Juniperus Contest (challenge !!!!!!)
-
Jean-Zac
Topic author - V.I.P

- Has thanked: 0
- Been thanked: 291 times
Re: Juniperus Contest (challenge !!!!!!)
Όμορφο και έτσι.Αλλά η ευνοϊκή ανάπτυξη του φυλλώματος τα επόμενα χρόνια θα επιτρέψει μία νέα θέση των κλαδιών και την τελική θέση του φυτού.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
-
Philip
- Masterpiece

- Been thanked: 0
Γιαννη κανε μου μια χαρη εαν μπορεις......... [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/images/s ... /think.gif[/img]
Το αριστερο κατω κλαδι για βαλτο δεξια [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/images/s ... /think.gif[/img]
Το αριστερο κατω κλαδι για βαλτο δεξια [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/images/s ... /think.gif[/img]
-
Harris
- Συντονιστής

- Has thanked: 117 times
- Been thanked: 189 times
- Επικοινωνία:
Θα το δουμε σε μερικα χρονια!!! Οταν θα μας το παρουσιάσει ο jean - zac ξανα! 
panosbonsai : δεν χρειαζεται να απολογούμαστε για τις σκεψεις μας. Γι'αυτο ειναι και το φορουμ να μπορουμε με ωραιο τροπο (παντα) να εκφραζουμε τις γνωμες μας... Η καθε γνωμη ειναι υπολογίσιμη και μας κραταει σε εγρήγορση.
panosbonsai : δεν χρειαζεται να απολογούμαστε για τις σκεψεις μας. Γι'αυτο ειναι και το φορουμ να μπορουμε με ωραιο τροπο (παντα) να εκφραζουμε τις γνωμες μας... Η καθε γνωμη ειναι υπολογίσιμη και μας κραταει σε εγρήγορση.
-
Jean-Zac
Topic author - V.I.P

Αυτό θα είναι σε 4-5 χρόνια. Αυτή είναι η άποψή μου και ειλικρινά δέν υπήρχαν άλλες επιλογές.Τα μεγάλα κλαδιά είχαν μέγεθος περίπου το 50% του κορμού , πράγμα αφύσικο για να γίνει πιστευτό ένα δένδρο σε τέτοιο μέγεθος. Να γιατί έλεγα ότι τα σχέδια και οι εικόνες ήταν παραπλανητικές.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Λάζαρε, εσύ έχεις πολύ μεγαλύτερη εμπειρία και προφανώς για να το λές σημαίνει ότι θα μπορούσε να γίνει.
Επειδή όμως εγώ μόλις τώρα έχω αρχίσει να συγκεντώνω την δική μου πείρα, φαντάσθηκα πως το σχέδιό σου βασίσθηκε σε πραγματική κλίση του κορμού. Όμως απ' ότι καταλαβαίνω, εσύ σκεπτόσουν ότι θα μεταφύτευες τον γιουνίπερο με μεγάλη κλίση προς τα αριστερά και θα λύγιζες πολύ το πρώτο κλαδί ώστε να πλησιάσει πολύ στον κορμό?
Έτσι είναι? Θα ήθελα να μου εξηγήσεις λίγο καλλίτερα για να καταλάβω....
Επειδή όμως εγώ μόλις τώρα έχω αρχίσει να συγκεντώνω την δική μου πείρα, φαντάσθηκα πως το σχέδιό σου βασίσθηκε σε πραγματική κλίση του κορμού. Όμως απ' ότι καταλαβαίνω, εσύ σκεπτόσουν ότι θα μεταφύτευες τον γιουνίπερο με μεγάλη κλίση προς τα αριστερά και θα λύγιζες πολύ το πρώτο κλαδί ώστε να πλησιάσει πολύ στον κορμό?
Έτσι είναι? Θα ήθελα να μου εξηγήσεις λίγο καλλίτερα για να καταλάβω....
Σεβαστες ολες οι αποψεις , βλεποντας ομως το δεντρο στην τελικη του μορφη επετρεψε μου Αλεξανδρα παντα απο αυτα που βλεπω στις φωτο να εξακολουθω να πιστευω οτι μπορουσε να παρει την μορφη που ειχα σχεδιαση χωρις σε καμια περιπτωση αυτο να σημαινει οτι ειναι και η σωστη αλλα ουτε και η μονη.

