Κανουμε κακο στα δενδρα?
-
Philip
- Masterpiece

- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
Re: Κανουμε κακο στα δενδρα?
Θα συμφωνησω με τον Παναγιωτη....[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... n_razz.gif[/img] Η καλλιεργεια μας ειναι τεχνη η οποια περικλειει και γνωσεις γεωργιας........
Γεωπόνος = γη + πονέω = κοπιάζω , εμεις κοπιαζουμε για να δημιουργησουμε τεχνη χρησιμοποιωντας διαφορες πρακτικες ενω ο Γεωπονος χρησιμοποιει άλλες πρακτικες ή θεωρητικες γνωσεις που ειναι απαραιτητες για την συστηματικη καλλιεργεια η οποια πρεπει να αποδωσει ΕΜΠΟΡΙΚΑ.
Γεωπόνος = γη + πονέω = κοπιάζω , εμεις κοπιαζουμε για να δημιουργησουμε τεχνη χρησιμοποιωντας διαφορες πρακτικες ενω ο Γεωπονος χρησιμοποιει άλλες πρακτικες ή θεωρητικες γνωσεις που ειναι απαραιτητες για την συστηματικη καλλιεργεια η οποια πρεπει να αποδωσει ΕΜΠΟΡΙΚΑ.
-
mix.dny
Topic author - Imperial

karesansui έγραψε:Διαφωνώ με τον γεωπόνο για την άποψή του για τα μπονσάι αλλά φίλοι μου, διαφωνώ και με την θεώρηση του "μπονσάι" ίδιο με την διατήρηση των ζώων στο σπίτι (και μην το παρανοήσετε αυτό. Διατηρώ κι εγώ ζωάκια στο σπίτι μου απο τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου!)
Το μπονσάι και η καλλιέργειά του είναι ΤΕΧΝΗ το δεύτερο όχι!
Η τέχνη είναι μια βαθειά εσωτερική υπόθεση και ως εκ τούτου περικλείει και τον "εγωισμό" και την "απομόνωση" αλλά ας μην επεκταθώ σε ένα πολύ μεγάλο θέμα που απασχόλησε και απασχολεί τον άνθρωπο απαρχής της ύπαρξής του.
Οι άνθρωποι πάντα δεμένοι με την φύση και αισθανόμενοι την "δύναμή" τους προσπάθησαν να την δαμάσουν, να την οικειοποιηθούν και να την αναπαράγουν άλλοτε προς όφελός τους άλλοτε για την τέρψη και την ευχαρίστησή τους.
Έτσι ανακάλυψαν την φωτιά, τον τροχό, την καλλιέργεια των φυτών και των φρούτων, την λιθοδομή, την γλυπτική, την μουσική και η σειρά βαίνει και όλο αυξανόμενη μέχρι την κλωνοποίηση και ποιός ξέρει τι άλλο μέλλει!
Ας μείνουμε στα μπονσάι όμως. Δεν είναι τίποτε περισσότερο απο μια τέχνη ή τεχνική αν θέλετε, καλλιέργειας δέντρων σε δοχεία και είναι απο αυτή την άποψη μια πρακτική όπως τόσες άλλες εφαρμόζονται εδώ και αιώνες στην κηποτεχνία (αρχιτεκτονική τοπίου), κηπουρική(κουρεμένοι θάμνοι, δενδρογλυπτική) ή τις καλλιέργειες των δέντρων (ανάπτυξη των κλαδιών των οπωροφόρων σε παλέττες για καλύτερη και ευκολώτερη συγκομιδή) κ.ο.κ
Να μην μακρυγορώ και γίνομαι κουραστικός θεωρώ πως η τέχνη των μπονσάι όπως όλες οι τέχνες είναι μια (θρησκευτική;) πράξη ευλάβειας κα λατρείας προς την Μητέρα Φύση και την ιερότητα αυτή κίνδυνος θα ήταν η αμάθεια των πολλών να προσβάλλει.
ενδιαφερον τοποθετηση!συμφωνουμε ολοι ως προς το οτι ειμαστε εγωιστες.ισως αυτο να μας τιμα λιγο!επισης συμφωνω και εγω για το οτι η "τεχνη" των bonsai δεν πρεπει να ειναι κατακριτεα ως επιβολη στη φυση.ισως τα ιδια τα δενδρα μας το επιτρεπουν να το λεμε αυτο,αφου δεχομενα σωστης μεταχειρησης ανθιζουν και ευδοκιμουν στα χερια μας.για να μην μιλησω για την ομορφια που παρουσιαζουν τα περισσοτερα απο αυτα!παρ ολα αυτα,η ηθικη των πραξεων μας θεωρω οτι πρεπει να μας απασχολει παντα και θα ηταν ωφελιμο να παρουσιαστουν αρκετες αποψεις σε αυτη τη συζητηση!αυτο παντα μονο η γνωμη μου![img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... eutral.gif[/img]
Να θυμηθώ, να ξεχαστώ
να γίνω ερυθρελάτη
οι ρίζες μου στον ουρανό
τα φύλλα στο κρεβάτι
να γίνω ερυθρελάτη
οι ρίζες μου στον ουρανό
τα φύλλα στο κρεβάτι
-
karesansui
- Συντονιστής

- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 62 times
Διαφωνώ με τον γεωπόνο για την άποψή του για τα μπονσάι αλλά φίλοι μου, διαφωνώ και με την θεώρηση του "μπονσάι" ίδιο με την διατήρηση των ζώων στο σπίτι (και μην το παρανοήσετε αυτό. Διατηρώ κι εγώ ζωάκια στο σπίτι μου απο τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου!)
Η τέχνη είναι μια βαθειά εσωτερική υπόθεση και ως εκ τούτου περικλείει και τον "εγωισμό" και την "απομόνωση" αλλά ας μην επεκταθώ σε ένα πολύ μεγάλο θέμα που απασχόλησε και απασχολεί τον άνθρωπο απαρχής της ύπαρξής του.
Οι άνθρωποι πάντα δεμένοι με την φύση και αισθανόμενοι την "δύναμή" τους προσπάθησαν να την δαμάσουν, να την οικειοποιηθούν και να την αναπαράγουν άλλοτε προς όφελός τους άλλοτε για την τέρψη και την ευχαρίστησή τους.
Έτσι ανακάλυψαν την φωτιά, τον τροχό, την καλλιέργεια των φυτών και των φρούτων, την λιθοδομή, την γλυπτική, την μουσική και η σειρά βαίνει και όλο αυξανόμενη μέχρι την κλωνοποίηση και ποιός ξέρει τι άλλο μέλλει!
Ας μείνουμε στα μπονσάι όμως. Δεν είναι τίποτε περισσότερο απο μια τέχνη ή τεχνική αν θέλετε, καλλιέργειας δέντρων σε δοχεία και είναι απο αυτή την άποψη μια πρακτική όπως τόσες άλλες εφαρμόζονται εδώ και αιώνες στην κηποτεχνία (αρχιτεκτονική τοπίου), κηπουρική(κουρεμένοι θάμνοι, δενδρογλυπτική) ή τις καλλιέργειες των δέντρων (ανάπτυξη των κλαδιών των οπωροφόρων σε παλέττες για καλύτερη και ευκολώτερη συγκομιδή) κ.ο.κ
Να μην μακρυγορώ και γίνομαι κουραστικός θεωρώ πως η τέχνη των μπονσάι όπως όλες οι τέχνες είναι μια (θρησκευτική;) πράξη ευλάβειας κα λατρείας προς την Μητέρα Φύση και την ιερότητα αυτή κίνδυνος θα ήταν η αμάθεια των πολλών να προσβάλλει.
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
-
Harris
- Συντονιστής

