Πυράκανθος (PYRACANTHA COCCINEA)

Ερωτήσεις σχετικά με τα δέντρα σας
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

RiaDr
Imperial Masterpiece
Imperial Masterpiece
Δημοσιεύσεις: 2840
Εγγραφή: 04 Οκτ 2011, 14:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Has thanked: 6 times
Been thanked: 6 times

Re: Πυράκανθος (PYRACANTHA COCCINEA)

Δημοσίευση από RiaDr »

Νικολας72 έγραψε:Φίλε Jean-Zac,

Με νόημα λοιπόν επιμένω πως αυτό το forum, διαθέτει υπερβολικά πολύ μεγάλο όγκο γνώσεων και εμπειρίας για να μην είναι ελεύθερη η πρόσβαση σε όλα ανεξερέτως τα μέλη... Πού να διαβάσει κανείς για "μελένια" ορμόνη. Γιατί από ορμόνη μπορεί να ξεμείνεις, αλλά λίγο μέλι πάντα έχεις στο σπίτι!!! Φαντάζομαι το έχεις δοκιμάσει πολλές φορές για να το συστήνεις επώνυμα, εκτός κι αν είναι από τις καλοπροαίρετες φάρσες που κάνουν τα παλιότερα μέλη -ως άλλη τελετή μύησης- στα νεότερα... Το φαντάζεσαι?
Οι συγκεκριμένες γνώσεις εμπεριέχονται στη "Βιβλιοθήκη"/κεφάλι του Γιάννη, οπότε είναι δικό του ζήτημα σε ποιους θα επιτρέψει την πρόσβαση - απ' ό,τι βλέπεις όμως τις μοιράζεται με όλους μας.

Όσο για τις "καλοπροαίρετες φάρσες - τελετές μύησης" που αναφέρεις, δεν ξέρω από τι φόρουμ έχεις περάσει, αλλά εδώ καψόνια στους καινούριους δεν κάνουμε. Μπορεί να κάνουμε αστειάκια κι από κοντά να γελάμε αρκετά όταν εργαζόμαστε πάνω στα δέντρα, αλλά παίρνουμε αυτό που κάνουμε αρκετά σοβαρά. Φάρσες που μπορεί να στοιχίσουν σε άλλα μέλη το δέντρο τους ή έστω κόπο και χρόνο, ούτε έχουν γίνει ποτέ, ούτε πιστεύω πως θα γίνουν.

Κατα τ' άλλα, καλή επιτυχία με τους πυράκανθους, αν και το γεγονός και μόνο πως τα κλαδάκια είχαν καρπούς θα έπρεπε να σε αποθαρρύνει εξ αρχής απ' το να επιχειρήσεις τέτοιες διαδικασίες.
"Το καλύτερο λίπασμα για τα φυτά είναι η σκιά του κηπουρού.."

takispen
Shohin
Shohin
Δημοσιεύσεις: 134
Εγγραφή: 12 Σεπ 2014, 12:10
Has thanked: 0
Been thanked: 4 times

Re: Πυράκανθος (PYRACANTHA COCCINEA)

Δημοσίευση από takispen »

Έχει δίκιο ο Jean-Zac, ως προς το μέλι. Το έχω δει σε πολλά youtube, αλλά και διαβάσει σε σχετικά άρθρα για εναέριες καταβολάδες.

Ένας άλλος τρόπος είναι να βουτάμε τα υποψήφια προς ριζοβολία στελέχη σε νερό αφού πρώτα μέσα σε αυτό το νερό έχουμε αφήσει αν δεν κάνω λάθος για ένα εικοσιτετράωρο μικρά κομμάτια από κλαδιά ιτιάς. Μπορείτε να βρείτε σχετικά άρθρα στο internet

Εγώ προσωπικά δεν έχω χρησιμοποιήσει προς το παρόν καμία από τις παραπάνω μεθόδους, απλά το έχω διαβάσει και δει γιαυτό το αναφέρω, σαν πιο οικονομική λύση

Τάκης
Άβαταρ μέλους

Topic author
Νικολας72
Omono
Omono
Δημοσιεύσεις: 391
Εγγραφή: 16 Σεπ 2015, 16:49
Has thanked: 29 times
Been thanked: 104 times

Re: Πυράκανθος (PYRACANTHA COCCINEA)

Δημοσίευση από Νικολας72 »

Φίλε Jean-Zac,
αυτό θα πει απάντηση...

Λεπτομερής, κατανοητική, διευκρινιστική, με χιούμορ (αν και τα αξίζει τα λεφτά της τέτοια απάντηση) και με extra-δάκια (αυτό με το μέλι με άφησε παγωτό...!

Με νόημα λοιπόν επιμένω πως αυτό το forum, διαθέτει υπερβολικά πολύ μεγάλο όγκο γνώσεων και εμπειρίας για να μην είναι ελεύθερη η πρόσβαση σε όλα ανεξερέτως τα μέλη... Πού να διαβάσει κανείς για "μελένια" ορμόνη. Γιατί από ορμόνη μπορεί να ξεμείνεις, αλλά λίγο μέλι πάντα έχεις στο σπίτι!!! Φαντάζομαι το έχεις δοκιμάσει πολλές φορές για να το συστήνεις επώνυμα, εκτός κι αν είναι από τις καλοπροαίρετες φάρσες που κάνουν τα παλιότερα μέλη -ως άλλη τελετή μύησης- στα νεότερα... Το φαντάζεσαι?

Σε κάθε περίπτωση, ευχαριστώ θερμότατα για τον αναλυτικό τρόπο απάντησης. Μου αποδεικνύεις οτι είναι πολλοί οι master του είδους σ' αυτό το forum. Δυστυχώς, διάβασα την ανάρτηση σχετικά αργά. Έχω ήδη φυτέψει τα μοσχεύματα, αλλιώς για πείραμα θα έβαζα μερικά με μέλι...

