ΠΟΤΙΖΕΤΕ ΕΞΥΠΝΑ ΤΑ ΜΠΟΝΣΑΙ ΣΑΣ

Θέματα που αφορούν τα Bonsai
Απάντηση

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 4462
Εγγραφή: 15 Οκτ 2010, 13:05
Τοποθεσία: Αθηνα
Has thanked: 297 times
Been thanked: 232 times
Επικοινωνία:

Re: ΠΟΤΙΖΕΤΕ ΕΞΥΠΝΑ ΤΑ ΜΠΟΝΣΑΙ ΣΑΣ

Δημοσίευση από Hfestion »

Υπόστρωμα και πότισμα για μένα είναι σημαντικότερο και από μια επιτυχημένη διαμόρφωση.


'' συχωρέστε με, θα βγω λίγο off topic''

Με την ευκαιρία του σχολιασμού του JZ θέλω να πω ότι στο φόρουμ υπάρχουν πάρα πάρα πολλά θέματα που μπορεί κάποιος να ψάξει, να διαβάσει, να διαβάσει απόψεις από άλλους, να δει στο βάθος χρόνου την εξέλιξη δέντρων, κτλ.
Jean-Zac έγραψε:
14 Μαρ 2019, 10:19
Παλαιό άρθρο.

https://www.bonsaiforum.gr/viewtopic.php?f=44&t=302
Άβαταρ μέλους

Livstaras
Omono
Omono
Δημοσιεύσεις: 367
Εγγραφή: 17 Δεκ 2014, 12:07
Has thanked: 19 times
Been thanked: 15 times

Re: ΠΟΤΙΖΕΤΕ ΕΞΥΠΝΑ ΤΑ ΜΠΟΝΣΑΙ ΣΑΣ

Δημοσίευση από Livstaras »

Πράγματι, το θέμα που άνοιξε ο Παναγιώτης, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και χρήσιμο. Ούτε εγώ έχω χρόνο για καθημερινό πότισμα, και πρέπει να βασίζομαι σχεδόν αποκλειστικά στο αυτόματο. Στην αρχή δεν ήθελα να βάζω πολύ ανόργανο γιατί φοβόμουν. Αφού διάβασα ένα άρθρο του Walter Pall, ο οποίος χρησιμοποιεί σχεδόν 100% ανόργανο, και ποτίζει όλα του τα δέντρα με τον ίδιο τρόπο, είτε κάθε μέρα, είτε δυο φορές την μέρα στους ζεστούς μήνες, άρχισα από μεταφύτευση σε μεταφύτευση να αυξάνω την αναλογία του ανόργανου. Φέτος χρησιμοποίησα περίπου 40% τύρφη, 45-50% ελαφρόπετρα, και 10-15% ζεόλιθο, και ελπίζω να μην μετράω θύματα το καλοκαίρι.
"Trees are poems the earth writes upon the sky."
Kahlil Gibran
Άβαταρ μέλους

Jean-Zac
V.I.P
V.I.P
Δημοσιεύσεις: 2499
Εγγραφή: 21 Απρ 2010, 15:15
Has thanked: 0
Been thanked: 228 times

Re: ΠΟΤΙΖΕΤΕ ΕΞΥΠΝΑ ΤΑ ΜΠΟΝΣΑΙ ΣΑΣ

Δημοσίευση από Jean-Zac »


deus x machina
Omono
Omono
Δημοσιεύσεις: 397
Εγγραφή: 18 Μαρ 2013, 08:14
Τοποθεσία: Νικαια.
Has thanked: 19 times
Been thanked: 42 times

Re: ΠΟΤΙΖΕΤΕ ΕΞΥΠΝΑ ΤΑ ΜΠΟΝΣΑΙ ΣΑΣ

Δημοσίευση από deus x machina »

