ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ εν όψει μεταφυτεύσεων
-
Jean-Zac
- V.I.P

- Has thanked: 0
- Been thanked: 291 times
Re: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ εν όψει μεταφυτεύσεων
Τι φυτά έχει στό πρόγραμμα ο καθένας σας να μεταφυτεύσει ?????
Γράψτε 2 λόγια και βάλτε και κάποια φωτογραφία !!!!
Άντε να βάλω και εγώ τα εργαλεία μου !!!! [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... olling.gif[/img]
.
Γράψτε 2 λόγια και βάλτε και κάποια φωτογραφία !!!!
Άντε να βάλω και εγώ τα εργαλεία μου !!!! [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... olling.gif[/img]
.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
-
karesansui
- Συντονιστής

- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 62 times
Αλεξάνδρα έχεις απόλυτα δίκιο! Ο χρόνος παραμονής υπολογίζεται αφού η μάζα του υλικού φτάσει την απαιτούμενη θερμοκρασία!
Η παστερίωση γίνεται στους 72β C για 15-20' ή στους 60βC για 30'!
Επομένως, στους 72-75β C τα 30' είναι αρκετά ( 15-20' + 15' για να φτάσει η μάζα του υλικού στους 72-75β)
Η παστερίωση γίνεται στους 72β C για 15-20' ή στους 60βC για 30'!
Επομένως, στους 72-75β C τα 30' είναι αρκετά ( 15-20' + 15' για να φτάσει η μάζα του υλικού στους 72-75β)
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
-
VAGOS_A
- Shohin

- Been thanked: 0
Οσο καλό και αν είναι θα έχεις σκουριές από τα υπολείμματα που θα μείνουν πάνω.Harris έγραψε:Υπαρχουν καποια μεταλλα που φτιαχνουν τα εργαλεια... ειναι τα carbon steel & τα stainless steel (και αλλα βεβαια...)kapouland έγραψε:Χάρη με το τρίψιμο χρησιμοποιώντας γυαλόχαρτο δεν κάνεις ζημιά στο εργαλείο;
Τα carbon steel ειναι φτηνα αλλα σκουριαζουν.... Με λιγο γυαλοχαρτο βγαζεις αυτες τις επιφανειακες σκουριες.
Το stainless steel εινια πιο ακριβα αλλα δεν σκουριαζουν... (τα μαχαιρια στο σπιτι τα πιρουνια κουταλια...)
[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... flower.gif[/img]
Καλό είναι να τριφτούν με πέτρα ακονίσματος και όχι με γυαλόχαρτο, (αν είναι καλά βέβαια)
-
Harris
- Συντονιστής

- Has thanked: 117 times
- Been thanked: 193 times
- Επικοινωνία:
Υπαρχουν καποια μεταλλα που φτιαχνουν τα εργαλεια... ειναι τα carbon steel & τα stainless steel (και αλλα βεβαια...)kapouland έγραψε:Χάρη με το τρίψιμο χρησιμοποιώντας γυαλόχαρτο δεν κάνεις ζημιά στο εργαλείο;
Τα carbon steel ειναι φτηνα αλλα σκουριαζουν.... Με λιγο γυαλοχαρτο βγαζεις αυτες τις επιφανειακες σκουριες.
Το stainless steel εινια πιο ακριβα αλλα δεν σκουριαζουν... (τα μαχαιρια στο σπιτι τα πιρουνια κουταλια...)
[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... flower.gif[/img]
-
My Nellie
Topic author - Imperial

