Χώμα για την νέα μου Καρμόνα

Εμπειρικές συζητήσεις σχετικά με υλικά που έχουμε χρησιμοποιήσει και χρησιμοποιηούμε. (Χώματα, λιπάσματα, εργαλεία, γλάστρες κ.α)
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

Topic author
Κώστας Ξένος
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Δημοσιεύσεις: 14
Εγγραφή: 24 Οκτ 2016, 23:23
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Χώμα για την νέα μου Καρμόνα

Δημοσίευση από Κώστας Ξένος »

Sim62 σε ευχαριστώ για την βοήθεια,είναι πολύ αναλυτική η απαντησή σου και το εκτιμώ.Αυριο λοιπόν θα πάω να αγοράσω τα πραγματάκια για το δεντράκι μου και θα ενημερώσω για τα πρώτα μου βήματα,ευχαριστώ και πάλι!
Δεν υπάρχει θάνατος,μόνο αλλαγές κόσμων...

Άβαταρ μέλους

Sim62
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 1352
Εγγραφή: 08 Φεβ 2014, 13:32
Has thanked: 3 times
Been thanked: 17 times

Re: Χώμα για την νέα μου Καρμόνα

Δημοσίευση από Sim62 »

Κώστας Ξένος έγραψε:Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.Σαν καινούριος στο χόμπι αυτό,καλό είναι να υπάρχουν απαντήσεις σε θέματα με τίτλους για την σωστή αναζήτηση και όπως ανέφερα,χρειάζεται να ρωτήσω κάποιες λεπτομέρειες ακόμα,ασχετα αν απαντήθηκαν,απλά θα προτιμούσα ποιο αναλυτικά,όπως γιατι να μπουν τα συγκέκριμενα χώματα και όπως απάντησε σωστά ο CaptainAmerica "Ανάλογα το δέντρο και στην περιοχη που μένεις" και ακόμα που δώσατε διαφορετικές απαντήσεις για την τοποθεσία,όλα αυτα είναι ένας λόγος που ρωτάω,διαβάζω και μαθαίνω μέσα απο τις εμπειρίες σας,ευχαριστω κ πάλι!
Μερικά διαδικαστικά πρώτα. Ανοιξες το πρώτο σου θέμα πολύ σωστά για να μας συστηθείς στην ενότητα "Καλωσήρθατε στο Ελληνικό φόρουμ για τα Bonsai". Εκεί, λάθος κατά τη γνώμη μου παρουσίασες το δέντρο σου. Για τις παρουσιάσεις των δέντρων υπάρχουν δύο συγκεκριμένες ενότητες "παρουσίαση bonsai" και "παρουσίαση prebonsai" ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται το δέντρο. Μετά άνοιξες δεύτερο θέμα για το ίδιο δέντρο σε άλλη ενότητα εκτός των προαναφερθέντων. Έτσι όπως καταλαβαίνεις και μόνος σου είναι δύσκολο να κρατηθεί ενιαίο το ιστορικό κάθε δέντρου.
Τώρα όσο αφορά τις λεπτομέρειες που χρειάζεσαι. Τύρφη και ελαφρόπετρα. Όπως συμβαίνει και στο έδαφος έτσι και σε ένα περιορισμένο περιβάλλον όπως τα pot που χρησιμοποιούμε είναι καλό να υπάρχουν και οργανικά και ανόργανα υλικά. Απο τα οργανικά παίρνουν οι ρίζες με μια συγκεκριμένη διαδικασία αποδόμησης τους τις θρεπτικές ουσίες τις οποίες στέλνουν στο υπόλοιπο δέντρο και η καθαρή τύρφη είναι μακράν ένα από τα καλύτερα οργανικά υποστρώματα που υπάρχουν. Πολύ καλύτερο από διάφορα αμφίβολης ποιότητας κομπόστ χώματος. Τα ανόργανα υλικά είναι επίσης πολύ χρήσιμα για διάφορους λόγους αλλά σε ότι αφορά την καλλιέργεια bonsai ειδικότερα είναι αυτά που προσφέρουν (όχι όλα) παρακράτηση νερού και αργή αποδεύσμευσή του, και όλα σε συνδυασμό με το κατάλληλο είδος οργανικού συστατικού προσφέρουν συνθήκες αποστράγγισης κατά το πότισμα ή τη βροχή και αερισμό του υποστρώματος.
