Big Mama Olive

Παρουσιάσεις προ–μπονσάϊ μελών
Απάντηση

Topic author
geokorg
Mame
Mame
Δημοσιεύσεις: 82
Εγγραφή: 29 Ιαν 2013, 01:15
Has thanked: 60 times
Been thanked: 42 times

Re: Big Mama Olive

Δημοσίευση από geokorg »

Nadim ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
Ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο σκέψης, κάνει την δικιά του έρευνα και καταλήγει στα δικά του συμπεράσματα. Δεν θεωρώ τα παρακάτω σαν κανόνα και σίγουρα υπάρχουν άλλες απόψεις και συμπεράσματα από πιο έμπειρους.
Αρχικά το δέντρο μπήκε βασικά σε ελαφρόπετρα 75% (ψιλή και πλυμενη), κόκκους ψημενης αργίλου 20% (για να δώσω μια άλλη κοκκομετρια και ίσως να δώσω διαδρόμους για τις ρίζες) και τύρφη 5% (για να κρατάει κάποια υγρασία).
Σήμερα το φυτό είναι σε μείγμα ακαδαμα 50% (κοσκινισμένο ώστε να φύγει η σκόνη και η πολύ μικρή κοκκομετρια), ελαφρόπετρα 45% (ψιλή και πλυμενη, μπήκε για να υπάρχει διαφορετική κοκκομετρια, λιγότερο βάρος, αλλά βεβαίως και για οικονομία) και τέλος τύρφη 5%.
Πάντα βάζω μια στρώση σχετικά χοντρής ελαφρόπετρας στον πάτο της γλάστρας, για καλύτερη αποστράγγιση. Ομολογώ ότι όταν φτιάχνω τα μείγματα, το κάνω με το μάτι, οπότε δεν τρελαίνομαι με την ακρίβεια της αναλογίας (χοντρικά τα παραπάνω είναι σωστά).
Τα παραπάνω λειτουργούν για εμένα, στην Αττική και στα βόρεια προάστια.
Ναι βεβαίως και έχω σκεφτεί πολλές φορές την μετατροπή του αριστερού κλαδιού σε jin, αλλά από ότι έγραψα και πιο πάνω, λυπάμαι να κλαδεύω/χάνω τα ήδη υπάρχοντα χοντρά κλαδιά και αισθάνομαι ότι υπάρχουν άλλα θέματα που πρέπει να με απασχολήσουν πρώτα, όπως πχ το περίεργο tapering, στο πρώτο από χαμηλά δεξιού κλαδιού και άλλα πολλά (με λίγα λόγια ίσως καθυστερώ μια απόφαση για το jin).
Ευχαριστώ για τα σχόλια!

nadim
Shohin
Shohin
Δημοσιεύσεις: 170
Εγγραφή: 07 Ιαν 2020, 13:50
Has thanked: 45 times
Been thanked: 59 times

Re: Big Mama Olive

Δημοσίευση από nadim »

Εξαιρετικό το αποτέλεσμά σου όπως είπαν ολοι. Το δένδρο και για πρώτο yamadori ήταν όντως τυχερό σου, με τα αποθέματα και τα υπέροχα χαρακτηριστικά που διέθετε εξαρχής.
Σε τι αναλογίες είχες φτιάξει το μίγμα που έβαλες στη μεταφύτευση;
Θα σκεφτοσουν να αφαιρέσεις ή να μετατρέψεις σε jhin το αριστερό κλαδί που είναι πιο κοντά στη βάση; ( όπως φαίνεται στην τελευταία σου φωτογραφία)
A bonsai is a microcosm containing within it, unchanged in everything but size, the mystery of the universe.
- Colin Lewis

Topic author
geokorg
Mame
Mame
Δημοσιεύσεις: 82
Εγγραφή: 29 Ιαν 2013, 01:15
Has thanked: 60 times
Been thanked: 42 times

Re: Big Mama Olive

Δημοσίευση από geokorg »

Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.
Αυτή η ελιά, είναι σχεδόν το πρώτο yamadori μου και πρέπει να πω ότι σε κάποιο αρκετά σημαντικό βαθμό, η ίδια, δηλαδή η ενέργεια που είχε αποθηκευμένη μέσα της (ένα ξεκάθαρα υγείες δέντρο εξ' αρχής), ήταν που καθόρισε την επιβίωση και την ανάπτυξη της τουλάχιστον στα αρχικά στάδια.
Από την αρχή κράτησα φωτογραφικό αρχείο, ώστε να μπορώ να συγκρίνω τις αντιδράσεις της, να παρακολουθώ την εξέλιξη της και τελικά ίσως κάτι να μαθαίνω ... Είναι ένα εργαλείο που προτείνω ανεπιφύλακτα.
Στην όλη πορεία και στην διαμόρφωση της, έχουν βοηθήσει πάρα πολύ, κατά καιρούς, διάφοροι φίλοι με την ίδια τρέλα και ακούγοντας με προσοχή τα σχόλια (ειδικά τα αρνητικά), συζητώντας διάφορες προτάσεις, δουλεύοντας παρέα με πιο έμπειρους, είναι μάλλον ο καλύτερος και ίσως ο μόνος τρόπος να προχωράει κανείς.
Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι το να σε οδηγεί το ίδιο το δέντρο, είναι προτιμότερο από το να οδηγείς εσύ το δέντρο και για εμένα σε μεγάλο βαθμό ρόλο παίζει το γεγονός ότι δεν θέλω/λυπάμαι να κλαδέψω και προσπαθώ να σεβαστώ τα ήδη υπάρχοντα χοντρά κλαδιά της.
Ως αναφορά την τελική μορφή της, ναι ίσως να έχει έναν ωραίο κορμό (μεγάλη ηλικία/ανέλπιστα μεγάλο nebari/καλή ποιότητα φλοιού/αρκετά ενδιαφέρουσα κίνηση), αλλά δεν μπορώ να πω ότι έχει τελειώσει, ή ότι έχει απαράβατα προσδιοριστεί η συνολική εικόνα. Χρειάζεται πολύ ακόμα δουλειά στην διακλάδωση, στο deadwood, στο nebari, στην πύκνωση του φυλλώματος, κτλπ και πάλι όμως πιθανότατα θα έρθει ένα σημείο που θα παρουσιαστεί/επιβληθεί/προταθεί/ωριμάσει ένα άλλο όραμα, μια άλλη εικόνα, μια νέα διαμόρφωση ή βελτίωση. Ας μην ξεχνάμε ότι ιδανικά τα δέντρα εξελίσσονται, ενώ οι γενιές των ανθρώπων αλλάζουν και τα χρόνια περνάνε...
 
Άβαταρ μέλους

Νικολας72
Omono
Omono
Δημοσιεύσεις: 391
Εγγραφή: 16 Σεπ 2015, 16:49
Has thanked: 29 times
Been thanked: 103 times

Re: Big Mama Olive

Δημοσίευση από Νικολας72 »

"That's all right mama" τραγουδούσε ο αγαπημένος μου Elvis Prisley, και μάρτυς μου ο Θεός δεν έχω ιδέα γιατί μου ήρθε αυτό το τραγούδι στο μυαλό βλέποντας το δέντρο σου φίλε Geokorg... Πάντως μου αρέσει πάρα πολύ, και σε επίπεδο τρόπου παρουσίασης και ως εξέλιξη του δέντρου και ως φωτογράφηση. Θα έλεγε κανείς ότι υπάρχει μία πληρότητα συνολική που παραπέμπει σε επαγγελματική δουλειά που έχει σκηνοθετηθεί ανάλογα.

Παρά την χρονική απόσταση των τριών - τεσσάρων ετών ανά φωτογραφία, η διαδοχή στα στάδια εξέλιξης του δέντρου είναι απολύτως κατανοητή και η αλληλουχία τους εμφανής. Διαβεβαιώνεται και επιβεβαιώνεται περίτρανα η κινέζικη λαϊκή ρήση που λέει "όλα πάνε σ' αυτόν που περιμένει", τονίζοντας την αξία της υπομονής και της επιμονής στην επιτυχία! Αλήθεια, το όραμα ήταν εξαρχής αυτό του σημερινού "τελικού" σχεδίου, ή προέκυψε σταδιακά? Δηλαδή, από την πρώτη στιγμή ήθελες να φτιάξεις αυτό που βλέπουμε στις τελικές φωτογραφίες ή λειτούργησες χωρίς σχέδιο και με το σύστημα "βλέποντας και κάνοντας"?

