Zelkova abelicea

Παρουσιάσεις προ–μπονσάϊ μελών
Απάντηση

Topic author
Notis
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Has thanked: 0
Been thanked: 2 times

Re:  Zelkova abelicea

Δημοσίευση από Notis »

Screenshot_2024-05-25-16-48-00-462_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2024-05-25-17-09-16-235_com.android.chrome.jpg

IMG_20240525_154429.jpg
 Πέρασε ενάμιση μήνας περίπου και η μικρή μου zelcova τα πάει θαυμάσια. Συνεχίζει να μεγαλώνει,και τα φυλλαράκια της είναι καταπράσινα. Από φροντίδα, κάθε 15 μέρες εκχύλισμα φυκιών, και μια φορά τον μήνα ακτιβοζινη. Λέω να το αφήσω στην ησυχία του για αρκετό καιρό χωρίς καμμία παρέμβαση από μέρους μου. Εννοείται κάθε γνώμη σας μου είναι πολύτιμη!

Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.

Topic author
Notis
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο

Δημοσίευση από Notis »

Οκ σ΄ ευχαριστώ πολύ!

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 340 times
Been thanked: 267 times
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Hfestion »

Ωραιότατο!
Από την στιγμή που έχεις βάλει ζεόλιθο είσαι καλυμμένος από μεριάς λίπανσης. Θέλει πολύ μικρές ποσότητες βιολογικού υγρού λιπάσματος (1/3 αναλογίας, το νερό που θα ποτίζεις ίσα που θα είναι θολό) σε πολύ μικρές ποσότητες και συχνά.
Κάτι συγκεκριμένο δεν έχω να σου προτείνω.

Topic author
Notis
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο

Δημοσίευση από Notis »

IMG_20240416_152026.jpg

IMG_20240416_152046.jpg
 Η εικόνα είναι πολύ ενθαρρυντική κι εδώ μετά τη μεταφύτευση σε νέο υπόστρωμα ( 40% ελαφρόπετρα,20% ζεόλιθος 40% φυτόχωμα) , και τη μείωση της λίπανσης.

Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.

BILLPAN
Omono
Omono
Has thanked: 143 times
Been thanked: 81 times

Δημοσίευση από BILLPAN »

Notis έγραψε:
23 Οκτ 2023, 13:37
Το πρώτο και βασικότερο συμπέρασμα που έβγαλα από όλη τη συζήτηση είναι πως βρήκα ανθρώπους πρόθυμους να μοιραστούν την γνώση τους και να βοηθήσουν. Έτσι μπόρεσα να βγάλω μια άκρη, και βεβαίως να αποκομίσω και αρκετές επιπλέον πολύτιμες γνώσεις. Αξία ανεκτίμητη και σας ευχαριστώ!. Το άλλο συμπέρασμα που έβγαλα σε σχέση με τα δέντρα είναι το εξής: Το πρόβλημα που ανέφερα αφορά μόνο τα δύο συγκεκριμένα δέντρα, το Acer sempervirens και την Zelcova ampelicea τα οποία στο φυσικό τους περιβάλλον ευδοκιμούν σε υψόμετρο 800 μέτρα και πάνω. Αυτό σημαίνει ότι ίσως το καλοκαίρι να δυσκολεύονται με την ζέστη της Αθήνας. Και επειδή τα προβλήματα τους ξεκίναγαν με τις πρώτες ζέστες του καλοκαιριού ενώ την άνοιξη και το φθινόπωρο ήταν οκ, νομίζω πως θα πρέπει το καλοκαίρι να τα έχω σε μέρος με λιγότερη η καθόλου άμεση ηλιοφάνεια Επίσης χρειάζεται να ελαττώσω την συχνότητα ποτίσματος. Ήδη έχει περάσει μια βδομάδα και το χώμα είναι ακόμα νωπό, ενώ πριν τα πότιζα περίπου δύο φορές την εβδομάδα. Αυτά προς το παρόν και ενημερώνω για ότι εξέλιξη έχω στο μέλλον.

"Το πρώτο και βασικότερο συμπέρασμα που έβγαλα από όλη τη συζήτηση είναι πως βρήκα ανθρώπους πρόθυμους να μοιραστούν την γνώση τους και να βοηθήσουν. Έτσι μπόρεσα να βγάλω μια άκρη, και βεβαίως να αποκομίσω και αρκετές επιπλέον πολύτιμες γνώσεις. Αξία ανεκτίμητη και σας ευχαριστώ!."

