Αυτόματο πότισμα: Ιδέες παρακαλώ!

Συζητήσεις γενικώς περί φυτολογίας (εκτός από bonsai)
Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 116 times
Been thanked: 193 times
Επικοινωνία:

Re: Αυτόματο πότισμα: Ιδέες παρακαλώ!

Δημοσίευση από Harris »

Καλημέρα,
Το κάθε δέντρο θέλει διαφορετική ποσότητα νερού και οχι μόνο αυτό αλλα μερικά δέντρα δεν θελουν πολυ ποτισμα το καλοκαιρι σε σχέση με άλλες εποχες.
π.χ εαν σε μια μπουκαμβίλια την ποτίζεις πολυ δεν θα πεθάνει αλλά δεν θα έχεις λουλουδια...
π.χ ο πυράκανθος δεν θελει να τον ποτίζεις τον χειμώνα (μέτρια πράγματα) το καλοκαίρι όμως οταν ειναι σε γλάστρα θέλει νεράκι.
Το πλατάνι δεν θελει ποτισμα τον χειμώνα (μετρια πράγματα) το καλοκαίρι όμως θέλει.

Το καλο ποτισμένα τι σημαίνει; Οτι στην αρχή θα δεις μια ωραία ανάπτυξη και οταν ερθει το καλοκαιρι με την ζέστη θα δημιουργήσεις υπερβολικα βακτήρια που θα πνίξουν τις ριζες και στο τελος θα πεθάνουν τα δέντρα σου.

Άλλο νερο θελουν τα δέντρα στο χωράφι σου και αλλο τα δέντρα που τα έχεις στην γλάστρα. Τι χώμα έχεις στην γλάστρα; Εαν θελεις να τα ποτιζεις τοσο πολύ θα πρέπει να έχει υπόστρωμα που θα έχεις μεγαλη αποστράγγιση. Εκτός εαν βάλεις πολύ τύρφη και τα ποτίζεις μια φορα στις 2-3 ίσως και 5 μέρες στις μεγάλες ζέστες και τον χειμώνα μια φορα τον μήνα... Εξαρτάτε απο τι θες εσυ αλλά και πιο είναι το σωστό για τα δέντρα σου!

έχεις διαβάσει αυτό; http://library.bonsaiforum.gr/index.php ... guide.html
και αυτο;
http://library.bonsaiforum.gr/index.php ... oules.html
Το μόνο bonsai που δεν χρειάζεται φροντίδα είναι το πλαστικό.
Η αγάπη είναι το καλύτερο λίπασμα.
Μπονσάι είναι η έκφραση του είναι μου μέσα από την δημιουργία της φύσης για μια ανώτερη από εμένα προς τους άλλους αγάπη. Χ.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους

Topic author
Μενέλαος
Omono
Omono
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Δημοσίευση από Μενέλαος »

Κλαψ! Κανείς δε μου απάντησε ακόμη σχετικά με την ποσότητα νερού που καταναλώνω στα δέντρα μου με το σύστημα αυτόματου ποτίσματος που επινόησα. Επιμένω όμως κι επανέρχομαι στο θέμα, μια και ακόμη παρατηρώ την διάταξη και τα αποτελέσματά της, αλλά και επειδή πέτυχα ένα άκρως ενδιαφέρον άρθρο που, ναι μεν πουλάει το προιόν του -αλλά αυτό δε μας ενδιαφέρει εδώ-, δίνει όμως απίστευτες πληροφορίες για το πόσο καλύτερο είναι το να ποτίζεις σταγόνα σταγόνα και συνεχώς, ακόμη κι όταν είσαι σπίτι, κάτι που κάνω με την διάταξη με το βαρέλι μου. Είναι δε τόσος ο προβληματισμός μου μετά από αυτό το άρθρο, που έχω αρχίσει και σκέφτομαι σοβαρά να κατασκευάσω τέτοιες διατάξεις σε ολόκληρο το χωράφι μου για τα δέντρα μου. Όμως πρώτα θα ήθελα να μελετήσετε προσεκτικά το άρθρο και να συζητήσουμε τις γνώμες σας που θα είναι πολύτιμες για μένα. Να σας υπενθυμίσω, αν θέλει κάποιος από εσάς να μου σχολιάσει την ποσότητα νερού που πέφτει στα δέντρα μου -σας παρακαλώ, κάντε το!-, ότι στην διάταξη ποτίσματός μου, ύστερα από όλες αυτές τις μέρες που την παρατηρώ, η ροή είναι χοντρικά μία σταγόνα κάθε 10-12 δευτερόλεπτα σε κάθε δέντρο, με μέση κατανάλωση κάπου 20 λίτρα νερό για τρία δέντρα σε τρεις μέρες. Τα δέντρα τα βρίσκω καλοποτισμένα κάθε φορά που πηγαίνω σπίτι μου όπως έγραψα και κάποιες μέρες πριν, τόσο που δεν χρειάζεται να τα ποτίζω επιπλέον όλες αυτές τις μέρες. Ο δε πλάτανος ειδικά δείχνει να χαίρεται όσο δεν πάει την συνεχή ροή νερού! Το άρθρο:

