Αγριελιά νο2

Παρουσιάσεις προ–μπονσάϊ μελών
Απάντηση

Topic author
milly
Mame
Mame
Δημοσιεύσεις: 76
Εγγραφή: 09 Μαρ 2018, 20:53
Has thanked: 3 times
Been thanked: 13 times

Re: Αγριελιά νο2

Δημοσίευση από milly »

Ούτε αυτό το δέντρο έχει αρκετές ρίζες Νικόλα. Όταν το έβγαλα άκουσα κρακ στον κορμό για να το πάρω αφού να φανταστείς το κάτω μέρος ήταν σαν μία "μπουνιά" που λέμε. Το τελευταίο ζευγάρι από τα φύλλα ίσως και λίγο παραπάνω το έκοψα Hfestion δεν θυμάμαι ακριβώς να σου πω την αλήθεια.... Αυτό φαίνεται και από τις διχάλες που κάνει ψηλά στα κλαδιά και από τα νέα φύλλα που πετάει σαν τρελή την τελευταία εβδομάδα γιατί έχει πολύ αραιό φύλλωμα και δεν μου άρεσε. Το compost tea δεν ξέρω τι είναι για αυτό ρωτάω να βάλω υγρό fytopan ή δεν κάνει ακόμα;;; Θα ήθελα να δουλευτεί η τομή χαμηλά στην πρώτη φωτογραφία μου φεύγει ένα κλαδάκι αριστερά. Και να δω σε μερικούς μήνες τι θα γίνει με τα κλαδιά και το στυλ θα πάρει. Ξέρω βιάζομαι θα περιμένω μία μία εργασία .Την κατεβάσα από τη βάση λόγω αέρα Hfestion όπως μου είπες...
 
Άβαταρ μέλους

Νικολας72
Omono
Omono
Δημοσιεύσεις: 391
Εγγραφή: 16 Σεπ 2015, 16:49
Has thanked: 29 times
Been thanked: 104 times

Re: Αγριελιά νο2

Δημοσίευση από Νικολας72 »

Καλημέρα Μιχάλη,

επειδή το κλάδεμα στα δέντρα μας μπορεί να εξυπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς και πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπ' όψη τις ιδιαίτερες συνθήκες του κάθε δέντρου, δύο τρεις απαντήσεις σε ισάριθμες ερωτήσεις θα σου δώσουν την σωστή κατεύθυνση, έτσι ώστε να αναπτύξεις την σωστή στρατηγική...

Μήπως το φυτό σου δεν είχε αρκετές ρίζες όταν συλλέχθηκε? Τότε, η πρωταρχική ανάγκη που πρέπει να εξυπηρετήσεις τα πρώτα χρόνια φροντίδας του δέντρου σου είναι η επιβίωση. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται να αφήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο φύλλωμα για να επιτύχεις την μέγιστη δυνατή ανάπτυξη ριζών, αφού όπως ίσως ήδη γνωρίζεις αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα και πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα δύο μεγέθη (:ρίζες-φύλλα). Αυτή η βασική ανάγκη, η επιβίωση του δέντρου, πρέπει να έρχεται πάντα πρώτη! Άρα, σωστός τρόπος σκέψης είναι να πειράζεις ελάχιστα τις κορυφές, μειώνοντας στο ελάχιστο δυνατό την έκταση του φυλλώματος, άρα τον αριθμό των φύλλων. Συνήθως, όπου κόψεις ένα κλαδί, η ελιά αντιδρά απ' τα αμέσως προηγούμενα μάτια, όπου θα δεις να βγαίνουν δύο νέα κλαδάκια.

Μήπως το φυτό σου είχε μπόλικο ριζικό σύστημα όταν συλλέχθηκε? Τότε, η παραπάνω ανάγκη -η επιβίωση- έχει προφανώς ξεπεραστεί, αφού βλέπουμε ένα φυτό που έχει τινάξει πολλά φρέσκα κλαδιά. Δικαιούται ο καλλιεργητής (ένα χρόνο αργότερα) να συμπεράνει ότι το φυτό έχει προσαρμοστεί μετά την φύτευσή του και αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Άρα, υπάρχει περιθώριο για κλάδεμα λίγο πιο τολμηρό, που θα καθοδηγείται από την ανάγκη σωστής μελλοντικής διαμόρφωσης του φυτού, δηλαδή μικρά μεσοδιαστήματα οφθαλμών για πυκνή όψη του φυλλώματος, πρώτη και δεύτερη διακλάδωση των κλαδιών και συμβολή στο συνολικό σχέδιο (ρυθμό επιθυμητής ανάπτυξης) που έχουμε για το δέντρο. Με άλλα λόγια, εάν υπάρχει επαρκές ριζικό σύστημα, μπορείς να τολμήσεις κλάδεμα σε σημεία πιο κοντά στον κορμό, εκεί όπου έχει ήδη αναπτυχθεί νέο κλαδάκι, μειώνοντας αρκετά το συνολικό φύλλωμα ή ακόμα και αφαιρώντας κλαδιά που θεωρείς ότι είναι σε λάθος σημείο. Στο κάτω κάτω, μιλάμε για ελιά, που σημαίνει ότι ένα υγιές φυτό με μπόλικη ρίζα μπορεί να ανταπεξέλθει ακόμα και σε λάθη!