Τώρα γιατί τύρφη και ελαφρόπετρα 2-4 mm ? H ελαφρόπετρα 2-4 mm επειδή είναι ψιλή συνεργάζεται άψογα με την σύσταση της τύρφης  από πλευράς κοκκομετρίας και το αποτέλεσμα είναι άριστη αποστράγγιση. Αυτό είναι κάτι ευρέως παραδεκτό και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Αν χρησιμοποιούσες όμως σαν οργανικό υλικό κάτι άλλο, φλοιό πεύκων για παράδειγμα που η κοκκομετρία του θα ήταν σαφώς μεγαλύτερη από της τύρφης θα σου έλεγα να χρησιμοποιήσεις ελαφρόπετρα μεγαλύτερης κοκκομετρίας. Ποιά ακριβώς θα εξαρτιόταν απο την κοκκομετρία του φλοιού και πόσο ψιλοκομένος θα ήταν. 
Φαντάσου τα συστατικά του υποστρώματος σαν ένα σύνολο από κύκλους. Όταν οι κύκλοι έχουν ίδια διάμετρο τότε δημιουργούνται φυσικές οδοί διαφυγής του νερού αλλα και θύλακες όπου μπορεί να αποθηκευθεί αέρας και οξυγόνο. Οταν οι κύκλοι έχουν διαφορετικά μεγέθη τότε οι μικρότεροι και οι μεσαίοι καταλαμβάνουν σταδιακά με την πίεση του νερού όλα τα κενά διαστήματα ανάμεσα στο υπόστρωμα και η διαφυγή του νερού δυσκολεύει και καθυστερεί σε σημαντικό βαθμό και ούτε υπάρχει χώρος για οξυγόνο.
pot.jpg
Η ελαφρόπετρα επίσης ασχέτως κοκκομετρίας είναι από τα πιο γνωστά υλικά με μεγάλο πορώδες. Αυτό της επιτρέπει να κρατά στο εσωτερικό της αέρα και κατα συνέπεια οξυγόνο που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των ριζών.
Γιατί 50-50 ? Γιατί το δέντρο σου είναι νεαρό και με αυτή την αναλογία πετυχαίνει κανείς και ικανοποιητικό ποσοστό οργανικού συστατικού στο υπόστρωμα για την καλή ανάπτυξη του δέντρου και πολύ καλή αποστράγγιση και αερισμό (οξυγόνωση) του υποστρώματος λόγω της υψηλής επίσης αναλογίας του ανόργανου συστατικού. Τώρα αν αντί 50-50 είναι 60-40 από την μία ή απο την άλλη πλευρά όπως καταλαβαίνεις δεν χάλασε και ο κόσμος. 
Για αυτό που ανέφερε o CaptainAmerica σχετικά με το είδος του δέντρου και την περιοχή που μένει κανείς και που το βρίσκεις σωστό (μάλλον γνωρίζεις περισσότερα από όσα μας λές :? ) εγώ προσωπικά δεν βλέπω καμμιά σχέση στο είδος υποστρώματος και στην περιοχή που μένει κάποιος παρά μόνο αν είναι δυσεύρετο εκεί ή όχι. Και για το είδος του δέντρου δεν μιλούσαμε για κάποιο δέντρο της φαντασίας μας αλλά για το συγκεκριμένο δικό σου δέντρο. Το μόνο που μπορεί να άλλαζα  θα ήταν η αναλογία των υλικών στην περίπτωση μεγαλύτερου και πιο τελειωμένου δέντρου και ίσως στην περίπτωση των κωνοφόρων αλλά και αυτών σε σχέση πάντα με την ηλικία τους.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.