Υ.Γ. Αν και πίστευα πως όλοι θα έχουν κάνει ένα μικρό φυτώριο κατά καιρούς, (οπότε δεν θα είχε νόημα από μέρους μου η ανάρτηση φωτογραφιών), ωστόσο μόνο και μόνο ως φόρο τιμής στην απάντησή σου θα ετοιμάσω υλικό, να ακούσω και καμία γνώμη...
If you can DREAM it,
you can DO it..!
Άβαταρ μέλους

Jean-Zac
V.I.P
V.I.P
Δημοσιεύσεις: 2504
Εγγραφή: 21 Απρ 2010, 15:15
Has thanked: 0
Been thanked: 236 times

Re: Πυράκανθος (PYRACANTHA COCCINEA)

Δημοσίευση από Jean-Zac »

.
.
.
Επ’ αμοιβή πληροφόρηση !!!


Βάλε 20 euro στον κερματοδέκτη και μετά διάβασε !!! [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... olling.gif[/img] [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... olling.gif[/img]

[img]http://s1.postimg.org/7nvyhyo9b/image.jpg[/img]

Χρησιμοποίησε ψαλίδι κήπου ή ένα μαχαιράκι καλά ακονισμένο για να κόψεις ένα κλαδί. Επέλεξε ένα κλαδί νεαρό και τρυφερό και κόψε το μήκος των περίπου 8-10 cm για τα πολυετή φυτά και περίπου 15-30 cm σε περίπτωση που θέλεις να κάνεις μόσχευμα από φυτά για θάμνους. Το κόψιμο, εκτός και εάν άλλοι συνιστούν κάτι το διαφορετικό σύμφωνα με τον τύπο του φυτού, πρέπει να γίνεται με μία γωνία 30 μοιρών. Επειδή το μέγεθος ποικίλλει ανάλογα με το φυτό και δεν είναι εγγυημένη η επιτυχία, είναι καλύτερα να δοκιμάσεις με περισσότερα από ένα κλαδάκια για κάθε είδος φυτού που θέλεις να πολλαπλασιάσεις.
Αφαίρεσε τα φύλλα για τα 2/3 του μήκους των μοσχευμάτων,ξεκινώντας από το κάτω μέρος. Αφαίρεσε τα μπουμπούκια, τα οποία απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά των φυτών γιατί αυτή την στιγμή είναι απαραίτητα για την παραγωγή-δημιουργία νέων ριζών. Το καλύτερο πράγμα είναι να κόψεις τα μοσχεύματα σε 0,5 cm-1 cm κάτω από το σημείο που βγαίνει το φύλλο. Κανονικά οι ρίζες θα βγούν από το στέλεχος.
Φρόντισε τα μοσχεύματα με ένα προϊόν που θα διευκολύνει τον σχηματισμό των νέων ριζών. Βάλε τα κλαδιά σε ένα μείγμα από νερό και υγρό λίπασμα για μία περίοδο περίπου 3-4 ωρών. Μετά από αυτή την πρώτη ενέργεια πασπάλισε το μέρος πού θα είναι στο χώμα με ορμόνη ριζοβολίας.

Ετοίμασε την κατσαρόλα !!!! [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... thebox.gif[/img]

Δηλαδή ετοίμασε τα δοχεία που θα μπούν τα μοσχεύματα. Η τοποθέτηση μπορεί να γίνει σε άμμο, χώμα, περλίτι ή ακόμη και στο νερό, αυτό εξαρτάται από το είδος του φυτού πού θέλεις να πολλαπλασιαστούν. Μερικά φυτά παράγουν ρίζες πιο εύκολα, εάν βυθιστούν στο νερό και όχι απευθείας στοέδαφος-χώμα. Λάβε υπόψη ότι η άμμος είναι ένα είδος συμβιβασμού, όπως και για τον πολλαπλασιασμό μέσα στο νερό, θα πρέπει να προσθέσεις λίπασμα.
Χρησιμοποίησε ένα μολύβι ή ένα μυτερό ραβδί για να δημιουργήσεις την τρύπα πού θα μπούν τα μοσχεύματα. Αυτά θα τοποθετηθούν σε βάθος 2,5-5 cm, ή ανάλογα μετο μήκος του βλασταριού.
Μην τοποθετήσεις τα μοσχεύματα απ ευθείας στον ήλιο.
Εάν χρησιμοποιήσεις νερό ως μέσο πολλαπλασιασμού, δημιούργησε ένα διάλυμα νερού και λιπάσματος πολύ αραιωμένο. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή να τοποθετήσεις το δοχείο σε ένα ζεστό και φωτεινό σημείο, αλλά όχι απευθείας κάτω από το φώς του ήλιου. Το σύστημα αυτό εκτός από το γεγονός ότι είναι πολύ γρήγορο και ασφαλές, είναι συναρπαστικό, επειδή μπορείς να δείς τι συμβαίνει και εκτός από εσένα να μπορείς να εμπλέξεις και τα παιδιά σου στον μαγικό κόσμο της φύσης. Θα γνωρίζεις-βλέπεις πότε τα νέα φυτά θα είναι έτοιμα κοιτάζοντας τις ρίζες που θα αναπτύσσονται από μέρα σε μέρα.
Αν πολλαπλασιάσεις τα μοσχεύματα με χώμα κήπου, να βεβαιωθείς ότι αυτό έχει ΡΗ 5,5-6, είναι μαλακό, επαρκώς υγρό και πλούσιο σε οργανική ύλη. Τοποθέτησε τα μοσχεύματα στο δοχείο, αφήνοντας επαρκή χώρο μεταξύ τους (4-5 cm), έτσι ώστε να επιτρέπουν στις ρίζες να επεκταθούν.
Τα μοσχεύματα θα πρέπει να διατηρούνται υγρά (χρησιμοποίησε ένα ψεκαστήρα), αλλά όχι υπερβολικά υγρά. Τα ποσοστά επιτυχίας μπορεί να είναι από μηδέν τοίς εκατό (ορισμέναφυτά δεν μπορεί να αναπαραχθούν με μοσχεύματα)έως 90 τοίς εκατό.
Όταν είσαι βέβαιος ότι έχουν ριζώσει, θα πρέπει να γίνει η μεταφορά των νέων φυτών σε γλάστρες ή απευθείας στο έδαφος.
Για να ελέγξεις τις ρίζες, τράβηξε απαλά τα μοσχεύματα. Εάν αισθάνεσαι αντίσταση σημαίνει ότι οι ρίζες έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται και να αναπτύσσονται. Εάν τραβήξεις απότομα μπορεί να καταστρέψεις τα μοσχεύματα.

