Χαρουπιά

Παρουσιάσεις προ–μπονσάϊ μελών
Απάντηση

Topic author
Jack of all trades
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Δημοσιεύσεις: 18
Εγγραφή: 13 Φεβ 2022, 22:30
Has thanked: 20 times
Been thanked: 4 times

Re: Χαρουπιά

Δημοσίευση από Jack of all trades »

Γειά! Σε ευχαριστώ για το χρόνο και τις συμβουλές σου! Όντως συνεχίζει να βγάζει φύλλα. Θα δοκιμάσω να πάρω μια πιατέλα με μεγαλύτερη διάμετρο και να το βάλω μέσα όπως είναι.

Λογικά θα τη δείτε την εξέλιξη του γιατί θα χρειαστώ βοήθεια όταν έρθει η ώρα τον επεμβέσεων την άνοιξη :p

nadim
Shohin
Shohin
Δημοσιεύσεις: 170
Εγγραφή: 07 Ιαν 2020, 13:50
Has thanked: 45 times
Been thanked: 59 times

Re: Χαρουπιά

Δημοσίευση από nadim »

Γενικά απο τις τελευταίες φωτογραφίες, το φυτό δείχνει να συνεχίζει να παράγει νέο φύλλωμα, οπότε είναι σε καλό σημείο. Θα συμφωνήσω για τη παύση του λιπάσματος, ίσως είναι και επικίνδυνη για το φυτό.

Ίσως να έπρεπε, όταν επιχείρησες να αφαιρέσεις το κοκκινόχωμα τη τελευταία φορά, να κάνεις και μεταφορά σε μεγαλύτερη γλάστρα. Εγώ θα πρότεινα να τοποθετήσεις άλλη γλάστρα απο κάτω με χώμα, ετσι ώστε να δώσεις δυνατότητα ανάπτυξης των όσων ριζών έχει το φυτό, για να εξασφαλίσεις την επιβίωση, κλαι του χρόνου εφόσον έχει εδραιωθεί, να ξανακάνεις μεταφύτευση και αυτή τη φορά να ρυθμίσεις και το ριζικό σύστημα.

Τώρα για τα λιγότερο "άμεσα" προβλήματα. Οι κορμοί στη βάση λύνονται εύκολα. Μπορείς όταν κάνεις τα κλαδέματα, να αφαιρείς το νεκρό τμήμα, και να "τρως" λίγο απο απο το περίγυρο του οπου έχει ζωντανό κορμό ετσι ώστε με τον καιρό, να προωθείς την επούλωση. Διαφορετικά, ξύσιμο με οποιοδήποτε εργαλείο (ηλεκτρικό ή απλό κοπίδι) και να σχεδιάζεις το νεκρό ξύλο στο να είναι "ευπαρουσίαστο". Σε αυτό το στάδιο, εγώ απλά θα αφαιρούσα όσα σημεία προεξείχαν. Σε αργότερο στάδιο θα σκεφτόμουν τι θα το έκανα.
Η χαρουπιά (όπως και η κουτσουπιά) είναι ευτυχώς απο τα δυνατά είδη στην ανάπτυξη οφθαλμών στον βασικό κορμό. Έχω 2, και σχεδόν κάθε χρόνο αναγκαζομαι να αφαιρώ τα 2-3 μάτια που βγαίνουν πιο πριν απο το αρχικό κλαδί (δεν είναι πολλά, αλλα είναι αρκετά). Λογικά, με καλή φροντίδα θα έχεις και εσύ ανάλογες καταστάσεις οπότε δεν χρειάζεται να επέμβεις με εμβολιασμό. Αν μετά απο 2-3 καλλιεργητικές περιόδους δεις οτι δεν, τότε το επιχειρείς αλλα δεν έχει μεγάλη επιτυχία στο είδος.

Εχει προοπτικές! Και μπράβο για τις προσπάθειες να το κρατήσεις ζωντανό. Ελπίζω να μας δείξεις στο μέλλον την εξέλιξή του!!
These users thanked the author nadim for the post:
Jack of all trades (13 Ιουν 2022, 22:52)
Rating: 7.14%
A bonsai is a microcosm containing within it, unchanged in everything but size, the mystery of the universe.
- Colin Lewis

Topic author
Jack of all trades
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Δημοσιεύσεις: 18
Εγγραφή: 13 Φεβ 2022, 22:30
Has thanked: 20 times
Been thanked: 4 times

Re: Χαρουπιά

Δημοσίευση από Jack of all trades »

Ευχαριστώ για τις συμβουλές! Θα σε ακούσω και θα κάνω αυτό που προτείνεις για το λίπασμα και τα φύκια από δω και πέρα.

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 4462
Εγγραφή: 15 Οκτ 2010, 13:05
Τοποθεσία: Αθηνα
Has thanked: 297 times
Been thanked: 232 times
Επικοινωνία:

Re: Χαρουπιά

Δημοσίευση από Hfestion »

Ωραίο δέντρο! Και αρκετά καλή η προσπάθεια σου στο να το κρατήσεις ζωντανό. Αν ήταν δικό μου, θα έκοβα το λίπασμα και θα ποτιζα με εκχύλισμα φυκιων 1-2 φορές την εβδομάδα στο 40-50% της δοσολογίας. Ακόμα δεν θα έκανα καμία ενέργεια επάνω του εκτός από λίγα κλαδέματα σε κλαδιά ώστε να μην ξεφύγει. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον Οκτώβριο να έχεις πολλά κλαδιά με πολλές διακλαδώσεις = πολλές επιλογές.
Σε αυτή την φάση δεν σε ενοχλεί η ρίζα που βγαίνει από κάτω. Αυτό δείχνει πως έχεις καλή αποστραγγιση και οι ρίζες ακολουθούν την ροή του νερού.
 
 
These users thanked the author Hfestion for the post:
Jack of all trades (09 Ιουν 2022, 22:04)
Rating: 7.14%

Topic author
Jack of all trades
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Δημοσιεύσεις: 18
Εγγραφή: 13 Φεβ 2022, 22:30
Has thanked: 20 times
Been thanked: 4 times

Χαρουπιά

Δημοσίευση από Jack of all trades »

Γεια χαρά σε όλους και όλες!

Είμαι νέο μέλος στο φόρουμ και μιας και βρήκα λίγο χρόνο, αποφάσισα να γράψω και γω την ιστορία από ένα δεντράκι μου και να ρωτήσω τις συμβουλές σας.

Το δέντρο αγοράστηκε από ένα φυτώριο  το Δεκέμβριο του 21. Αν και με προβλημάτισαν οι διακλαδώσεις του, το πήρα γιατί ήθελα ένα δεντράκι σχετικά μεγαλύτερο για τη συλλογή και γιατί σαν είδος ευδοκιμεί στην Αθήνα (ή έστω στα πεζοδρόμια :-)), οπότε υπέθεσα ότι θα αντέξει γενικά. Όταν το αγόρασα είχε κάνα δύο σύρματα πάνω, τα οποία αφαίρεσα γιατί είχαν αρχίσει να αφήνουν σημάδια. Προσωπικά, δεν έχω συμβάλει καθόλου στο σχηματισμό του, αγοράστηκε όπως είναι στις φωτογραφίες.

Το δέντρο ήταν τοποθετημένο σε γλάστρα φυτωρίου (~φ22) με κοκκινόχωμα και χαλίκια (3-5cm) και πρέπει να ζύγιζε 10 με 15 κιλά. Αρχικά προσπάθησα να βρω πληροφορίες για το είδος για να δω τι χρειάζεται. Δεν υπήρχαν ιδιαίτερες πληροφορίες για μπονσαι χαρουπιές, οπότε κράτησα μόνο ότι σαν δέντρο αντέχει την ξηρασία (πότισμα ανα 10 μέρες) και ότι δε θέλει πολύ όξινα εδάφη. Και τώρα ξεκινάει το σεντόνι με τα λάθη.  :P
 
