Ροδιά - Punica Granatum - Ζητούνται Συμβουλές Διαμόρφωσης
-
Topic author - Omono
- Has thanked: 143 times
- Been thanked: 81 times
Re: Ροδιά - Punica Granatum - Ζητούνται Συμβουλές Διαμόρφωσης
Άνθισε και η ροδιά μου
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
-
Topic author - Omono
Το προηγούμενο σαββατοκύριακο προχώρησα στην πρώτη της διαμόρφωση:
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
-
Topic author - Omono
Η μπουκαμβίλια που βλέπεις είναι φυτεμένη στην πρασιά παρακείμενης πολυκατοικίας, επομένως δεν μπορώ να επέμβω.
Με καταβολάδες δεν έχω δουλέψει ποτέ, δεν ξέρω καν πως γίνεται...
Έχω μία μπουκαμβίλια στην πίσω αυλή του σπιτιού μου που την είχα σε γλάστρα και την φύτεψα στο χώμα πέρσι την άνοιξη και έχει γίνει θεόρατη με πολύ παχύ κορμό, μόνο μέσα σε μία σεζόν.
-
- Συντονιστής
- Has thanked: 340 times
- Been thanked: 267 times
- Επικοινωνία:
Άσχετο, βλέπω μια βουκαμβίλια στον φοντο. Έχεις σκεφτεί μήπως βρεις κάποιο ωραίο κορμό και κάνει καταβολαδα?
-
Topic author - Omono
Καλημέρα Δώρη!!Hfestion έγραψε: ↑17 Οκτ 2023, 19:51Αν μου επιτρέπεις και χωρίς παρεξήγηση, το pot είναι εντελώς λάθος για 2 λόγους.
-Καταρχάς το δέντρο είναι πάρα πολύ νεαρό και ακροβατεί. Έχει αρκετές ρίζες εξωτερικά που πλέον θα έχουν ξεραθεί και δεν θα είναι ενεργες. Αυτές οι ρίζες υπήρχαν και το δέντρο ισορροπούσε σε αντίστοιχα ρίζες - φύλλα.
""Το πλεονέκτημα που έχουν τα στρογγυλά pots είναι πως αν δεν έχουμε βρει την οπτική του γωνία ενός δέντρου, μπορούμε να στρίβουμε λίγο λίγο όλο το pot μαζί (με το δέντρο) και σιγά σιγά να ξεκινήσουμε να χτίζουμε μια οπτική γωνία και με το μυαλό μας να κάνουμε σχέδια.Σε αντίθεση τα τετράγωνα - ορθογώνια pot για να έχουμε μια συνολική ωραία εικόνα έχουμε μόνο 4 πλευρές - 4 οπτικές επιλογές.""
-Το δέντρο είναι σε αρκετά αρχικό στάδιο ώστε να έχεις βρει την σωστή οπτική του γωνία και να το τοποθετήσεις σε ορθογώνιο pot.
Φυσικά υπάρχει και το ζήτημα της καλαισθησίας σε μια συλλογή, όπου τα ωραία pots παίζουν τον ρόλο τους. Πάντοτε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχει ο ιδιοκτήτης - καλλιεργητής
Τέλος με κόκκινη γραμμή σου σημειώνω που θα έκοβα εγώ το δέντρο αν ήταν δικό μου.
Τί παρεξήγηση καλέ, καλά έκανες και μου το είπες! Άλλωστε αυτός είναι ένας από τους λόγους που ανεβάζω τα δέντρα μου, για να παίρνω γνώμες και να βελτιώνομαι...
- Ερώτηση: όταν λες ότι το δέντρο "ακροβατεί", εννοείς μόνο "αισθητικά" ή ότι υπάρχει κίνδυνος να φύγει από το ποτ;
- Οι εξωτερικές ρίζες που βλέπεις ήταν ακριβώς έτσι όταν το αγόρασα, ήταν δηλαδή έξω από το γλαστράκι του φυτωρίου, δεν τις αποκάλυψα εγώ. Επομένως ότι είναι νεκρό ήταν ήδη όταν το πήρα... Στην ουσία αφαίρεσα μόνο λίγο χώμα από κάτω για να χωρέσει στο ποτ, με την μικρότερη δυνατή απώλεια ριζών και συμπλήρωσα υπόστρωμα (ουσιαστικά προσπάθεια μεταφορά, με μία μικρή και αναπόφευκτη απώλεια ριζών), καθώς την όλη διαδικασία την έκανα τον προηγούμενο μήνα (δεν ήθελα να περιμένω μέχρι την άνοιξη, καθώς το δέντρο το αγόρασα για πάρα πολύ λίγα χρήματα και λέω "πάμε κι ότι γίνει", πάντως ανταποκρίνεται πολύ καλά μέχρι στιγμής). Την άνοιξη ίσως κάνω μεταφύτευση με πλήρη αλλαγή χώματος, θα δούμε...