Κυρίως η πρώτη φωτογραφία στο πρώτο post είναι απολύτως παραπλανητική.
Κι απόδειξη είναι το σκαρίφημα του Λάζαρου.
Όπως φαντάσθηκε ότι είναι το φυτό ο Λάζαρος, έτσι ακριβώς το φαντάσθηκα κι εγώ κυττώντας την πρώτη φωτογραφία.
Όμως ο κορμός του φυτού έχει άλλη κίνηση, τελείως διαφορετική από αυτήν που φαντασθήκαμε.
Το σχέδιο που συνέλαβε ο Λάζαρος, αλλά και το σχέδιο που πιθανώς να σχημάτιζα κι εγώ στο νου μου, βασίζεται στην εικόνα της πρώτης φωτογραφίας, δηλαδή σε κάτι ανύπαρκτο.
Επομένως, τόσο η πρόταση του Λάζαρου, όσο κι η δική μου -εάν είχα προτείνει κάτι- θα ήταν στην πραγματικότητα ανέφικτη.
Και το ανέφικτο της πρότασης μόνον όποιος βλέπει ζωντανό το φυτό μπορεί να το κρίνει.
Μπορούμε όλοι να εκφράζουμε απόψεις, ιδέες, να απορρίπτουμε ή να αποδεχόμασθε προτάσεις, να επισημαίνουμε λάθη, να επιδοκιμάζουμε επιτυχημένες προσπάθειες....
Όλα αυτά βοηθούν στο να γίνεται μία εποικοδομητική συζήτηση, μέσα από την οποία θα έχουμε όλοι (και πολύ περισσότερο οι αρχάριοι) την δυνατότητα να πλησιάσουμε περισσότερο στην ιδέα του bonsai και στις τεχνικές που μας οδηγούν προς αυτό.
Κατά την άποψή μου όμως, δεν είναι επιτρεπτό να αποδίδουμε στους συνομιλητές προθέσεις άλλες από αυτές που προφανώς εμφανίζονται να έχουν.
Όχι μόνο επειδή δεν γνωριζόμασθε προσωπικά όλοι μεταξύ μας, αλλά κυρίως επειδή δημιουργούμε ένα τεταμένο κλίμα και πιθανές πικρίες.... Κι αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κάποιου ασφαλώς....
Κι απόδειξη είναι το σκαρίφημα του Λάζαρου.
Όπως φαντάσθηκε ότι είναι το φυτό ο Λάζαρος, έτσι ακριβώς το φαντάσθηκα κι εγώ κυττώντας την πρώτη φωτογραφία.
Όμως ο κορμός του φυτού έχει άλλη κίνηση, τελείως διαφορετική από αυτήν που φαντασθήκαμε.
Το σχέδιο που συνέλαβε ο Λάζαρος, αλλά και το σχέδιο που πιθανώς να σχημάτιζα κι εγώ στο νου μου, βασίζεται στην εικόνα της πρώτης φωτογραφίας, δηλαδή σε κάτι ανύπαρκτο.
Επομένως, τόσο η πρόταση του Λάζαρου, όσο κι η δική μου -εάν είχα προτείνει κάτι- θα ήταν στην πραγματικότητα ανέφικτη.
Και το ανέφικτο της πρότασης μόνον όποιος βλέπει ζωντανό το φυτό μπορεί να το κρίνει.
Μπορούμε όλοι να εκφράζουμε απόψεις, ιδέες, να απορρίπτουμε ή να αποδεχόμασθε προτάσεις, να επισημαίνουμε λάθη, να επιδοκιμάζουμε επιτυχημένες προσπάθειες....
Όλα αυτά βοηθούν στο να γίνεται μία εποικοδομητική συζήτηση, μέσα από την οποία θα έχουμε όλοι (και πολύ περισσότερο οι αρχάριοι) την δυνατότητα να πλησιάσουμε περισσότερο στην ιδέα του bonsai και στις τεχνικές που μας οδηγούν προς αυτό.
Κατά την άποψή μου όμως, δεν είναι επιτρεπτό να αποδίδουμε στους συνομιλητές προθέσεις άλλες από αυτές που προφανώς εμφανίζονται να έχουν.
Όχι μόνο επειδή δεν γνωριζόμασθε προσωπικά όλοι μεταξύ μας, αλλά κυρίως επειδή δημιουργούμε ένα τεταμένο κλίμα και πιθανές πικρίες.... Κι αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κάποιου ασφαλώς....
-
Jean-Zac
Topic author - V.I.P