http://special-products.gr/gr/potisma.php

Αυτόματη Συγχώνευση Δημοσίευσης -- 27 Απρ 2015, 08:00 --

Υ.Γ. Με ένα πολύ γρήγορο σερφάρισμα που έκανα στο ίντερνετ ανακάλυψα και πολλές άλλες καταχωρήσεις που μιλούν για τα συντριπτικά πλεονεκτήματα της στάγδην άρδευσης έναντι ΟΛΩΝ των άλλων τρόπων ποτίσματος. Δεν περίμενα κάτι τέτοιο, αλλά φαίνεται ότι τελικά αυτή η μέθοδος είναι η ορθότερη και η πιο αποτελεσματική όλων, και για οποιοδήποτε είδος φυτού. Κοίτα να δεις που θα επενδύσω σε τέτοια συστήματα σε ολόκληρο το χωράφι μου...
Τι κάνετε μωρέ; ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΧΩΜΑ!!!
Άβαταρ μέλους

RiaDr
Imperial Masterpiece
Imperial Masterpiece
Has thanked: 6 times
Been thanked: 6 times

Δημοσίευση από RiaDr »

Μενέλαος έγραψε:Μην κουράζεστε, δεν πρόκειται να βάλω χώμα ο κόσμος να χαλάσει!

H δήλωση του αιώνα όσον αφορά το bonsaiforum! Όπως το πας σε λίγο θα καλλιεργείς...νούφαρα! [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilies/icon_razz.gif[/img]

Αστειεύομαι προφανώς. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη αυτή η τακτική πάντως, ταλαιπωρείσαι και εσύ και τα δέντρα με αβέβαια αποτελέσματα. Μιμούμαστε τη φύση δεν είπαμε; Πού είδες δέντρα χωρίς χώμα να επιβιώνουν; [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilies/eusa/think.gif[/img]
"Το καλύτερο λίπασμα για τα φυτά είναι η σκιά του κηπουρού.."
Άβαταρ μέλους

Topic author
Μενέλαος
Omono
Omono

Μπααα... Ασύλληπτη πολυτέλεια... Χώμα και Μενέλαος δεν πάνε μαζί... Μην κουράζεστε, δεν πρόκειται να βάλω χώμα ο κόσμος να χαλάσει! Πείτε μου καλύτερα για την ποσότητα του νερού που πέφτει στις γλάστρες από το σύστημά μου αν έχετε κάποια γνώμη, όπως σας ρώτησα παραπάνω!
Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Harris »

iohokahey έγραψε:Μενελαε!
Αμεση μεταφυτευση και θα γλυτωσεις απο ολα αυτα!

[img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilies/text/+1.gif[/img]

Θα χρειάζεσαι λιγότερο νερο εαν εχεις χώμα στην γλαστρα σου!!!
Μπονσάι είναι η έκφραση του είναι μου μέσα από την δημιουργία της φύσης για μια ανώτερη από εμένα προς τους άλλους αγάπη. Χ.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους

Topic author
Μενέλαος
Omono
Omono

Σώπα βρε Γιώργο! Δεν παίζει αυτό το σενάριο...
Άβαταρ μέλους

iohokahey
Masterpiece
Masterpiece
Been thanked: 1 time

Δημοσίευση από iohokahey »

Μενελαε!
Αμεση μεταφυτευση και θα γλυτωσεις απο ολα αυτα!
..When The Night Is Overcome
You May Rise To Find The Sun..

