Χρησιμοποίηση του espresso σαν λίπασμα;
Re: Χρησιμοποίηση του espresso σαν λίπασμα;
Η γυναίκα μου πέρσυ έριχνε στις τριανταφυλλιές υπολείμματα ελληνικού καφέ. Ζημιές δεν έγιναν, το όφελος όμως δεν είδα. Αν και αυτή ισχυρίζεται, ότι ο καφές κάνει καλό στα φυτά. Δεν μ'αρεσε , ότι δημιουργείται η κρούστα στην επιφάνεια του χώματος.
-
- Shohin
- Δημοσιεύσεις: 244
- Εγγραφή: 16 Απρ 2013, 12:40
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 22 times
-
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 4462
- Εγγραφή: 15 Οκτ 2010, 13:05
- Τοποθεσία: Αθηνα
- Has thanked: 297 times
- Been thanked: 232 times
- Επικοινωνία:
Re: Χρησιμοποίηση του espresso σαν λίπασμα;
Μπορείς να κάνεις πάρα πολλά πράγματα, το θέμα είναι αν έχεις χώρο και χρόνο.Distrothe1 έγραψε: ↑16 Ιούλ 2019, 06:51Εντάξει μια φορά το χρησιμοποίησα και σε φυτο που ήταν σχεδόν πεθάμενο. Απλα ειπα να ρωτήσω μήπως έχετε καμια ιδεα. Τωρα ο Jean εκανε μια διδακτορική θα έλεγα επεξήγηση των λιπασμάτων! Εγω μόνο έτοιμο (κατι μπλε μπιλιες μικρες) έχω πάρει!Hfestion έγραψε: ↑15 Ιούλ 2019, 21:06Πιστεύω ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνει compost όμως επειδή η άλεση του εσπρέσο είναι πολύ λεπτή πιστεύω ότι αν ρίξεις τον καφέ όπως είναι πάνω σε κάποιο φυτό, θα έχεις πρόβληματα με την απορρόφηση του νερού αλλα και τον θάνατοαπαιτούμενο αερισμό.
Θα γίνω γραφικός αν σου πρότεινα να δοκιμάσεις σε άλεση Φίλτρου?
Εγώ τώρα που δεν έχω χρόνο, χρησιμοποιω '' μπλε μπίλιες '' όπως λες και εσύ. Όμως κυκλοφορούν πάρα πολύ καλά βιολογικά λιπάσματα.
-
- Shohin
- Δημοσιεύσεις: 244
- Εγγραφή: 16 Απρ 2013, 12:40
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 22 times
Re: Χρησιμοποίηση του espresso σαν λίπασμα;
Αδειάζω που και που κανένα φλυτζάνι καφέ από φίλτρου εσπρέσσο σε μια γαρδένια που έχω. Δεν έχω δει προβλήματα.
Το δέντρο είναι ζωή!
-
- Σπορόφυτο
- Δημοσιεύσεις: 25
- Εγγραφή: 11 Απρ 2019, 09:18
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 3 times
Re: Χρησιμοποίηση του espresso σαν λίπασμα;
υπολείμματα εσπρέσο (αυτό που μένει στην μηχανή)-τσόφλια αυγού-φλούδα μπανάνας, στο μίξερ με νερό, το χρησιμοποιώ σε φυτεμένο ενυδρείο και φυτά, παρόλα αυτά θα ακολουθούσα τις συμβουλές του Jean-Jac.Distrothe1 έγραψε: ↑16 Ιούλ 2019, 06:51Εντάξει μια φορά το χρησιμοποίησα και σε φυτο που ήταν σχεδόν πεθάμενο. Απλα ειπα να ρωτήσω μήπως έχετε καμια ιδεα. Τωρα ο Jean εκανε μια διδακτορική θα έλεγα επεξήγηση των λιπασμάτων! Εγω μόνο έτοιμο (κατι μπλε μπιλιες μικρες) έχω πάρει!Hfestion έγραψε: ↑15 Ιούλ 2019, 21:06Πιστεύω ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνει compost όμως επειδή η άλεση του εσπρέσο είναι πολύ λεπτή πιστεύω ότι αν ρίξεις τον καφέ όπως είναι πάνω σε κάποιο φυτό, θα έχεις πρόβληματα με την απορρόφηση του νερού αλλα και τον θάνατοαπαιτούμενο αερισμό.