@ Παναγιώτη
Χρειάζομαι μία επί πλέον διευκρίνιση σε σχέση με την διάρκεια της παστερίωσης, σε παρακαλώ Παναγιώτη.
Το concept είναι να μείνει το υλικό επί "x" διάρκεια χρόνου στον φούρνο, από την στιγμή που θα έχει αποκτήσει την "y" θερμοκρασία η μάζα του. Σωστά?
Επομένως, όταν διαβάζουμε ότι μένει στον φούρνο επί μισή ώρα, πρέπει να μετράμε αυτό το ημίωρο από την στιγμή που θα ελέγξουμε ότι η μάζα του υλικού βρίσκεται σε "y" θερμοκρασία.
Εγώ, έτσι μπακαλίστικα και χωρίς χρήση θερμομέτρου για την μέτρηση, υπολογίζω ότι θα χρειάζονται γύρω στα 15 λεπτά για να φθάσει τους 80 β. συν 30 λεπτά = 45 λεπτά διάρκεια παστερίωσης. Σωστά? Αλλά εν πάση περιπτώσει εγώ θα το άφηνα μία ωρίτσα στρόγγυλη!
Χρειάζομαι μία επί πλέον διευκρίνιση σε σχέση με την διάρκεια της παστερίωσης, σε παρακαλώ Παναγιώτη.
Το concept είναι να μείνει το υλικό επί "x" διάρκεια χρόνου στον φούρνο, από την στιγμή που θα έχει αποκτήσει την "y" θερμοκρασία η μάζα του. Σωστά?
Επομένως, όταν διαβάζουμε ότι μένει στον φούρνο επί μισή ώρα, πρέπει να μετράμε αυτό το ημίωρο από την στιγμή που θα ελέγξουμε ότι η μάζα του υλικού βρίσκεται σε "y" θερμοκρασία.
Εγώ, έτσι μπακαλίστικα και χωρίς χρήση θερμομέτρου για την μέτρηση, υπολογίζω ότι θα χρειάζονται γύρω στα 15 λεπτά για να φθάσει τους 80 β. συν 30 λεπτά = 45 λεπτά διάρκεια παστερίωσης. Σωστά? Αλλά εν πάση περιπτώσει εγώ θα το άφηνα μία ωρίτσα στρόγγυλη!
-
Harris
- Συντονιστής

- Has thanked: 117 times
- Been thanked: 193 times
- Επικοινωνία:
Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε ένα εργαλείο πρέπει να το καθαρίζουμε – απολυμάνουμε για να αποφύγουμε σκουριές και μολύνσεις
Μπορούμε να τα καθαρίζουμε με καθαρό νερό και μετά καλό σκούπισμα με μια πετσέτα, το περνάμε αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα), τρίψιμο με γυαλόχαρτο για να φύγουν τυχόν σκουριές και μετά από φλόγα για να σκοτωθούν οποιαδήποτε μικρόβια.
ακομα νεκρά ξυλα μπορουμε να τα βαλουμε σε φουρνο μικροκυμάτων.
Μπορούμε να τα καθαρίζουμε με καθαρό νερό και μετά καλό σκούπισμα με μια πετσέτα, το περνάμε αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα), τρίψιμο με γυαλόχαρτο για να φύγουν τυχόν σκουριές και μετά από φλόγα για να σκοτωθούν οποιαδήποτε μικρόβια.
ακομα νεκρά ξυλα μπορουμε να τα βαλουμε σε φουρνο μικροκυμάτων.
VAGOS_A έγραψε:Οπότε καλό είναι να έχουμε και ένα κουτάκι ορμόνες.
Δεν διάβασα πουθενά κάτι για απολύμανση εργαλείων (ψαλίδια,κοπίδια κτλ).
Μπορείς να διαβάσεις στο bonsaiclub.gr
http://www.bonsaiclub.gr/creation-care/ ... onsai.html
http://www.bonsaiclub.gr/creation-care/materials-tools-bonsai.html
-
My Nellie
Topic author - Imperial

