Μερικές πληροφορίες για δέντρο καστανιά. Μπονσάι δεν έχω δει...

Συζητήσεις γενικώς περί φυτολογίας (εκτός από bonsai)
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

filitsa
Imperial
Imperial
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Re: Μερικές πληροφορίες για δέντρο καστανιά. Μπονσάι δεν έχω δει...

Δημοσίευση από filitsa »

Είναι ωραία δεντρα . θα ηταν ωραίο να το δουμε και σε βονσαι

nancy
Shohin
Shohin
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Δημοσίευση από nancy »

Έχω στο χωριό πολλά δείγματα. Αλλά στην ύπαιθρο δεν πιστεύω ότι θα τα καταφέρει να επιβιώσει.
Άβαταρ μέλους

alexcorfu
Imperial
Imperial
Been thanked: 0
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από alexcorfu »

Ευχαριστούμε πολύ για το άρθρο! Πράγματι, η καστανιά είναι εντυπωσιακό δένδρο και θα ήταν ευχής έργο να δοκιμαστεί και ως bonsai. Πιστεύω πως θα είναι υλοποιήσιμη και η επίτευξη μιας σχετικής μικροφυλλίας...
Άβαταρ μέλους

Petros
Imperial
Imperial
Has thanked: 6 times
Been thanked: 19 times

Δημοσίευση από Petros »

Ναι έχει ενδιαφέρον αλλά τα φύλλα της καστανιάς είναι αρκετά μεγάλα και αραιά.
Άβαταρ μέλους

Sim62
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 15 times
Been thanked: 84 times

Δημοσίευση από Sim62 »

Ευχαριστούμε για την πολύ λεπτομερειακή ενημέρωση για τις καστανιές. Πράγματι και εγώ δεν έχω ακούσει για την καλλιέργειά της σαν bonsai και περιμένω αν κάποιος φίλος στο forum καλλιεργεί bonsai καστανιά η έστω έχει ακούσει η διαβάσει κάτι σχετικό να μας ενημερώσει. 'Εχει νομίζω πολύ ενδιαφέρον από πολλές απόψεις, να μπορούσαμε να εργαστούμε σε είδη αυτοφυή στην πατρίδα μας.
Άβαταρ μέλους

Topic author
Vasilhs
Imperial
Imperial
Been thanked: 5 times

Μερικές πληροφορίες για δέντρο καστανιά. Μπονσάι δεν έχω δει...

Δημοσίευση από Vasilhs »