Θα γίνω γραφικός αν σου πρότεινα να δοκιμάσεις σε άλεση Φίλτρου?
In Nature We Trust
-
Topic author - Σπορόφυτο
- Δημοσιεύσεις: 34
- Εγγραφή: 01 Ιούλ 2019, 08:05
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 2 times
Re: Χρησιμοποίηση του espresso σαν λίπασμα;
Εντάξει μια φορά το χρησιμοποίησα και σε φυτο που ήταν σχεδόν πεθάμενο. Απλα ειπα να ρωτήσω μήπως έχετε καμια ιδεα. Τωρα ο Jean εκανε μια διδακτορική θα έλεγα επεξήγηση των λιπασμάτων! Εγω μόνο έτοιμο (κατι μπλε μπιλιες μικρες) έχω πάρει!Hfestion έγραψε: ↑15 Ιούλ 2019, 21:06Πιστεύω ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνει compost όμως επειδή η άλεση του εσπρέσο είναι πολύ λεπτή πιστεύω ότι αν ρίξεις τον καφέ όπως είναι πάνω σε κάποιο φυτό, θα έχεις πρόβληματα με την απορρόφηση του νερού αλλα και τον θάνατοαπαιτούμενο αερισμό.
Θα γίνω γραφικός αν σου πρότεινα να δοκιμάσεις σε άλεση Φίλτρου?
-
- Shohin
- Δημοσιεύσεις: 244
- Εγγραφή: 16 Απρ 2013, 12:40
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 22 times
Re: Χρησιμοποίηση του espresso σαν λίπασμα;
Ο ήδη έτοιμος καφές όχι σκόνη. Δηλαδή ότι δεν πιεις το χύνεις στην γλάστρα (χωρίς γάλα και ζάχαρη)
Το δέντρο είναι ζωή!
-
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 4462
- Εγγραφή: 15 Οκτ 2010, 13:05
- Τοποθεσία: Αθηνα
- Has thanked: 297 times
- Been thanked: 232 times
- Επικοινωνία:
Re: Χρησιμοποίηση του espresso σαν λίπασμα;
Πιστεύω ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνει compost όμως επειδή η άλεση του εσπρέσο είναι πολύ λεπτή πιστεύω ότι αν ρίξεις τον καφέ όπως είναι πάνω σε κάποιο φυτό, θα έχεις πρόβληματα με την απορρόφηση του νερού αλλα και τον απαιτούμενο αερισμό.
Θα γίνω γραφικός αν σου πρότεινα να δοκιμάσεις σε άλεση Φίλτρου?
Θα γίνω γραφικός αν σου πρότεινα να δοκιμάσεις σε άλεση Φίλτρου?
-
- V.I.P
- Δημοσιεύσεις: 2499
- Εγγραφή: 21 Απρ 2010, 15:15
- Has thanked: 0
- Been thanked: 228 times
Re: Χρησιμοποίηση του espresso σαν λίπασμα;
Λένε ότι τά υπολείμματα του καφέ είναι "πλούσια" σε φώσφορο και κάλιο. Τό πρώτο βοηθάει την ανάπτυξη των βλαστών και τό δεύτερο χρησιμεύει στη φωτοσύνθεση.
Εντάξει, περιέχουν κάλιο, αλλά λόγω μεγέθους όλα αυτά τά υπολείμματα θα φέρουν το υπόστρωμα σε μία κατάσταση κορεσμού και επομένως οι αεριώδεις ανταλλαγές που είναι πολύ σημαντικές για την υγεία και την ανάπτυξη των ριζών είναι λιγότερες. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος της λεγομένης κατακράτησης υγρών ή κακής αποστράγγισης. Ας πούμε επίσης ότι συχνά έχουν λιπαρά στοιχεία.