Και κάτι τελευταίο. Μήπως ξέρεις πόσο μεγάλο ήταν το κομμάτι από μάρμαρο που πήρε ο Michelangelo φια να φτιάξει τον David ? Μοιάζει άσχετο, αλλά κατάλαβες φαντάζομαι. Δέν μετράει ο όγκος , αλλά αυτό που κρύβει μέσα του.
ΤΕΛΟΣ .
ΤΕΛΟΣ .
-
Jean-Zac
Topic author - V.I.P

Αγαπητέ Panos δεν υπάρχει παρεξήγηση στην έκφραση γνώμης. Είμαστε αρκετά μεγάλοι για να καταλαβαίνουμε κάποια πράγματα. Οι φωτογραφίες όντως σας ξεγέλασαν όλους για την πραγματική κατάσταση του γιουνίπερου. Τον χαρακτήρισα θάμνο γιατί φύλλωμα εκμεταλλεύσιμο υπήρχε στις άκρες (όπως συμβαίνει στους θάμνους). Έμμεσα όμως ήταν κακή επιλογή και κάποιος μπορεί να παρασυρθεί από την βλάστησή του και από την μορφή του κορμού και τα χοντρά κλαδιά του . Αλλά όταν τα 2 μεγάλα κλαδιά βρίσκονται παράλληλα, κοντινά μεταξύ τους, με αδιάφορα κλαδάκια -φύλλωμα και από την ίδια πλευρά , τότε οι επιλογές στενεύουν πολύ. Το πίσω κλαδί κάποτε κόπηκε και είχαν φυτρώσει 3-4 βλαστάρια με κανένα μέλλον για οποιοδήποτε σχηματισμό και βέβαια δεν συζητώ για κορυφή. Τις αρχικές φωτογραφίες τις χαρακτήρισα επίσης και σαν οπτική απάτη αναφορικά με την πλουσιότητα κλαδιών και φυλλώματος, Δεν μπορείς στο συγκεκριμένο φυτό να δουλέψεις σε κλαδιά 30cm αλλά με φύλλωμα στα τελευταία 15cm. Δέν μπορείς να δουλέψεις την κορυφή με τα ίδια χαρακτηριστικά. Θα έπρεπε να αρχίσεις σχεδόν από το μηδέν και να δουλέψεις επάνω του για τα επόμενα 10 χρόνια κάνοντας γενική αναδιαμόρφωση της αρχικής περιουσιακής βλάστησης του φυτού. Θα μπορούσα να το κάνω πρίν 20 χρόνια αυτό, αλλά όχι σήμερα. Θα αγόραζα λοιπόν κάτι ώστε να επενδύσω πολύ μικρότερο χρόνο πάνω του ή θα το διαμόρφωνα έτσι ώστε να μου αποδώσει γρήγορα. . Να λοιπόν πόσο επικίνδυνο είναι να εκφραζόμαστε όταν δεν έχουμε πραγματική εικόνα ενός φυτού (και το έχω κάνει πολλές φορές αυτό το λάθος). Η δυσκολία δεν είναι να αφήσεις 2 κλαδάκια, αλλά να βρείς αυτά τα 2 κλαδάκια. Η δυσκολία δεν είναι να αγοράσεις ένα φυτό, αλλά να δείς τι κρύβει μέσα του. Η δυσκολία δεν είναι να κοιτάξεις ένα μπονσάι, αλλά να καταφέρεις να διαπεράσει το μάτι σου μέσα από αυτό, να γίνεις ένα με το φυτό. Η δυσκολία δεν είναι να το βλέπεις στο φυτώριο, αλλά να μπορείς να το φανταστείς μετά 4-5 χρόνια. Η δυσκολία δεν είναι να αγοράσεις έτοιμο ένα μπονσάι, αλλά από μία κακή αγορά να δημιουργήσεις κάτι. Αυτό ήταν το Challenge !!!!! Αλλά η γνώμη σου ίσως αλλάξει μετά 5 χρόνια, όταν ο κηδεμόνας του το παρουσιάσει.
-
PanosBonsai
- Omono