Να είσαι καλά Νότη, χαρά μας να βοηθάμε και να μοιραζόμαστε τις απόψεις μας με ανθρώπους που αγαπούν το χόμπυ. Έλα και σε καμιά συνάντηση αν θες να γνωριστούμε από κοντά. 

"Το άλλο συμπέρασμα που έβγαλα σε σχέση με τα δέντρα είναι το εξής: Το πρόβλημα που ανέφερα αφορά μόνο τα δύο συγκεκριμένα δέντρα, το Acer sempervirens και την Zelcova ampelicea τα οποία στο φυσικό τους περιβάλλον ευδοκιμούν σε υψόμετρο 800 μέτρα και πάνω. Αυτό σημαίνει ότι ίσως το καλοκαίρι να δυσκολεύονται με την ζέστη της Αθήνας. Και επειδή τα προβλήματα τους ξεκίναγαν με τις πρώτες ζέστες του καλοκαιριού ενώ την άνοιξη και το φθινόπωρο ήταν οκ, νομίζω πως θα πρέπει το καλοκαίρι να τα έχω σε μέρος με λιγότερη η καθόλου άμεση ηλιοφάνεια."

Σωστός. Καθόλου ηλιοφάνεια το καλοκαίρι, πιο συχνό πότισμα, εκχύλισμα φυκιών και συχνό ψεκασμό στα φύλλα  με νερό πρωί και απόγευμα. Αν και πολύ ενδιαφέροντα είδη ως ενδημικά, τα οποία προσωπικά ομολογώ ότι δεν γνώριζα, έχουν αυτή την εγγενή δυσκολία λόγω των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών συνθηκών ευδοκίμησής τους σε συνδυασμό και με την πολύ νεαρή ηλικία τους. Ωστόσο όσο μεγαλώνουν θα είναι πιο ανθεκτικά και κάποια στιγμή δεν θα έχεις πρόβλημα. Στόχος σου τώρα είναι να τα κρατήσεις ζωντανά και να αναπτυχθούν. Προς το παρόν διάλεξε άλλα πιο εύκολα είδη για να εξασκήσεις τις ικανότητές σου. 

"Επίσης χρειάζεται να ελαττώσω την συχνότητα ποτίσματος. Ήδη έχει περάσει μια βδομάδα και το χώμα είναι ακόμα νωπό, ενώ πριν τα πότιζα περίπου δύο φορές την εβδομάδα".

Επίσης σωστό. Ποτίζεις μόνο όταν στεγνώσει το χώμα, χωρίς όμως καθυστέρηση. Θέλει καθημερινή παρακολούθηση. Μια εβδομάδα και να μην έχει στεγνώσει το χώμα είναι πολύ για αυτή την εποχή με τις παρούσες καιρικές συνθήκες. Από την ερχόμενη άνοιξη μπορείς να ακολουθήσεις τις συμβουλές για το υπόστρωμα, ή έστω να είσαι πολύ προσεκτικός με το πότισμα, μέχρι την επόμενη μεταφύτευση. Σου προτείνω την άνοιξη να τα φέρεις σε κάποια συνάντηση να τα δούμε από κοντά για να μπορέσουμε να σε καθοδηγήσουμε καλύτερα σχετικά με το εάν χρειάζεται αλλαγή υποστρώματος, ο έλεγχος από κοντά δεν συγκρίνεται με αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε μέσω του φόρουμ... 

Topic author
Notis
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο

Δημοσίευση από Notis »

Το πρώτο και βασικότερο συμπέρασμα που έβγαλα από όλη τη συζήτηση είναι πως βρήκα ανθρώπους πρόθυμους να μοιραστούν την γνώση τους και να βοηθήσουν. Έτσι μπόρεσα να βγάλω μια άκρη, και βεβαίως να αποκομίσω και αρκετές επιπλέον πολύτιμες γνώσεις. Αξία ανεκτίμητη και σας ευχαριστώ!. Το άλλο συμπέρασμα που έβγαλα σε σχέση με τα δέντρα είναι το εξής: Το πρόβλημα που ανέφερα αφορά μόνο τα δύο συγκεκριμένα δέντρα,το Acer sempervirens και την Zelcova ampelicea τα οποία στο φυσικό τους περιβάλλον ευδοκιμούν σε υψόμετρο 800 μέτρα και πάνω. Αυτό σημαίνει ότι ίσως το καλοκαίρι να δυσκολεύονται με την ζέστη της Αθήνας. Και επειδή τα προβλήματα τους ξεκίναγαν με τις πρώτες ζέστες του καλοκαιριού ενώ την άνοιξη και το φθινόπωρο ήταν οκ, νομίζω πως θα πρέπει το καλοκαίρι να τα έχω σε μέρος με λιγότερη η καθόλου άμεση ηλιοφάνεια. Επίσης χρειάζεται να ελαττώσω την συχνότητα ποτίσματος. Ήδη έχει περάσει μια βδομάδα και το χώμα είναι ακόμα νωπό, ενώ πριν τα πότιζα περίπου δύο φορές την εβδομάδα. Αυτά προς το παρόν και ενημερώνω για ότι εξέλιξη έχω στο μέλλον.
Άβαταρ μέλους

