Μεταφύτευση-Λίπανση

Ερωτήσεις σχετικά με τα δέντρα σας
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

Nikolas6997
Imperial
Imperial
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Μεταφύτευση-Λίπανση

Δημοσίευση από Nikolas6997 »

Harris έγραψε:Οταν κοψεις ενα κλαδι απο ficus retusa βγαζει ενα γαλα που κλεινει το σημειο κοπεις... Ισως αυτο να ειναι και το μυστικό οτι δεν έχασε την υγρασία του.

;)
Ναι Χάρη το ξέρω αυτό, όλα τα είδη φίκων βγάζουν ένα είδος γαλακτώματος, επουλώσεων πληγών.. Αλλά μετά από 2 μέρες στο απόλυτο σκοτάδι!!!
Nikolas6997Εικόνα

Εικόνα

Πάμε μια βόλτα στα βουνά,
που κελαηδούνε μόνο τα πουλιά.....
Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 117 times
Been thanked: 193 times
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Harris »

Οταν κοψεις ενα κλαδι απο ficus retusa βγαζει ενα γαλα που κλεινει το σημειο κοπεις... Ισως αυτο να ειναι και το μυστικό οτι δεν έχασε την υγρασία του.

;)
Το μόνο bonsai που δεν χρειάζεται φροντίδα είναι το πλαστικό.
Η αγάπη είναι το καλύτερο λίπασμα.
Μπονσάι είναι η έκφραση του είναι μου μέσα από την δημιουργία της φύσης για μια ανώτερη από εμένα προς τους άλλους αγάπη. Χ.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους

Nikolas6997
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από Nikolas6997 »

geogeo, θα σπάσεις πλάκα όταν σου το πω αυτό. Πριν 3 μήνες ήμουν στο ΙΚΕΑ δια να δούμε ορισμένα νέα είδη που φέρανε.. Ότα φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής είναι το ανθοπωλείο τους.. Εκεί πουλούσαν τον ίδιο φίκο δια €25.. Πάνω στην πλάκα έκοψα ένα μικρό κλαδί ούτε 3εκ δεν θα ήταν, και το έβαλα στην τσέπη του σακακιού μου.. Εν το μεταξύ το ΙΚΕΑ είναι στην Λευκωσία 72 χιλ. από την Λεμεσό... Ήρθα σπίτι αλλά το ξέχασα.. Όταν μετά από 2 μέρες που πότιζα τα φυτά μου, το θυμήθηκα και πήγα σπίτι να το πάρω.. Φυσικά δεν περίμενα να πιάσει.. Το έβαλα στο θερμοκήπιο, ειδική κατασκευή και το άφησα περίπου 2 μήνες.. Παραδόξως ρίζωσε και έχει γίνει περίπου 20 εκ.. Δεν το περίμενα αυτό να μείνει 2 μέρες μέσα στο σακάκι μου και να ριζώσει τελικά.. [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/images/s ... /think.gif[/img]
Nikolas6997Εικόνα

Εικόνα

Πάμε μια βόλτα στα βουνά,
που κελαηδούνε μόνο τα πουλιά.....
Άβαταρ μέλους

Topic author
geogeo
Shohin
Shohin

Δημοσίευση από geogeo »

Αυτές είναι δυο φωτό με το πώς είναι σήμερα ο φίκος.
Δεν έχει υποστεί καμιά τρομερή αλλαγή, μόνο κλάδεμα…
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.

GEO_TH bonsai pots
Άβαταρ μέλους

Topic author
geogeo
Shohin
Shohin

Δημοσίευση από geogeo »

Τον έχω κλαδέψει ήδη τον φίκο εδώ και Κανά δυο εβδομάδες.
Τα κλαδιά δεν μου φαίνονται από ότι είδα να αντέχουν το λύγισμα…

GEO_TH bonsai pots
Άβαταρ μέλους

Jean-Zac
V.I.P
V.I.P
Been thanked: 291 times

Δημοσίευση από Jean-Zac »

Μικρή διαμόρφωση, εάν όμως αντέχουν τα κλαδιά για λύγισμα.
Συρμάτωμα και μικρό κλάδεμα.
Προσοχή όμως !!! Τα γούστα είναι διαφορετικά από μάτι σε μάτι.
.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Άβαταρ μέλους

Topic author
geogeo
Shohin
Shohin

Δημοσίευση από geogeo »

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.
Θα προσπαθήσω να κατασκευάσω κάτι σαν θερμοκήπιο, αύριο (γιατί άκουσα ότι έρχονται κρύα…[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /skier.gif[/img]), μόνο για τον φίκο, σαν αυτό που φαίνεται στο θέμα «ΧΙΟΝΙΑ & BONSAI» της σελίδας. Λογικά κάτι θα κάνει...