Μπορεί να χρησιμοποιήσεις μέλι αντί για ορμόνη ριζοβολίας. Βουτάς το σημείο της κοπής στο μέλι πρίν το τοποθετήσεις στο χώμα.

Για να αυξήσεις τις πιθανότητες επιτυχίας, βάλε μία διάφανη πλαστική σακούλα γύρω από το βάζο και κλείσε το στην κορυφή, πάνω από τα μοσχεύματα. Θα λειτουργήσει σαν ένα θερμοκήπιο, διατηρώντας σταθερή υγρασία και θερμοκρασία. Ψεκάζεις νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος απ ευθείας στα φύλλα. Μεγάλο μέρος της ενυδάτωσης απορροφάται μέσω των φύλλων.
Τα μοσχεύματα αναπτύσσοντας καλλίτερα στην σκιά (απόφυγε το άμεσο ηλιακό φώς, ιδιαίτερα το απόγευμα) και προστατευμένα από τους ανέμους.
Μετά από δύο έως τέσσερις εβδομάδες, αφαίρεσε τα μοσχεύματα πού δεν έχουν ριζώσει. Είναι εύκολο να τα αναγνωρίσεις, καθώς θα έχουν ξεραθεί-στεγνώσει τα φύλλα τους. Εάν παρατηρήσεις κάποια με λίγο πράσινο, τα αφήνεις γιατί ίσως είναι ότι ριζώνουν ακόμη.
Οι καλύτερες στιγμές του χρόνου για να δημιουργήσουμε φυτά από μοσχεύματα είναι νωρίς την άνοιξη και νωρίς το φθινόπωρό. Σε αυτές τις περιόδους θα έχουν τον χρόνο να αναπτυχθούν και να γίνουν ισχυρότερα πριν την άφιξη του κρύου ή της ζέστης, ή πρίν την χειμερινή περίοδο.
Τα φυτά αναπτύσσονται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με το είδος, γι’αυτό είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πότε ήλθε η ώρα για μεταφύτευση. Κανονικά μπορεί να το κάνεις μετά από δύο ή τρείς μήνες (αν έχουν φυτευθεί τα μοσχεύματα την άνοιξη) ή αφήνεις να περάσει όλος ο χειμώνας πρίν από την μεταφύτευση, εάν έχεις κάνει τα μοσχεύματα το φθινόπωρο.

[img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... dtimer.gif[/img]
Για την πληροφόρηση τι είδους εργαλεία, χώματα, ορμόνες κ.λ.π. θα σε βοηθήσουν τα υπόλοιπα παιδιά γιατί εγώ έχω τις δικές μου αρχαϊζουσες απόψεις.(βλέπε …μέλι).




Προσοχή !!!!

Μερικά μοσχεύματα είναι πολύ δύσκολο να πολλαπλασιαστούν μέσα στο σπίτι, χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό και είναι πιο επιτυχημένες στο θερμοκήπιο, με επιδαπέδια θέρμανση και συνεχή ψεκασμό.
[img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... /gluck.gif[/img]


[STRIKE][STRIKE][/STRIKE][/STRIKE]
Άβαταρ μέλους

Jean-Zac
V.I.P
V.I.P
Δημοσιεύσεις: 2504
Εγγραφή: 21 Απρ 2010, 15:15
Has thanked: 0
Been thanked: 236 times

Re: Πυράκανθος (PYRACANTHA COCCINEA)

Δημοσίευση από Jean-Zac »

<!--[if gte mso 9]> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:PunctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument><![endif]-->

Επ’ αμοιβή πληροφόρηση!!!

Βάλε 20 euro

στον κερματοδέκτη και μετά διάβασε !!! [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... olling.gif[/img] [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... olling.gif[/img]

http://s1.postimg.org/7nvyhyo9b/image.jpg


Χρησιμοποίησε

ψαλίδι
κήπου ή
ένα μαχαιράκι καλά ακονισμένο γιά
να κόψεις ένα

κλαδί
.
Επιλέξτεένα
κλαδί
νεαρό και τρυφερό

καικόψτε το

μήκος

των

περίπου 8-10 cmγια

τα

πολυετή φυτά

και περίπου

15/30

cm
σε

περίπτωση που θέλεις

να κάνεις μόσχευμα από
φυτά γιά

θάμνους
.
Το κόψιμο
, εκτός και εάν άλλοι
συνιστούν κάτιτο διαφορετικό

σύμφωνα με τον τύπο

του

φυτού,

πρέπει να γίνεται
με

μια γωνία

30
μοιρών.