Giorgos G.
Omono
Omono
Has thanked: 134 times
Been thanked: 180 times

Δημοσίευση από Giorgos G. »

BILLPAN έγραψε:
20 Οκτ 2023, 13:32
Ωστόσο, λίπασμα δεν βάζουμε με τους καύσωνες, επομένως, τουλάχιστον της πολύ ζεστές ημέρες, το λίπασμα όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά επιβαρύνει το δέντρο και συντελεί στο κάψιμο λόγω της ζέστης, καθώς το δέντρο κάνει υπερπροσπάθεια να επεξεργαστεί και να απορροφήσει τις ουσίες του λιπάσματος εν μέσω καύσωνα. Τις ημέρες εκείνες βάζουμε μόνο εκχύλισμα φυκιών, που πράγματι βοηθάει στο στρες από τον καύσωνα.

συμφωνώ απόλυτα. Ειδικά για το θέμα της λίπανσης στην συγκεκριμένη περίπτωση, θεωρώ ότι μάλλον βοήθησε το δεντράκι, διότι σύμφωνα με τα γραφόμενα του Νότη, λίπαινε τακτικά τότε που έπρεπε (έως τον Ιούνιο) και όχι μέσα στο καλοκαίρι. Το γεγονός ότι πέραν του λιπάσματος χρησιμοποίησε και εκχύλισμα φυκιών στο μεσοδιάστημα,βοήθησε ακόμη περισσότερο το δεντράκι μιας και το είδος του σκευάσματος βοηθά στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και στην αντιμετώπιση του στρές
These users thanked the author Giorgos G. for the post:
BILLPAN (20 Οκτ 2023, 16:34)
Rating: 7.14%

BILLPAN
Omono
Omono

Δημοσίευση από BILLPAN »

Giorgos έγραψε:
01 Ιαν 1970, 22:36
εφόσον το δέντρο φύεται σε υψόμετρο χρειάζεται δροσιά. Είναι λογικό να ταλαιπωρηθεί το καλοκαίρι με τους καύσωνες και να καούν τα φύλλα του, όπως συμβαίνει και με τα acer. Επιπλέον βλέπω και τα δικά μου δέντρα τα οποία Ιούλιο-Αύγουστο σταματάνε να αναπτύσσονται. Άρα δεν νομίζω να φταίει η τακτική λίπανση για τα προβλήματα στην ανάπτυξή του. Μάλλον η λίπανση θα το βοήθησε στην ταλαιπωρία του.

Δεδομένου ότι ο φίλος λέει ότι τα φύλλα κάηκαν ιδιαίτερα στην κορυφή του δέντρου, κι εγώ πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στη ζέστη και τους καύσωνες του καλοκαιριού, ιδιαίτερα δε σε συνδυασμό με την πολύ νεαρή ηλικία του και όχι στη λίπανση. Αν έφταιγε η λίπανση, θα είχε ισομερή κατανομή καψίματος σε όλο το φύλλωμα.

Ωστόσο, λίπασμα δεν βάζουμε με τους καύσωνες, επομένως, τουλάχιστον της πολύ ζεστές ημέρες, το λίπασμα όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά επιβαρύνει το δέντρο και συντελεί στο κάψιμο λόγω της ζέστης, καθώς το δέντρο κάνει υπερπροσπάθεια να επεξεργαστεί και να απορροφήσει τις ουσίες του λιπάσματος εν μέσω καύσωνα. Τις ημέρες εκείνες βάζουμε μόνο εκχύλισμα φυκιών, που πράγματι βοηθάει στο στρες από τον καύσωνα.

