ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΤΙΣΜΑ
-
karesansui
- Συντονιστής

- Δημοσιεύσεις: 2748
- Εγγραφή: 07 Μαρ 2011, 03:27
- Τοποθεσία: Περιστέρι, Αττικής
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 62 times
Re: ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΤΙΣΜΑ
Θα απαντήσω στον Χάρη και έμμεσα(;) στο Βασίλη!Harris έγραψε: Απο αυτο που ξερω εαν εννοει ο Βασιλης αυτο οτι τα δεντρα αποροφουν διαφορετικα το νερο εαν το pH ειναι διαφορετικο και εαν η σκληροτητα μεγαλη... Δηλαδη τα οξυφυλλα δεν απορροφούν ευκολα το νερο εαν το pH ειναι διαφορετικο... Το pH ειναι αναλογο και με την σκληροτητα.
Αρα μια Αζαλεα δεν θα αποροφησει πολλα θρεπτικα στοιχεια απο το νερο εαν το pH ειναι στο 8.5!
Ομως ο juniper θα του αρεσει αυτο το νερο γιατι μπορει να ζει και σε υφάλμυρα νερα.
Το νερό μεταφέρεται στο φυτό με δύο τρόπους: Ενεργητική απορρόφηση μέσω της ενέργειας που εκλύεται με την μορφή της ATP (τριφοσφωρική αδενοσίνη) η οποία απελευθερώνεται απο τις μεταβολικές διεργασίες στα κύτταρα, όπως π.χ η αναπνοή. Η απορρόφηση γίνεται ακόμα και όταν η συγκέντρωση του χυμού στα κύτταρα είναι χαμηλώτερη απο εκείνη του νερού στο χώμα και
Παθητική μέσω της οσμωτικής πίεσης και γίνεται όταν η συγκέντρωση του χυμού των κυττάρων στα ριζίδια είναι υψηλότερη απο εκείνη του νερού στο έδαφος!
Η ικανότητα των ριζών να απορροφουν το νερό έχει να κάνει με τον κορεσμό σε νερό του εδάφους (μεγαλύτερη απορροφησιμότητα σε ξηρά εδάφη και μικρότερη σε υγρά) με την θερμοκρασία του εδάφους ( σε πανω απο 20C και κάτω απο 10C επιβραδύνεται) με την σύσταση του εδάφους ( "βαριά", υγρά εδάφη με κακό αερισμό ευνοούν την συγκέντρωση CO2 στο περιβάλλον των ριζών και επηρρεάζουν αρνητικά την διαπερατότητα της κυτταρικής μεμβράνης) και μια σωρεία άλλων αιτιών όπως η συνολική ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, το μέγεθος των φύλλων κ.ο.κ.
ΤΟ pH νερού και η σκληρότητα(βασικότητα) ή οξύτητα αυτού επηρρεάζει την σύσταση του χώματος (pH) και ό,τι συνεπάγεται και όχι την απορροφησιμότητα απο τις ρίζες καθεαυτού του νερού.
Εξάλλου για ποιά ποιότητα νερού αναφερόμαστε;
Το πόσιμο νερό έχει θεωρητικά pH 7 αλλά σκληρότητα (περιεκτικότητα σε mg/L) CaCO3 που φθάνει στους 13 γαλλικούς βαθμούς, εννοώ το νερό της ΕΥΔΑΠ! Επομένως το μόνο που μπορεί να επηρεάσει το πότισμα στα μπονσάι μας είναι η δημιουργία λευκών στιγμάτων στα φύλλα και αλλαγή του pH του υποστρώματος το οποίο μπορούμε να διορθώσουμε.
Όσον αφορά τις αζαλέες που ευδοκιμούν σε pH εδάφους 4.5-5.5, μέτρια όξινο υπάρχει τρόπος να ευδοκιμήσουν και με το νερό της βρύσης!!
Τώρα, το pH 8.5 που ανέφερε ο Χάρης είναι μάλλον μέτρια βασικό, μιάς και το θαλασσινό είναι γύρω στο 8.3 το πολύ! [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... _smile.gif[/img]
Αυτά είχα να αναφέρω και αναμένω συνέχεια... [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... flower.gif[/img]
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
-
Harris
- Συντονιστής