Άβαταρ μέλους

Topic author
Κώστας Ξένος
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Δημοσιεύσεις: 14
Εγγραφή: 24 Οκτ 2016, 23:23
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Χώμα για την νέα μου Καρμόνα

Δημοσίευση από Κώστας Ξένος »

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.Σαν καινούριος στο χόμπι αυτό,καλό είναι να υπάρχουν απαντήσεις σε θέματα με τίτλους για την σωστή αναζήτηση και όπως ανέφερα,χρειάζεται να ρωτήσω κάποιες λεπτομέρειες ακόμα,ασχετα αν απαντήθηκαν,απλά θα προτιμούσα ποιο αναλυτικά,όπως γιατι να μπουν τα συγκέκριμενα χώματα και όπως απάντησε σωστά ο CaptainAmerica "Ανάλογα το δέντρο και στην περιοχη που μένεις" και ακόμα που δώσατε διαφορετικές απαντήσεις για την τοποθεσία,όλα αυτα είναι ένας λόγος που ρωτάω,διαβάζω και μαθαίνω μέσα απο τις εμπειρίες σας,ευχαριστω κ πάλι!
Δεν υπάρχει θάνατος,μόνο αλλαγές κόσμων...

Άβαταρ μέλους

karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 2696
Εγγραφή: 07 Μαρ 2011, 03:27
Τοποθεσία: Περιστέρι, Αττικής
Has thanked: 4 times
Been thanked: 28 times

Re: Χώμα για την νέα μου Καρμόνα

Δημοσίευση από karesansui »

Καλησπέρα! 
Δεν κατάλαβα γιατί μπερδεύτηκες όπως γράφεις! 
Ο sim62 σου απάντησε στην αρχική σου δημοσίευση αναλυτικά , τόσο για το τι εννοούμε μεταφύτευση στα μπονσάι όσο και για το τί πρέπει να κάνεις για την καρμόνα σου αυτήν την εποχή και φυσικά τι χώμα να χρησιμοποιήσεις! 
Ξανά διάβασε προσεκτικά την απάντηση στην δημοσίευσή σου!
Για το πού πρέπει να την τοποθετήσεις, επειδή προέρχεται από καλλιέργεια σε θερμοκήπιο καλό θα ήταν μέχρι την άνοιξη να την έχεις εντός οικίας, γραφείου κλπ. σε μέρος με πολύ καλό φυσικό φωτισμό και αερισμό, μακρυά απο πηγές θερμότητας, π.χ. καλοριφέρ! 
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake

Άβαταρ μέλους

CaptainAmerica
Omono
Omono
Δημοσιεύσεις: 361
Εγγραφή: 27 Δεκ 2010, 00:12
Has thanked: 4 times
Been thanked: 7 times

Re: Χώμα για την νέα μου Καρμόνα

Δημοσίευση από CaptainAmerica »

1. Μεταφύτευση κάνουμε την άνοιξη
2. Ανάλογα το δέντρο και στην περιοχη που μένεις.
3.  Φυσικά εκτός σπιτιού μακριά απο βορινούς αέριδες.

Άβαταρ μέλους

Topic author
Κώστας Ξένος
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Δημοσιεύσεις: 14
Εγγραφή: 24 Οκτ 2016, 23:23
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Χώμα για την νέα μου Καρμόνα

Δημοσίευση από Κώστας Ξένος »

Μέσα απο το αρχικό μου ποστ με το νέο μου δεντράκι,με βοηθήσατε στο να κάνω τα πρώτα μου βήματα άλλά μπερδεύτηκα λίγο στα χώματα! Λοιπόν,αυτό που χρειάζεται είναι ένα νέο γλαστράκι το οποίο έχω και νέο χώμα για την αλλαγή.Αυτά που δεν γνωρίζω είναι τα εξής:
1ον: Πρέπει να κάνω αυτό το καιρό μεταφύτεψη η δεν κάνει και αν όχι,πότε πρέπει?
2ον: Ποιο είναι το σωστό χώμα η πρέπει να κάνω μείξη δύο η τριών χωμάτων μαζί?
3ον: Το δέντρο πρέπει να το έχω μέσα η έξω,βασικά τώρα είναι μαζί μου,δίπλα στο γραφείο (στο σπίτι)?
Ευχαριστώ...
Δεν υπάρχει θάνατος,μόνο αλλαγές κόσμων...

Απάντηση