Είναι σωστή η παρατήρηση ότι τα δέντρα σταματούν να αναπτύσσονται από μέσα Ιουλίου περίπου ως το τέλος του Αυγούστου περίπου ("θερινός ύπνος"), επομένως δεν σημαίνει κάτι που σταμάτησε το δέντρο να αναπτύσσεται εκείνη την περίοδο, ούτε έχει σχέση με το λίπασμα. Αντιθέτως, είναι φυσιολογικό.

Άβαταρ μέλους

Giorgos G.
Omono
Omono

Notis έγραψε:
18 Οκτ 2023, 23:22
Εδώ ισχύει το "στερνή μου γνώση να σ'είχα πρώτα". Τώρα πλέον γνωρίζω ότι όλα όσα έκανα στην αρχή ήταν λάθος, όμως αυτό δεν αλλάζει...Το θέμα είναι τι κάνω από τώρα και έπειτα. Πληροφορίες δεν έχω καταφέρει να βρω όσον αφορά τις απαιτήσεις του σαν είδος. Ξέρω ότι ευδοκιμεί στα 800 μέτρα υψόμετρο που μπορεί να σημαίνει πιο χαμηλές θερμοκρασίες από της Αθήνας πλην όμως η Κρήτη γενικότερα έχει πιο υψηλή μέση θερμοκρασία κι εγώ βρίσκομαι σε ένα υψόμετρο περίπου 300 μέτρα οπότε πιστεύω ότι δεν θα έχει πρόβλημα. Υπόστρωμα χρησιμοποίησα 50% περλίτη 40% φυτόχωμα 10% φλοιό πεύκου. Ελπίζω η μηδενική ανάπτυξη και τα ξερά φύλλα στην κορυφή να οφείλονται στην ταλαιπωρία που το υπέβαλα. Ενδεχομένως στο συχνό πότισμα που του έκανα ενώ το χώμα ήταν ακόμα νωπό, και στην λίπανση (Απρίλη μέχρι τέλος Ιούλη λίπασμα 30-10-10 ανά 15νθημερο και ενδιάμεσα εκχύλισμα φυκιών). Όπως
και νά χει λέω να το αφήσω στην ησυχία του και ελπίζω με τον καιρό να ανακάμψει . Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις συμβουλές σας!

εφόσον το δέντρο φύεται σε υψόμετρο χρειάζεται δροσιά. Είναι λογικό να ταλαιπωρηθεί το καλοκαίρι με τους καύσωνες και να καούν τα φύλλα του, όπως συμβαίνει και με τα acer. Επιπλέον βλέπω και τα δικά μου δέντρα τα οποία Ιούλιο-Αύγουστο σταματάνε να αναπτύσσονται. Άρα δεν νομίζω να φταίει η τακτική λίπανση για τα προβλήματα στην ανάπτυξή του. Μάλλον η λίπανση θα το βοήθησε στην ταλαιπωρία του.

BILLPAN
Omono
Omono

Δημοσίευση από BILLPAN »

Notis έγραψε:
18 Οκτ 2023, 23:22
Εδώ ισχύει το "στερνή μου γνώση να σ'είχα πρώτα". Τώρα πλέον γνωρίζω ότι όλα όσα έκανα στην αρχή ήταν λάθος, όμως αυτό δεν αλλάζει...Το θέμα είναι τι κάνω από τώρα και έπειτα. Πληροφορίες δεν έχω καταφέρει να βρω όσον αφορά τις απαιτήσεις του σαν είδος. Ξέρω ότι ευδοκιμεί στα 800 μέτρα υψόμετρο που μπορεί να σημαίνει πιο χαμηλές θερμοκρασίες από της Αθήνας πλην όμως η Κρήτη γενικότερα έχει πιο υψηλή μέση θερμοκρασία κι εγώ βρίσκομαι σε ένα υψόμετρο περίπου 300 μέτρα οπότε πιστεύω ότι δεν θα έχει πρόβλημα. Υπόστρωμα χρησιμοποίησα 50% περλίτη 40% φυτόχωμα 10% φλοιό πεύκου. Ελπίζω η μηδενική ανάπτυξη και τα ξερά φύλλα στην κορυφή να οφείλονται στην ταλαιπωρία που το υπέβαλα. Ενδεχομένως στο συχνό πότισμα που του έκανα ενώ το χώμα ήταν ακόμα νωπό, και στην λίπανση (Απρίλη μέχρι τέλος Ιούλη λίπασμα 30-10-10 ανά 15νθημερο και ενδιάμεσα εκχύλισμα φυκιών). Όπως
και νά χει λέω να το αφήσω στην ησυχία του και ελπίζω με τον καιρό να ανακάμψει . Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις συμβουλές σας!