Καλημερα παιδια ,

θα ηθελα πρωτα πρωτα να ευχαριστησω τον Παναγιωτη για την εναρξη αυτης της συζητησης κ στην συνεχεια ολους που συμμετειχαν με την δικια τους βιωματικη ιστορια.
Τολμω να πω οτι ειχα καιρο να νοιωσω αυτη την αμεσοτητα εξιστορησης προσωπικων στιγμων του καθενος .
Τωρα οσο αφορα την δικη μου περιπτωση κ αποψη μου πανω στο συγκεκριμενο θεμα θα ηθελα να πω τα παρακατω '' δικα μου ''.
Ποτε δεν τολμησα να εχω μια αναλογια οργανικο - ανοργανο υποστρωμα , μικροτερη απο 70- 30 αντιστοιχα.
Δεν μπορω να πω οτι μου βγηκε σε κακο , μεχρι στιγμης τουλαχιστον .
Η χρηση μιας αντιστροφης αναλογιας μου δημιουργει ενα αισθημα ανασφαλειας οσο αφορα την αντοχη των φυτων μου αλλα κ της συνεπειας μου στο '' λογικα τακτικο '' ποτισμα που θα πρεπει να τους παρεχω εγω προσωπικα η στην χειροτερη περιπτωση αλλων που αναλαμβανουν την αγγαρεια να το κανουν για μενα κατα την απουσια μου.
Αυτο που εχω κατανοησει πλεον ειναι το γεγονος οτι καθε φυτο εχει την δικη του στιγμη ποτισματος , οτι η εξεταση του στεγνου χωματος γινεται μονο με δακτυλο κ οχι οπτικα και οτι η σωστη αποστραγγιση γινεται μονο χωρις πιατακι η με κενο αναμεσα στο πιατακι κ στο ποτ χρησιμοποιοντας ξυλακια η οτιδηποτε δημιουργει αυτο το κενο .
Αυτα . 
Nihil humanum mihi alienum est

Ηρακλής
Mame
Mame
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: 03 Φεβ 2018, 19:01
Has thanked: 0
Been thanked: 6 times

Re: ΠΟΤΙΖΕΤΕ ΕΞΥΠΝΑ ΤΑ ΜΠΟΝΣΑΙ ΣΑΣ

Δημοσίευση από Ηρακλής »

myrtilos έγραψε:
13 Μαρ 2019, 21:44
Κουτσά στραβά τα καταφέρνω,αλλά δεν θα ξεχάσω όταν πριν 3 χρόνια γύρισα από διακοπές και διαπίστωσα ότι το αυτόματο πότισμα είχε
σταματήσει να λειτουργεί
Έγω σ' αυτές τις περιπτώσεις βάζω τον δεύτερο προγραμματιστή .

Προστέθηκε μετά από 37 λεπτά 2 δευτερόλεπτα:
Κάποτε, όταν δούλευα σε ένα μεγάλο φυτώριο στη Θεσσαλονίκη, είχαμε εκεί πολλά φυτά τοποθετημένα σε σειρές για αυτοματό ποτισμά. Τα ιταλικά φυτα, που ειχαν ειδικό μείγμα με ελαφρόπετρα , ειχαν τις μικρότερες απώλειες το καλοκαίρι, επειδή οσό συχνά κι να ποτίζονταν, τα νερά δεν λημνάζαν σ' αυτό το υπόστρωμα. Εγώ χρησιμοποιώ μείγμα χωρίς χώμα, που αποτελείται από κόκκους ( ακαντάμα, κιριού , κεραμζίτης, ψιλό χαλίκι ) με φλοιό πεύκου ή σπανιότερα κοσκινισμένη και πλυμμένη τύρφη. Ή τύρφη σε ένα χρόνο γίνεται σκόνη , ο φλοιός πεύκου κρατιέται χρόνια, περίπου 3 χρόνια προτού να αποσυντεθεί. Γι'αυτό την τύρφη βάζω στα πλατύφυλλα και γρήγορα αναπτυσσόμενα φυτά, όπως οι συμήδες και σφένδαμοι. Το καλοκαίρι βάζω τα φυτά στο αυτόματο πότισμα. Οι απώλειες από σάπισμα των ριζών λογώ ποτίσματος ειναί ελάχιστες, σχεδόν μηδαμινές ( συνήθως στα μικρά φυτά, σποροφυτά ή σ' αυτά , στά οποία έμεινε παλιό βαρύ χώμα).
These users thanked the author Ηρακλής for the post:
myrtilos (14 Μαρ 2019, 12:28)
Rating: 7.14%

myrtilos
Omono
Omono
Δημοσιεύσεις: 343
Εγγραφή: 17 Μάιος 2014, 18:08
Has thanked: 74 times
Been thanked: 24 times

Re: ΠΟΤΙΖΕΤΕ ΕΞΥΠΝΑ ΤΑ ΜΠΟΝΣΑΙ ΣΑΣ

Δημοσίευση από myrtilos »

Μάλλον όλοι θα συμφωνήσουμε ότι η εμπειρία του καθενός στα δέντρα που διαθέτει του δίνει την ευχέρεια να ποτίζει σωστά.
Το πρόβλημα είναι όταν για διάφορους λόγους απουσιάζεις από το "φυτώριο" ,ποιόν να επιφορτίσω και ποιος μπορεί να κάνει το πότισμα;
Κουτσά στραβά τα καταφέρνω,αλλά δεν θα ξεχάσω όταν πριν 3 χρόνια γύρισα από διακοπές και διαπίστωσα ότι το αυτόματο πότισμα είχε
σταματήσει να λειτουργεί, ευτυχώς είχα βάλει αυτόματο πότισμα μόνο σε μεγάλα δέντρα με σκοπό την μελλοντική τους διαμόρφωση,έζησαν τα περισσότερα αλλά μερικά ακόμα είναι καχεκτικά.




