Notis έγραψε: ↑18 Οκτ 2023, 23:22
Εδώ ισχύει το "στερνή μου γνώση να σ'είχα πρώτα". Τώρα πλέον γνωρίζω ότι όλα όσα έκανα στην αρχή ήταν λάθος, όμως αυτό δεν αλλάζει...Το θέμα είναι τι κάνω από τώρα και έπειτα. Πληροφορίες δεν έχω καταφέρει να βρω όσον αφορά τις απαιτήσεις του σαν είδος. Ξέρω ότι ευδοκιμεί στα 800 μέτρα υψόμετρο που μπορεί να σημαίνει πιο χαμηλές θερμοκρασίες από της Αθήνας πλην όμως η Κρήτη γενικότερα έχει πιο υψηλή μέση θερμοκρασία κι εγώ βρίσκομαι σε ένα υψόμετρο περίπου 300 μέτρα οπότε πιστεύω ότι δεν θα έχει πρόβλημα. Υπόστρωμα χρησιμοποίησα 50% περλίτη 40% φυτόχωμα 10% φλοιό πεύκου. Ελπίζω η μηδενική ανάπτυξη και τα ξερά φύλλα στην κορυφή να οφείλονται στην ταλαιπωρία που το υπέβαλα. Ενδεχομένως στο συχνό πότισμα που του έκανα ενώ το χώμα ήταν ακόμα νωπό, και στην λίπανση (Απρίλη μέχρι τέλος Ιούλη λίπασμα 30-10-10 ανά 15νθημερο και ενδιάμεσα εκχύλισμα φυκιών). Όπως
και νά χει λέω να το αφήσω στην ησυχία του και ελπίζω με τον καιρό να ανακάμψει . Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις συμβουλές σας!
Να είσαι καλά Νότη!
Μου αρέσει πολύ η νοοτροπία σου, δέχεσαι τις συμβουλές, παραδέχεσαι τα λάθη σου και έχεις διάθεση να βελτιωθείς...
Μην στεναχωριέσαι για ότι έγινε, ευτυχώς δεν έγινε και τίποτα σοβαρό, το δέντρο επέζησε, παρά τις αρκετά λανθασμένες κινήσεις σου (ειδικά η μεταφύτευση τον Αύγουστο και μάλιστα με πλήρη αλλαγή υποστρώματος είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να κάνει κανείς). Το ότι το δέντρο άντεξε τέτοια μεταχείριση, σημαίνει ότι είναι πολύ ανθεκτικό, πράγμα πολύ ευοίωνο για την μετέπειτα πορεία του, αλλά και ότι έχεις καλό "χέρι" και αίσθηση.
Αυτό που λες για την θερμοκρασιακή διαφορά Αθήνας και Κρήτης και το υψόμετρο δεν είναι σωστό, τα 800 μέτρα υψόμετρο δεν έχουν καμία απολύτως σχέση κλιματολογικά με τα 300, είναι άλλες ζώνες, ενώ και για την θερμοκρασιακή διαφορά Αθήνας και Κρήτης θα διαφωνήσω, η Κρήτη είναι ένα πολύ μεγάλο νησί με πολύ έντονο ανάγλυφο και με διαφορετικές κλιματολογικές κατά τόπους συνθήκες και δεν μπορείς να συγκρίνεις το κλίμα ενός ολόκληρου και τόσο μεγάλου νησιού με το κλίμα μιας πόλης και μάλιστα πρωτεύουσας. Άλλο κλίμα έχει πχ το Ηράκλειο και άλλο ο Ψηλορείτης. Επομένως θα σε συμβούλευα να προσέχεις το δέντρο σου από πλευράς ζέστης - άμεσου ηλιακού φωτός που δέχεται το καλοκαίρι, ιδίως μέχρι να σταθεροποιηθεί και να αναπτύξει ένα βασικό ριζικό σύστημα. Για ασφάλεια θα σε συμβούλευα να το μεταχειριστείς όπως τα acer.
Όσο για το υπόστρωμα, ισχύουν όσα είπαμε στην άλλη ανάρτησή σου. Στην επόμενη μεταφύτευση (μετά από αρκετά χρόνια), ελέγχεις το υπόστρωμα και βγάζεις τα δικά σου συμπεράσματα σχετικά με τον περλίτη και θα έχεις την ευκαιρία να πειραματιστείς και με άλλα υλικά αν θέλεις.
Άλλο πότισμα κάνουμε το καλοκαίρι, άλλο το φθινόπωρο, άλλο τον χειμώνα, άλλο την άνοιξη. Άλλο πότισμα κάνουμε σε κάθε είδος, Άλλο πότισμα κάνουμε σε διαφορετικές ηλικίες δέντρων. Στο συγκεκριμένο, επειδή είναι τόσο νεαρό, το πότισμα όταν το χώμα είναι ακόμα πολύ νωπό δεν ενδείκνυται, ακόμα και το καλοκαίρι, θέλει όμως πολύ προσοχή μην ξεραθεί το χώμα. Στα μικρής ηλικίας φυτά, το πότισμα είναι πολύ πιο δύσκολο απ' ότι στα μεγαλύτερα, καθώς είναι πολύ πιο ευαίσθητα, και στην ξηρασία, και στην υπερβολική υγρασία, και είναι πιο δύσκολο να βρεις την σωστή ισορροπία, ειδικά αν είσαι αρχάριος. Το πότισμα γενικά είναι κάτι που έρχεται με την εμπειρία. Τουλάχιστον δεν έχασες το φυτό και αυτό μπορείς να το θεωρείς επιτυχία σε αυτή τη φάση της πορείας σου. Την επόμενη σεζόν θα είναι πιο δυνατό και θα συγχωρεί λιιίγο περισσότερο τα λάθη.
Καλά λες λοιπόν ότι πρέπει να το αφήσεις στην ησυχία του. Πολλές φορές κάνουμε ζημιά στα φυτά μας από υπερβολική φροντίδα λόγω έλλειψης γνώσης, είναι κάτι που όλοι έχουμε κάνει και κάνουμε. Άστο στην άκρη και ασχολήσου με άλλα projects. Μιας όμως και είναι ενδημικό της χώρας μας και απ' ότι κατάλαβα απειλείται κιόλας, αξίζει να το προσέξεις ιδιαίτερα και να φροντίσεις να επιζήσει και να μεγαλώσει.
Καλή συνέχεια και πάλι και καλή επιτυχία και από εμένα!...