Γιώργος
Άβαταρ μέλους

Topic author
Μενέλαος
Omono
Omono

RiaDr έγραψε:Ενδιαφέρουσα ιδέα, να προσέξεις όμως μη φτάσεις στο άλλο άκρο και σου σαπίσουν τα δέντρα απ' το πολύ νερό. Κι εξακολουθώ να πιστεύω πως κάτι δεν έχει γίνει σωστα, για να χρειάζονται τόσο πολύ νερό και να στεγνώνουν τόσο γρήγορα. Μήπως τελικά ν' ασχοληθείς με αλλαγή υποστρώματος πριν πιάσουν οι ζέστες;
Δεν ξέρω αν θα πρέπει να αλλάξω το υπόστρωμα. Πάντως οι μπάλες στεγνώνουν τόσο γρήγορα επειδή είναι όλο ρίζες και το χώμα ελάχιστο. Δεν ξέρω αν με το να αλλάξω υπόστρωμα -διαδικασία που δε γνωρίζω κιόλας- πετύχω κάτι. Το θέμα όμως με το να μη μου σαπίσουν τα δέντρα από το πολύ νερό το έχω σκεφτεί κι εγώ, οπότε ας κάνουμε έναν πρώτο απολογισμό από το τι έγινε τα δύο πρώτα εικοσιτετράωρα που ήταν σε λειτουργία η διάταξη -και πείτε μου οπωσδήποτε τη γνώμη σας!:
Μετά λοιπόν από δύο εικοσιτετράωρα που έσταζε ανελλιπώς στα δέντρα το νερό, με συχνότητα μία σταγόνα κάθε 5-6 δευτερόλεπτα κι όχι κάθε 2 όπως από λάθος εκτίμηση είχα γράψει πρωτύτερα, γύρισα χθες σπίτι και βρήκα και τα τρία δέντρα να είναι καλοποτισμένα, περισσότερο κι από τις προσδοκίες μου, ενώ είχαν καταναλωθεί από το βαρέλι κάπου 15 λίτρα νερό. Τόσο καλοποτισμένα που δε χρειάστηκε καν να τα ποτίσω, παρά μόνο τα ψέκασα στο φύλλωμα! Βέβαια δεν ήταν αντιπροσωπευτικές οι μέρες αυτές, μια και είχε συννεφιά και όχι τόση ζέστη όσο και πριν, και δε γνωρίζω αν με τη ντάλα ήλιο και τον δυνατό αέρα, που συνήθως έχουμε στα Μέγαρα, θα είναι εξίσου καλοποτισμένα. Πάντως η απορροή και στις τρεις γλάστρες των δέντρων που έχω βάλει στη διάταξη είναι τέλεια, ό,τι στάζει από πάνω βγαίνει πολύ σύντομα από κάτω, και φυσικά ΔΕΝ έχω βάλει πιατάκι από κάτω (εξαίρεση αποτελεί ο πυράκανθος που ακόμη έχω τη σακκούλα του από κάτω για τις γυμνές του ρίζες). Φυσικά ο πλάτανος δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο από το περισσότερο νερό, μια και τα δέντρα αυτά χαίρονται τα ποτάμια και το διαρκές τρεχούμενο νερό όπου αναπτύσσονται, είναι για το πουρνάρι και τον πυράκανθο που ανησυχώ λίγο, αν και, και αυτά επίσης έχουν ανάγκη από πολύ νερό. Πείτε μου λοιπόν τη γνώμη σας για το αν κινδυνεύω με αυτές τις συνθήκες (συνθήκες που διατήρησα και εχθές και θα συνεχιστούν μέχρι την Πέμπτη, οπότε και θα ξαναπάω πάλι), δηλαδή, 1 σταγόνα κάθε 5-6 δευτερόλεπτα σε κάθε δέντρο (δύο σταγόνες για τον πλάτανο), με συνολική κατανάλωση για τρία δέντρα σε δύο εικοσιτετράωρα κάπου 15 λίτρα νερό. Σας ευχαριστώ!
Άβαταρ μέλους

iohokahey
Masterpiece
Masterpiece

Μενέλαος έγραψε:Όχι βρε Γιώργο, δεν χρειάζεται να ανοίξω το καπάκι, έχω προνοήσει κι άνοιξα μια τόση δα τρυπούλα στο καπάκι ώστε να παίρνει αέρα, έτσι δουλεύει μια χαρά!
[img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilies/text/+1.gif[/img][img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... cheers.gif[/img]