Να είσαι καλά Νότη!

Μου αρέσει πολύ η νοοτροπία σου, δέχεσαι τις συμβουλές, παραδέχεσαι τα λάθη σου και έχεις διάθεση να βελτιωθείς...

Μην στεναχωριέσαι για ότι έγινε, ευτυχώς δεν έγινε και τίποτα σοβαρό, το δέντρο επέζησε, παρά τις αρκετά λανθασμένες κινήσεις σου (ειδικά η μεταφύτευση τον Αύγουστο και μάλιστα με πλήρη αλλαγή υποστρώματος είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να κάνει κανείς). Το ότι το δέντρο άντεξε τέτοια μεταχείριση, σημαίνει ότι είναι πολύ ανθεκτικό, πράγμα πολύ ευοίωνο για την μετέπειτα πορεία του, αλλά και ότι έχεις καλό "χέρι" και αίσθηση.

Αυτό που λες για την θερμοκρασιακή διαφορά Αθήνας και Κρήτης και το υψόμετρο δεν είναι σωστό, τα 800 μέτρα υψόμετρο δεν έχουν καμία απολύτως σχέση κλιματολογικά με τα 300, είναι άλλες ζώνες, ενώ και για την θερμοκρασιακή διαφορά Αθήνας και Κρήτης θα διαφωνήσω, η Κρήτη είναι ένα πολύ μεγάλο νησί με πολύ έντονο ανάγλυφο και με διαφορετικές κλιματολογικές κατά τόπους συνθήκες και δεν μπορείς να συγκρίνεις το κλίμα ενός ολόκληρου και τόσο μεγάλου νησιού με το κλίμα μιας πόλης και μάλιστα πρωτεύουσας. Άλλο κλίμα έχει πχ το Ηράκλειο και άλλο ο Ψηλορείτης. Επομένως θα σε συμβούλευα να προσέχεις το δέντρο σου από πλευράς ζέστης - άμεσου ηλιακού φωτός που δέχεται το καλοκαίρι, ιδίως μέχρι να σταθεροποιηθεί και να αναπτύξει ένα βασικό ριζικό σύστημα. Για ασφάλεια θα σε συμβούλευα να το μεταχειριστείς όπως τα acer.

Όσο για το υπόστρωμα, ισχύουν όσα είπαμε στην άλλη ανάρτησή σου. Στην επόμενη μεταφύτευση (μετά από αρκετά χρόνια), ελέγχεις το υπόστρωμα και βγάζεις τα δικά σου συμπεράσματα σχετικά με τον περλίτη και θα έχεις την ευκαιρία να πειραματιστείς και με άλλα υλικά αν θέλεις.

Άλλο πότισμα κάνουμε το καλοκαίρι, άλλο το φθινόπωρο, άλλο τον χειμώνα, άλλο την άνοιξη. Άλλο πότισμα κάνουμε σε κάθε είδος, Άλλο πότισμα κάνουμε σε διαφορετικές ηλικίες δέντρων. Στο συγκεκριμένο, επειδή είναι τόσο νεαρό, το πότισμα όταν το χώμα είναι ακόμα πολύ νωπό δεν ενδείκνυται, ακόμα και το καλοκαίρι, θέλει όμως πολύ προσοχή μην ξεραθεί το χώμα. Στα μικρής ηλικίας φυτά, το πότισμα είναι πολύ πιο δύσκολο απ' ότι στα μεγαλύτερα, καθώς είναι πολύ πιο ευαίσθητα, και στην ξηρασία, και στην υπερβολική υγρασία, και είναι πιο δύσκολο να βρεις την σωστή ισορροπία, ειδικά αν είσαι αρχάριος. Το πότισμα γενικά είναι κάτι που έρχεται με την εμπειρία. Τουλάχιστον δεν έχασες το φυτό και αυτό μπορείς να το θεωρείς επιτυχία σε αυτή τη φάση της πορείας σου. Την επόμενη σεζόν θα είναι πιο δυνατό και θα συγχωρεί λιιίγο περισσότερο τα λάθη.

Καλά λες λοιπόν ότι πρέπει να το αφήσεις στην ησυχία του. Πολλές φορές κάνουμε ζημιά στα φυτά μας από υπερβολική φροντίδα λόγω έλλειψης γνώσης, είναι κάτι που όλοι έχουμε κάνει και κάνουμε. Άστο στην άκρη και ασχολήσου με άλλα projects. Μιας όμως και είναι ενδημικό της χώρας μας και απ' ότι κατάλαβα απειλείται κιόλας, αξίζει να το προσέξεις ιδιαίτερα και να φροντίσεις να επιζήσει και να μεγαλώσει.