- Been thanked: 2 times
[justify]Καλημέρα,θα ήθελα να εκφράσω την γνώμη μου χωρίς παρεξήγηση.
Το δέντρο από τις αρχικές φωτογραφίες δείχνει πλούσιο σε φύλλωμα και από υγεία. Δ
εν θα μπορούσα να τον χαρακτηρίσω ως θάμνο και ως κακό υλικό...
Το δέντρο επίσης (πιστεύω) είχε περισσότερα να χαρίσει στον θεατή από αυτό που αντικρίζουμε σήμερα.
Ακόμα και από την μεγάλη εμπειρία ενός ατόμου επάνω στην τέχνη των μπονσαι , το 'Chalenge', είναι τα λάθη. Γι αυτό και αυτό το 'χόμπι' από μόνο του μια ζωή δεν φτάνει για να φτάσει κάποιος στον κορεσμό.
Το πιο εύκολο σε αυτό το χόμπι είναι να πάρει κάποιος ένα δέντρο και να αφήσει 2 κλαδάκια και να πει έτοιμο...
Η τέχνη των bonsai είναι σαν την μουσική..... Δηλαδή κάποιος συνθέτης για μια περίοδο γράφει πολύ καλή μουσική και σε μια άλλη περίοδο δεν μπορεί να εκφραστεί με την μουσική του. (όπως και ένας συγγραφέας για παράδειγμα) .... Αυτό δεν είναι κακό, το αφήνει στην άκρη και συνεχίζει αργότερα.
Μια συμβουλή λοιπόν και για μένα και για όλους: Δεν ξεκινάμε τίποτα εάν δεν είμαστε σίγουροι...και εάν δεν νιώθουμε έτοιμοι.... εάν δεν μας έρχεται η έμπνευση... οι νότες.
Για να μην φτάσουμε μετά από διαλογισμό : τι είχαμε και τι έχουμε. [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/images/s ... /think.gif[/img]
Τα λάθη είναι για τους ανθρώπους και έτσι γινώμεθα καλύτεροι... Εδώ μέσα (όχι στο φόρουμ αλλά στην τέχνη) και γενικά στην ζωή δεν έχουμε να αποδείξουμε τι είμαστε, τι κάναμε αλλά τι κάνουμε.
Πριν καιρό είχα δημιουργήσει αυτό το θέμα http://www.bonsaiclub.gr/forum/viewtopic.php?f=44&t=308
μὴ γινώμεθα κενόδοξοι ἀλλήλους προκαλούμενοι ἀλλήλοις φθονου̃ντες[/justify]
Το δέντρο από τις αρχικές φωτογραφίες δείχνει πλούσιο σε φύλλωμα και από υγεία. Δ
εν θα μπορούσα να τον χαρακτηρίσω ως θάμνο και ως κακό υλικό...
Το δέντρο επίσης (πιστεύω) είχε περισσότερα να χαρίσει στον θεατή από αυτό που αντικρίζουμε σήμερα.
Ακόμα και από την μεγάλη εμπειρία ενός ατόμου επάνω στην τέχνη των μπονσαι , το 'Chalenge', είναι τα λάθη. Γι αυτό και αυτό το 'χόμπι' από μόνο του μια ζωή δεν φτάνει για να φτάσει κάποιος στον κορεσμό.
Το πιο εύκολο σε αυτό το χόμπι είναι να πάρει κάποιος ένα δέντρο και να αφήσει 2 κλαδάκια και να πει έτοιμο...
Η τέχνη των bonsai είναι σαν την μουσική..... Δηλαδή κάποιος συνθέτης για μια περίοδο γράφει πολύ καλή μουσική και σε μια άλλη περίοδο δεν μπορεί να εκφραστεί με την μουσική του. (όπως και ένας συγγραφέας για παράδειγμα) .... Αυτό δεν είναι κακό, το αφήνει στην άκρη και συνεχίζει αργότερα.
Μια συμβουλή λοιπόν και για μένα και για όλους: Δεν ξεκινάμε τίποτα εάν δεν είμαστε σίγουροι...και εάν δεν νιώθουμε έτοιμοι.... εάν δεν μας έρχεται η έμπνευση... οι νότες.
Για να μην φτάσουμε μετά από διαλογισμό : τι είχαμε και τι έχουμε. [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/images/s ... /think.gif[/img]
Τα λάθη είναι για τους ανθρώπους και έτσι γινώμεθα καλύτεροι... Εδώ μέσα (όχι στο φόρουμ αλλά στην τέχνη) και γενικά στην ζωή δεν έχουμε να αποδείξουμε τι είμαστε, τι κάναμε αλλά τι κάνουμε.
Πριν καιρό είχα δημιουργήσει αυτό το θέμα http://www.bonsaiclub.gr/forum/viewtopic.php?f=44&t=308
μὴ γινώμεθα κενόδοξοι ἀλλήλους προκαλούμενοι ἀλλήλοις φθονου̃ντες[/justify]
-
Philip
- Masterpiece