Άβαταρ μέλους

Petros
Imperial
Imperial
Δημοσιεύσεις: 643
Εγγραφή: 21 Ιαν 2012, 11:02
Has thanked: 3 times
Been thanked: 10 times

Re: ΠΟΤΙΖΕΤΕ ΕΞΥΠΝΑ ΤΑ ΜΠΟΝΣΑΙ ΣΑΣ

Δημοσίευση από Petros »

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες! 
Άβαταρ μέλους

Jean-Zac
V.I.P
V.I.P
Δημοσιεύσεις: 2499
Εγγραφή: 21 Απρ 2010, 15:15
Has thanked: 0
Been thanked: 228 times

Re: ΠΟΤΙΖΕΤΕ ΕΞΥΠΝΑ ΤΑ ΜΠΟΝΣΑΙ ΣΑΣ

Δημοσίευση από Jean-Zac »

 Το πιο σημαντικό μέρος στη φροντίδα για το μπονσάι  είναι το πότισμα. Πόσες φορές ένα δέντρο πρέπει να ποτίζεται εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (όπως το είδος, το μέγεθος του φυτού, το δοχείο, την εποχή του χρόνου, το μείγμα του εδάφους και το κλίμα), πράγμα που σημαίνει ότι είναι αδύνατο να πούμε πόσες φορές θα πρέπει να ποτίσουμε  ένα μπονσάι. Ωστόσο, η κατανόηση ορισμένων βασικών οδηγιών θα σας βοηθήσει να παρατηρήσετε πότε ένα δέντρο πρέπει να ποτίζεται.

Πόσο συχνά χρειάζεται να ποτίζεται ένα μπονσάι;
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το πόσο συχνά είναι απαραίτητο να ποτιστεί ένα μπονσάι εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες ώστε να δώσει ακριβείς ενδείξεις. Αντ 'αυτού, πρέπει να μάθετε πώς να εξετάζετε τα δέντρα σας και να ξέρετε πότε πρέπει να ποτίζονται. Οι παρακάτω γενικές οδηγίες θα σας βοηθήσουν να καθαρίσετε σωστά το μπονσάι:

Βρέξτε τα δέντρα σας όταν το έδαφος είναι ελαφρώς ξηρό
Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ποτίζετε το δέντρο σας όταν το έδαφος είναι ακόμα υγρό, αλλά μόνο όταν είναι λίγο στεγνό. χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να ελέγξετε το έδαφος σε βάθος περίπου ενός εκατοστού. Μόλις είστε πιο έμπειροι, θα είστε σε θέση να δείτε (αντί να αισθανθείτε) όταν ένα δέντρο πρέπει να ποτιστεί. 

Ποτέ μη ποτίζετε  ακολουθώντας ένα σταθερό μοτίβο
Παρατηρήστε τα δικά σας δέντρα ξεχωριστά, αντί να τα ποτίζετε σύμφωνα με ένα καθημερινό πρόγραμμα, μέχρι να ξέρετε τι ακριβώς κάνετε. 

Χρησιμοποιήστε το σωστό μίγμα εδάφους
Το μείγμα του εδάφους επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη συχνότητα με την οποία τα δέντρα πρέπει να ποτίζονται, για τα περισσότερα Bonsai ένα χώμα που αποτελείται από ένα μείγμα akadama, λεπτό χαλίκι και καθολικό χώμα αναμειγνύονται μαζί σε αναλογία 50/25 / 25. Ωστόσο, χρησιμοποιήστε ένα μείγμα που διατηρεί περισσότερο νερό (χρησιμοποιώντας περισσότερο καθολικό χώμα) όταν δεν μπορείτε να ποτίσετε τα φυτά σας τακτικά. Πότε;Δεν είναι πολύ σημαντικό σε ποια στιγμή  ποτίζουμε τά μπονσάι αλλά να προσπαθήσουμε να αποφύγουν το απόγευμα, όταν το χώμα έχει θερμανθεί από τον ήλιο και κρυώνει γρήγορα με τό κρύο νερό! 