Καλή συνέχεια και πάλι και καλή επιτυχία και από εμένα!...    

Topic author
Notis
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο

Δημοσίευση από Notis »

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 340 times
Been thanked: 267 times
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Hfestion »

Καλή επιτυχία!
Άβαταρ μέλους

Giorgos G.
Omono
Omono

Notis έγραψε:
17 Οκτ 2023, 17:05
Η Zelkova abelicea είναι ενδημικό είδος και συναντάται μόνο στην Κρήτη. Είναι απειλούμενο είδος προς εξαφάνιση,και τα τελευταία χρόνια τρέχουν κάποια προγράμματα για την προστασία του.  http://www.abelitsia.gr .Το δεντράκι που έχω στην κατοχή μου περίπου ένα χρόνο, όπως βλέπετε και στις φωτό,είναι πολύ μικρό και το πήρα απο το δασικό φυτώριο Χανίων, οπου γίνεται ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναπαραγωγής. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω (όπως και με το Κρητικό σφενδάμι (acer sempervirens), είναι οτι μετά τους πρώτους μήνες που είχε ανάπτυξη, μετά δταμάτησε,και έχει αρχίσει να ξεραίνει τα πιο καινούρια φύλλα. Του έχω κανει μεταφορά σε άλλη γλάστρα, αν και όπως είδα δεν χρειαζόταν,γιατί η ρίζα του ήταν μικρή. Εδώ να επισημάνω πως τον περσινό Αύγουστο που το πήρα,του έκανα μεταφύτευση, αφαιρώντας όλο το παληό χώμα,το οποίο μου φάνηκε πολύ σκληρό, και έμοιαζε με πηλό. Επίσης δέν ξέρω αν έκανα καλά- μάλλον όχι- το χαμήλωσα σε μια προσπάθεια για περισσότερη κωνικότητα. Η ανάπτυξη που φαίνεται πάνω απο το κόψιμο είναι απο τον Αύγουστο του 22 μέχρι τον χειμώνα, και λίγο την φετινή ανοιξη. Απο Ιούνη και μετά όχι μόνο μηδέν ανάπτυξη, αλλά ξεράθηκαν και κάποια φύλλα στην κορυφή. όσον αφορά την φροντίδα του π.χ. υπόστρωμα, πότισμα, λίπανση ισχύουν οτι περιέγραψα στην πρόσφατη δημοσίευση μου για το acer sempervirens, και υποθέτω οτι ισχύουν οι ίδιες παρατηρήσεις. Το δίλημα μου είναι το εξής: Τα δύο φυτά μεταφέρθηκαν σε μεγαλύτερη γλαστρα με ίδιο χώμα μαζι, και ενώ το acer δείχνει σημάδια ανάκαμψης ηzelkova όχι, μάλλον το αντίθετο. Το δίλημα μου είναι το εξής: Το αφήνω ως έχει ελαττώνοντας δραστικά το πότισμα (τώρα ποτίζω ανα 3 μέρες) ή κάνω άμεσα μεταφύτευση με άλλο μίγμα που να μήν κρατά τόση υγρασία με δεδομένο οτι η ρίζα είναι ακόμα μικρή και δεν μπορεί να την διαχειριστεί? Στις φωτό φαίνεται και ένα δεύτερο φυτο. Αυτό ήταν μία πολύ μικρή παπαφυάδα, την οποία έβαλα σε ξεχωριστό γλαστράκι.