Χρησιμοποιήστε ένα καλό λίπασμα και να αφήσετε τον καφέ σας
Ωστόσο, είναι δυνατόν να παρασκευάσουμε λιπάσματα από φυσικά προϊόντα όπως:
-Τέφρα-στάχτη (φωσφόρο, κάλιο και ιχνοστοιχεία)
- Υπολείμματα του καφέ και ξηρά φύλλα (κάλιο)
- Άλευρο οστών και αίμα (άζωτο, φώσφορος κ.λπ.)
- Κελύφη αυγών (ασβέστιο)
- Χούμο-humus (εξισορροπεί το έδαφος)
Ειδικότερα:
- Horn-hoof mixture
Είναι ένα οργανικό λίπασμα που λαμβάνεται με ξήρανση και κονιοποίηση των κέρατων και των νυχιών των βοοειδών. Έχει μία από τις υψηλότερες περιεκτικότητες σε άζωτο των οργανικών λιπασμάτων (13-14%), το άζωτο που, σε αντίθεση με τα χημικά λιπάσματα, διαλύεται πολύ αργά και συνεπώς συνοδεύει τα φυτά σε όλο τον βλαστικό κύκλο τους .
- Οστεάλευρο
Περιέχει άζωτο 1-5%, πεντοξείδιο του φωσφόρου 14-18%. Πρόκειται για ένα οργανικό λίπασμα, ένα παραπροϊόν της σφαγής ζώων, το οποίο λαμβάνεται από απολιπανθέντα, αποξηραμένα και αλεσμένα οστά.
- Γκουάνο (Guano)
Περιέχει 10-13% άζωτο, 9-11% φωσφορικός ανυδρίτης, 2-3% μαγνήσιο, 20% ασβέστιο.Το Guano εξάγεται από φυσικές κοιλότητες που σχηματίζονται από την παλαιά συσσώρευση περιττωμάτων πουλιών κατά μήκος των ακτών της Νότιας Αμερικής και ιδιαίτερα της Χιλής και του Περού. Εκτός από το άζωτο και το διοξείδιο του φωσφόρου, αυτό το οργανικό λίπασμα είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μικροστοιχεία (σίδηρος, χαλκός, βόριο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο κλπ.).
-Ξηρό αίμα
Περιέχει άζωτο 10-13%. πεντοξείδιο του φωσφόρου 0,5-1,5%. κάλιο 0,6-0,8%).Προέρχεται από την ξήρανση και τήν κονιορτοποίηση του ζωικού αίματος που συλλέγεται στα σφαγεία. Αντιπροσωπεύει ένα από τα πλούσια σε άζωτο οργανικά λιπάσματα. Έχει μια γρήγορη δράση και είναι εύκολα διαλυτό στο νερό, και ως εκ τούτου προσφέρεται για τη λίπανση των φυτών σε γλάστρες.
- Κοπριά.
Περιέχει άζωτο 1-3%, οργανική ουσία 20-25%.Λαμβάνεται από τη βιομηχανική εμβάπτιση κοπριάς βοοειδών ή ιπποειδών ή από μείγμα των δύο.
Για την παρασκευή αυτά τα φυσικά προϊόντα μπορούν να αναμειχθούν καλά, να είναι ψιλοκομμένα, με τις αναλογίες που θέλουμε από τα στοιχεία που περιέχουν, να προσθέσουμε ψιλοκομμένο ρύζι (αλεύρι ρυζιού) ως συνδετικό υλικό και νερό για να αποκτήσουμε τη συνοχή της ζύμης ψωμιού.Στη συνέχεια, σχηματίζουμε μπάλες και τίς αφήνουμε να στεγνώσουν.Αυτό θα είναι το αυτοπαρασκευασμένο "οργανικό λίπασμα με αργή απελευθέρωση"!