[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/images/s ... /bravo.gif[/img] [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/images/s ... /bravo.gif[/img] Πολυ ωραια εξελιξη θα εχει Γιαννη......
Γιαννη τους καρπους αφαιρεσε......να κερδισεις δυναμη.
Γιαννη τους καρπους αφαιρεσε......να κερδισεις δυναμη.
-
Jean-Zac
Topic author - V.I.P

Οτι απέμεινε από τον 'θάμνο'. Πόση δουλειά έχει ακόμη ....
Jean-Zac έγραψε: ... ... ... αυτά είναι λεπτομέρειες και ευχάριστες εργασίες. Με αυτά όμως θα ασχοληθεί άλλος και ο οποίος θα έχει και την κηδεμονία, προστασία και ανάλογη αγάπη για την θετική εξέλιξη του φυτού και να παρουσιάζει από καιρό σε καιρό την πορεία του. Και εγώ από μακριά να το βλέπω και να σκέφτομαι ότι ήταν πρόκληση η διαμόρφωσή του, αλλά τα καταφέραμε !!! Από το τίποτα, δημιουργήσαμε ΚΑΤΙ. !!. ... ... ...
Εμείς τον ξέρουμε αυτόν τον άλλον? [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/images/s ... _smile.gif[/img]
Ποιός είναι, Γιάννη?
-
Jean-Zac
Topic author - V.I.P

Και έτσι φτάσαμε στο τελικό σχέδιο και στην εφαρμογή αυτού πάνω στον γιουνίπερο. Τα μεταβατικά στάδια και οι ενδιάμεσες φωτογραφίες ήταν για να δείτε τι μπορεί να βγεί από μία καλή ή κακή επιλογή φυτού. Η επιλογή δέν ήταν ότι καλύτερο και γι’αυτό το χαρακτήρισα challenge. Η τελική αφαίρεση και των 2 μεγάλων κλαδιών έγινε καθότι η μορφολογία του φυλλώματος αυτών , η θέση τους, αλλά και το μέγεθός τους δεν επέτρεπαν κάποια ικανοποιητική και οπτικά αρεστή διαμόρφωση. Το όλο βάρος έπεσε σε ένα μόνο μικρό κλαδί πού λύγισε κα πήρε θέση πλάι στον κορμό και ότι απέμεινε έγινε jin . Σχηματίστηκαν και κάποια shari προκειμένου να δώσουν έμφαση στον κορμό , να δέσουν με τα jin και να αναδείξουν την τροφοδοτική φλέβα ,όταν αυτή διογκωθεί με το πέρασμα του χρόνου. Χρόνος λοιπόν χρειάζεται και υπομονή. Με το συνεχές κορφολόγημα το φύλλωμα θα βελτιώσει την εικόνα του και θα σχηματίσει την τριγωνικότητα που τώρα του λείπει. Τελευταίο άφησα το πότ. Μία σκέψη ήταν να μπει σε στρογγυλό βαζάκι, αλλά σκέφτηκα ότι θα ήταν καλύτερα να ξεφύγω από τα συνηθισμένα πράγματα. Έτσι θα το έβαζα σε ένα πήλινο παραλληλόγραμμο πιάτο ( 80Χ30 ?? )από αυτά που βάζουν κάτω από τις ζαρντινιέρες. Θα τοποθετούσα μαζί με το φυτό και μία πέτρα ( Χάρη θέλει καλό ψάξιμο !! suiseki ίσως ??? ) η οποία όμως να εναρμονίζεται με το όλο σύνολο και να δίνει την εικόνα του ‘’δένδρο στο βουνό’’. Το θέμα του τελευταίου φινιρίσματος και λεύκανσης των jin-shari, της μεταφύτευσης και η στερέωσης της πέτρας πάνω στο πιάτο αυτά είναι λεπτομέρειες και ευχάριστες εργασίες. Με αυτά όμως θα ασχοληθεί άλλος και ο οποίος θα έχει και την κηδεμονία, προστασία και ανάλογη αγάπη για την θετική εξέλιξη του φυτού και να παρουσιάζει από καιρό σε καιρό την πορεία του. Και εγώ από μακριά να το βλέπω και να σκέφτομαι ότι ήταν πρόκληση η διαμόρφωσή του, αλλά τα καταφέραμε !!! Από το τίποτα, δημιουργήσαμε ΚΑΤΙ. !!.
P.S. Η δεύτερη φωτογραφία (ελικόπτερο από την ταινία AVATAR) είναι OFF TOPIC , αλλά την έβαλα γιατί έτσι θα καταλάβουνε μερικοί ποια είναι η πρόκληση για εμένα για τα επόμενα χρόνια. Να καταφέρω να φτιάξω κάτι ανάλογο ή να το συναρμολογήσω και να μάθω να το πετάω. Δεν χρειάζεται να αποδείξω σε κανένα τίποτα, παρά μόνο στον εαυτό μου ότι μπορώ ,παρά τα χρόνια μου, να πολεμάω, να προσπαθώ να γίνω καλύτερος και να ανακαλύπτω νέα ενδιαφέροντα της ζωής. Οι παλιές αγάπες παραμένουν στην καρδιά μας, αλλά κάθε νέα μας ξαναζωντανεύει και μας προκαλεί να ζήσουμε και να γνωρίσουμε νέες εμπειρίες, νέες χαρές, νέες λύπες. Δεν με ενδιέφερε να γίνω ο πρώτος σε κάτι, αλλά να τα καταφέρνω σε όλα. Να είμαι ζωντανός, να χαμογελάω για το αποτέλεσμα και να λέω…… Γιάννη προχώρα στο επόμενο ….
P.S. Η δεύτερη φωτογραφία (ελικόπτερο από την ταινία AVATAR) είναι OFF TOPIC , αλλά την έβαλα γιατί έτσι θα καταλάβουνε μερικοί ποια είναι η πρόκληση για εμένα για τα επόμενα χρόνια. Να καταφέρω να φτιάξω κάτι ανάλογο ή να το συναρμολογήσω και να μάθω να το πετάω. Δεν χρειάζεται να αποδείξω σε κανένα τίποτα, παρά μόνο στον εαυτό μου ότι μπορώ ,παρά τα χρόνια μου, να πολεμάω, να προσπαθώ να γίνω καλύτερος και να ανακαλύπτω νέα ενδιαφέροντα της ζωής. Οι παλιές αγάπες παραμένουν στην καρδιά μας, αλλά κάθε νέα μας ξαναζωντανεύει και μας προκαλεί να ζήσουμε και να γνωρίσουμε νέες εμπειρίες, νέες χαρές, νέες λύπες. Δεν με ενδιέφερε να γίνω ο πρώτος σε κάτι, αλλά να τα καταφέρνω σε όλα. Να είμαι ζωντανός, να χαμογελάω για το αποτέλεσμα και να λέω…… Γιάννη προχώρα στο επόμενο ….
-
Jean-Zac
Topic author - V.I.P