καλησπέρα.
πρωτίστως θα ήθελα κι εγώ να τονίσω ότι το δεντράκι είναι τόσο νεαρό που δεν θα έπρεπε να γίνουν όλες αυτές οι εργασίες πάνω του (μεταφύτευση, κλάδεμα, μεταφορά σε άλλη γλάστρα). Ειδικά η περσινή μεταφύτευση, Αύγουστο μήνα, ήταν κίνηση που δεν θα έπρεπε να είχε γίνει με τίποτα. Αντίθετα θα έπρεπε για κάποια χρόνια να αφεθεί σε ελευθερη ανάπτυξη με τακτική λίπανση και μέσα σε ευρύχωρη γλάστρα.
Προσωπικά δεν γνωρίζω καθόλου το είδος. Στη θέση σου θα έψαχνα πληροφορίες για τις ανάγκες του σε ήλιο, υγρασία, είδος εδάφους που χρειάζεται για να αναπτυχθεί (όξινο, ουδέτερο, αλκαλικό) και θα το φρόντιζα ανάλογα. Κάθε είδος έχει τις δικές του ανάγκες και ιδιαιτερότητες.
Από μια γρήγορη ματιά στο διαδίκτυο βλέπω ότι είναι είδος αργής ανάπτυξης, φύεται σε υψόμετρο οπως και τα έλατα (άρα ενδεχομένως το επηρεάζουν οι υψηλές θερμοκρασίες και το θερμό κλίμα στην Αθήνα το καλοκαίρι), θέλει γόνιμο υπόστρωμα (άρα κατ' εμέ τακτική λίπανση, όχι μόνον με απλό λίπασμα αλλά με αμινοξέα και ιχνοστοιχεία) και καλή απόστράγγιση του νερού (μάλλον θα έβαζα πολλή ελαφρόπετρα- τι υπόστρωμα του έχεις βάλει?).
Ως είδος που φύεται αποκλειστικά στην ορεινή Κρήτη σίγουρα θα έχει δυσκολίες για να αναπτυχθεί σε διαφορετικό περιβάλλον. Μην το ζορίσεις κι άλλο με κλαδέματα κλπ, άφησέ το να αναπτυχθεί ελεύθερα για αρκετό διάστημα (2-3 χρόνια τουλάχιστον) και μετά βλέπεις. Καλή επιτυχία
These users thanked the author Giorgos G. for the post:
Hfestion (18 Οκτ 2023, 20:39)

BILLPAN
Omono
Omono

Δημοσίευση από BILLPAN »

Το δέντρο σου είναι πολύ νεαρό (φυντανάκι), και είναι φυσιολογικό να έχει αυτά τα ¨μπρος - πίσω" στην ανάπτυξή του. Είναι πολύ νωρίς ακόμα και δεν έχει σταθεροποιηθεί.

Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να το κλαδεύεις σε αυτή τη φάση της ζωής του, απλά καθυστερείς την ανάπτυξή του.

Η μεταφορά σε μεγαλύτερη γλάστρα που έκανες, και μάλιστα σε τόσο μεγάλη γλάστρα, δεν ήταν και η πιο ενδεδειγμένη κίνηση, ιδίως από την στιγμή που είδες ότι είχε χώρο ακόμα η προηγούμενη.

Ακόμα και η ολική αλλαγή χώματος που έκανες μόλις το πήρες δεν ήταν απαραίτητη.

Με τόσο μικρά δέντρα, τα αφήνουμε να μεγαλώσουν αρκετά χρόνια, και μετά αρχίζουμε να σκεφτόμαστε αν και τί θα κάνουμε με αυτά...

Το πότισμα που ρωτάς δεν έχει καμία απολύτως σχέση, ποτίζεις, όπως και όλα τα φυτά σου, όταν χρειάζεται, και όχι με πρόγραμμα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεδομένου ότι έχεις χρησιμοποιήσει πολύ μεγαλύτερη γλάστρα από αυτή που πρέπει, ποτίζεις μόνο όταν έχει στεγνώσει το χώμα σε βάθος έως και δύο ίνστες (περίπου 5 εκατοστά).

Με τη λίπανση να είσαι πάρα πολύ φειδωλός σε ένα τόσο μικρό φυτό, τόσο στις ποσότητες όσο και στη συχνότητα, μάλιστα δεν είναι ακόμα απαραίτητη, περισσότερους κινδύνους έχει παρά θα βοηθήσει, καλύτερα μην λιπαίνεις καθόλου. Αν θέλεις οπωσδήποτε να το κάνεις, εφάρμοζε τουλάχιστον την μισή δοσολογία από την αναγραφόμενη και σε διαστήματα τουλάχιστον τα μισά από τα αναγραφόμενα στη συσκευασία.

Σε κάθε περίπτωση, άστο τώρα στην ησυχία του εκεί που το έχεις, άστο να μεγαλώσει πολύ αρκετές σεζόν, και πρόσεχε πολύ το πότισμά του (δηλαδή να μην το υπερποτίζεις, δεδομένου ότι δεν έχει αναπτύξει πλούσιο ριζικό σύστημα και η γλάστρα του είναι πάρα πολύ μεγάλη, με κίνδυνο να σαπίσουν οι ρίζες).