Γιώργος
Άβαταρ μέλους

RiaDr
Imperial Masterpiece
Imperial Masterpiece
Has thanked: 6 times
Been thanked: 6 times

Δημοσίευση από RiaDr »

Ενδιαφέρουσα ιδέα, να προσέξεις όμως μη φτάσεις στο άλλο άκρο και σου σαπίσουν τα δέντρα απ' το πολύ νερό. Κι εξακολουθώ να πιστεύω πως κάτι δεν έχει γίνει σωστα, για να χρειάζονται τόσο πολύ νερό και να στεγνώνουν τόσο γρήγορα. Μήπως τελικά ν' ασχοληθείς με αλλαγή υποστρώματος πριν πιάσουν οι ζέστες;

Δώρη τα μπεκ στερεώνονται με συρματάκι απ' τον κορμό. Την πρώτη φορά είναι λίγο μπέρδεμα, μετά θα κρατήσεις το συρματάκι δεμένο σε κάθε μπεκ και θα το έχεις έτοιμο για το επόμενο καλοκαίρι...
"Το καλύτερο λίπασμα για τα φυτά είναι η σκιά του κηπουρού.."
Άβαταρ μέλους

Topic author
Μενέλαος
Omono
Omono

Δώρη φοβάμαι πολύ τα πιατάκια και δεν βάζω ποτέ κάτω από τις γλάστρες, επειδή το νερό λιμνάζει εκεί και δεν είναι τρεχούμενο. Χάρη χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η κατασκευή! Όχι βρε Γιώργο, δεν χρειάζεται να ανοίξω το καπάκι, έχω προνοήσει κι άνοιξα μια τόση δα τρυπούλα στο καπάκι ώστε να παίρνει αέρα, έτσι δουλεύει μια χαρά!
Άβαταρ μέλους

iohokahey
Masterpiece
Masterpiece

μενελαε μηπως πρεπει να ανοιξεις το καπακι του βαρελιου σου φιλε?[img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilies/eusa/think.gif[/img]

Γιώργος
Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Harris »

Απο την καλυτερες λυσεις και οικονομικη μετα το αυτοματο ποτισμα φυσικα! Ιδανική λυση και για νησιά ή μέρη που δεν υπάρχει νερό.

Μπράβο!
Εικόνα

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 422 times
Been thanked: 364 times

Δημοσίευση από Hfestion »

Μενελαε δοκίμασε να πότισεις εσύ τη πρώτη φορά, ελαττώσε τις σταγόνες και βάλε πιατάκι κάτω από τις γλαστρες. Νομίζω ότι έτσι θα έχεις την υγρασία που χρειάζεσαι
"Πολεμιστής του κήπου,,

https://youtube.com/channel/UCPhRP1KKAIFWG6kHAEJf0Zg
Άβαταρ μέλους

Topic author
Μενέλαος
Omono
Omono

Ναι φίλε μου, στάζει συνέχεια νερό όταν ανοίγω την βάνα, και φυσικά το ρυθμίζω για το κατά πόσο στάζει. Δεν έχει μηχανάκι να προγραμματίζω το πότε θα ποτίσει, αλλά και από την άλλη δεν αγχώνομαι για το αν θα δουλεύει το μηχανάκι όταν απουσιάζω. Τα δέντρα που τοποθέτησα έχουν τρομερή ανάγκη από νερό, όσο καλό πότισμα κι αν κάνω μετά από μερικές ώρες έχουν στεγνώσει εντελώς οι μπάλες τους, και είναι ακόμη Απρίλιος! Φαντάσου το καλοκαίρι... Για τις ώρες που λείπω λοιπόν από το σπίτι θα είμαι ήσυχος ότι δε θα στεγνώνουν. Πέρυσι είχα αντιμετωπίσει σοβαρότατο πρόβλημα με αυτό, γύριζα πανικόβλητος από τη δουλειά για να προλάβω να ποτίσω, ενώ έπρεπε πριν φύγω από το σπίτι κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να ποτίσω όσο μπορούσα καλύτερα για να αντέξουν τις ώρες απουσίας μου. Φέτος το πρόβλημα λύθηκε για τις ώρες που θα απουσιάζω.
Άβαταρ μέλους

vaggelakos7
Imperial
Imperial
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Δημοσίευση από vaggelakos7 »