karesansui έγραψε: ... ... Έχεις δίκιο! Ίσως η Αλεξάνδρα υπερέβαλλε λιγάκι στην θερμοκρασία [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... n_razz.gif[/img]
Τα οργανικά υλικά καλό είναι να υποβάλλονται στην διαδικασία της παστερίωσης. .. ...
Μμμμ... μπορείς να το πεις κι έτσι, Παναγιώτη. Ανέτρεξα πάλι στα "κιτάπια" μου και είδα ότι ουσιαστικά κι εγώ για παστερίωση μιλούσα παραπάνω, επειδή εν τέλει το 180 εγώ είχα κάνει λάθος και το είχα εκλάβει για Κελσίου ενώ είναι Φαρενάϊτ, οπότε δηλαδή γύρω στους 82.
Στις παστεριώσεις δηλαδή που έκανα πέρυσι το "'έψησα" για τα καλά το μίγμα μου [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... olling.gif[/img] Φέτος θα του φερθώ ευγενικώτερα!
Επίσης ξέχασα παραπάνω να αναφέρω ότι το ταψί που βάζουμε μέσα το χώμα, το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο.
Έτσι συγκρατεί την υγρασία όπως γράφει κι ο Παναγιώτης με τις σακκούλες.
-
karesansui
- Συντονιστής

Έχεις δίκιο! Ίσως η Αλεξάνδρα υπερέβαλλε λιγάκι στην θερμοκρασία [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... n_razz.gif[/img]Zerkian έγραψε: Νομίζω ότι η καλύτερη αποστείρωση με αυτόν τον τρόπο θέλει υψηλή θερμοκρασία αλλά μικρό χρονικό διάστημα. Από δική μου εμπειρία να αναφέρω ότι έβαλα στο φούρνο χώμα (οργανικό υπόστρωμα) στους 250 βαθμούς. Στη μισή ώρα τα μικρά κομματάκια ξύλου που είχε μέσα το χώμα πυρακτώθηκαν και η κουζίνα ντουμάνιασε. Μύριζε καμένο χώμα για 2 μέρες. Νομίζω αν το άφηνα γύρω στα 15 λεπτά θα ήταν αρκετό.
Τα οργανικά υλικά καλό είναι να υποβάλλονται στην διαδικασία της παστερίωσης. Είναι μια απλή διαδικασία και την κάνουμε ως εξής:
Τοποθετούμε το/τα υλικά προς παστερίωση σε μιά σακούλα ειδική για ψήσιμο σε φούρνο (έχουν τα supermarkets) μαζί με μιά μικρή ποσότητα νερού τόση όση να είναι τα υλικά μας υγρά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 70β C και τα αφήνουμε για μισή ώρα.
Μετά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε χωρίς φόβο να κουβαλήσουνε παθογόνους μικροοργανισμούς στο νέο μας φυτό.
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
Σπεύδε βραδέως
-
karesansui
- Συντονιστής

Πολύ σωστά Αλεξάνδρα!My Nellie έγραψε: Μετά από κάθε χρήση, απολυμαίνουμε τα εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε...
ΥΓ ένα μυστικό (tip): όταν έχουμε να κλαδέψουμε περισσότερα απο ένα μπονσάι στην σειρά, το/τα μεταλικά εργαλεία/κοπτικές επιφάνειες που θα χρησιμοποιήσουμε στο ένα δέντρο πριν συνεχίσουμε στο άλλο τα "περνάμε" απο την φλόγα ενός καμινέτου για 5-10"!
Μετά το πέρας όλων των εργασιών προβαίνουμε στα όσα έγραψες πιό πάνω.
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
Σπεύδε βραδέως
Νομίζω ότι η καλύτερη αποστείρωση με αυτόν τον τρόπο θέλει υψηλή θερμοκρασία αλλά μικρό χρονικό διάστημα. Από δική μου εμπειρία να αναφέρω ότι έβαλα στο φούρνο χώμα (οργανικό υπόστρωμα) στους 250 βαθμούς. Στη μισή ώρα τα μικρά κομματάκια ξύλου που είχε μέσα το χώμα πυρακτώθηκαν και η κουζίνα ντουμάνιασε. Μύριζε καμένο χώμα για 2 μέρες. Νομίζω αν το άφηνα γύρω στα 15 λεπτά θα ήταν αρκετό.My Nellie έγραψε:Επίσης εξετάστε την περίπτωση να χρειασθείτε αποστείρωση των οργανικών που θα χρησιμοποιήσετε. Εάν το κρίνετε απαραίτητο, τότε μπορείτε να τα βάλετε στον φούρνο της κουζίνας σας σε θερμοκρασία 180 β. C επί 1-2 ώρες και θα είσθε ΟΚ.
-
My Nellie
Topic author - Imperial