Προσοχή.
Η λίπανση θα πρέπει να είναι τακτικής μορφής, δηλαδή οί αραιές λιπάνσεις μπορεί να προκαλέσουν διατροφικές ανεπάρκειες στο φυτό και σε υπερβολικά σύντομα χρονικά διαστήματα να προκαλέσει βλάβες στις ρίζες και να «καούν» τα φύλλα και τα άκρα. Η λίπανση είναι καλό να γίνεται τις λιγότερο ζεστές ώρες της ημέρας και αφού έχει ήδη υγρανθεί το έδαφος, έτσι ώστε να αποφευχθεί η γρήγορη και υπερβολική απορρόφηση που μπορεί να "κάψει" το φυτό. Η ποσότητα του λιπάσματος που χορηγείται είναι επίσης θεμελιώδους σημασίας. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε μικρές δόσεις αντί να υπερβάλουμε , οπότε ο κίνδυνος ζημιών λόγω υπερβολικής αντίδρασης θα μειωθεί. Μια μεγαλύτερη ποσότητα λιπάσματος μπορεί ακόμη και να σκοτώσει το μπονσάι , κάτι που δεν θα συμβεί ποτέ λόγω κακής λίπανσης.
Τελικά, πιστεύω ότι η αναζήτηση πολύ περίπλοκων συστημάτων λίπανσης δεν είναι τόσο σημαντική όσο η επαρκής γνώση των τεχνικών κλαδέματος και διαμόρφωσης. Η ικανότητα κάποιου να κλαδεύει, να συρματώνει και να διαμορφώνει και η γνώση των χρονικών περιόδων για να το κάνει είναι πολύ πιο σημαντική από τη χρήση λιπάσματος 20-20-20 ή 18-6-12. Επιπλέον, δεν θα είναι ποτέ δυνατό να αποκτήσετε ένα όμορφο μπονσάι χωρίς να κατανοήσετε τα διάφορα στυλ και στοιχεία σχεδιασμού.
Χρειάζονται χρόνια για να μάθουμε πώς να διαμορφώνουμε και δέκα λεπτά για να μάθουμε πώς λιπαίνουμε.
Με λίγα λόγια
Είναι απαραίτητο να αποκαταστήσουμε τήν σωστή παρουσία των θρεπτικών ουσιών στο έδαφος με λίπανση.
-Το άζωτο διεγείρει την ανάπτυξη και τον πράσινο χρωματισμό του φυλλώματος.
-Ο φωσφόρος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη της βλάστησης και του ριζικού συστήματος και για την ανάπτυξη των λουλουδιών και των καρπών.
-Το κάλιο δρα σε συνεργασία με τον φωσφόρο και ευνοεί τον έντονο χρωματισμό των λουλουδιών και των καρπών και αυξάνει την αντοχή τους στα παθογόνα.
- Δεν πρέπει να λιπαίνονται αδύνατα φυτά.
- Τα φυτά δεν θα πρέπει να λιπανθούν αμέσως μετά τη μεταφύτευση. Είναι απαραίτητο να περιμένετε τουλάχιστον ένα μήνα.- Δεν πρέπει να γίνεται λίπανση τους θερμότερους μήνες (Ιούλιο / Αύγουστο).
- Δεν πρέπει να λιπαίνονται φυτά ή ανθοφόρα φυτά κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.
Η μορφή των λιπασμάτων στην αγορά συνήθως είναι:
- Οργανικά με αργή απελευθέρωση. Διασκορπίζονται στο έδαφος και θα λιώσουν με κάθε πότισμα.
- Υγρή χημική ουσία. Αραιώνονται στο νερό και χορηγούνται με το πότισμα.