Δηλαδή στάζει συνέχεια νερό;

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής

"Πολεμιστής του κήπου,,

Άβαταρ μέλους

Topic author
Μενέλαος
Omono
Omono

RiaDr έγραψε:Κάτι δεν κατάλαβα... γιατί αφαιρείς συνεχώς χώμα;

Πάντως καλύτερα να επενδύσετε σ' ένα αξιόπιστο σύστημα ποτίσματος, παρά σε κάποιον πρόθυμο φίλο/συγγενή/γείτονα.
Έλα μου ντε! Μήπως επειδή είμαι παλαβός; Την ίδια απορία έχω και εγώ... Πάντως ακολούθησα τη συμβουλή σας Ρία και Χάρη, και ευχαριστώ όλα τα παιδιά που τόσο ασχολήθηκαν με το να μου απαντήσουν διεξοδικά. Έτσι, αφού αξιολόγησα όλες τις ιδέες σας, και μίλησα και με διάφορους γεωπόνους για το πρόβλημά μου, νομίζω ότι βρήκα την πιο καλή λύση: Με το μικρό πραγματικά κόστος των 27 ευρώ σύνολο, που περιλαμβάνει καινούριο βαρέλι των 60 λίτρων, βάνα, τους σωλήνες και 5 σταλάκτες, την εργασία που μου το κατασκεύασαν και το έφερα σπίτι μου έτοιμο προς τοποθέτηση, και 4 τσιμεντόλιθους για βάση, προχώρησα χθες το μεσημέρι στην παρακάτω κατασκευή: Βαρέλι που τροφοδοτεί τα απαιτητικά δέντρα μου διαρκώς με σταγόνες όταν λείπω από το σπίτι, όπως αυτή τη στιγμή που σας γράφω. Στη φωτογραφία βλέπετε το αυτόνομο "σύστημα" να έχει τοποθετηθεί στη θέση του και να παρέχει νερό στον πλάτανο -αργότερα τοποθέτησα και το πουρνάρι και τον πυράκανθο στην διάταξη. Αυτήν τη στιγμή το έχω ρυθμίσει να τροφοδοτεί τα δέντρα με μία σταγόνα κάθε κάπου δύο δευτερόλεπτα (στον πλάτανο έβαλα δύο σταλάκτες), και μένει να το "μάθω", δηλαδή να δω σε ποιαν ροή θα είμαι καλυμμένος. Πιστεύω ότι πιο αξιόπιστο σύστημα δε θα έβρισκα, μια και όλοι οι γεωπόνοι μου είπαν ότι οι σακούλες, τα μπουκάλια και τα σχετικά δεν πρόκειται να μου έλυναν το πρόβλημα κι ότι χρειαζόμουν αρκετό νερό που δε θα μου παρείχαν αυτά τα "κόλπα", φυσικά και δεν θα μπορούσα να βασίζομαι και σε γείτονες, κι ελπίζω ότι πλέον θα έχω το κεφάλι μου ήσυχο! Πείτε μου αν θέλετε τη γνώμη σας για την κατασκευή μου!
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής

Σήμερα αγορασα σωλήνες και μπεκ για αυτοματο πότισμα Και μου πήγε 50ευρώ. Το δύσκολο είναι η τοποθέτηση. Μέχρι τώρα μου πήρε 4 ώρες και έχω κι αύριο ένα δυορακι σίγουρα. Έχετε καμία ιδέα πώς στερεωνετε τα μπεκ σε κάθε γλάστρα?
"Πολεμιστής του κήπου,,

Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Harris »

Προσπάθησε να βρεις μια μονιμη καλη λύση όπως γράφει καινο φίλος μας. Είναι μια επένδυση που θα σε σωσει γιατί θα μπορείς να βάλεις αυτόματο πότισμα και να ποτιζεις όσα δέντρα εχεις!!! Σε αυτή την λύση να πας!
Εικόνα
Απάντηση