Επειδή το μέγεθος

ποικίλλει ανάλογα με

το

φυτό και δεν

είναι

εγγυημένηη επιτυχία
,
είναι καλύτερα να

δοκιμάσειςμε περισσότερα από ένα
κλαδάκια
για κάθε
είδος
φυτού που

θέλεις να πολλαπλασιάσεις.
Αφαίρεσε τα

φύλλα για τα

2/3

του μήκους

τωνμοσχευμάτων
, ξεκινώντας από
το κάτω μέρος.
Αφαιρέσε
τα

μπουμπούκια
,
τα οποία απορροφούν

τα θρεπτικά συστατικά

των

φυτών γιατί αυτή τη στιγμή

είναι

απαραίτητα για την

παραγωγή-δημιουργία

των

νέων ριζών
.
Το
καλύτερο

πράγμα είναι να

κόψεις τα

μοσχεύματα

σε0,5

cm-1 cm κάτω από

το σημείο που βγαίνειτο φύλλο.

Κανονικά
οι ρίζες
θα βγούν από το
στέλεχος
.
Φρόντισε τα

μοσχεύματα
με ένα προϊόν που θα διευκολύνει

το σχηματισμότων

νέων ριζών
.
Βάλε τα

κλαδιά

σε ένα

μίγμα απόνερό και

υγρό

λίπασμα

για μία περίοδο

περίπου 3-4

ωρών.

Μετάαπό αυτή την

πρώτη ενέργεια
,
πασπάλισετο

μέρος

που

θα είναι στο χώμα

με

ορμόνηριζοβολίας
.

Ετοίμασε την κατσαρόλα. !!!!! [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... thebox.gif[/img]

Δηλαδή ετοίμασε τα δοχεία που θα μπούν τα μοσχεύματα. Ητοποθέτηση μπορεί να γίνει σε άμμο, χώμαή ακόμα και στο νερό, αυτό εξαρτάται από το είδος του φυτού που θέλεις να πολλαπλασιαστούν. Μερικά φυτάπαράγουν ρίζες πιο εύκολα, εάν βυθιστούν στο νερό και όχι απευθείας στο έδαφος.Λάβε υπόψη ότι η άμμος είναι ένα είδος συμβιβασμού, όπως και για τονπολλαπλασιασμό μέσα στο νερό, θα πρέπει να προσθέσεις λίπασμα.
Χρησιμοποίησε ένα μολύβι ή ένα μυτερό ραβδί για να δημιουργήσεις την τρύπα πουθα μπούν τα μοσχεύματα. Αυτά θα τοποθετηθούν σε βάθος περίπου 2,5-5 cm, ή ανάλογα με το μήκοςτου βλασταριού.
Μην τοποθετήσεις τα μοσχεύματα απ 'ευθείας στον ήλιο.
Εάν χρησιμοποιήσεις νερό ως μέσο πολλαπλασιασμού, δημιούργησε ένα διάλυμα νερούκαι λιπάσματος πολύ αραιωμένο. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή για να τοποθετήσεις τοδοχείο σε ένα ζεστό και φωτεινό σημείο, αλλά όχι απευθείας κάτω από το φως τουήλιου. Το σύστημα αυτό, εκτός από το γεγονός ότι είναι πολύ γρήγορο και ασφαλές,είναι συναρπαστικό, επειδή μπορείς να δείς τι συμβαίνει και εκτός από εσέναμπορεί να εμπλέξεις και τα παιδιά σου στον μαγικό κόσμο της φύσης. Θα γνωρίζεις-βλέπεις πότε τα νέα φυτά θαείναι έτοιμα κοιτάζοντας τις ρίζες που θα αναπτύσσονται από μέρα σε μέρα.
Αν πολλαπλασιάσεις

τα
μοσχεύματα

με

χώμακήπου
, να
βεβαιωθείς

ότι αυτό
έχει pH

5,5-6,0
,
είναιμαλακό
,
επαρκώς

υγρό και

πλούσιο σε

οργανική ύλη
.
Τοποθέτησε

τα μοσχεύματα

στο δοχείο
, αφήνοντας
επαρκή χώρο

μεταξύ τους 4-5 cm),
έτσι ώστε να επιτρέπουν
σ
τις ρίζες
να επεκταθούν.
Τα

μοσχεύματα

θα
πρέπει να
διατηρούνται υγρά

(χρησιμοποίησεένα

ψεκαστήρα
),
αλλά

όχι υπερβολικά

υγρά
.
Τα
ποσοστά επιτυχίας

μπορεί να είναι από
μηδέν

(
ορισμένα φυτά
δεν μπορεί να αναπαραχθούν

με μοσχεύματα
)έως 90
τοις εκατό
.
Μην απογοητευτείς

αν

αρχικά
σου
φαίνονται

μαραμένα. Αυτό

είναι φυσιολογικό
.

Όταν

είσαι βέβαιος

ότι έχουν

ριζώσει
, θα πρέπει να γίνει
η μεταφορά των

νέων

φυτών
σε γλάστρες

ή απευθείας

στο έδαφος

Για να ελέγξεις

τις ρίζες
,
τράβηξε απαλά

τα

μοσχεύματα.
Εάν αισθάνεσαι
αντίσταση

σημαίνει ότι
οι ρίζες έχουν

αρχίσει να διαμορφώνονται
και

αναπτύσσονται
. Εάν τ
ραβήξεις

πολύ απότομα

μπορείνα καταστρέψεις

τα μοσχεύματα
.

Μπορε
iς να

χρησιμοποιήσειςτο

μέλι αντί για
ορμόνη
ριζοβολία
. Β
ουτάς
το σημείο
της κοπής

στο

μέλι πριν
το τοποθετήσεις στο χώμα.
Για να αυξήσεις

τις πιθανότητες

επιτυχίας
, βάλε μια
διάφανη πλαστική σακούλα
γύρω από το

βάζο και

κλείστο

στην κορυφή
,
πάνωαπό τα

μοσχεύματα
.
Θαλειτουργήσει

σαν

ένα θερμοκήπιο
,
διατηρώντας

σταθερή

υγρασία και θερμοκρασία
.
Ψεκάζεις

νερό

σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

απ 'ευθείας
στα
φύλλα. Μεγάλο μέρος της
ενυδάτωσης

απορροφάται

μέσω των φύλλων.