Στις μεταφυτεύσεις να μην είσαι τόσο εύκολος, υπάρχει συγκεκριμένη εποχή και συγκεκριμένη στιγμή για κάθε δέντρο και συγκεκριμένα κριτήρια για να γίνει μία μεταφύτευση. Η λύση σου δεν είναι πάντα η μεταφύτευση, και είναι μια αρκετά επικίνδυνη διαδικασία για κάθε δέντρο, ειδικά αν γίνει ολική αλλαγή υποστρώματος.

Μην μπερδεύεσαι, κάθε είδος και κάθε ηλικία φυτού θέλει τη δική του μεταχείριση, η συμβουλή μου είναι και πάλι να διαβάσεις πολύ και με ευρύτητα και από πολλές και διάφορες πηγές και αν δεις βιντεάκια, δεν μπορεί εκ των πραγμάτων ένα φόρουμ να σου μεταδώσει τις απαραίτητες βασικές γνώσεις.

Αυτό που σου προτείνω να κάνεις είναι μόνο πότισμα και τίποτε άλλο, και μάλιστα για χρόνια, μέχρι το συγκεκριμένο φυτό να αποκτήσει χαρακτηριστικά που θα σου επιτρέψουν να ασχοληθείς περαιτέρω μαζί του.

Σου εύχομαι καλή συνέχεια και καλή επιτυχία και με αυτό το δεντράκι σου!!

These users thanked the author BILLPAN for the post:
vedouzoskoni (21 Οκτ 2023, 09:37)

Topic author
Notis
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο

Zelkova abelicea

Δημοσίευση από Notis »

Η Zelkova abelicea είναι ενδημικό είδος και συναντάται μόνο στην Κρήτη. Είναι απειλούμενο είδος προς εξαφάνιση,και τα τελευταία χρόνια τρέχουν κάποια προγράμματα για την προστασία του.  http://www.abelitsia.gr .Το δεντράκι που έχω στην κατοχή μου περίπου ένα χρόνο, όπως βλέπετε και στις φωτό,είναι πολύ μικρό και το πήρα απο το δασικό φυτώριο Χανίων, οπου γίνεται ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναπαραγωγής. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω (όπως και με το Κρητικό σφενδάμι (acer sempervirens), είναι οτι μετά τους πρώτους μήνες που είχε ανάπτυξη, μετά δταμάτησε,και έχει αρχίσει να ξεραίνει τα πιο καινούρια φύλλα. Του έχω κανει μεταφορά σε άλλη γλάστρα, αν και όπως είδα δεν χρειαζόταν,γιατί η ρίζα του ήταν μικρή. Εδώ να επισημάνω πως τον περσινό Αύγουστο που το πήρα,του έκανα μεταφύτευση, αφαιρώντας όλο το παληό χώμα,το οποίο μου φάνηκε πολύ σκληρό, και έμοιαζε με πηλό. Επίσης δέν ξέρω αν έκανα καλά- μάλλον όχι- το χαμήλωσα σε μια προσπάθεια για περισσότερη κωνικότητα. Η ανάπτυξη που φαίνεται πάνω απο το κόψιμο είναι απο τον Αύγουστο του 22 μέχρι τον χειμώνα, και λίγο την φετινή ανοιξη. Απο Ιούνη και μετά όχι μόνο μηδέν ανάπτυξη, αλλά ξεράθηκαν και κάποια φύλλα στην κορυφή. όσον αφορά την φροντίδα του π.χ. υπόστρωμα, πότισμα, λίπανση ισχύουν οτι περιέγραψα στην πρόσφατη δημοσίευση μου για το acer sempervirens, και υποθέτω οτι ισχύουν οι ίδιες παρατηρήσεις. Το δίλημα μου είναι το εξής: Τα δύο φυτά μεταφέρθηκαν σε μεγαλύτερη γλαστρα με ίδιο χώμα μαζι, και ενώ το acer δείχνει σημάδια ανάκαμψης ηzelkova όχι, μάλλον το αντίθετο. Το δίλημα μου είναι το εξής: Το αφήνω ως έχει ελαττώνοντας δραστικά το πότισμα (τώρα ποτίζω ανα 3 μέρες) ή κάνω άμεσα μεταφύτευση με άλλο μίγμα που να μήν κρατά τόση υγρασία με δεδομένο οτι η ρίζα είναι ακόμα μικρή και δεν μπορεί να την διαχειριστεί? Στις φωτό φαίνεται και ένα δεύτερο φυτο. Αυτό ήταν μία πολύ μικρή παπαφυάδα, την οποία έβαλα σε ξεχωριστό γλαστράκι.

Απάντηση