Πώς να ποτίσουμε το μπονσάι;
Όπως εξηγείται παραπάνω, ποτίζουμε όταν το έδαφος γίνει ελαφρώς ξηρό. Όταν  όμως το δέντρο χρειάζεται νερό,  πρέπει να ποτιστεί καλά έτσι ώστε ολόκληρο το ριζικό σύστημα να δέχεται νερό. Για να γίνεται αυτό, πρέπει να ποτιστεί μέχρι να βγει νερό από τις οπές αποστράγγισης και ενδεχομένως να επαναλάβετε τη διαδικασία μετά από λίγα λεπτά. Ποτίζοντας  το δέντρο από πάνω με ένα ποτιστήρι με μια λεπτή κεφαλή σαν του ντους, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να αποτρέψει την απομάκρυνση του επιφανειακού χώματος. Η χρήση του συλλεγόμενου βρόχινου νερού είναι προτιμότερη (καθώς δεν περιέχει πρόσθετα χημικά), αλλά όταν αυτό δεν είναι εφικτό, δεν υπάρχει πρόβλημα χρησιμοποιώντας κανονικό νερό της βρύσης.

https://www.bonsaiempire.com/basics/bon ... e/watering


Έχασα πολλά δενδράκια γιατί εμπιστεύτηκα το πότισμά τους σε άλλους, αλλά και άλλα στα οποία υπήρχε κάποιο πιατάκι από κάτω και σαπίσανε οι ρίζες. Οι γλάστρες μου (κατακριτέες παλαιότερα) ήταν και είναι σχετικά ευρύχωρες για τον λόγο ότι δεν είχα την δυνατότητα, την άνεση και την διάθεση να ποτίζω  μία ή δύο φορές την ημέρα και τά χώματά μου δεν μπορώ να πώ ότι είναι ότι καλύτερο αλλά κρατούν την σχετική υγρασία ώστε να κρατιούνται στην ζωή και να μεγαλώνουν. Δεν χρησιμοποίησα ποτέ ακαντάμα γιατί δεν είχα και δεν έχω. Απλά θυμάμαι ότι πρίν 25-30 χρόνια περίπου είχα αγοράσει ένα μικρό σακουλάκι με ψημένη άργιλο (σαν ρύζι) και τοποθέτησα για διακόσμηση λίγη από αυτή στην επιφάνεια του χώματος σένα φυτό πού ήταν μέσα σε ένα πλαστικό δοχείο από παγωτό. Εποχές που τις θυμάμαι και χαμογελώ.   
Άβαταρ μέλους

Topic author
karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 2729
Εγγραφή: 07 Μαρ 2011, 03:27
Τοποθεσία: Περιστέρι, Αττικής
Has thanked: 6 times
Been thanked: 40 times

ΠΟΤΙΖΕΤΕ ΕΞΥΠΝΑ ΤΑ ΜΠΟΝΣΑΙ ΣΑΣ

Δημοσίευση από karesansui »

b1junp10-3.jpg
illustration by Kyosuke Gun, Masters' Series Juniper book

Το παρακάτω άρθρο είναι αναδημοσίευση από άρθρο του Michael Hagedorn, που δημοσιεύτηκε στο Crataegus Bonsai, το 2009

" Πριν σφίξουν οι καλοκαιρινές ζέστες σκεφτείτε τον τρόπο που θα πρέπει να ποτίζετε τα μπονσάι σας.
Όλοι θα έχουμε δεί το καταπράσινο φύλλωμα να κάνει την εμφάνισή του την Άνοιξη και τα δέντρα μας να αναπτύσσονται υπέροχα αλλά και τα  φρυγανισμένα φύλλα τους με τις πρώτες καλοκαιρινές ζέστες! Αναρωτιέστε γιατί αυτό άραγε να συμβαίνει;
Τα δέντρα μας ίσως να μην έχουν επαρκές ριζικό σύστημα. Καλοποτισμένα την Άνοιξη δεν διψάνε για νερό και μπορούν να στηρίξουν όλη την ανοιξιάτικη εκρηκτική ανάπτυξη μόνο σε 2-3 ρίζες όμως  η άνοδος της θερμοκρασίας τα βρίσκει απροετοίμαστα.
Τώρα που ο καιρός είναι ακόμα δροσερός και οι μεγάλες και παρατεταμένες ζέστες αργούν, ποτίστε μόνο όταν το έχουν ανάγκη, όταν διψάνε δηλαδή, γιατί έτσι θα αναγκαστούν να αναπτύξουν ένα επαρκές ριζικό σύστημα, που θα υποστηρίξει την ανάπτυξή τους και δεν θα καταρρεύσουν το καλοκαίρι. Αν τα ποτίζετε σε τακτικά χρονικά διαστήματα ή με κάποιο προγραμματισμό τότε τα δέντρα σας γίνονται ευάλωτα και αδύναμα
"

Αυτά λέει ο Michael Hagedorn...

Ποιά είναι η άποψή σας ή η ανάλογη εμπειρία σας ;
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
Απάντηση