Τα μοσχεύματα αναπτύσσονται καλύτερα στη σκιά (απόφυγε τοάμεσο ηλιακό φως, ιδιαίτερα το απόγευμα) και προστατευμένα από τους ανέμους.
Μετά από δύο έως τέσσερις εβδομάδες, αφαίρεσε τα μοσχεύματα που δεν έχουν ριζώσει..Είναι εύκολο να τα αναγνωρίσεις, καθώς θα έχουν ξεραθεί-στεγνώσει τα φύλλα τους. Εάν παρατηρήσεις κάποια με λίγοακόμα πράσινο, τα αφήνεις γιατί ίσως είναι ότι ριζώνουν ακόμη.
Οι καλύτερες στιγμές του χρόνου για να δημιουργήσουμε φυτά από μοσχεύματα είναινωρίς την άνοιξη και νωρίς το φθινόπωρο. Σε αυτές τις περιόδους θα έχουν τοχρόνο να αναπτυχθούν και να γίνουνισχυρότερα πριν από την άφιξη του κρύου ή της ζέστης, ή πριν από τη χειμερινήπερίοδο.
Τα φυτά αναπτύσσονται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με τοείδος, γι 'αυτό είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πότε ήρθε η ώρα να τους για μεταφύτευση. Κανονικάμπορείς να το κάνεις μετά από δύο ή τρεις μήνες (αν έχουν φυτευτεί ταμοσχεύματα την άνοιξη) ή αφήνεις να περάσει όλος ο χειμώνας πριν από την μεταφύτευση,εάν έχεις κάνει τα μοσχεύματα το φθινόπωρο.

[img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... dtimer.gif[/img]
Για την πληροφόρηση τι είδους εργαλεία, χώματα, ορμόνεςκ.λ.π. θα σε βοηθήσουν τα υπόλοιπα παιδιά γιατί εγώ έχω τις δικές μουαρχαϊζουσες απόψεις.(βλέπε …μέλι).




Προσοχή !!!!

Μερικά μοσχεύματα είναι πολύ δύσκολο να πολλαπλασιαστούνμέσα στο σπίτι, χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό και είναι πιο επιτυχημένες στοθερμοκήπιο, με ενδοδαπέδια θέρμανση και συνεχή ψεκασμό.




<!--[if gte mso 9]> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles><![endif]--><!--[if !mso]>[STRIKE]st1\:*{behavior:url(#ieooui) }</style><![endif]--><!--[if gte mso 10]>[STRIKE] /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}</style><![endif]-->
Άβαταρ μέλους

Jean-Zac
V.I.P
V.I.P
Δημοσιεύσεις: 2504
Εγγραφή: 21 Απρ 2010, 15:15
Has thanked: 0
Been thanked: 236 times

Re: Πυράκανθος (PYRACANTHA COCCINEA)

Δημοσίευση από Jean-Zac »

<!--[if gte mso 9]> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:PunctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument><![endif]-->


Επ’ αμοιβή πληροφόρηση!!!

Βάλε 20 euro

στον κερματοδέκτη και μετά διάβασε !!! [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... olling.gif[/img] [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... olling.gif[/img]

http://s1.postimg.org/7nvyhyo9b/image.jpg


Χρησιμοποίησε

ψαλίδι
κήπου ή
ένα μαχαιράκι καλά ακονισμένο γιά
να κόψεις ένα

κλαδί
.
Επιλέξτεένα
κλαδί
νεαρό και τρυφερό

καικόψτε το

μήκος

των

περίπου 8-10 cmγια

τα

πολυετή φυτά

και περίπου

15/30

cm
σε

περίπτωση που θέλεις

να κάνεις μόσχευμα από
φυτά γιά

θάμνους
.
Το κόψιμο
, εκτός και εάν άλλοι
συνιστούν κάτιτο διαφορετικό

σύμφωνα με τον τύπο

του

φυτού,

πρέπει να γίνεται
με

μια γωνία

30
μοιρών.

Επειδή το μέγεθος

ποικίλλει ανάλογα με

το

φυτό και δεν

είναι

εγγυημένηη επιτυχία
,
είναι καλύτερα να

δοκιμάσειςμε περισσότερα από ένα
κλαδάκια
για κάθε
είδος
φυτού που

θέλεις να πολλαπλασιάσεις.
Αφαίρεσε τα

φύλλα για τα

2/3

του μήκους

τωνμοσχευμάτων
, ξεκινώντας από
το κάτω μέρος.
Αφαιρέσε
τα

μπουμπούκια
,
τα οποία απορροφούν

τα θρεπτικά συστατικά

των

φυτών γιατί αυτή τη στιγμή

είναι

απαραίτητα για την

παραγωγή-δημιουργία

των

νέων ριζών
.
Το
καλύτερο

πράγμα είναι να

κόψεις τα

μοσχεύματα

σε0,5

cm-1 cm κάτω από

το σημείο που βγαίνειτο φύλλο.

Κανονικά
οι ρίζες
θα βγούν από το
στέλεχος
.
Φρόντισε τα

μοσχεύματα
με ένα προϊόν που θα διευκολύνει

το σχηματισμότων

νέων ριζών
.
Βάλε τα

κλαδιά

σε ένα

μίγμα απόνερό και

υγρό

λίπασμα

για μία περίοδο

περίπου 3-4

ωρών.

Μετάαπό αυτή την

πρώτη ενέργεια
,
πασπάλισετο

μέρος

που

θα είναι στο χώμα

με

ορμόνηριζοβολίας
.

