Εύκολοι στην σπορά και την φύτρωση είναι οι σπόροι της κινέζικης φτελιάς τους οποίους φυσικά τους βρίσκεις στο διαδύκτιο!panais έγραψε:Eχεις να προτεινεις κατι για αρχαριους?
Μια άλλη εναλλακτική είναι να χρησιμοποιήσεις σπόρους απο μήλα.
Σου γράφω την διαδικασία:
- Μαζεύεις τους σπόρους απο 3-4 μήλα.
- Τους βάζεις σε ένα σουρωτηράκι κουζίνας και τους ξεπλένεις κάτω απο την βρύση με άφθονο νερό να φύγει όλη η κόλα απο την σάρκα του μήλου.
- Τους σκουπίζεις καλά με πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Τους απλώνεις πάνω σε στεγνή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας και τους αφήνεις 1-2 μέρες να στεγνώσουν τελείως. Εναλλακτικά τους τοποθετείς κοντά σε πηγή θερμότητας, πχ καλοριφέρ για πιό γρήγορα ή τους εκθέτεις στον Ήλιο για 1-2 μέρες.
- Όταν είναι τελείως στεγνοί τους κλείνεις σε ένα σακουλάκι ερμητικά και τους τοποθετείς στο ψυγείο στην συντήρηση για 4 εβδομάδες.
- Τους βγάζεις μετά και τους φυτεύεις σε γλαστράκια σε χώμα που έχεις αγοράσει απο φυτώριο και θεωρητικά είναι απολυμασμένο (μερικές φορές ορισμένες εταιρείες το γράφουν στην συσκευασία οτι κάνουν για σπορεία).
- Τα σκεπάζεις με μισό εκατοστό χώμα, τα ποτίζεις καλά και τα τοποθετείς σε μέρος απάγγειο.
- Να φροντίζεις το χώμα να μην στεγνώσει ποτέ.
- Μετά απο 15 μέρες περίπου θα δείς τα πρώτα σποράκια να σου βλασταίνουνε.
- Όταν αποκτήσουνε τα πρώτα κανονικά τους φύλλα και έχουν ένα ύψος μερικών εκατοστών τα αραιώνεις και τα φυτεύεις σε ξεχωριστά γλαστράκια ανα 3-4. Όταν αποκτήσουν ένα ύψος περίπου 10 εκ. αρχίζεις να τα λιπαίνεις κάθε 15 ημέρες με υγρό λίπασμα με την μισή δοσολογία απο ότι συστήνει ο κατασκευαστής!