Πολύ σωστή παρατήρηση, Vagos_A!
Μετά από κάθε χρήση, απολυμαίνουμε τα εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε βουτώντας τα σε διάλυση χλωρίνης-νερού και σε ποσοστό 10%-90% για ένα λεπτό.
Πολύ καλό σκούπισμα στην συνέχεια (γιατί η χλωρίνη είναι διαβρωτική) και μετά μη ξεχνάτε μία επάλειψη με το κατάλληλο λάδι για να μη σκουριάζουν και να μη κολλάνε.
Κάποιοι χρησιμοποιούν οινόπνευμα, όμως έχω διαβάσει ότι θα πρέπει να μείνουν σε εμβαπτισμό οπωσδήποτε 30 λεπτά για να γίνει σωστή απολύμανση. Οπότε, εγώ επιλέγω διάλυμμα χλωρίνης.
Μετά από κάθε χρήση, απολυμαίνουμε τα εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε βουτώντας τα σε διάλυση χλωρίνης-νερού και σε ποσοστό 10%-90% για ένα λεπτό.
Πολύ καλό σκούπισμα στην συνέχεια (γιατί η χλωρίνη είναι διαβρωτική) και μετά μη ξεχνάτε μία επάλειψη με το κατάλληλο λάδι για να μη σκουριάζουν και να μη κολλάνε.
Κάποιοι χρησιμοποιούν οινόπνευμα, όμως έχω διαβάσει ότι θα πρέπει να μείνουν σε εμβαπτισμό οπωσδήποτε 30 λεπτά για να γίνει σωστή απολύμανση. Οπότε, εγώ επιλέγω διάλυμμα χλωρίνης.
-
karesansui
- Συντονιστής

Απόλυτα θεμιτό και σωστό!!! Να τις πασπαλίζουμε με ορμόνες ριζοβολίας ή να τις ψεκάζουμε (π.χ. με το superthrive).VAGOS_A έγραψε:
Όταν κλαδεύετε τις ρίζες καλό είναι να τις πασπαλίσετε με ορμόνες ριζοβολίας ή να κάνετε τα πρώτα 2 ποτίσματα με νερό που θα έχετε διαλύση μέσα ορμόνες.
(Προσωπικά όμως το αποφεύγω στα πεύκα και άλλα βελονοειδή γιατί αντιπαλεύουνε την δράση των φυσικών ριζοβακτηριδίων τους! Απλώς αναμιγνύω κάποια ποσότητα απο το παληό χώμα στο φρέσκο).
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
Σπεύδε βραδέως
-
VAGOS_A
- Shohin

Όταν κλαδεύετε τις ρίζες καλό είναι να τις πασπαλίσετε με ορμόνες ριζοβολίας ή να κάνετε τα πρώτα 2 ποτίσματα με νερό που θα έχετε διαλύση μέσα ορμόνες.karesansui έγραψε:Όχι φυσικά, το επισήμανα....VAGOS_A έγραψε: Μάλιστα.
Αν περιορίσεις τη ρίζα δεν χρειάζεται αλλαγή γλάστρας.
-
karesansui
- Συντονιστής

Όχι φυσικά, το επισήμανα....VAGOS_A έγραψε: Μάλιστα.
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
Σπεύδε βραδέως
-
VAGOS_A
- Shohin

Μάλιστα.karesansui έγραψε:Μεταφύτευση είναι εκείνη η διαδικασία κατά την οποία, μετακινείς το μπονσάι απο το υπάρχον δοχείο που αναπτύσσεται, εν συνεχεία περιορίζεις τον υπάρχοντα όγκο του ριζικού συστήματος και το επαναφυτεύεις στο ίδιο ή άλλο δοχείο με νέο, φρέσκο υπόστρωμα.VAGOS_A έγραψε:[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... elpsos.gif[/img]
Όταν λέτε μεταφύτευση εννοείται?????????????????????????????????????