1) Το πρώτο διάστημα το πότιζα αρκετά αραιά και δεν ξέρω αν κράταγε αρκετό νερό με το χώμα που είχε
2) Κάπου στο Φλεβάρη είδα ότι τα φύλλα είχαν αρχίσει να "χλωμιάζουν" κάπως, οπότε τέλος Φλεβάρη με αρχές Μάρτη κάνω μεταφύτευση (στη γλάστρα που φαίνεται και στις φώτο)
3) Κατά τη μεταφύτευση πάλευα μια με δυο ώρες να χαλαρώσω το χώμα. Έφυγε ένα ποσοστό χώματος αλλά μαζί έφυγαν και οι ρίζες.
4) Μπήκε στην καινούργια γλάστρα έχοντας κρατήσει ένα συμπαγές κομμάτι από το αρχικό χώμα και γύρω γύρω συμπλήρωσα με ένα μείγμα από τύρφη,ελαφρόπετρα, φλοιο πεύκου + ένα            έτοιμο φυτόχωμα με πιο υψηλό Ph.
5) Μετά τη μεταφύτευση συνέχισα να μην ποτίζω αρκετά. Αρκετά φύλλα είχαν αρχίσει να γίνονται ανοιχτό πράσινο.
6) Γενικά σχεδόν όλα τα φύλλα του είχαν μαύρα στίγματα, αλλά ήταν σαν τραυματισμοί από χτυπήματα οπότε δεν έδωσα σημασία στην αρχή (στη φώτο 4 διακρίνονται σε μερικά σημεία). Με λίγο ψάξιμο άρχισα να σκέφτομαι ότι μπορεί να ναι μύκητας, οπότε πήγα σε γεωπόνο και μου έδωσε ένα σκεύασμα. Αυτό έγινε τέλος Μαρτίου.
7) Το διάστημα αυτό έχανε φύλλα αλλά με αργό ρυθμό (απώλεια ρίζας, έλλειψη νερού).  Μέτα τους 2 πρώτους ψεκασμούς άρχισε να χάνει φύλλα ακόμα πιο γρήγορα και πρώτη φορά παρατήρησα ότι τα φύλλα ήταν ξερά.
8) Σε αυτό το σημείο άρχισα να ποτίζω πιο τακτικά και έκανα και ένα διαφυλλικό ψεκασμό με  λίπασμα για να μην επιβαρύνω τις ρίζες.
9) Μέσα Απριλίου αποφάσισα να κάνω κάτι πιο δραστικό και να προσπαθήσω να αφαιρέσω και το υπολοιπο κοκκινόχωμα, αυτή τη φορά με την πίεση του νερού. Προφανώς και δεν μπόρεσα       να το αφαιρέσω πάλι, αλλά έφυγε άλλο ένα ένα 10 -20%. Αυτή τη φορά έβαλα ακτιβοζίνη και πρόσθεσα περισσότερο χώμα ώστε να μην κουνιέται το δέντρο στη γλάστρα.
10) Μετά από 1-2 εβδομάδες αρχίζω να ποτίζω με λίπασμα 20-20-20 και εκχύλισμα φυκιών ανα 2 εβδομάδες. Σε αυτό το σημείο είχε χάσει το μισό σχεδόν από το αρχικό φύλλωμα.
11) Στις πρώτες 10 ημέρες του Μαϊου τα φύλλα είχαν αρχίσει να γίνονται πιο σκούρο πράσινο και μεσα Μαϊου άρχισε να πετάει νέα φύλλα σε πολλά σημεία (οι φώτο είναι από αρχές Ιουνίου).


Τώρα που σώθηκε, για το υπόλοιπο της χρονιάς δεν πρόκειται να το πειράξω άλλο, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:
1) Τι να κάνω με τους κομμένους κορμούς χαμηλά; (φώτο 6)
2) Οι ρίζες έχουν αρχίσει να βγαίνουν εκτός γλάστρας (φώτο 7), τις κόβω, τις γυρνάω μέσα, βάζω τη γλάστρα μέσα σε μεγαλύτερη γλάστρα, άλλο;
3) Είναι εφικτός ο εμβολιασμός με κλαδιά από  άλλο δέντρο για να μπορέσω να ισορροπήσω λίγο το σχήμα του;

Οποιαδήποτε άλλη πρόταση ευπρόσδεκτη! Προσπάθησα να γράψω λίγα πράγματα παραπάνω μήπως βοηθήσω και κάποιον άλλο αύριο μεθαύριο. Την ακτιβοζίνη και το εκχύλισμα φυκιών διαβάζοντας το φόρουμ τα ανακάλυψα, οπότε έστω και έμεσα έχω ήδη αντλήσει βοήθεια από εδώ! 

Χρήστος

 
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Απάντηση