Acer palmatum Atropurpureum σποροι

Θέματα που αφορούν τα Bonsai
Απάντηση

Topic author
papadonik
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Acer palmatum Atropurpureum σποροι

Δημοσίευση από papadonik »

Ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες. Θα ασχοληθω με τα σπορια μου και θα ακολουθησω την διαδικασια αυτη και απο εκει και περα οτι βρεξει ας κατεβασει. Ξανα ευχαριστω πολυ για την βοηθεια
Άβαταρ μέλους

karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 21 times
Been thanked: 62 times

Δημοσίευση από karesansui »

papadonik έγραψε: Δηλαδη 1 με 1,5 η και περισσοτερο οπως μου προαναφερεις και μετα τα φυτευεις. Ουσιαστικα η ερωτηση μου ειναι σε γενικες γραμμες παντα. Εαν θελω να ξεκινησω την διαδικασια σπορας θα πρεπει να κανω μια προετοιμασια περιπου απο τον ιανουαριο μεσα σε ψυγειο ετσι ωστε να φτασω περιπου στην ανοιξη ετσι ωστε να ξεκινησω να φυτευω τους σπορους μου? Τωρα πλεον ειναι πολυ αργα ετσι ωστε να ξεκινησω οποιαδηποτε διαδικασια σπορας?
H αλήθεια είναι οτι στο μεσογειακό και γλυκύτερο κλίμα της χώρας μας η διαδικασία της διαστρωμάτωσης μπορεί να αρχίσει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Το μόνο πρόβλημα είναι το καυτό καλακαίρι που αφυδατώνει σε χρόνο ρεκόρ τα σπορόφυτα!
Εν πάση περιπτώσει, για να επανέλθω στους σπόρους σου, καλό είναι να τους αφήσεις 72 ΄ωρες στο νερό. Όσους επιλέουν μετά απο αυτό το χρονικό διάστημα τους πετάς γιατί δεν είναι ζωντανοί. Αυτούς που βυθίστηκαν στο νερό τους στεγνώνεις πάνω σε μιά πετσέτα, τους κλείνεις σε ένα σακουλάκι μικρό και τους βάζεις στο ψυγείο σου στον κάδο των φρούτων για 90 ημέρες ακριβώς (κάτι παραπάνω δεν πειράζει αλλά όχι λιγώτερο). Μετά τους φυτεύεις σε ειδικά σπορεία (πουλάνε στα πολυκαταστήματα ειδών κήπου) και
καλή επιτυχία...
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake

maria29
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο

Δημοσίευση από maria29 »

Προσπάθησα πέρυσι και δεν τα κατάφερα. :(
Άβαταρ μέλους

filitsa
Imperial
Imperial
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Δημοσίευση από filitsa »

Ξεκινά και τωρα 2 μήνες στον ψυγείο , τους βγάζεις τον Μάιο και τους θαβεις.

Topic author
papadonik
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο

Σε ευχαριστω πολυ για της πληροφοριες σου και για τις συμβουλες σου :)

Επι της ευκαιριας θα ηθελα επισης να σε ρωτησω και αν μπορεις να μου λυσεις και καποιες αλλες αποριες περι σπορων που εχω.
Εχω διαβασει αρκετα αρθρα τα οποια κατα το πλειστον μιλουν για αυτη την διαδικασια σπορας.
Δηλαδη 1 με 1,5 η και περισσοτερο οπως μου προαναφερεις και μετα τα φυτευεις. Ουσιαστικα η ερωτηση μου ειναι σε γενικες γραμμες παντα. Εαν θελω να ξεκινησω την διαδικασια σπορας θα πρεπει να κανω μια προετοιμασια περιπου απο τον ιανουαριο μεσα σε ψυγειο ετσι ωστε να φτασω περιπου στην ανοιξη ετσι ωστε να ξεκινησω να φυτευω τους σπορους μου? Τωρα πλεον ειναι πολυ αργα ετσι ωστε να ξεκινησω οποιαδηποτε διαδικασια σπορας?
Άβαταρ μέλους

karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 21 times
Been thanked: 62 times

Δημοσίευση από karesansui »

Καλησπέρα!
Ενας απο τους τρόπους πολλαπλασιασμού ενός φυτικού οργανισμού είναι όντως η σπορά πλήν όμως, πρέπει να γνωρίζεις οτι η φυτρωτικότητα των σπόρων είναι συνήθως μειωμένη (δηλαδή οι σπόροι βλασταίνουν σε ποσοστό 30%-70% και σε μερικά είδη ακόμα λιγώτερο). Εκτός τούτου υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες, παλαιότητα των σπόρων, συνθήκες σποράς κλπ που μειώνουν ακόμα περισσότερο την επιβίωσή τους.
Οι σφένδαμοι είναι δέντρα του βόρειου εύκρατου κλίματος, άρα για να βλαστήσουν πρέπει να περάσουν μια φυσιολογική περίοδο ψύχους, την λεγόμενη ψυχρή διαστρωμάτωση, για να έχει την δυνατότητα το έμβρυο να αφυπνιστεί απο τον λήθαργό του και να δώσει νέο φυτό.
Οι σπόροι σου, όσο και να τους βάλεις στο νερό και να φουσκώνουν, δυστυχώς θα καταλήξουν με νεκρό έμβρυο. Έπρεπε να τους έχεις τυλίξει σε μια πλαστική σακουλίτσα και να τους είχες στο ψυγείο σου τουλάχιστον 3-4 μήνες πρίν τους βάλεις σε αυτή την διαδικασία και να τους φύτευες τώρα, την άνοιξη!
Όπως καταλαβαίνεις είναι εκτός εποχής και διαδικασίας...
Τι θα έκανα; θα τους απέρριπτα και θα ζητούσα νέους, φρέσκους σπόρους απο τον φίλο μου το ερχόμενο φθινόπωρο...
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake

Topic author
papadonik
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο

Acer palmatum Atropurpureum σποροι

Καλησπερα σας για ακομη μια φορα

Θα ηθελα να με βοηθεισετε και να διαφωτισετε λιγο. Πριν απο καμια βδομαδα ειχα μια συζητηση με εναν γνωστο και του ανεφερα οτι απο τα μπονσαι που εχω δει με αρεσει πιο πολυ το acer palmatum atropurpureum και προθυμοποιηθηκε να μου δωσει καποιους σπορους. Τελικα μου τους εδωσε και εδω και δυο μερες τους εχω στο χερι μου. Παρολο που εχω ψαξει να βρω μια λυση για την διαδικασια σπορας του συγκεκριμενου φυτου, δεν καταφερα να βρω κατι. Το μονο που εκανα ειναι να βαλω τους σπορους μεσα σε νερο το οποιο το αλαζω τακτικα. Θα ηθελα να με βοηθεισετε και να πειτε αν γνωριζετε πια διαδικασια πρεπει να ακολουθησω ετσι ωστε καποιοι απο τους σπορους μου να βλαστανουν?
Απάντηση