Ετοίμασε την κατσαρόλα. !!!!!

Δηλαδή ετοίμασε τα δοχεία που θα μπούν τα μοσχεύματα. Ητοποθέτηση μπορεί να γίνει σε άμμο, χώμαή ακόμα και στο νερό, αυτό εξαρτάται από το είδος του φυτού που θέλεις να πολλαπλασιαστούν. Μερικά φυτάπαράγουν ρίζες πιο εύκολα, εάν βυθιστούν στο νερό και όχι απευθείας στο έδαφος.Λάβε υπόψη ότι η άμμος είναι ένα είδος συμβιβασμού, όπως και για τονπολλαπλασιασμό μέσα στο νερό, θα πρέπει να προσθέσεις λίπασμα.
Χρησιμοποίησε ένα μολύβι ή ένα μυτερό ραβδί για να δημιουργήσεις την τρύπα πουθα μπούν τα μοσχεύματα. Αυτά θα τοποθετηθούν σε βάθος περίπου 2,5-5 cm, ή ανάλογα με το μήκοςτου βλασταριού.
Μην τοποθετήσεις τα μοσχεύματα απ 'ευθείας στον ήλιο.
Εάν χρησιμοποιήσεις νερό ως μέσο πολλαπλασιασμού, δημιούργησε ένα διάλυμα νερούκαι λιπάσματος πολύ αραιωμένο. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή για να τοποθετήσεις τοδοχείο σε ένα ζεστό και φωτεινό σημείο, αλλά όχι απευθείας κάτω από το φως τουήλιου. Το σύστημα αυτό, εκτός από το γεγονός ότι είναι πολύ γρήγορο και ασφαλές,είναι συναρπαστικό, επειδή μπορείς να δείς τι συμβαίνει και εκτός από εσέναμπορεί να εμπλέξεις και τα παιδιά σου στον μαγικό κόσμο της φύσης. Θα γνωρίζεις-βλέπεις πότε τα νέα φυτά θαείναι έτοιμα κοιτάζοντας τις ρίζες που θα αναπτύσσονται από μέρα σε μέρα.
Αν πολλαπλασιάσεις

τα
μοσχεύματα

με

χώμακήπου
, να
βεβαιωθείς

ότι αυτό
έχει pH

5,5-6,0
,
είναιμαλακό
,
επαρκώς

υγρό και

πλούσιο σε

οργανική ύλη
.
Τοποθέτησε

τα μοσχεύματα

στο δοχείο
, αφήνοντας
επαρκή χώρο

μεταξύ τους 4-5 cm),
έτσι ώστε να επιτρέπουν
σ
τις ρίζες
να επεκταθούν.
Τα

μοσχεύματα

θα
πρέπει να
διατηρούνται υγρά

(χρησιμοποίησεένα

ψεκαστήρα
),
αλλά

όχι υπερβολικά

υγρά
.
Τα
ποσοστά επιτυχίας

μπορεί να είναι από
μηδέν

(
ορισμένα φυτά
δεν μπορεί να αναπαραχθούν

με μοσχεύματα
)έως 90
τοις εκατό
.
Μην απογοητευτείς

αν

αρχικά
σου
φαίνονται

μαραμένα. Αυτό

είναι φυσιολογικό
.

Όταν

είσαι βέβαιος

ότι έχουν

ριζώσει
, θα πρέπει να γίνει
η μεταφορά των

νέων

φυτών
σε γλάστρες

ή απευθείας

στο έδαφος

Για να ελέγξεις

τις ρίζες
,
τράβηξε απαλά

τα

μοσχεύματα.
Εάν αισθάνεσαι
αντίσταση

σημαίνει ότι
οι ρίζες έχουν

αρχίσει να διαμορφώνονται
και

αναπτύσσονται
. Εάν τ
ραβήξεις

πολύ απότομα

μπορείνα καταστρέψεις

τα μοσχεύματα
.

Μπορε
iς να

χρησιμοποιήσειςτο

μέλι αντί για
ορμόνη
ριζοβολία
. Β
ουτάς
το σημείο
της κοπής

στο

μέλι πριν
το τοποθετήσεις στο χώμα.
Για να αυξήσεις

τις πιθανότητες

επιτυχίας
, βάλε μια
διάφανη πλαστική σακούλα
γύρω από το

βάζο και

κλείστο

στην κορυφή
,
πάνωαπό τα

μοσχεύματα
.
Θαλειτουργήσει

σαν

ένα θερμοκήπιο
,
διατηρώντας

σταθερή

υγρασία και θερμοκρασία
.
Ψεκάζεις

νερό

σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

απ 'ευθείας
στα
φύλλα. Μεγάλο μέρος της
ενυδάτωσης

απορροφάται

μέσω των φύλλων.

Τα μοσχεύματα αναπτύσσονται καλύτερα στη σκιά (απόφυγε τοάμεσο ηλιακό φως, ιδιαίτερα το απόγευμα) και προστατευμένα από τους ανέμους.
Μετά από δύο έως τέσσερις εβδομάδες, αφαίρεσε τα μοσχεύματα που δεν έχουν ριζώσει..Είναι εύκολο να τα αναγνωρίσεις, καθώς θα έχουν ξεραθεί-στεγνώσει τα φύλλα τους. Εάν παρατηρήσεις κάποια με λίγοακόμα πράσινο, τα αφήνεις γιατί ίσως είναι ότι ριζώνουν ακόμη.
Οι καλύτερες στιγμές του χρόνου για να δημιουργήσουμε φυτά από μοσχεύματα είναινωρίς την άνοιξη και νωρίς το φθινόπωρο. Σε αυτές τις περιόδους θα έχουν τοχρόνο να αναπτυχθούν και να γίνουνισχυρότερα πριν από την άφιξη του κρύου ή της ζέστης, ή πριν από τη χειμερινήπερίοδο.
Τα φυτά αναπτύσσονται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με τοείδος, γι 'αυτό είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πότε ήρθε η ώρα να τους για μεταφύτευση. Κανονικάμπορείς να το κάνεις μετά από δύο ή τρεις μήνες (αν έχουν φυτευτεί ταμοσχεύματα την άνοιξη) ή αφήνεις να περάσει όλος ο χειμώνας πριν από την μεταφύτευση,εάν έχεις κάνει τα μοσχεύματα το φθινόπωρο.