Μην δίνετε σημασία στην εμπορική ονομασία ή σε οποιεσδήποτε ιδιαιτερότητες (λίπασμα για γεράνια ή για λαχανικά ή για το μπονσάι κ.λπ.). Είναι πράγματα που επηρεάζονται περισσότερο από εμπορικά κίνητρα παρά από τεχνικά.
Το σημαντικό είναι να επικεντρωθεί η προσοχή σχεδόν αποκλειστικά στους 3 αριθμούς που τοποθετούνται σε παρενθέσεις που υποδηλώνουν το ποσοστό αζώτου (N), φωσφόρου (P), κάλιο (K).
Εντάξει, περιέχουν κάλιο, αλλά λόγω μεγέθους όλα αυτά τά υπολείμματα θα φέρουν το υπόστρωμα σε μία κατάσταση κορεσμού και επομένως οι αεριώδεις ανταλλαγές που είναι πολύ σημαντικές για την υγεία και την ανάπτυξη των ριζών είναι λιγότερες. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος της λεγομένης κατακράτησης υγρών ή κακής αποστράγγισης. Ας πούμε επίσης ότι συχνά έχουν λιπαρά στοιχεία.
Χρησιμοποιήστε ένα καλό λίπασμα και να αφήσετε τον καφέ σας
Ωστόσο, είναι δυνατόν να παρασκευάσουμε λιπάσματα από φυσικά προϊόντα όπως:
-Τέφρα-στάχτη (φωσφόρο, κάλιο και ιχνοστοιχεία)
- Υπολείμματα του καφέ και ξηρά φύλλα (κάλιο)
- Άλευρο οστών και αίμα (άζωτο, φώσφορος κ.λπ.)
- Κελύφη αυγών (ασβέστιο)
- Χούμο-humus (εξισορροπεί το έδαφος)
Ειδικότερα:
- Horn-hoof mixture
Είναι ένα οργανικό λίπασμα που λαμβάνεται με ξήρανση και κονιοποίηση των κέρατων και των νυχιών των βοοειδών. Έχει μία από τις υψηλότερες περιεκτικότητες σε άζωτο των οργανικών λιπασμάτων (13-14%), το άζωτο που, σε αντίθεση με τα χημικά λιπάσματα, διαλύεται πολύ αργά και συνεπώς συνοδεύει τα φυτά σε όλο τον βλαστικό κύκλο τους .
- Οστεάλευρο
Περιέχει άζωτο 1-5%, πεντοξείδιο του φωσφόρου 14-18%. Πρόκειται για ένα οργανικό λίπασμα, ένα παραπροϊόν της σφαγής ζώων, το οποίο λαμβάνεται από απολιπανθέντα, αποξηραμένα και αλεσμένα οστά.
- Γκουάνο (Guano)
Περιέχει 10-13% άζωτο, 9-11% φωσφορικός ανυδρίτης, 2-3% μαγνήσιο, 20% ασβέστιο.Το Guano εξάγεται από φυσικές κοιλότητες που σχηματίζονται από την παλαιά συσσώρευση περιττωμάτων πουλιών κατά μήκος των ακτών της Νότιας Αμερικής και ιδιαίτερα της Χιλής και του Περού. Εκτός από το άζωτο και το διοξείδιο του φωσφόρου, αυτό το οργανικό λίπασμα είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μικροστοιχεία (σίδηρος, χαλκός, βόριο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο κλπ.).
-Ξηρό αίμα
Περιέχει άζωτο 10-13%. πεντοξείδιο του φωσφόρου 0,5-1,5%. κάλιο 0,6-0,8%).Προέρχεται από την ξήρανση και τήν κονιορτοποίηση του ζωικού αίματος που συλλέγεται στα σφαγεία. Αντιπροσωπεύει ένα από τα πλούσια σε άζωτο οργανικά λιπάσματα. Έχει μια γρήγορη δράση και είναι εύκολα διαλυτό στο νερό, και ως εκ τούτου προσφέρεται για τη λίπανση των φυτών σε γλάστρες.
- Κοπριά.
