"Καλημερα!για το συγκεκριμενο ειδος δε πιστευω να υπαρχει εκτος εποχης(εκτος απο φουλ ζεστη).
εχω δει να τα ξεσκιζουν σε πολλους δημους στο κοψιμο στο σκαψιμο και αυτα να στεκονται και να γελανε πολλα χρονια!"
Κοίτα, κι εγώ κάνω μεταφυτεύσεις φθινόπωρο, προσπαθώ όμως όσο γίνεται να είναι στην αρχή του φθινοπώρου για να έχουν λίγο καιρό να ανακάμψουν. Το "εκτός εποχής" το λέω λόγω των πολλών και βαριών εργασιών που έγιναν μαζί.
"Τωρα για να λες μεγαλο λαθος το οτι η ριζα ειναι εκτος, σιγουρα εχεις κανει πολλα με exposed root και ξερεις καλυτερα απο μενα.μη ξεχνας ολα τα κανω ερασιτεχνικα!δεν εχω καμια εκπαιδευση.
το εχω ξανακανει σε αρκετα ειδη(juniper elms boukamvilies maples) και μεχρι στιγμης δεν εχω χασει ουτε ενα.
ενα μεγαλο κομματι της ριζας εχει καλη επαφη με το υποστρωμα μεσα στη γλαστρα οποτε θεωρουμε οτι νερο και ιχνοστοιχεια παιρνει απο εκει.το πανω μερος που ειναι εκτος ποτ το πλακωσα με σφαγνο και δε στεγνωνει με τιποτα.σε κανα χρονο αν εχει παει καλα θα βγαλω το σφαγνο θα κρατησω τα χοντρα κομματια της ριζας θα κοψω ολα τα μικρα και ισως να ειναι καλο οπτικα.ολα αυτα με την προυποθεση οτι δε θα με εχει "χαιρετησει" ο θαμνακος.αν δε βαριεσαι βαλε καμια φωτογραφια να δω πως εχεις κανει τα expose root να παρω καμια ιδεα!ευχαριστω για τις συμβουλες!!!"
Συγγνώμη, δεν είχα καταλάβει ότι έβαλες σφάγνο από πάνω, αυτό σίγουρα θα προστατεύσει τις ρίζες που είναι εκτός υποστρώματος, οι οποίες, θα παίρνουν νερό και θρεπτικά συστατικά από τη λίπανση μέσω του σφάγνου... Φωτογραφία με δικές μου προσπάθειες δεν έχω να σου δείξω γιατί πολύ απλά δεν το έχω επιχειρήσει, κι εγώ αρχάριος είμαι, τη γνώμη μου σου είπα ως ερασιτέχνης, και όχι με τη λογική ότι έχω περισσότερη γνώση και εμπειρία από εσένα, ή τι η άποψή μου είναι 100% σωστή. Θεώρησα ότι αυτό που βλέπω είναι σκέτη ρίζα απ' έξω και λόγω του όγκου της μου φάνηκε πολύ επικίνδυνο για το δέντρο, οπότε αυτή την επισήμανση την παίρνω πίσω.
Προφανώς από αυτά που γράφεις έχεις σχετική εμπειρία.
Κράτα μας ενήμερους για τη συνέχεια, προσωπικά έχω να μάθω από την εξέλιξη αυτού του εγχειρήματος.
Καλή επιτυχία και πάλι!