- Δημοσιεύσεις: 6782
- Εγγραφή: 26 Δεκ 2009, 21:37
- Τοποθεσία: Athens
- Has thanked: 117 times
- Been thanked: 193 times
- Επικοινωνία:
Re: ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΤΙΣΜΑ
Απο αυτο που ξερω εαν εννοει ο Βασιλης αυτο οτι τα δεντρα αποροφουν διαφορετικα το νερο εαν το pH ειναι διαφορετικο και εαν η σκληροτητα μεγαλη... Δηλαδη τα οξυφυλλα δεν απορροφούν ευκολα το νερο εαν το pH ειναι διαφορετικο... Το pH ειναι αναλογο και με την σκληροτητα.karesansui έγραψε:[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /think.gif[/img] Ενοείς με αυτό που έγραψες πως, η σκληρότητα του νερού καθορίζει και τον βαθμό απορρόφησής του απο το ριζικό σύστημα των φυτών με άλλα λόγια, άλλα φυτά "διψάνε" και άλλα "χορταίνουν" με την ίδια ποσότητα νερού αλλά, άλλη άλλοτε σκληρότητα;; [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /think.gif[/img] [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /think.gif[/img]Vasilhs έγραψε:Το πότισμα εξαρτάτε απο το πόσο αλκαλικό είναι το νερό και σε τι δέντρο ποτίζουμε. Αλλιώς θα αποροφήσει το κάθε δέντρο το νερό σε σχέση και με την σκληρότητα.
Αρα μια Αζαλεα δεν θα αποροφησει πολλα θρεπτικα στοιχεια απο το νερο εαν το pH ειναι στο 8.5!
Ομως ο juniper θα του αρεσει αυτο το νερο γιατι μπορει να ζει και σε υφάλμυρα νερα.
-
karesansui
- Συντονιστής

- Δημοσιεύσεις: 2748
- Εγγραφή: 07 Μαρ 2011, 03:27
- Τοποθεσία: Περιστέρι, Αττικής
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 62 times
Re: ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΤΙΣΜΑ
[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /think.gif[/img] Ενοείς με αυτό που έγραψες πως, η σκληρότητα του νερού καθορίζει και τον βαθμό απορρόφησής του απο το ριζικό σύστημα των φυτών με άλλα λόγια, άλλα φυτά "διψάνε" και άλλα "χορταίνουν" με την ίδια ποσότητα νερού αλλά, άλλη άλλοτε σκληρότητα;; [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /think.gif[/img] [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /think.gif[/img]Vasilhs έγραψε:Το πότισμα εξαρτάτε απο το πόσο αλκαλικό είναι το νερό και σε τι δέντρο ποτίζουμε. Αλλιώς θα αποροφήσει το κάθε δέντρο το νερό σε σχέση και με την σκληρότητα.
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
-
My Nellie
Topic author - Imperial

- Δημοσιεύσεις: 1451
- Εγγραφή: 23 Ιαν 2010, 21:29
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
Re: ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΤΙΣΜΑ
Μπράβο βρε Παναγιώτη! Αυτός ακριβώς ήταν ο στόχος μου. Να γράψει καθένας την εμπειρία του.karesansui έγραψε: ... ... Αυτά σαν μια ..."απάντηση" στο ούτως η άλλως ρητορικό ερώτημα της Αλεξάνδρας και έναυσμα για συνέχιση της δημόσιας συζήτησης γαι το πότισμα των μπονσάι την φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο!
Διότι άλλο το να διαβάζουμε θεωρητικά κι άλλο να διαβάζουμε την πείρα που έχει αποκομίσει κάποιος εφαρμόζοντας την γνώση που κατέχει.
Ήδη εγώ σας ενημέρωσα για το λάθος που έκανα με την οξυά μου. Ίσως κάποιος άλλος μας μεταφέρει μια ανάλογη ή διαφορετική εμπειρία του με ένα άλλο δένδρο.
Νομίζω ότι έτσι η βοήθεια που προσφέρομε ο ένας στον άλλον είναι ουσιαστικώτερη.
-
karesansui
- Συντονιστής