[img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... dtimer.gif[/img]
Για την πληροφόρηση τι είδους εργαλεία, χώματα, ορμόνεςκ.λ.π. θα σε βοηθήσουν τα υπόλοιπα παιδιά γιατί εγώ έχω τις δικές μουαρχαϊζουσες απόψεις.(βλέπε …μέλι).



<!--[if gte mso 9]> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles><![endif]--><!--[if !mso]>[STRIKE]st1\:*{behavior:url(#ieooui) }</style><![endif]--><!--[if gte mso 10]>[STRIKE] /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}</style><![endif]-->

Maiden
Mame
Mame
Δημοσιεύσεις: 54
Εγγραφή: 07 Ιουν 2015, 03:43
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Πυράκανθος (PYRACANTHA COCCINEA)

Δημοσίευση από Maiden »

Τέτοιες δουλειές στο χωριό τις κάνουμε Μάρτιο μήνα με νάυλον σακούλα σε κάθε γλάστρα όπου την βγάζουμε όταν ζεστάνει ο καιρός αν δεν έχει ζεστάνει τότε την αφήνουμε.
Άβαταρ μέλους

geros
Shohin
Shohin
Δημοσιεύσεις: 114
Εγγραφή: 16 Σεπ 2015, 14:19
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Πυράκανθος (PYRACANTHA COCCINEA)

Δημοσίευση από geros »

καλημερα φιλε μου, αν και ειναι λαθος εποχη αφου τα εκοψες δεν εχεις απο το να πειραματιστεις, θα σου προτεινα ορμονη για ξηλωδη αφου εχει σκληρη σαρκα, η τομη στο μερος που θα μπει στο χωμα 45 και ανω μοιρες , λιγο πιο αραια καλυτερα θα ειναι και θα σου προτεινα να βαλεις και κανα δυο οριζοντια μεσα στο χωμα. χωμα αφρατο με καλη αποστραγκιση και να κρατας μια σχετικη υγρασια χωρις να ειναι μουσκεμα το χωμα γιατι θα σαπισουν, ευκολο τωρα τον χειμωνα μονο οταν στεγνωνει θα ριχνεις νερο. να εχουν φως και μην ειναι εξω στις καιρικες συνθηκες του χειμωνα η εστω με ενα ναυλον τυπου θερμοκηπιο. απο ανοιξη θα κανεις τσεκαρισμα να δεις ποιο ριζωσε. αφησε 2-3 φυλλαρακια να δουλευει το συστημα με το φως και υπομονη. καλη επιτυχια
μια κοινωνία γίνεται καλύτερη όταν οι γέροι φυτέυουν δέντρα,
στων οποίων τη σκία ξέρουν πως δεν θα καθίσουν ποτέ...
Άβαταρ μέλους

CaptainAmerica
Omono
Omono
Δημοσιεύσεις: 377
Εγγραφή: 27 Δεκ 2010, 00:12
Has thanked: 4 times
Been thanked: 8 times

Re: Πυράκανθος (PYRACANTHA COCCINEA)

Δημοσίευση από CaptainAmerica »

Μεγαλύτερη απόσταση σίγουρα. Εναέρια καταβολαδα καλυτερα
Άβαταρ μέλους

Topic author
Νικολας72
Omono
Omono
Δημοσιεύσεις: 391
Εγγραφή: 16 Σεπ 2015, 16:49
Has thanked: 29 times
Been thanked: 104 times

Re: Πυράκανθος (PYRACANTHA COCCINEA)

Δημοσίευση από Νικολας72 »

Περιμένοντας κάποια απάντηση, συνειδητοποιώ πως μάλλον δεν έχει κάνει κανείς αυτό που σκέφτομαι να πειραματιστώ...

Εν τω μεταξύ, εδώ και μία εβδομάδα έχω κόψει μερικά κλαδιά από τρία υπέροχα δεντράκια που βρήκα στο δρόμο μου γυρνώντας από την δουλειά. Ήταν φορτωμένα όπως κάθε τέτοια εποχή με τους χαρακτηριστικούς πορτοκαλί καρπούς σε όλα τα κλαδιά του,πραγματικά χάρμα οφθαλμών. Το πριονάκι του σουγιά που έχω πάντα μαζί μου στο αυτοκίνητο αποδείχθηκε πολύ χρήσιμο. Έκτοτε, τα είχα σε σκιερό μέρος μέσα σε νερό (εν είδη ανθοδοχείου) και έδειξαν να το αντέχουν.

Ελλείψη κάποιας διαφορετικής πληροφόρησης από το forum, αποφάσισα να πειραματιστώ κι έτσι χθες βράδυ:

Έκοψα τα μεγάλα κλαδιά σε μικρότερα τμήματα των 15 έως 25 εκατοστών,
διαχώρισα τα φετινά φρέσκα κλαδιά από τα υπόλοιπα,
ξεφόρτωσα από τα κλαδάκια τους καρπούς και το μεγαλύτερο μέρος του φυλλώματος (κυρίως από το κατώτερο τμήμα)...

