εννοώντας τον γλωσσικό μηχανισμό.[/justify][justify]Δε βόλευε μάλλον τον κύριο blogger και το άλλαξε λιγάκι. Τα συμπεράσματα δικά σας.[/justify][justify]υγ μια ματιά στην πρώτη σελίδα του blog θα άρει κάθε αμφιβολία, πιστεύω..[/justify][justify]υγ1 ον. ο ουρανοξύστης, γεν. του ουρανοξύστου, κλ. ω ουρανοξύστα ....[/justify]
Aχ Ρια!Ειχα περι τα 4 χρονια να πω σε φιλολογο "συμφωνω"!Που ξερεις,μπορει εν τελει να βρω και καποιον που να συμφωνει μαζι μου στο οτι ο Αλκιβιαδης δεν ηταν προδοτης!

Οσο για το τελειοτερο εργαλειο.....mathematics!
Να θυμηθώ, να ξεχαστώ
να γίνω ερυθρελάτη
οι ρίζες μου στον ουρανό
τα φύλλα στο κρεβάτι

marios
Imperial
Imperial
Has thanked: 11 times
Been thanked: 29 times

Δημοσίευση από marios »

Harris έγραψε:
karesansui έγραψε:
ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ !!!
Τελικώς, πάντα χρειάζεται μια γυναίκα να φέρει την τάξη!!( αν δε τυγχάνει να είναι και φιλόλογος, τότε...)
Ε! Μα ειναι και διδάκτωρ οχι απλα φιλόλογος! :)

Ε! Τότε respect +1000000 [img]http://provocateurmagazine.com/main/wp- ... %CE%BF.jpg[/img] φορές!
Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 116 times
Been thanked: 193 times
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Harris »

karesansui έγραψε:
ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ !!!
Τελικώς, πάντα χρειάζεται μια γυναίκα να φέρει την τάξη!!( αν δε τυγχάνει να είναι και φιλόλογος, τότε...)
Ε! Μα ειναι και διδάκτωρ οχι απλα φιλόλογος! :)
Το μόνο bonsai που δεν χρειάζεται φροντίδα είναι το πλαστικό.
Η αγάπη είναι το καλύτερο λίπασμα.
Μπονσάι είναι η έκφραση του είναι μου μέσα από την δημιουργία της φύσης για μια ανώτερη από εμένα προς τους άλλους αγάπη. Χ.
Εικόνα

marios
Imperial
Imperial
Has thanked: 11 times
Been thanked: 29 times

Δημοσίευση από marios »

τότε respect! :)
Άβαταρ μέλους

karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής

ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ !!!
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
Άβαταρ μέλους

RiaDr
Imperial Masterpiece
Imperial Masterpiece

Δημοσίευση από RiaDr »

[justify]Θα με συγχωρήσει ελπίζω ο Νικόλας, αλλά έχω σοβαρές ενστάσεις επί του άρθρου που μας επεσήμανε - αν μπορεί να ειπωθεί βέβαια άρθρο, καθ' ό,τι αποτελεί ουσιαστικά μια συλλογή απόψεων για την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό.[/justify][justify]Δεν μπόρεσα βέβαια να μη γελάσω ήδη απ' την αρχή με τον ιδιοκτήτη του blog, ο οποίος -λαύρος βέβαια κατά των greeklish- ξεκινάει με ορθογραφικό λάθος το κείμενό του!!![/justify][justify]Ενδιαφέροντα πολύ όσα έχει συλλέξει ο εν λόγω κύριος, αλλά μου φαίνονται ύποπτες οι προθέσεις και άκρως εθνικιστικές οι θέσεις του για να τον πάρω στα σοβαρά. Η βασική του θέση άλλωστε, "το τελειότερο εργαλείο ... είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ γλώσσα", θυμίζει εντυπωσιακά όσα διαβάζουμε στο βιβλίο Έκθεσης Έκφρασης της Α' λυκείου, σε κείμενα πχ του Τριανταφυλλίδη και άλλων έγκριτων φιλολόγων και γλωσσολόγων, όπου τονίζεται (σχεδόν αυτολεξί...) πως "το τελειότερο εργαλείο που επινόησε ο άνθρωπος είναι η γλώσσα". Σκέτη, εννοώντας τον γλωσσικό μηχανισμό.[/justify][justify]Δε βόλευε μάλλον τον κύριο blogger και το άλλαξε λιγάκι. Τα συμπεράσματα δικά σας.[/justify][justify]υγ μια ματιά στην πρώτη σελίδα του blog θα άρει κάθε αμφιβολία, πιστεύω..[/justify][justify]υγ1 ον. ο ουρανοξύστης, γεν. του ουρανοξύστου, κλ. ω ουρανοξύστα ....[/justify]
Άβαταρ μέλους