- Δημοσιεύσεις: 2748
- Εγγραφή: 07 Μαρ 2011, 03:27
- Τοποθεσία: Περιστέρι, Αττικής
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 62 times
Re: ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΤΙΣΜΑ
Σαφέστατη, όπως πάντα Αλεξάνδρα!My Nellie έγραψε:Σας μπέρδεψα?
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η συχνότητα του ποτίσματος δεν είναι η ίδια στην διάρκεια του χειμώνα σε σχέση με την συχνότητα κατά τους ζεστούς μήνες. ...Ελπίζω ότι έγινα σαφέστερη τώρα....
Η σημαντικότερη εργασία στην καλλιέργεια των μπονσαί είναι η τεχνική του ποτίσματος. Οι αρχάριοι καλλιεργητές στον φόβο τους να μην "στεγνώσει" το μπονσάι τους το "πνίγουν" κυριολεκτικά στο νερό!!
Δεν υπάρχει ο χρυσός κανόνας στο πότισμα των μπονσάι. Το ζητούμενο είναι να κρατάει το χώμα υγρασία, ούτε λασπωμένο μήτε πόσο μάλλον, ξερό!
Το πότε ποτίζουμε εξαρτάται απο μια πλειάδα παραγόντων: 1) Την εποχή του χρόνου: Τον Χειμώνα ποτίζουμε αραιότερα απο το Καλοκαίρι, είναι θαρρώ θέμα κοινής λογικής. Το φυτό κατά την περίοδο αυτή που βρίσκεται σε "ύπνωση" έχει λιγώτερες ανάγκες σε νερό απ' ότι την περίοδο της ανάπτυξης. 2) Την θερμοκρασία του περιβάλλοντος και την σχετική υγρασία: Σε υψηλές θερμοκρασίες ή μέρες με ξηρούς ανέμους το χώμα στεγνώνει γρηγορότερα απο μια βροχερή ή νοτερή ημέρα! 3) Το μέγεθος και το υλικό του δοχείου: Τα μεγάλα δοχεία συγκρατούν περισσότερη υγρασία απο ένα δοχείο γαι shohin ή mame όπως και τα κεραμικά δοχεία στεγνώνουν πιό γρήγορα απο τα πλαστικά είτε τα "μίκα" 4) Η σύσταση του υποστρώματος - περί αυτού έχουν γίνει διεξοδικότατες συζητήσεις στο forum- 5) το είδος του δέντρου: Άλλη ανάγκη σε νερό έχουν τα κωνοφόρα και άλλες τα πλατύφυλλα, επι παραδείγματι.
Το σημαντικότερο κατά την άποψή μου σε ένα σωστό πρόγραμμα ποτίσματος των μπονσάι είναι η σταθερότητα του ποτίσματος! Τα φυτά γενικά, αναπτύσσονται καλύτερα όταν υπάρχει μια σταθερή ώρα που δέχονται το νερό, είτε νωρίς το πρωί είτε άλλη ώρα της ημέρας (για μία ή περισσότερες φορές το 24ωρο)
Πότε αντιλαμβανόμαστε το σωστό επίπεδο υγρασίας του υποστρώματος ενός μπονσάι; Το ..."δακτυλάκι" που αναφέρθηκε πρωτύτερα είναι μια απλή, καλή και κλασσική μέθοδος. Άν σε κάποιους δείχνει αντιεπιστημονική τότε ας χρησιμοποιήσουμε μια κλασσική ιαπωνική μέθοδο! Τα ξυλάκια (chopsticks)!! Τα βυθίζουμε στο υπόστρωμα για λίγες ώρες και μετά βγάζοντάς τα βλέπουμε αν είναι υγρά και μέχρι ποιού σημείου/ύψους - κάτι σαν την βέργα/δείκτη λαδιού στις μηχανές - Σημειωτέον πως δείγμα ενός καλού υποστρώματος είναι το να είναι υγρό ή στεγνό ομοιόμορφα απο την επιφάνεια έως το βάθος!
Αυτά σαν μια ..."απάντηση" στο ούτως η άλλως ρητορικό ερώτημα της Αλεξάνδρας [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... flower.gif[/img] και έναυσμα για συνέχιση της δημόσιας συζήτησης γαι το πότισμα των μπονσάι την φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο!
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
-
Philip
- Masterpiece