Το συνολικό έργο σου είναι εξαιρετικής αισθητικής κατά την γνώμη μου και σου αξίζουν συγχαρητήρια! Εάν κάτι θα έκανα (ίσως...) διαφορετικό, θα ήταν η αναλογία νεκρού ξύλου και φλοιού στο κάτω μέρος, στην ρίζα. Υπερ-λεπτομέρεια θα μου πεις... Συμφωνώ! Ωστόσο, νομίζω ότι εγώ θα άφηνα μικρότερη λωρίδα νεκρού ξύλου (που θα έσβηνε καταλήγοντας προς τα κάτω...) και θα άφηνα περισσότερη φλούδα, για να τονίζεται περισσότερο η εξαιρετική κωνικότητα του δέντρου. Πάντως και πάλι μπράβο, πολύ αρμονικές γραμμές και σύνολο. Δεν χορταίνει να το κοιτάζει κανείς. Θα μου άρεσε να δω φωτογραφίες και από άλλες γωνίες, ή ένα βίντεο με πλάνο-περιστροφή 360 μοιρών..!

Καλή συνέχεια.
These users thanked the author Νικολας72 for the post:
geokorg (10 Απρ 2020, 16:25)
Rating: 7.14%
If you can DREAM it,
you can DO it..!

ioannis.makris
Omono
Omono
Δημοσιεύσεις: 359
Εγγραφή: 07 Σεπ 2016, 14:43
Has thanked: 111 times
Been thanked: 31 times

Re: Big Mama Olive

Δημοσίευση από ioannis.makris »

Παρα πολυ όμορφο δέντρο και πολύ ωραία δουλειά
 
These users thanked the author ioannis.makris for the post:
geokorg (09 Απρ 2020, 22:11)
Rating: 7.14%

vhoulio
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Δημοσιεύσεις: 20
Εγγραφή: 22 Νοέμ 2018, 08:24
Has thanked: 0
Been thanked: 2 times

Re: Big Mama Olive

Δημοσίευση από vhoulio »

Μπραβο! :clap: :clap:
 
 
These users thanked the author vhoulio for the post:
geokorg (09 Απρ 2020, 22:11)
Rating: 7.14%

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 4462
Εγγραφή: 15 Οκτ 2010, 13:05
Τοποθεσία: Αθηνα
Has thanked: 297 times
Been thanked: 232 times
Επικοινωνία:

Re: Big Mama Olive

Δημοσίευση από Hfestion »

Παρά πολύ ωραία η ιστορία της ελιάς σου και πολυ καλη διαχείριση σου. Το τελικό αποτέλεσμα είναι υπέροχο!
Μπράβο!!!
These users thanked the author Hfestion for the post:
geokorg (09 Απρ 2020, 22:11)
Rating: 7.14%

Topic author
geokorg
Mame
Mame
Δημοσιεύσεις: 82
Εγγραφή: 29 Ιαν 2013, 01:15
Has thanked: 60 times
Been thanked: 42 times

Big Mama Olive

Δημοσίευση από geokorg »

Γεια σας παιδιά. Παρακάτω θα προσπαθήσω εν τάχει να περιγράψω την ιστορία μιας Yamadori αγριελιάς.
Της Big Mama Olive!
Το δέντρο έχει ύψος περιπου 45cm, nebari, τώρα πια (διάβασε παρακάτω), πάνω από 20cm.