και σκέφτομαι να τα φυτέψω όλα μαζί σε μεγάλη ζαρτινιέρα, βουτηγμένα σε ριζο-ορμόνη και κατά ομάδες:
  1. Τα φετινά λέω να τους αφήσω δύο τρία φυλλαράκια στις κορυφές (φρέσκα)
  2. Τα περσινά, μισά φυλλώδη και μισά ξυλώδη (χωρίς φύλλο επάνω τους)
  3. Τα δύο-τρία πιο χοντρά, μόνο ξυλώδη.
Έχει κανείς κάποια καλύτερη άποψη? Τί απόσταση να αφήσω μεταξύ τους? 4-5 εκατοστά είναι καλά?
If you can DREAM it,
you can DO it..!
Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 6682
Εγγραφή: 26 Δεκ 2009, 21:37
Τοποθεσία: Athens
Has thanked: 82 times
Been thanked: 135 times
Επικοινωνία:

Re: Πυράκανθος (PYRACANTHA COCCINEA)

Δημοσίευση από Harris »

Θα μπορούσες να ανεβάσεις φωτογραφία με τα κλωνάρια να δούμε τα καλυτερα. Επίσης η εναέρια καταβολάδα είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχεις κάτι γρήγορα με σχεδόν 100% αποτελέσματα.
Καλύτερα απο οποιοδήποτε άλλο τρόπο όπως για παράδειγμα το yamadori.
Το μόνο bonsai που δεν χρειάζεται φροντίδα είναι το πλαστικό.
Η αγάπη είναι το καλύτερο λίπασμα.
Μπονσάι είναι η έκφραση του είναι μου μέσα από την δημιουργία της φύσης για μια ανώτερη από εμένα προς τους άλλους αγάπη. Χ.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους

karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 2741
Εγγραφή: 07 Μαρ 2011, 03:27
Τοποθεσία: Περιστέρι, Αττικής
Has thanked: 15 times
Been thanked: 47 times

Re: Πυράκανθος (PYRACANTHA COCCINEA)

Δημοσίευση από karesansui »

Νικόλα, διαθέτεις μια εξαιρετική πηγή ...πρώτης ύλης για μπονσάι, το Πήλιο!
Αναφορικά με τον πυράκανθο και τα ενδιαφέροντα κλωνάρια που αξιολόγησες ότι θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μπονσάι, ένας καλός τρόπος πέρα από αυτούς που αναφέρθηκαν είναι να προσπαθήσεις να κάνεις την άνοιξη εναέρια καταβολάδα!
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
Άβαταρ μέλους

Topic author
Νικολας72
Omono
Omono
Δημοσιεύσεις: 391
Εγγραφή: 16 Σεπ 2015, 16:49
Has thanked: 29 times
Been thanked: 104 times

Re: Πυράκανθος (PYRACANTHA COCCINEA)

Δημοσίευση από Νικολας72 »

Καλώς σας βρήκα,

Έχω εντοπίσει τέτοια δένρα, με κλωνάρια που έχουν έντονο ενδιαφέρον ως προς τις γραμμές της ανάπτυξής τους, και έχοντας διαβάσει οτι είναι εφικτό να πολλαπλασιαστούν με μοσχεύματα, ψάχνω τις ιδανικές συνθήκες για να το επιχειρήσω. Και όπως πάντα είναι σοφό να εμπιστεύεται κανείς την εμπειρία άλλων που μπορεί (πιθανόν...) να το έχουν προσπαθήσει ήδη.
If you can DREAM it,
you can DO it..!
Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 6682
Εγγραφή: 26 Δεκ 2009, 21:37
Τοποθεσία: Athens
Has thanked: 82 times
Been thanked: 135 times
Επικοινωνία:

Re: Πυράκανθος (PYRACANTHA COCCINEA)

Δημοσίευση από Harris »

Καλώς τον.
Έχεις βρει κάποιο τέτοιο δέντρο και θες να το μεταφυτεύσεις; Θέλεις να το ξεκινήσεις απο σπόρο; Θελεις κάποια στιγμη να αγοράσεις ενα δέντρο απο το φυτώριο;

Πες μας τι σκεφτεσαι να σου απαντησουμε. :)
Το μόνο bonsai που δεν χρειάζεται φροντίδα είναι το πλαστικό.
Η αγάπη είναι το καλύτερο λίπασμα.
Μπονσάι είναι η έκφραση του είναι μου μέσα από την δημιουργία της φύσης για μια ανώτερη από εμένα προς τους άλλους αγάπη. Χ.
Εικόνα

marios
Imperial
Imperial
Δημοσιεύσεις: 1335
Εγγραφή: 09 Απρ 2012, 14:44
Has thanked: 9 times
Been thanked: 25 times

Re: Πυράκανθος (PYRACANTHA COCCINEA)

Δημοσίευση από marios »

Νικολας72 έγραψε:Μήπως γνωρίζει κανείς τρόπο πολλαπλασιασμού του φυτού? Είναι τα μοσχεύματα ένας από αυτούς? Ξυλώδη, φυλλώδη? Ποιά εποχή του χρόνου είναι καλύτερο να το επιχειρήσει κανείς?

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, με μοσχέυματα σκληρού ξύλου και με εναέριες καταβολάδες.

Δεν έχω καμία εμπειρία σχετική με αυτό το φυτό.
Άβαταρ μέλους

Topic author
Νικολας72
Omono
Omono
Δημοσιεύσεις: 391
Εγγραφή: 16 Σεπ 2015, 16:49
Has thanked: 29 times
Been thanked: 104 times

Πυράκανθος (PYRACANTHA COCCINEA)

Δημοσίευση από Νικολας72 »

Μήπως γνωρίζει κανείς τρόπο πολλαπλασιασμού του φυτού? Είναι τα μοσχεύματα ένας από αυτούς? Ξυλώδη, φυλλώδη? Ποιά εποχή του χρόνου είναι καλύτερο να το επιχειρήσει κανείς?
If you can DREAM it,
you can DO it..!
Απάντηση