- Δημοσιεύσεις: 1774
- Εγγραφή: 27 Δεκ 2009, 18:35
- Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
Re: ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΤΙΣΜΑ
M4r0k1nos έγραψε:Philip έγραψε: σημαντικο ειναι το νερο για το δεντρο τους ζεστους μηνες τοσο απαραιτητο ειναι κ το χειμωνα. Αλλιως το δεντρο κρυωνει[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... nowman.gif[/img]
[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /think.gif[/img]
Δηλαδή το χειμώνα ποτίζουμε με ζεστό νερό???[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /dance.gif[/img][img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /dance.gif[/img][img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /dance.gif[/img][img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /dance.gif[/img]
[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... olling.gif[/img][img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... olling.gif[/img] Κ το καλοκαιρι βαζουμε παγακια στο νερο....[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /bravo.gif[/img]
Χρειαζεται το νερο για να μπορει να ρυθμισει την θερμοκρασια του.......[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... egreen.gif[/img]
Re: ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΤΙΣΜΑ
χειμωνα καλοκαιρι τσεκαρουμε το χωμα (οπτικα και...δαχτυλακι) μεχρι να εξικοιωθουμε με το υποστρωμα και να
γνωρισουμε τις αναγκες του εκαστοτε υποστρωματος
εγω ποτιζω προφανως λιγοτερο το χειμωνα αλλα υπαρχουν μερες με αερακι που αναγκαστικα ποτιζω παραπανω
τωρα αν καποια ποτιζονται απο τη βροχη(εγω δεν εχω γιατι φοβαμαι το χαλαζι)
τοτε αλλαζει
καλοκαιρι 2-3 φορες/ημερα
χειμωνα 1-2 φορες/ημερα
σε υποστρωμα αρκετα ευαρο...
γνωρισουμε τις αναγκες του εκαστοτε υποστρωματος
εγω ποτιζω προφανως λιγοτερο το χειμωνα αλλα υπαρχουν μερες με αερακι που αναγκαστικα ποτιζω παραπανω
τωρα αν καποια ποτιζονται απο τη βροχη(εγω δεν εχω γιατι φοβαμαι το χαλαζι)
τοτε αλλαζει
καλοκαιρι 2-3 φορες/ημερα
χειμωνα 1-2 φορες/ημερα
σε υποστρωμα αρκετα ευαρο...
-
My Nellie
Topic author - Imperial