Εμπειρικά, όσες φορές έκανα δραστικό κλάδεμα σε ελιά (εννοείται που είχε αρκετό ριζικό σύστημα), τόσες φορές είδα νέα κλαδιά να αναπτύσσονται από παλιά "κοιμισμένα" μάτια στον κορμό, δίνοντας μου την δυνατότητα να επαναδιαπραγματευτώ το σχέδιο του δέντρου. Γι' αυτό και πιστεύω πως η σωστή απάντηση στο πού να κλαδέψω την ελιά, είναι "ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ"..! Αφενός από την κατάσταση του δέντρου κι αφετέρου από το τι σκοπό θέλω να εξυπηρετήσω. Δεν είναι κακή ιδέα να το αφήσεις σε σχεδόν ελεύθερη ανάπτυξη για μερικά χρόνια, βάζοντας ένα "στοπ" σε πολύ μακρυά κλαδιά κορφολογώντας. Είναι πολύ κακή ιδέα να κλαδέψεις δραστικά εάν δεν έχεις ρίζες... Ελπίζω να βοήθησα και να μην μπέρδεψα χειρότερα.

Καλή συνέχεια.!
If you can DREAM it,
you can DO it..!

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 4482
Εγγραφή: 15 Οκτ 2010, 13:05
Τοποθεσία: Αθηνα
Has thanked: 310 times
Been thanked: 239 times
Επικοινωνία:

Re: Αγριελιά νο2

Δημοσίευση από Hfestion »

OoooooooOoooooooo χίλια συγνώμη. Θα σου δείξω σε φωτογραφίες σε λίγη ώρα.

'''' ΜΈΝΟΥΜΕ ΣΠΊΤΙ'''' και κλαδευμεμε τα δεντρά μας
Χαχαχαχα

Προστέθηκε μετά από 1 ώρα 19 λεπτά 44 δευτερόλεπτα:


Προστέθηκε μετά από 32 δευτερόλεπτα:
.
 
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.

Topic author
milly
Mame
Mame
Δημοσιεύσεις: 76
Εγγραφή: 09 Μαρ 2018, 20:53
Has thanked: 3 times
Been thanked: 13 times

Re: Αγριελιά νο2

Δημοσίευση από milly »

Ευχαριστώ Hfestion αν και είμαι ο milly όπως "πράσινο μίλι" είναι τα αρχικά τα δικά μου Μιχάλης.. και της γυναίκας μου τιμής ένεκεν λόγο ότι αυτή μου γράφει τα άρθρα.... Όταν λες το τελευταίο ζευγάρι φύλλων από πάνω η από τον κορμό,ίσως αν μου το έδειχνε κάπως. Ευχαριστώ όπως και να έχει!!!
 

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 4482
Εγγραφή: 15 Οκτ 2010, 13:05
Τοποθεσία: Αθηνα
Has thanked: 310 times
Been thanked: 239 times
Επικοινωνία:

Re: Αγριελιά νο2

Δημοσίευση από Hfestion »

Ωραία η ελιτσα σου. Αν θες μπορείς να κόψεις στα 4,5 πολύ μακριά κλαδιά το τελευταίο ζευγάρι φυλλων ώστε να την ανάγκασεις να πεταξει και αλλού κλαδιά.
Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ κοπριά οπότε δεν μπορώ να σε βοηθήσω σε αυτό, όμως από την άλλη αν δεν είσαι σίγουρη μη την χρησιμοποιεισεις. Με μόνο το βιολογικό λίπασμα θα είναι οκ. Ίσως αν θες να πειραματιστεις μπορείς να φτιάξεις αντίστοιχο compost tea αλλά με την κοπριά. Δεν ξέρω αν γίνεται αλλά εγώ θα το δοκίμαζα.

Τέλος σε αυτή την περίπτωση η μεγάλη γλάστρα δε θα αποτελεί πρόβλημα πέρα από οπτικό. Σιγουρέψου μονο ότι είναι καλά σταθεροποιημενει. Γιατί αν κουνιέται έστω και λίγο υπάρχει περίπτωση να σπάνε νέα ριζιδια που τώρα τα χρειάζεται.

Καλή συνέχεια από μένα και περιμένω update 
 
 

Topic author
milly
Mame
Mame
Δημοσιεύσεις: 76
Εγγραφή: 09 Μαρ 2018, 20:53
Has thanked: 3 times
Been thanked: 13 times

Αγριελιά νο2

Δημοσίευση από milly »

Το συγκεκριμένο δέντρο συλλέχθηκε πριν ένα χρόνο. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ο κορμός του.. Ίσως το κλαδεψα γρήγορα γιατί τα πρώτα κλαδιά φύγανε γρήγορα ψηλά και τα φύλλα του ήταν σε μακρινή  απόσταση. Δεν ξεραθηκανε καθόλου τα φύλλα πράγμα που παρατηρώ συχνά στις αγριελιές ακόμα και όταν ανακάμπτουν.. Σκέφτομαι να ξεκινήσω λίπανση με βιολογική κοπρια για αρχή και λίπασμα για bonsai fytopan το επόμενο δεκαπενθήμερο. Θειικά σίδηρο είναι η εποχή να βάλω;; Η διαμόρφωση του δεν ξέρω πώς θα γίνει, θα ήθελα κάποια συμβουλή γιατί είναι σε μεγάλη γλάστρα και δεν ξέρω αν θα καταφέρω να το φέρω σε κάποια workshop. Η αλήθεια είναι ότι έχω χαθεί λίγο γιατί δεν είχα κάποιο δέντρο έτοιμοι μιας και ασχολούμαι 2 χρόνια μόνο... Το καλό είναι ότι έχω αρκετά project για την συνέχεια. Όλες οι συμβουλές δέκτες...
IMG_20200313_144107.jpg
 
IMG_20200313_144034.jpg
 
IMG_20200313_144047.jpg
 
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Απάντηση