- Has thanked: 117 times
- Been thanked: 193 times
- Επικοινωνία:
Ειναι εγωιστικο πράγματι... Αλλα και 2 χελωνια που εχω τα εχω μεσα σε ενα ενυδριο αυτο δεν ειναι εγωιστικο;
Οταν αγοραζουμε μαργαριτες και τις εχουμε στην γλαστρα μεγαλωνουν οπως στην φυση; Οταν φευγουμε διακοπες και δεν τις ποτιζουμε γιατι δεν εχουμε καποιον να τις ποτισει και ξερενωντε; Και λεμε δεν πειραζει θα αγορασουμε αλλες...
Τι ειναι το καλυτερο; να το φροντιζουμε σαν τα 'ματια' μας το μπονσαι μας; ή να πουμε δεν πειραζει θα δωσω 5 ευρω και θα παρω νεα γλαστρα μαργαριτες... ?
Ομως εχω δει την αγαπη που εχουν τα δεντρα μου προς τα εμενα... Δειξε τους αγαπη και θα την λαβεις!
Οταν αγοραζουμε μαργαριτες και τις εχουμε στην γλαστρα μεγαλωνουν οπως στην φυση; Οταν φευγουμε διακοπες και δεν τις ποτιζουμε γιατι δεν εχουμε καποιον να τις ποτισει και ξερενωντε; Και λεμε δεν πειραζει θα αγορασουμε αλλες...
Τι ειναι το καλυτερο; να το φροντιζουμε σαν τα 'ματια' μας το μπονσαι μας; ή να πουμε δεν πειραζει θα δωσω 5 ευρω και θα παρω νεα γλαστρα μαργαριτες... ?
Ομως εχω δει την αγαπη που εχουν τα δεντρα μου προς τα εμενα... Δειξε τους αγαπη και θα την λαβεις!
-
mix.dny
Topic author - Imperial

Ομως η αγαπη μας για τα δεντρακια αυτα ειναι εντελως αληθινη.
Τουλαχιστον σε αυτο συμφωνω!
Τουλαχιστον σε αυτο συμφωνω!
Να θυμηθώ, να ξεχαστώ
να γίνω ερυθρελάτη
οι ρίζες μου στον ουρανό
τα φύλλα στο κρεβάτι
να γίνω ερυθρελάτη
οι ρίζες μου στον ουρανό
τα φύλλα στο κρεβάτι
Η αληθεια ειναι οτι ο φιλος σου εχει κατα την γνωμη μου απολυτο δικαιο, το χομπυ μας και η προσπαθεια μας να δημιουργησουμε κατι το οποιο ναι μεν θελουμε να φαινεται φυσικο αλλα ειναι κατα το μεγαλυτερο ποσοστο τεχνιτο εχει τεραστια δοση εγωισμου και στο φιναλε το αποτελεσμα ειναι 100% υποκειμενικο.
Καποτε καποιος ειπε - αν αγαπας κατι (καποιον) πολυ αστο να φυγει- αλλα μηπως λιγοι απο εμας εχουμε ζωακια στο σπιτι μας περιορισμενα αλλα λιγοτερο και αλλα περισσοτερο ?[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /think.gif[/img]
Καποτε καποιος ειπε - αν αγαπας κατι (καποιον) πολυ αστο να φυγει- αλλα μηπως λιγοι απο εμας εχουμε ζωακια στο σπιτι μας περιορισμενα αλλα λιγοτερο και αλλα περισσοτερο ?[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /think.gif[/img]

-
mix.dny
Topic author - Imperial

Κανουμε κακο στα δενδρα?
Παιδια γεια σας!Προσφατα μιλησα με ενα φιλο μου που ειναι γεωπονος για να μου δωσει συμβουλες!Μου ειπε για τα bonsai οτι το θεωρει εγωιστικο να επιβαλλομαστε σε ενα δενδρο και να μην το αφινουμε να αναπτχθει πληρως!Ειναι παρα φυση να τα συρματωνουμε και να πειραζουμε καθε λιγο και λιγακι τις ριζες τους και αν τελικα τα αγαπουσαμε θα τα αφηναμε ησυχα!Εχω σχηματισει γνωμη αλλα θα μου αρεσε να ακουγα (η εστω διαβαζα) τις δικες σας!Ευχαριστω πολυ!
Να θυμηθώ, να ξεχαστώ
να γίνω ερυθρελάτη
οι ρίζες μου στον ουρανό
τα φύλλα στο κρεβάτι
να γίνω ερυθρελάτη
οι ρίζες μου στον ουρανό
τα φύλλα στο κρεβάτι