- Δημοσιεύσεις: 1451
- Εγγραφή: 23 Ιαν 2010, 21:29
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
Re: ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΤΙΣΜΑ
Σας μπέρδεψα?
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η συχνότητα του ποτίσματος δεν είναι η ίδια στην διάρκεια του χειμώνα σε σχέση με την συχνότητα κατά τους ζεστούς μήνες.
Η διαφορά δε αυτή είναι μεγαλύτερη στα φυλλοβόλα δένδρα τα οποία πλέον δεν έχουν τα φύλλα τους για να αποδίδουν την υγρασία στο περιβάλλον.
Το νερό ασφαλώς και τους είναι το ίδιο απαραίτητο! Όχι όμως στην ίδια συχνότητα.
Δηλαδή, εάν το καλοκαίρι ποτίζεις ένα μπονσάϊ δύο φορές την ημέρα, δεν εξακολουθείς να το ποτίζεις με τον ίδιο ρυθμό το φθινόπωρο, πολύ δε περισσότερο το καλοκαίρι.
Δεν συμφωνείτε?
Εγώ ήδη έχω διαπιστώσει ότι εδώ και αρκετό καιρό το υπόστρωμα στα δένδρα μου (όλα στο στάδιο της προπαίδευσης βέβαια) συγκρατεί την υγρασία για περισσότερο χρόνο, άρα ποτίζω αραιότερα.
Ελπίζω ότι έγινα σαφέστερη τώρα....
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η συχνότητα του ποτίσματος δεν είναι η ίδια στην διάρκεια του χειμώνα σε σχέση με την συχνότητα κατά τους ζεστούς μήνες.
Η διαφορά δε αυτή είναι μεγαλύτερη στα φυλλοβόλα δένδρα τα οποία πλέον δεν έχουν τα φύλλα τους για να αποδίδουν την υγρασία στο περιβάλλον.
Το νερό ασφαλώς και τους είναι το ίδιο απαραίτητο! Όχι όμως στην ίδια συχνότητα.
Δηλαδή, εάν το καλοκαίρι ποτίζεις ένα μπονσάϊ δύο φορές την ημέρα, δεν εξακολουθείς να το ποτίζεις με τον ίδιο ρυθμό το φθινόπωρο, πολύ δε περισσότερο το καλοκαίρι.
Δεν συμφωνείτε?
Εγώ ήδη έχω διαπιστώσει ότι εδώ και αρκετό καιρό το υπόστρωμα στα δένδρα μου (όλα στο στάδιο της προπαίδευσης βέβαια) συγκρατεί την υγρασία για περισσότερο χρόνο, άρα ποτίζω αραιότερα.
Ελπίζω ότι έγινα σαφέστερη τώρα....
-
M4r0k1nos
- Imperial

- Δημοσιεύσεις: 730
- Εγγραφή: 17 Μάιος 2011, 11:00
- Τοποθεσία: Καρέας - Κολωνός/ ΑΘΗΝΑ
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
- Επικοινωνία:
Re: ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΤΙΣΜΑ
Philip έγραψε: σημαντικο ειναι το νερο για το δεντρο τους ζεστους μηνες τοσο απαραιτητο ειναι κ το χειμωνα. Αλλιως το δεντρο κρυωνει[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... nowman.gif[/img]
[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /think.gif[/img]
Δηλαδή το χειμώνα ποτίζουμε με ζεστό νερό???[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /dance.gif[/img][img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /dance.gif[/img][img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /dance.gif[/img][img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /dance.gif[/img]
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
-
Philip
- Masterpiece

- Δημοσιεύσεις: 1774
- Εγγραφή: 27 Δεκ 2009, 18:35
- Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
Re: ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΤΙΣΜΑ
Δεν εχω καταλαβει το θεμα [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... n_razz.gif[/img] Συγχωρεσε με Αλεξανδρα...[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /dance.gif[/img]
Οσο σημαντικο ειναι το νερο για το δεντρο τους ζεστους μηνες τοσο απαραιτητο ειναι κ το χειμωνα. Αλλιως το δεντρο κρυωνει[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... nowman.gif[/img]
Οσο σημαντικο ειναι το νερο για το δεντρο τους ζεστους μηνες τοσο απαραιτητο ειναι κ το χειμωνα. Αλλιως το δεντρο κρυωνει[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... nowman.gif[/img]
Re: ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΤΙΣΜΑ
Καθε δεντρο θελει περιποιηση προσαρμοσμενη στις αναγκες του αλλα επισης το ποτισμα του καθε δεντρου ξεχωριστα εξαρταται και απο το υποστρωμα μεσα στο οποιο βρισκεται .
Οποτε ειναι συνδιασμος ειδους και υποστρωματος , για παραδειγμα εχω αρκετους γιουνιπερους απο τους οποιους μονο οι τρεις βρισκονται σε αναοργανο υποστρωμα με τελεια αποστραγγιση και αλλους δυο οι οποιοι βρισκονται ακομη μεσα σε γλαστρα φυτωριου με το αναλογο γνωστο σε ολους μας χωμα ( πηλο) , αρα μιλαμε για διαφορετικες αναγκες ακομη και την ιδια εποχη του χρονου.[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... flower.gif[/img]
Οποτε ειναι συνδιασμος ειδους και υποστρωματος , για παραδειγμα εχω αρκετους γιουνιπερους απο τους οποιους μονο οι τρεις βρισκονται σε αναοργανο υποστρωμα με τελεια αποστραγγιση και αλλους δυο οι οποιοι βρισκονται ακομη μεσα σε γλαστρα φυτωριου με το αναλογο γνωστο σε ολους μας χωμα ( πηλο) , αρα μιλαμε για διαφορετικες αναγκες ακομη και την ιδια εποχη του χρονου.[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... flower.gif[/img]