Περιέχει άζωτο 1-3%, οργανική ουσία 20-25%.Λαμβάνεται από τη βιομηχανική εμβάπτιση κοπριάς βοοειδών ή ιπποειδών ή από μείγμα των δύο.
Για την παρασκευή αυτά τα φυσικά προϊόντα μπορούν να αναμειχθούν καλά, να είναι ψιλοκομμένα, με τις αναλογίες που θέλουμε από τα στοιχεία που περιέχουν, να προσθέσουμε ψιλοκομμένο ρύζι (αλεύρι ρυζιού) ως συνδετικό υλικό και νερό για να αποκτήσουμε τη συνοχή της ζύμης ψωμιού.Στη συνέχεια, σχηματίζουμε μπάλες και τίς αφήνουμε να στεγνώσουν.Αυτό θα είναι το αυτοπαρασκευασμένο "οργανικό λίπασμα με αργή απελευθέρωση"!
Προσοχή.
Η λίπανση θα πρέπει να είναι τακτικής μορφής, δηλαδή οί αραιές λιπάνσεις μπορεί να προκαλέσουν διατροφικές ανεπάρκειες στο φυτό και σε υπερβολικά σύντομα χρονικά διαστήματα να προκαλέσει βλάβες στις ρίζες και να «καούν» τα φύλλα και τα άκρα. Η λίπανση είναι καλό να γίνεται τις λιγότερο ζεστές ώρες της ημέρας και αφού έχει ήδη υγρανθεί το έδαφος, έτσι ώστε να αποφευχθεί η γρήγορη και υπερβολική απορρόφηση που μπορεί να "κάψει" το φυτό. Η ποσότητα του λιπάσματος που χορηγείται είναι επίσης θεμελιώδους σημασίας. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε μικρές δόσεις αντί να υπερβάλουμε , οπότε ο κίνδυνος ζημιών λόγω υπερβολικής αντίδρασης θα μειωθεί. Μια μεγαλύτερη ποσότητα λιπάσματος μπορεί ακόμη και να σκοτώσει το μπονσάι , κάτι που δεν θα συμβεί ποτέ λόγω κακής λίπανσης.
Τελικά, πιστεύω ότι η αναζήτηση πολύ περίπλοκων συστημάτων λίπανσης δεν είναι τόσο σημαντική όσο η επαρκής γνώση των τεχνικών κλαδέματος και διαμόρφωσης. Η ικανότητα κάποιου να κλαδεύει, να συρματώνει και να διαμορφώνει και η γνώση των χρονικών περιόδων για να το κάνει είναι πολύ πιο σημαντική από τη χρήση λιπάσματος 20-20-20 ή 18-6-12. Επιπλέον, δεν θα είναι ποτέ δυνατό να αποκτήσετε ένα όμορφο μπονσάι χωρίς να κατανοήσετε τα διάφορα στυλ και στοιχεία σχεδιασμού.
Χρειάζονται χρόνια για να μάθουμε πώς να διαμορφώνουμε και δέκα λεπτά για να μάθουμε πώς λιπαίνουμε.
Με λίγα λόγια
Είναι απαραίτητο να αποκαταστήσουμε τήν σωστή παρουσία των θρεπτικών ουσιών στο έδαφος με λίπανση.
-Το άζωτο διεγείρει την ανάπτυξη και τον πράσινο χρωματισμό του φυλλώματος.
-Ο φωσφόρος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη της βλάστησης και του ριζικού συστήματος και για την ανάπτυξη των λουλουδιών και των καρπών.
-Το κάλιο δρα σε συνεργασία με τον φωσφόρο και ευνοεί τον έντονο χρωματισμό των λουλουδιών και των καρπών και αυξάνει την αντοχή τους στα παθογόνα.
- Δεν πρέπει να λιπαίνονται αδύνατα φυτά.