Topic author
Nikolas6997
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από Nikolas6997 »

karesansui έγραψε:Το δάνειο της λέξης/όρου μπονσάι ( bonsai) που δεν υπάρχει στην ελληνική αυτούσιο, δεν αποτελεί κίνδυνο για την ίδια την γλώσσα αντίθετα μπορεί να υποστηρίξει κάποιος οτι την εμπλουτίζει.
Αν θέλαμε να κάνουμε μεταφραστικό δάνειο, σε αυτό θα μας βοηθήσει η Ρία πρωτίστως, τότε πιθανά να οδηγούμαστε σε πρωτάκουστες λέξεις όπως επι παραδείγματι : πινακιόδεντ(δ)ρο [ πινάκιον= πιάτο ]
Άλλο όμως είναι να περνάνε αμετάφραστες λέξεις της αγγλικής ή ιαπωνικής που υπάρχουν στην γλώσσα μας. πχ deadwood=νεκρό ξύλο,
cascade=καταρράκτης, uro=κουφάλα, κ.ο.κ

Αυτά λοιπόν και βγάλτε ενα φύλλο χαρτί και κλίνετε το ουσιαστικόν : "Ο ουρανοξύστης"
Συμφωνώ μαζί σου Παναγιώτη αλλά με μια μικρή διαφορά.. Αν χρησιμοποιούμε λέξεις ξένες, είναι από την γλώσσα την διεθνή και δεν είναι Ελληνική ανακάλυψη τα Μπόνσαι, παρ' ότι χρησιμοποιούντα στην αρχαία Ελλάδα μικρά δενδρύλια, αλλά δεν ήταν διαδεδομένα τόσο, όσο στην Κίνα και Ιαπωνία δια να τα μάθει ο κόσμος και να χρησιμοποιά μια δική του ορολογία.. Όταν γίνει τόσο γνωστό στην κοινωνία μας, ίσως του δώσουμε την ορολογία που λες η κάτι εφάμιλλο.. Το μόνο που ξέρει ο κόσμος δια τα Μπόσαι είναι από το "Καράτε κίντς "Καλή η παρατήρηση σου...[img]http://www.bonsaiforum.gr/richedit/smil ... IM/105.gif[/img]
Nikolas6997Εικόνα

Εικόνα

Πάμε μια βόλτα στα βουνά,
που κελαηδούνε μόνο τα πουλιά.....
Άβαταρ μέλους

karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής

Το δάνειο της λέξης/όρου μπονσάι ( bonsai) που δεν υπάρχει στην ελληνική αυτούσιο, δεν αποτελεί κίνδυνο για την ίδια την γλώσσα αντίθετα μπορεί να υποστηρίξει κάποιος οτι την εμπλουτίζει.
Αν θέλαμε να κάνουμε μεταφραστικό δάνειο, σε αυτό θα μας βοηθήσει η Ρία πρωτίστως, τότε πιθανά να οδηγούμαστε σε πρωτάκουστες λέξεις όπως επι παραδείγματι : πινακιόδεντ(δ)ρο [ πινάκιον= πιάτο ]
Άλλο όμως είναι να περνάνε αμετάφραστες λέξεις της αγγλικής ή ιαπωνικής που υπάρχουν στην γλώσσα μας. πχ deadwood=νεκρό ξύλο,
cascade=καταρράκτης, uro=κουφάλα, κ.ο.κ

Αυτά λοιπόν και βγάλτε ενα φύλλο χαρτί και κλίνετε το ουσιαστικόν : "Ο ουρανοξύστης"
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
Άβαταρ μέλους

Jean-Zac
V.I.P
V.I.P
Been thanked: 291 times

Δημοσίευση από Jean-Zac »

karesansui έγραψε: Να μην ξαναδιαβάσω λοιπόν εδώ για "moyogi", "yamadori", "jin", "uro", "pot" κλπ
Για να δούμε...
Δάσκαλε πώς θα γράψουμε στα Ελληνικά τήν λέξη Bonsai ???
.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Άβαταρ μέλους

karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής

Πάρα πολύ καλό το άρθρο που μας επισύναψες Νικόλα!
Χρειάζεται να γνωρίζουμε, τι δύναμη έχει το όργανο που λέγεται ελληνική γλώσσα και έχουμε την τύχη να χρησιμοποιούμε ακόμα, όπως την χρησιμοποιούμε αυτό είναι άλλο μεγάλο θέμα, μια χούφτα άνθρωποι μέσα στην Γή.

ΥΓ Να μην ξαναδιαβάσω λοιπόν εδώ για "moyogi", "yamadori", "jin", "uro", "pot" κλπ
Για να δούμε...[img]http://www.bonsaiforum.gr/richedit/smil ... oIM/39.gif[/img]
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
Απάντηση