Σωστά κατάλαβες , αλλά λόγω διαμόρφωσης των κλαδιών και του φυλλώματος έπρεπε να το κόψω. Γι αυτό χρησιμοποίησα το πάνω κλαδί. Αλλά 'όπως έγραψα η φωτογραφίες σκόπιμα σας εξαπατούν για την τωρινή μορφή του. Μετά τις νέες επεμβάσεις ,άν το έβλεπες σήμερα δεν θα το αναγνώριζες.
-
PanosBonsai
- Omono

- Been thanked: 2 times
Απο αυτό που κατάλαβα στην φωτογραφία είναι οτι δεν
θα έπρεπε να είχες κόψει πρώτο κλαδί αλλα να είχες στρέψει το δέντρο προς τα δεξιά και να είχες κάνει 3 επίπεδα..... Δηλαδή να είχες κόψει μόνο ενα κλαδί το 2ο απο τα 2 κομμένα το προς τα πάνω....

-
Harris
- Συντονιστής

- Has thanked: 117 times
- Been thanked: 189 times
- Επικοινωνία:
-
karatsompanis
- Σπορόφυτο

καλη επιτυχια και να θες να τα παρατησεις δεν θα το κανεις ειναι σαν ενα παιδι που περιμενει την φροντιδα σουJean-Zac έγραψε:Προσπάθησα να μείνω μακριά από τις σπαζοκεφαλιές εύρεσης μορφής και σχήματος σε διάφορα σχετικά και άσχετα φυτά και έκανα φιλότιμες ενέργειες να ασχοληθώ με το νέο μου εδώ και πολύ καιρό χόμπυ. Προσπάθησα να υπενθυμίζω συνεχώς στον εαυτό μου ότι ο κύκλος με τα μπονσάι έχει κλείσει εδώ και χρόνια και πρέπει να συντηρώ πλέον αυτά που έχω, αλλά οι ‘’κακές συναναστροφές ‘’ δεν με αφήνανε σε ησυχία. Προσπάθησα να μην λαμβάνω μέρος σε συναντήσεις και υποδείξεις-βοήθειες αλλά όπως είπα αυτές οι ‘’κακές παρέες’’ με επαναφέρανε ( ΠΡΟΣ ΣΤΙΓΜΗΝ ) να ασχοληθώ για λίγο με το αγαπητό αυτό χόμπυ. Έτσι ήλθε στα χέρια μου αυτός ο juniperus και θα προσπαθήσω σιγά-σιγά να τον διαμορφώσω και να δείξω και σε εσάς δια μέσου των φωτογραφιών την πορεία του. Δεν είναι ότι καλύτερο σαν επιλογή , μάλλον θα έλεγα ότι είναι challenge, αλλά θα γίνει μία προσπάθεια και σταδιακά θα δούμε που θα βγάλει. Σε αυτό το χόμπυ είναι γνωστό ότι η επιλογή ενός φυτού δεν είναι εύκολο πράγμα. Η υπομονή, η ψυχραιμία και η τακτική αναζήτηση πρέπει να είναι τα κυρίαρχα στοιχεία μέχρι να εντοπίσουμε το φυτό που θα έχει κάποιες προδιαγραφές καλής μορφοποίησης. Διαφορετικά στρεφόμαστε προς την αγορά ενός έτοιμου και έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Αλλά δεν θα μάθουμε ποτέ και δεν θα αναπτύξουμε τα συναισθήματα της διορατικότητας, φαντασίας και καλαισθησίας. Ξαναγυρίζοντας στον juniperus, βγήκανε 2-3 φωτογραφίες και πάνω σε μία από αυτές άρχισα να κάνω τα πρώτα σχέδια και τα οποία σας παραθέτω. Θα επαναλάβω ξανά ότι τα σχέδια μας δίνουν την ευχέρεια μεταβολής της εικόνας και διόρθωση των λαθών πρίν αρχίσουμε να επέμβουμε πραγματικά πάνω στο φυτό. Δέν έχει σημασία εάν είμαστε καλοί ή κακοί στην ζωγραφική., αλλά σημασία έχει να μπορέσουμε να δούμε και να σκιαγραφήσουμε ,κατά την άποψή μας, την μελλοντική εικόνα του φυτού μειώνοντας τα λάθη εκ των προτέρων.
Νεώτερες φωτό αργότερα .... (έτσι να σας κρατάω σε αγωνία![]()
)