GEO_TH bonsai pots
Άβαταρ μέλους

karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 21 times
Been thanked: 62 times

Δημοσίευση από karesansui »

Είναι ένα πρόβλημα με τα υποτροπικά φυτά η θερμοκρασίες στην εύκρατη ζώνη τον Χειμώνα.
Το σωστό θα ήταν η τοποθέτησή τους σε απλό θερμοκήπιο (χωρίς τεχνητή θερμοκρασία δηλαδή, παρά μόνο προστασία) όλους τους ψυχρούς μήνες του χρόνου, Νοέμβριο έως Φεβρουάριο. Αντ' αυτού θα πρότεινα την τοποθέτησή του σε φωτεινό και μη θερμαινόμενο/κλιματιζόμενο χώρο τους μήνες αυτούς συνέχεια, χωρίς μέσα-έξω που στρεσσάρουν το φυτό!
Βέβαια, η τοποθέτησή του σε εσωτερικό χώρο συνεπάγεται και μερική έως και 30% απώλεια του φυλλώματος πλην όμως είναι μια παράπλευρη απώλεια. [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... flower.gif[/img] [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... egreen.gif[/img]
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
Άβαταρ μέλους

Topic author
geogeo
Shohin
Shohin

Δημοσίευση από geogeo »

Η ερώτησή μου δεν έχει πολύ σχέση με τον τίτλο, αλλά με το φυτό, τον φίκο.
Από ότι έχω διαβάσει ο φίκος (ficus Retusa) δεν αντέχει θερμοκρασίες κάτω από τους 15 βαθμούς.
Θα πρέπει όσο περνά ο καιρός τις κρύες μέρες και πιο πολύ νύχτες να τοποθετώ μέσα στο σπίτι το φυτό? Αν μείνει έξω είναι πολύ πιθανό να το κλαίω?
Γιατί δεν μου φαίνεται και πολύ καλή ιδέα να του αλλάζω θέσεις από έξω μέσα οπού υπάρχει αρκετή ζεστή από το καλοριφέρ. Έξω είναι προστατευμένο από τους βόρειους ανέμους. Κι έλεγα μήπως ή με καμιά "πατέντα" μπορούσα να το κρατήσω έξω.
Δε λέω για τις μέρες οπού υπάρχει παγώνια (4-5ο C), τότε θα το κλαίω σίγουρα...

GEO_TH bonsai pots
Άβαταρ μέλους

karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής

Ναι, έτσι γίνεται η σωστή διαδικασία λίπανσης! Υγρό/νοτισμένο χώμα για δροσερές ρίζες > υγρό λίπασμα> πότισμα για ισοκατανομή του υγρού λιπάσματος! Για οικονομία χρόνου, μπορεί να έχεις ποτίσει ήδη τα δεντάκια σου και μέχρι να ετοιμάσεις την αναλογία ο χρόνος έχει παρέλθει οπότε λιπαίνεις άφοβα χωρίς να κινδυνεύουν να "καούν" οι ρίζες!
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
Άβαταρ μέλους

Topic author
geogeo
Shohin
Shohin

Δημοσίευση από geogeo »

Την λίπανση (υγρό λίπασμα), σε αυτό το φυτό, αλλά και στα άλλα, να την κάνω με βάση την διαδικασία που αναφέρεται στην σελίδα του bonsai-Club ? ? ?

"Μια σωστή λίπανση μπορεί να γίνει ως εξής: Ποτίζουμε το πότ με νερό για να έχουμε υγρό υπέδαφος και μετά λιπαίνουμε. Περιμένουμε 15-20 λεπτά και ξανά-ποτίζουμε με καθαρό νερό. "

GEO_TH bonsai pots
Άβαταρ μέλους

karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής

"Κουκλί" το έκανες το δεντράκι σου! [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /bravo.gif[/img]
Μα και βέβαια θα σου ζήσει...Πρόσεξε όμως, τώρα με την άνοδο της θερμοκρασίας να μην στεγνώνει το χώμα τελείως! Ο φίκος είναι σε γενικές γραμμές ανθεκτικός αλλά παραμένει ένα φυτό της υποτροπικής ζώνης οπότε χρειάζεται αυξημένη υγρασία περιβάλλοντος! Χρήσιμο θα ήτανε λοιπόν κάπου εκεί δίπλα στο φυτό να έχεις και ένα ψεκαστηράκι ( ένα φτηνό, απο αυτά που πουλάνε στα supermarket με 1-1,5 ευρώ) γεμάτο με νερό απεσταγμένο και σε κάθε ευκαιρία να ψεκάζεις το φύλλωμα.
Να τον χαίρεσαι! [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... flower.gif[/img]
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
Άβαταρ μέλους

Topic author
geogeo
Shohin
Shohin

Δημοσίευση από geogeo »

Ο φίκος μετά την μεταφύτευση.
Σας ευχαριστώ πολύ για την πληροφόρηση.
Τελικά δεν το έβγαλα όλο το χώμα γιατί φοβόμουν…
Είναι η πρώτη σοβαρή μου μεταφύτευση. Ελπίζω να ζήσει.

* Το ποτ 8,50 euro από Κανελλόπουλο.