[justify]Καστανιά-Δέντρο[/justify][justify]Καταγωγή-Ιστορία Καστανιάς[/justify][justify][img]http://www.xn--mxa1bcd.gr/images/dentra ... ania-2.png[/img]Γενικότερα 3 είναι τα είδη καστανιάς που καλλιεργούνται εμπορικά σε όλο το κόσμο. Στην Αυστραλία καλλιεργείται το είδος για γλυκά κάστανα η Castanea sativa όπου στους περισσότερους είναι γνωστή ως Ευρωπαική ή γλυκιά ή ισπανική καστανιά. Εμπορικά η καστανιά καλλιεργείται σε πολλές χώρες (όπως στην Κίνα C.mollissima, στην Ιαπωνία C.crenata) για την ξυλεία και τα κάστανα της. Ο βιότοπος των καστανιών εκτείνεται στα δάση της νότιας Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και Αμερικής αλλά και της Ασίας. Στην Αυστραλία το 1850 πιστεύεται ότι ήρθε για πρώτη φορά η καστανιά στη Ευρώπη. Στην Ελλάδα καλλιεργούμε σε πάρα πολλά μέρη καστανιές όπως, στη Μακεδονία στην Εύβοια, στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο, στα νησιά του Αιγαίου στη Κρήτη και στην Πελοπόννησο. Τέλος, η καστανιά κατά το μεσαίωνα ήταν η τροφή των φτωχών.[/justify]
[justify]Ταυτότητα-Μορφολογικά χαρακτηριστικά καστανιάς[/justify]
[justify][img]http://www.xn--mxa1bcd.gr/images/dentra ... stania.png[/img]Η καστανιά ανήκει στο γένος castanea και περιλαμβάνει δεκατρία είδη, με χαμηλούς θάμνους και ψηλά δέντρα. Είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο και έχει πυκνό σφαιρικό φύλλωμα με σκούρο πράσινο χρώμα. Το ύψος της καστανιάς φτάνει περίπου τα 30 μέτρα και μπορεί να ζήσει για αιώνες. Η Κινέζικη καστανιά (c.mollissima) είναι ένα μικρό δέντρο, η Ιαπωνική είναι και αυτή μικρό δέντρο που φτάνει σε ύψος τα 15 μέτρα. Οι καστανιές βγάζουν χωριστά αρσενικά και θηλυκά άνθη στο ίδιο δέντρο, και αυτό λέγονται ερμαφρόδιτα φυτά. Μέσα στη θήκη τους έχουν περισσότερα από ένα κάστανα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η θήκη (αχαίνιο) μεγαλώνει και κατά το φθινόπωρο ωριμάζει και ανοίγει. Τα κάστανα πέφτουν είτε ελεύθερα είτε μέσα στη θήκη. Όλα αυτά γίνονται αφού πραγματοποιηθεί η επικονίαση με τον αέρα.[/justify]
[justify]Απαιτήσεις-Φροντίδες καστανιάς[/justify]
[justify][img]http://www.xn--mxa1bcd.gr/images/dentra ... dentro.png[/img]Θέση: Η καστανιά για να αναπτυχθεί χρειάζεται υψόμετρο μεταξύ 100-900 μέτρων για να αναπτυχθεί. Αναπτύσσεται καλύτερα σε ζεστές εύκρατες περιοχές, και είναι δέντρο που αντέχει της χαμηλές θερμοκρασίες. Με τις υψηλές θερμοκρασίες δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα.
Προσοχή: Εάν το φθινόπωρο που είναι να πέσουν τα κάστανα έχει καλοκαιρινό ζεστό καιρό, τότε ίσως και η ποιότητα τους να υποβαθμιστεί. Καλό θα ήταν να προστατεύσουμε την καστανιά από ανέμους για να ενισχυθεί έτσι η παραγωγή μας.
Χώμα: Προτιμάται αμμώδες και αργιλώδες έδαφος με κατάλληλο PH μεταξύ 5,5 και 6,5(δηλαδή τα όξινα εδάφη).
Προσοχή: Αποφύγετε τα αλκαλικά εδάφη.
Πότισμα: Κανονικά οι καστανιές δεν ποτίζονται στις κοιλάδες όπου αναπτύσσονται. Εμείς όμως ποτίζουμε απαραίτητα σε περιόδους ξηρασίας έτσι ώστε να έχουμε καλύτερους και μεγαλύτερους καρπούς.
Λίπανση: Η λίπανση της καστανιάς εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Αναλόγως το τύπο εδάφους, την ηλικία και την παραγωγικότητα των δέντρων. Ένας γενικότερος κανόνας που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι την άνοιξη και το καλοκαίρι θα πρέπει να εμπλουτίζουμε με άζωτο και κάλιο. Μπορούμε να προσθέσουμε και φώσφορο έτσι ώστε να βελτιώσουμε την ανθοφορία και την καρποφορία του δέντρου μας.
Κλάδεμα: Κανονικά δεν κλαδεύονται τακτικά οι καστανιές αλλά μπορούμε να τις κλαδέψουμε έτσι ώστε να πάρουμε στο τέλος μεγαλύτερους καρπούς.
Προσοχή: το κλάδεμα της καστανιάς δεν πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση γιατί αυτό θα μεγάλωνε το δέντρο μας αλλά θα μας μειωνόταν η παραγωγή μας. Για αυτό κλαδεύουμε όταν το δέντρο είναι νεαρό , και αργότερα κλαδεύουμε για να γίνει αραίωση του φυλλώματος έτσι ώστε να διεισδύει το φώς του ήλιου που είναι τόσο χρήσιμο για την καρποφορία της καστανιάς.
Πολλαπλασιασμός: Η καστανιά μπορεί να πολλαπλασιαστεί με μπόλιασμα φλοιού(είναι η πιο πετυχημένη μέθοδος) που πραγματοποιείται την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Εχθροί και ασθένειες: Συνήθως προσβάλλεται από την ασθένεια του έλκους και τη μελάνωση. Ένας άλλος εχθρός της καστανιάς είναι και τα πουλιά που τρώνε τα κάστανα. Τέλος, σε νεαρά κυρίως δέντρα ένας άλλος εχθρός είναι τα κουνέλια.[/justify]

[justify]
[/justify]

[justify]πηγή: φυτα.gr[/justify]

Απάντηση