2012
- Η συλλογή του φυτού έγινε Μάρτιο του 2012.
- Η original εικόνα του στο έδαφος, ήταν ένας 'θάμνος' σχεδόν στο ύψος ανθρώπου.
- Η προσπάθεια κράτησε (2 άτομα) 3 ώρες και το φυτό βγήκε με αρκετό ριζικό σύστημα και χωρίς καθόλου πράσινο (κλαδεύτηκε επί τόπου και δεν έμεινε καθόλου λεπτό κλαδάκι ή φύλλο) .
- Δεν ξεπλύθηκε τελείως το χώμα από τις ρίζες και φυτεύτηκε σε μείγμα ελαφρόπετρας, ψημένης αργίλου και τύρφης, την ίδια μέρα της συλλογής. (Το ότι δεν ξέπλυνα τις ρίζες της ελιάς και παρέμεινε το προβληματικό χώμα, θεωρώ ότι είναι λάθος για το συγκεκριμένο είδος δέντρων και καθυστέρησε την ανάπτυξη, για να μην πω ότι κινδύνεψε αφού δεν έμπαινε αέρας στο υπόστρωμα).
- Στο ριζικό καθαριστήκαν οι τομές και μπήκε ορμόνη, ενώ αντίστοιχα πάστα στις τομές των κλαδιών/κορμού.
- Αντί για γλάστρα χρησιμοποιήθηκε λεκάνη οικοδομικών υλικών, αφού ανοίχτηκαν τρύπες αποστράγγισης (η λεκάνη έχει ενίσχυση εσωτερικά με μέταλλο και χερούλια μεταφοράς).
- Δεν σκεπάστηκε με μαύρη σακούλα, αλλά έμεινε στη σκιά, προφυλαγμένη από κρύο /αέρα και καλά στερεωμένη, στην αυλή.
- Αρχικά το δέντρο είχε 3 κορμούς να βγαίνουν από το έδαφος (όχι για πολύ, βλέπε παρακάτω), με βασικό τον αριστερά στην παρακάτω φώτο.
- Η αντίδραση της ελιάς την ερχόμενη άνοιξη του 2012, ήταν άμεση, έντονη και το δέντρο πέταξε από παντού.
 ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2012.
BIG OLIVE DEC 2012 a.JPG
 - Τον Δεκέμβριο του 2012, το φυτό πήγε βόλτα σε ένα workshop, όπου ανακαλύψαμε ότι επρόκειτο για 2 δέντρα! Υπήρχε ένα δεύτερο μικρο φυτό, κυριολεκτικά μέσα στην αγκαλιά του βασικού δέντρου, όπου τα ξεχωρίσαμε. 
- Το ΄παιδάκι΄φυτό, φυτεύτηκε ξεχωριστά και ακολουθεί τον δρόμο του. Η μεγάλη ελιά ήταν πια η Big Mama Olive.
- Διαλέξαμε την μπροστινή όψη (ακριβώς ανάποδα από την 1η φώτο) και κλαδέψαμε την πρωτογενή διακλάδωση της προηγούμενης άνοιξης.

ΦΩΤΟ ΜΕΤΑ ΤΟ WORKSHOP, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2012.
BIG OLIVE WORKSHOP DEC 2012 b.jpg
 
2016
- Ο χρόνος πέρασε, η ζωή μας πήγε μπάλα και η ελίτσα χωρίς πολλά πολλά προχωρούσε, σχεδόν από μόνη της.
- Ένα τόσο βαρύ δέντρο, δεν ανεβαίνει τα σκαλιά από την αυλή προς το διαμέρισμα συχνά, μάλιστα χειμωνιάτικα και δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο μέσα στο σπίτι (δικαιολογίες)...
- Εξερευνώντας το nebari της, αποκαλύφθηκε ένας τεράστιος όγκος κρυμμένος κάτω από το χώμα (nebari μεγαλύτερο από 20cm, αλλά αδούλευτο ακόμα), εμφανίζοντας τελικά μια σπουδαία εδραίωση του φυτού, που βελτίωσε την συνολική εικόνα!
- Το εποχιακό κλάδεμα και συρματωμα της πρωτογενούς και δευτερογενούς (πια) διακλάδωσης, έγινε. Το βασικό τρίγωνο αρχίζει να φαίνεται.
- Σημαντική απόφαση πάρθηκε με την θυσία ενός χοντρού κλαδιού στα δεξιά, που είχε αντιαισθητικό reverse tapering.

ΦΩΤΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2016.
BIG OLIVE DEC 2016 d.JPG
 
2019 
- Ήρθε η ώρα για δουλίτσα. Μεταφύτευση σε μικρότερη γλάστρα, υπόστρωμα μείγματος acadama, τύρφης και ελαφρόπετρας, χωρίς να πειραχτούν ρίζες ιδιαίτερα (Οκτώβριος).
- Έγινε ένα σχετικό κλάδεμα, ελαφρύ συρμάτωμα και πρώτος σχηματισμός jin/shari.
 
ΦΩΤΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΤΟΥ 2019.
IMG_7964.JPG
ΦΩΤΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΤΟΥ 2019.
IMG_8030.JPG
 
 
 
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
These users thanked the author geokorg for the post (total 2):
nadim (10 Απρ 2020, 19:34) • Giorgos G. (10 Απρ 2020, 23:27)
Rating: 14.29%
Απάντηση