GEO_TH bonsai pots
Άβαταρ μέλους

Topic author
geogeo
Shohin
Shohin

Δημοσίευση από geogeo »

Γύρω γύρω θα το χαλαρώσω σίγουρα γιατί είναι λίγο περίεργο το ποτ και δεν βγαίνει εύκολα το φυτό από αυτό. . .[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/richedit ... king/1.gif[/img]

GEO_TH bonsai pots
Άβαταρ μέλους

karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής

geogeo έγραψε:Ναι την ξέρω την διαδικασία. Την έχω κάνει και σε μια ελιά που είχε ότι να ‘ναι χώμα.
Άλλα ο φίκος έχει σωστό χώμα, γι’ αυτό έλεγα να μην το βγάλω. . .[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /think.gif[/img][img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/richedit ... king/2.gif[/img]
Γνώμη μου είναι να μην το αφαιρέσεις το χώμα και να μην "σπάσεις" την μπάλλα χώματος που έχει. Χαλάρωσέ τη λίγο γύρω-γύρω και συμπλήρωσε με φρέσκο μίγμα μιας και θα το βάλεις σε μεγαλύτερο δοχείο. Το akadamaείναι καλή επιλογή και θέλει και οργανικό για να εξασφαλίσεις καλή αποστράγγιση και υγρασία ταυτόχρονα. Θα πρότεινα akadama με σφάγνο τριμμένο (θα βρείς σε ανθοπωλεία το χρησιμοποιούν για τις συνθέσεις λουλουδιων) σε αναλογία 50/50.
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
Άβαταρ μέλους

Topic author
geogeo
Shohin
Shohin

Δημοσίευση από geogeo »

Ναι την ξέρω την διαδικασία. Την έχω κάνει και σε μια ελιά που είχε ότι να ‘ναι χώμα.
Άλλα ο φίκος έχει σωστό χώμα, γι’ αυτό έλεγα να μην το βγάλω. . .[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /think.gif[/img][img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/richedit ... king/2.gif[/img]

GEO_TH bonsai pots

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 422 times
Been thanked: 364 times

Δημοσίευση από Hfestion »

Δες Αυτό το videaκι. Δείχνει Αυτά που σου είπε ο Χαρης. (σχεδον)
Ελπίζω να βοηθήσει[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... flower.gif[/img][
[youtube]qzlUZwRTm-Q[/youtube]
"Πολεμιστής του κήπου,,

https://youtube.com/channel/UCPhRP1KKAIFWG6kHAEJf0Zg
Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Harris »

geogeo έγραψε:Πρέπει να βγάλω το παλιό το χώμα?

Εγώ λέω να το αφήσω (κατά ένα μεγάλο ποσοστό)και να συμπληρώσω τα κενά με νέο χώμα
γιατί δεν έχω αρκετή εμπόρια και φοβάμαι πως θα μου ξεραθεί…

Στο νέο χώμα αν του βάλω 3 μέρη AKADAMA, ένα τύρφη και μισό ποταμίσια άμμο καλό είναι???

Θα το βγαλεις απο το γλαστρακι σου... οταν θα ειναι ξερο το χωμα... Θα το βρεξεις με το λαστιχο να φύγει ΟΛΟ το χωμα! Θα δεις οτι δεν εχει πολλες ριζες γενικα... θα βαλεις στο κατω μερος χαλικι στο νεο ποτ... ή βαλε χοντρο ακαδαμα μετα θα βαλεις μιξη απο ακαδαμα ποταμισια και τυρφη. Μετα θα βαλεις το δεντρο σου και θα το δεσεις με το συρμα σου. (Στις τρυπες του ποτ θα εχεις βαλει και σιτα) μετα θα βαζεις απο την μιξη του χωματος σου και με ενα ξυλακι θα το βαλεις να παει παντου το χωμα... θα το ποτισεις καλα και θα το αφησεις σε μερος σκιερο και θα το λιπανεις σε 3-4 εβδομαδες.
Μπονσάι είναι η έκφραση του είναι μου μέσα από την δημιουργία της φύσης για μια ανώτερη από εμένα προς τους άλλους αγάπη. Χ.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους

Topic author
geogeo
Shohin
Shohin

Δημοσίευση από geogeo »

Πρέπει να βγάλω το παλιό το χώμα?

Εγώ λέω να το αφήσω (κατά ένα μεγάλο ποσοστό)και να συμπληρώσω τα κενά με νέο χώμα
γιατί δεν έχω αρκετή εμπόρια και φοβάμαι πως θα μου ξεραθεί…

Στο νέο χώμα αν του βάλω 3 μέρη AKADAMA, ένα τύρφη και μισό ποταμίσια άμμο καλό είναι???

GEO_TH bonsai pots
Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Harris »

Να του αλλαξεις γλαστρα χωρις να κοψεις ριζα... Το συγκεκριμενο δεντρο δεν βγαζει πολλες ριζες! (ficus Retusa) Δεν χρειαζεται να του κοψεις τις ριζες απλα να τις ξεπλυνεις. Βαλε και μεγαλυτερο ποτ γιατι αυτο που εχει ειναι ηδη μικρο και δεν ταιριαζει.

;)
Εικόνα
Απάντηση