-
kapouland
- Imperial

- Δημοσιεύσεις: 923
- Εγγραφή: 26 Απρ 2011, 13:58
- Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
Re: ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΤΙΣΜΑ
Μπράβο Αλεξάνδρα!
[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /bravo.gif[/img]
Θα ήθελα κι εγώ να παρακολουθήσω την ανάπτυξη του θέματος αυτού από τους έμπειρους, ώστε να αποφύγουμε τυχόντα προβλήματα!
[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /bravo.gif[/img]
Θα ήθελα κι εγώ να παρακολουθήσω την ανάπτυξη του θέματος αυτού από τους έμπειρους, ώστε να αποφύγουμε τυχόντα προβλήματα!
...Ανδρέας
[HR]
-
My Nellie
Topic author - Imperial

- Δημοσιεύσεις: 1451
- Εγγραφή: 23 Ιαν 2010, 21:29
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΤΙΣΜΑ
Θα ήθελα να ξεκινήσουμε μία συζήτηση για το θέμα αυτό, διότι νομίζω ότι είναι πολύ κρίσιμο και σχεδόν παγίδα για εμάς που δεν είμασθε τόσο πολύ εξοικειωμένοι με την καλλιέργεια δένδρων γενικώς, πόσο μάλλον όταν αφορά τα μπονσάϊ.
Υπενθυμίζω λοιπόν ότι, το πότισμα τον χειμώνα περιορίζεται ασφαλώς. Ειδικώτερα δε για τα φυλλοβόλα περιορίζεται δραστικά, διότι προφανώς δεν υπάρχει διαπνοή για την αποβολή της υγρασίας λόγω της έλλειψης του φυλλώματος κι οι ανάγκες τους είναι πολύ περιορισμένες.
Είμαι σχεδόν πεπεισμένη ότι αυτός είναι ο λόγος που έχασα την οξυά μου φέτος, χωρίς να βλέπω άλλη προφανή αιτία. Δηλαδή, σάπισαν οι λεπτές ρίζες λόγω ποτίσματος στην διάρκεια του χειμώνα κι έτσι την ερχόμενη άνοιξη δεν άνοιξε ποτέ κανένα από τους χειμερινούς οφθαλμούς....
Υπενθυμίζω λοιπόν ότι, το πότισμα τον χειμώνα περιορίζεται ασφαλώς. Ειδικώτερα δε για τα φυλλοβόλα περιορίζεται δραστικά, διότι προφανώς δεν υπάρχει διαπνοή για την αποβολή της υγρασίας λόγω της έλλειψης του φυλλώματος κι οι ανάγκες τους είναι πολύ περιορισμένες.
Είμαι σχεδόν πεπεισμένη ότι αυτός είναι ο λόγος που έχασα την οξυά μου φέτος, χωρίς να βλέπω άλλη προφανή αιτία. Δηλαδή, σάπισαν οι λεπτές ρίζες λόγω ποτίσματος στην διάρκεια του χειμώνα κι έτσι την ερχόμενη άνοιξη δεν άνοιξε ποτέ κανένα από τους χειμερινούς οφθαλμούς....