- Τα φυτά δεν θα πρέπει να λιπανθούν αμέσως μετά τη μεταφύτευση. Είναι απαραίτητο να περιμένετε τουλάχιστον ένα μήνα.- Δεν πρέπει να γίνεται λίπανση τους θερμότερους μήνες (Ιούλιο / Αύγουστο).
- Δεν πρέπει να λιπαίνονται φυτά ή ανθοφόρα φυτά κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.
Η μορφή των λιπασμάτων στην αγορά συνήθως είναι:
- Οργανικά με αργή απελευθέρωση. Διασκορπίζονται στο έδαφος και θα λιώσουν με κάθε πότισμα.
- Υγρή χημική ουσία. Αραιώνονται στο νερό και χορηγούνται με το πότισμα.
Μην δίνετε σημασία στην εμπορική ονομασία ή σε οποιεσδήποτε ιδιαιτερότητες (λίπασμα για γεράνια ή για λαχανικά ή για το μπονσάι κ.λπ.). Είναι πράγματα που επηρεάζονται περισσότερο από εμπορικά κίνητρα παρά από τεχνικά.
Το σημαντικό είναι να επικεντρωθεί η προσοχή σχεδόν αποκλειστικά στους 3 αριθμούς που τοποθετούνται σε παρενθέσεις που υποδηλώνουν το ποσοστό αζώτου (N), φωσφόρου (P), κάλιο (K).
- These users thanked the author Jean-Zac for the post:
- Distrothe1 (16 Ιούλ 2019, 06:49)
- Rating: 7.14%
-
- Shohin
- Δημοσιεύσεις: 244
- Εγγραφή: 16 Απρ 2013, 12:40
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 22 times
Re: Χρησιμοποίηση του espresso σαν λίπασμα;
Μπράβο ωραίο. Αλλά δεν νομίζω να έχει σχέση με τονεσπτεσσο
Το δέντρο είναι ζωή!
-
Topic author - Σπορόφυτο
- Δημοσιεύσεις: 34
- Εγγραφή: 01 Ιούλ 2019, 08:05
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 2 times
Re: Χρησιμοποίηση του espresso σαν λίπασμα;
Ειχα μια γαρδένια η οποια ειχε ξεραθεί και ηταν για πεταμα. Πριν 2 μηνες ειχα ρίξει εσπρέσσο και απλα την άφησα στην άκρη. Που και που την ποτιζα. Τώρα η μια διακλάδωση
που στηρίζεται σε ξυλάκι απο σουβλάκι εχει ζωντανέψει και βγαζει καταπράσινα φύλλα!
που στηρίζεται σε ξυλάκι απο σουβλάκι εχει ζωντανέψει και βγαζει καταπράσινα φύλλα!
-
- Shohin
- Δημοσιεύσεις: 244
- Εγγραφή: 16 Απρ 2013, 12:40
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 22 times
Re: Χρησιμοποίηση του espresso σαν λίπασμα;
Τον ελληνικό και το εσπρέσσο χωρίς γάλα και ζάχαρη κάνει καλό αλλά με μέτρο γιατί γίνεται οξυνο.
Αν ξέρει κάποιος κάτι περισσότερο να μας πει. Ρίχνω που και που δεν έχω δει προβλήματα.
Αν ξέρει κάποιος κάτι περισσότερο να μας πει. Ρίχνω που και που δεν έχω δει προβλήματα.
Το δέντρο είναι ζωή!
-
Topic author - Σπορόφυτο
- Δημοσιεύσεις: 34
- Εγγραφή: 01 Ιούλ 2019, 08:05
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 2 times
Χρησιμοποίηση του espresso σαν λίπασμα;
Έχω διαβάσει κατά καιρούς την χρήση τών espresso puck(την σκόνης που μένει στο portafilter μετα την δημιουργία espresso) σαν φυσικό λίπασμα επειδη συγκεντρώνεται σε αυτο υψηλά επίπεδα οξυτητας και νιτρογουνου.
Το έχει δοκιμάσει κανείς;
Το έχει δοκιμάσει κανείς;