- Αυτό που λες για τις στρογγυλές γλάστρες δεν το ήξερα και δεν το είχα σκεφτεί, πολύ ενδιαφέρον! Κοίτα, προφανώς και το ξέρω ότι το δέντρο είναι πάρα πολύ νεαρό, στην πραγματικότητα είναι φιντανάκι, αλλά η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει η τοποθέτηση που του έκανα από άποψη αισθητικής, είπα να πάω σε λίγο πιο extreme επιλογές και να ξεφύγω λίγο από τα κλασικά, μου αρέσει αυτή η "ακροβασία" όπως πολύ ωραία το θέτεις... Αν στο μέλλον μου προκύψει κάποια άλλη καλύτερη οπτική γωνία ανάλογα με την πορεία του δέντρου το αλλάζω σε μια επόμενη μεταφύτευση, ή ακόμα και αλλάζω ποτ και πάω σε στρογγυλό, όπως προτείνεις... Τίποτα δεν είναι δεδομένο και τελειωμένο από αισθητικής άποψης, πρέπει να υπάρχει ελευθερία στη σκέψη και στην πρακτική εφαρμογή, αυτή είναι η προσέγγισή μου... Επίσης, πράγματι, όταν επιλέγω τόσο δέντρα όσο και ποτ, έχω πάντα στο μυαλό μου, μεταξύ άλλων, και την συμβολή του στη συλλογή μου, οπότε ναι, μπορεί να προτιμήσω ένα ωραίο ποτ με αυτό το σκεπτικό (επισυνάπτω και φωτό με την θέση του στη συλλογή για να έχετε μια συνολική εικόνα).
- Θα έκοβες τόσο χαμηλά ε; Με τη λογική να γίνει mame και να κρατήσεις το φύλλωμα πολύ μαζεμένο ή να αναπτύξεις νέα κλαδιά και να πας σιγά - σιγά με τα χρόνια σε shohin;
-
- Συντονιστής
- Επικοινωνία:
Αν μου επιτρέπεις και χωρίς παρεξήγηση, το pot είναι εντελώς λάθος για 2 λόγους.
-Καταρχάς το δέντρο είναι πάρα πολύ νεαρό και ακροβατεί. Έχει αρκετές ρίζες εξωτερικά που πλέον θα έχουν ξεραθεί και δεν θα είναι ενεργες. Αυτές οι ρίζες υπήρχαν και το δέντρο ισορροπούσε σε αντίστοιχα ρίζες - φύλλα.
""Το πλεονέκτημα που έχουν τα στρογγυλά pots είναι πως αν δεν έχουμε βρει την οπτική του γωνία ενός δέντρου, μπορούμε να στρίβουμε λίγο λίγο όλο το pot μαζί (με το δέντρο) και σιγά σιγά να ξεκινήσουμε να χτίζουμε μια οπτική γωνία και με το μυαλό μας να κάνουμε σχέδια.Σε αντίθεση τα τετράγωνα - ορθογώνια pot για να έχουμε μια συνολική ωραία εικόνα έχουμε μόνο 4 πλευρές - 4 οπτικές επιλογές.""
-Το δέντρο είναι σε αρκετά αρχικό στάδιο ώστε να έχεις βρει την σωστή οπτική του γωνία και να το τοποθετήσεις σε ορθογώνιο pot.
Φυσικά υπάρχει και το ζήτημα της καλαισθησίας σε μια συλλογή, όπου τα ωραία pots παίζουν τον ρόλο τους. Πάντοτε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχει ο ιδιοκτήτης - καλλιεργητής
Τέλος με κόκκινη γραμμή σου σημειώνω που θα έκοβα εγώ το δέντρο αν ήταν δικό μου.
- Rating: 7.14%
-
Topic author - Omono
-
- Συντονιστής
- Επικοινωνία:
Πολύ μακρινή φωτογραφία,
Μόνο μια οπτική γωνία....
Μόνο μια οπτική γωνία....
-
Topic author - Omono
Ροδιά - Punica Granatum - Ζητούνται Συμβουλές Διαμόρφωσης
Καλημέρα σε όλους,
Έχω αυτή τη μικρή ροδιά που βλέπετε στις φωτογραφίες.
Την μεταφύτευσα από την γλάστρα της σε pot και ξεκίνησα τη διαμόρφωσή της, όμως σταμάτησα στο στάδιο που βλέπετε καθώς δεν είμαι σίγουρος πώς να προχωρήσω από εδώ και πέρα. Έχω διάφορες ιδέες:
1) Αφαιρώ το πάνω κομμάτι και δίνω περισσότερη καμπύλη στον κορμό
2) Διαμορφώνω σε σχήμα "S" ακολουθώντας τις φυσικές γραμμές της
3) Αφαιρώ το πάνω κομμάτι και αφήνω το υπόλοιπο ως έχει
4) Επιχειρώ κάτι πιο "δραματικό" με έντονο συρμάτωμα, συστρέφοντας πολύ το πάνω κομμάτι σε σχήμα "έλικα'
Κάθε ιδέα ευπρόσδεκτη.
Ακολουθών φωτό:
Έχω αυτή τη μικρή ροδιά που βλέπετε στις φωτογραφίες.
Την μεταφύτευσα από την γλάστρα της σε pot και ξεκίνησα τη διαμόρφωσή της, όμως σταμάτησα στο στάδιο που βλέπετε καθώς δεν είμαι σίγουρος πώς να προχωρήσω από εδώ και πέρα. Έχω διάφορες ιδέες:
1) Αφαιρώ το πάνω κομμάτι και δίνω περισσότερη καμπύλη στον κορμό
2) Διαμορφώνω σε σχήμα "S" ακολουθώντας τις φυσικές γραμμές της
3) Αφαιρώ το πάνω κομμάτι και αφήνω το υπόλοιπο ως έχει
4) Επιχειρώ κάτι πιο "δραματικό" με έντονο συρμάτωμα, συστρέφοντας πολύ το πάνω κομμάτι σε σχήμα "έλικα'
Κάθε ιδέα ευπρόσδεκτη.
Ακολουθών φωτό: