Σελίδα 1 από 1

Re: Αποφύλλωση

Δημοσιεύτηκε: 29 Απρ 2021, 16:52
από nadim
Απαντώ στο συγκεκριμένο θέμα μιας και ο τίτλος είναι σχετικά γενικός, μην ανοίγουμε νέα θέματα για κάθε καινούρια απορία.
Πολύ συχνά συναντώ την τεχνική αυτή σε φίκους, με πλήρη αποφύλλωση. Ισχύει και εδώ το ίδιο χρονοδιάγραμμα για να εφαρμοστεί κάθε τέτοιο;
Επιπλέον, εφόσον είναι τροπικά φυτά, θα μπορούσε μετα την αποφύλλωση να ακολουθήσει ελαφρύ κλάδεμα, μιας και θα εχει καθαρίσει το τοπιο;

Re: Αποφύλλωση

Δημοσιεύτηκε: 26 Νοέμ 2017, 08:58
από deus x machina
Ευχαριστω κ γω με την σειρα μου παιδια , αν κ μεχρι τωρα εχω προχωρησει μονο σε μερικη αποφυλλωση [ κυριως μεγαλων , δισαναλογων φυλλων ].

Re: Αποφύλλωση

Δημοσιεύτηκε: 23 Νοέμ 2017, 17:03
από Ευρυδίκη
Ευχαριστώ πολύ!

Re: Αποφύλλωση

Δημοσιεύτηκε: 22 Νοέμ 2017, 13:31
από stelios
Διάβασε στις εργασίες του μήνα και δες εάν μπορείς. http://library.bonsaiforum.gr/index.php ... onsai.html

Re: Αποφύλλωση

Δημοσιεύτηκε: 21 Νοέμ 2017, 22:43
από Ευρυδίκη
Άλλη μία πληροφορία από τις πολύτιμες γνώσεις σας. Όλες αυτές τις εργασίες μπορώ να τις κάνω τώρα ή πρέπει να περιμένω τον Μάρτιο καλύτερα;

Re: Αποφύλλωση

Δημοσιεύτηκε: 21 Νοέμ 2017, 20:29
από karesansui
Για τα παχύφυτα όχι, δεν είναι, ιδιαίτερα όταν έχεις στα χέρια σου ένα αδιαμόρφωτο υλικό που θέλεις να το μετατρέψεις σε ένα αξιοπρεπές μπονσάι στο απώτερο μέλλον!
Το τίμημα φυσικά όλων αυτών των εργασιών ταυτόχρονα (με την διαδοχική σειρά που ανέφερες) είναι καθυστέρηση στην ανάπτυξη και στην πορεία προς το τελικό αποτέλεσμα.
Αλλά, στην καλλιέργεια των μπονσάι έχουμε υπομονή... είναι ο βασικός κανόνας, έτσι δεν είναι;

Re: Αποφύλλωση

Δημοσιεύτηκε: 21 Νοέμ 2017, 16:29
από Ευρυδίκη
Στο youtube σε κάποια video από ανατολικές χώρες (δηλ. δεν καταλαβαίνω τι λένε), για τη διαμόρφωση portucalaria δείχνουν όλες μαζί τις ακόλουθες εργασίες και με την εξής σειρά : κλάδεμα, αποφύλλωση, καθάρισμα ριζών, κλάδεμα ριζών [για να υπάρχει ισορροπια μεταξύ του πάνω μέρους του φυτού και του κάτω] και ακολουθεί μεταφύτευση.  
Βέβαια η portucalaria είναι ανθεκτικό φυτό, αλλά όλες αυτές οι εργασίες μαζί δεν είναι υπερβολή;
Ευχαριστώ για όλη την ενημέρωση.

Re: Αποφύλλωση

Δημοσιεύτηκε: 21 Νοέμ 2017, 13:30
από karesansui
Καλημέρα! Θα απαντήσω και στους δυό σας, εφόσον το ερώτημα παραμένει το ίδιο!
Η αποφύλλωση στα μπονσάι είναι η πρακτική της απομάκρυνσης όλου του φυλλώματος του δέντρου κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Με αυτόν τον τρόπο αναγκάζουμε το φυτό να παράγει νέα φύλλα, προάγοντας έτσι την μικροφυλλία και την ανάπτυξη της διακλάδωσης. Είναι απαιτητική τεχνική και πρέπει να εφαρμόζεται μόνο στα πλατύφυλλα ή τα φυλλοβόλα με καλή υγεία και στιβαρή ανάπτυξη.
Η τεχνική της μερικής αποφύλλωσης, εφαρμόζεται όταν θέλουμε να μειώσουμε τον ρυθμό ανάπτυξης σε κάποιο τμήμα του δέντρου ή να ισοκατανέμουμε την ανάπτυξη σε όλο το φυτό (επί παραδείγματι, αποφυλλώνουμε την κορυφή του δέντρου μόνο για να αναπτυχθεί ισότιμα όλο το φυτό).
Η αποφύλλωση καλο είναι γίνεται σε αναπτυγμένα μπονσάι και όχι σε πρό μπονσάι.

Re: Αποφύλλωση

Δημοσιεύτηκε: 21 Νοέμ 2017, 07:32
από deus x machina
Καλημερα σε ολους ,

σαν συνεχεια στην ερωτηση της Ευριδικης θα ηθελα να ρωτησω κ γω κατι πανω σε αυτο το θεμα.
Η αποφυλλωση πρεπει να γινεται σε ολο το φυτο η στα φυλλα που δεν "συμφωνουν -ταιριαζουν " με το συνολο του φυτου ; { γιατι αυτο εχω στο μυαλο μου  }

Re: Αποφύλλωση

Δημοσιεύτηκε: 20 Νοέμ 2017, 21:45
από karesansui
Καλησπέρα Ευριδίκη!
Συνήθως δεν είναι απαραίτητη η αποφύλλωση στις πορτουλακάριες λόγω του φυσικού μικρού μεγέθους των φύλλων.
Αν όμως θελήσεις να καλλιεργήσεις ένα μπονσάι πορτουλακάριας σε μέγεθος σοχίν (δηλαδή μέχρι το ύψος των 20-25 εκατοστών) και να μειώσεις περισσότερο το μέγεθος των φύλλων, τότε ακολουθείς την πρακτική αποφύλλωσης όπως στα υπόλοιπα μπονσάι με την εξής διαφορά (είναι σημαντική για τις πορτουλακάριες και τα παχύφυτα): Πρέπει να αφήσεις το υπόστρωμα/χώμα του δοχείου να στεγνώσει τελείως πρίν προχωρήσεις στην αποφύλλωση. Όταν όλα τα φύλλα έχουν απομακρυνθεί, τοποθετείς το φυτό σε μία ημισκιερή θέση και δεν το ποτίζεις μέχρι να δείς σημάδια νέας ανάπτυξης φύλλων.
Αυτό μπορεί να γίνει στην Αττική (από δική μου πείρα) από τέλος Μάη μέχρι και τον Ιούλιο. Ο ακριβής χρόνος είναι εξαρτώμενος πάντα από την ανάπτυξη του κάθε φυτού!

Re: Αποφύλλωση

Δημοσιεύτηκε: 20 Νοέμ 2017, 19:00
από Ευρυδίκη
Βασικά αφορά τις portulacaria μου

Re: Αποφύλλωση

Δημοσιεύτηκε: 20 Νοέμ 2017, 14:58
από Stefasteri
Σε πιο δέντρο; Δεν είναι παντού το ίδιο.

Αποφύλλωση

Δημοσιεύτηκε: 19 Νοέμ 2017, 19:28
από Ευρυδίκη
Πότε, γιατί και σε ποιες περιπτώσεις κάνουμε αποφύλλωση; Ολική, μερική, σταδιακή; :think: