Ο λόγος περί Yamadori....
-
pinusmugo
Topic author - Imperial

- Has thanked: 0
- Been thanked: 1 time
Re: Ο λόγος περί Yamadori....
[img]http://www.bonsaiforum.gr/richedit/smileys/Other/15.gif[/img] ....manos_papadakis40 έγραψε:Μην ανθσηχεις και εγω ημουν μονος μου εδω στην Αθηνα ΩΣΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΥ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΕΓΙΝΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.
«Δεν μπορείς να δημιουργήσεις ένα αριστούργημα αν πρώτα δεν καταστρέψεις ένα»
-
manos_papadakis40
- Omono

- Been thanked: 0
Μην ανθσηχεις και εγω ημουν μονος μου εδω στην Αθηνα ΩΣΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΥ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΕΓΙΝΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.
-
pinusmugo
Topic author - Imperial

Ευστοχα τα παραδειγματα σου με το χαζο κουτι και οι αποψεις ευκολα να παρεξηγουνται,ειναι και λογικο μερικες φορες...οταν υπαρχει ομως καλη διαθεση ολα γινονται πιο ευκολα....manos_papadakis40 έγραψε:Οταν λεω εγω πολλες φορες αλλο τα γραπτα κι αλλο η προσωπικη επαφη ορισμενοι επιμενουν να ειναι μπροστα στο χαζο κουτι κι οι αποψεις τους να παρεξηγουνται.Τα workshop λοιπον μας φερνουν πιο κοντα και ετσι ουτε παρεξηγησεις ουτε χλευασμοι.ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ W O R K SH O P ΤΟ ΛΕΩ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΝΟΩ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΚΟΙΝΟ ΠΟΥ ΤΟ ΑΓΑΠΑΜΕ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΧΙ ΠΙΣΩ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Το μονο που θελω να πω και να προσθεσω ειναι οτι πολλες φορες ανθρωποι απο επαρχια κυριως που ασχολουνται με τα μπονσαι ειναι υπερβολικα μονοι τους σε ολο αυτο και δυστυχως χιλιες φορες δεν εχουν κανενα αλλο τροπο να μιλησουν εστω για την αγαπημενη τους τεχνη,να μαθουν περισσοτερα για αυτην εκτος απο το χαζο κουτι,ειναι χαζο και ανοητο ομως ειναι μια πραγματικοτητα τουλαχιστον σε προσωπικο επιπεδο,ειμαι σιγουρος ομως οτι νοιωθουν και αλλοι ετσι...
-
Hfestion
- Συντονιστής

- Has thanked: 422 times
- Been thanked: 364 times
συμφωνώ 100% εκτός απροόπτου θα ερθω κι εγώ.manos_papadakis40 έγραψε:Οταν λεω εγω πολλες φορες αλλο τα γραπτα κι αλλο η προσωπικη επαφη ορισμενοι επιμενουν να ειναι μπροστα στο χαζο κουτι κι οι αποψεις τους να παρεξηγουνται.Τα workshop λοιπον μας φερνουν πιο κοντα και ετσι ουτε παρεξηγησεις ουτε χλευασμοι.ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ W O R K SH O P ΤΟ ΛΕΩ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΝΟΩ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΚΟΙΝΟ ΠΟΥ ΤΟ ΑΓΑΠΑΜΕ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΧΙ ΠΙΣΩ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
-
manos_papadakis40
- Omono

Οταν λεω εγω πολλες φορες αλλο τα γραπτα κι αλλο η προσωπικη επαφη ορισμενοι επιμενουν να ειναι μπροστα στο χαζο κουτι κι οι αποψεις τους να παρεξηγουνται.Τα workshop λοιπον μας φερνουν πιο κοντα και ετσι ουτε παρεξηγησεις ουτε χλευασμοι.ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ W O R K SH O P ΤΟ ΛΕΩ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΝΟΩ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΚΟΙΝΟ ΠΟΥ ΤΟ ΑΓΑΠΑΜΕ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΧΙ ΠΙΣΩ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
-
pinusmugo
Topic author - Imperial

Αν οντως εννοεις αυτο που αναφερεις,δεν υπαρχει κανενα απολυτως προβλημα απο την μερια μου παντα,ζητω και εγω συγνωμη αν καπου ο γραπτος λογος μου παρεκτραπηκε ή εδινε την εντυπωση του αποτομου ή οτι άλλο που δεν μου παει στο μυαλο.Η αληθεια ειναι οτι ειναι ευαισθητο θεμα πολυ για μενα και προσωπικο ισως αυτο να αποτελει και το ενακτηριο λακτισμα για κατι πιο αυθορμητο και παρορμητικο απο την μερια μου και αυτο να αποτυπωνεται και στον λογο μου...Jean-Zac έγραψε:Είμαι ένοχος !!!!!! και ταπεινά ζητώ να με συγχωρέσουν όσοι τούς πίκρανα και τούς πρόσβαλα. .
-
pinusmugo
Topic author - Imperial

Το ματι φιλε harris εχει την ικανοτητα να εξοικιωνεται και να αφομιωνει αυτα που βλεπει με μοναδικο τροπο,ετσι οσο πιο πολυ ασχολεισαι με τα μπονσαι τοσο αυτο προσαρμοζεται και σιγα σιγα αναγνωριζει το ομορφο και το ιδανικο...Harris έγραψε:Υπάρχουν παρα πολυ ωραία κομμάτια και στα φυτώρια απλα πρέπει να έχεις υπομονή και 'ματι' και έχεις ένα
Πολυ καλο ριζικό συστημα όπως γράφει ο Μάνος και δεν χαροπαλευει το δέντρο!
Στην περιπτωση των συλλεγμενων δεντρων δεν φτανει μονο να εχεις ματι αλλα ενα πακετο γνωσεων και εμπειριας που θα σε οδηγησουν να βρεις κατι μοναδικο,ομορφο,καταλληλο και αν συνδιαστει με ενα καλα εκπαιδευμενο ματι τοτε μιλαμε για masterpieces..
-
pinusmugo
Topic author - Imperial

manos_papadakis40 έγραψε:(Ένα δέντρο από την φύση θα έχει πιο ετοιμο κορμό, αλλά δεν υπάρχει ριζικό σύστημα. Υπάρχει πολύ μεγάλο ρίσκο την ώρα που το ξεριζωνουμε στο να μην πάει κάτι καλά. Η ελεύθερη ανάπτυξη που υπάρχει προς τα πάνω υπάρχει και προς τα κάτω. Ακόμα υπάρχουν πέτρες και η διαδικασία γίνετε εντελώς στα τυφλά. Μπορεί κάποιος να το ξεριζώσει και να εξασφαλίσει αρκετή ρίζα? Πόσα χρόνια θα χρειαστουν για να αναπτυχθούν κλαδιά με σχεδόν μηδέν ρίζες? (αν επιβιώσει).
Μήπως αν αγοράσουμε μια ελιά από ένα φυτώριο, την βάλουμε σε ένα καφασι λαϊκής και την βάλουμε σε μια ταράτσα για τρια-τεσσερα χρόνια. (ώστε να έχετε σε επαφή με κρύο , ζεστή, βροχή ,χιόνη,ξηρασία) Μήπως έτσι θα είχαμε ένα pre- bonsai σκληραγογιμενο και διαμορφωμένο?
Η γνώμη μου είναι ότι αυτή είναι η ποιο καλή αλλά και η ποιο γρήγορη μέθοδος.)
Υπογραμμισα αυτες τις προτασεις απο τον φιλο μας γιατι καπου κανει λαθος οσον αφορα τα yamadori και επισης η μεθοδος της ελιας οπως την παρουσιασε ειναι ελλειπης, και εξηγουμαι
1- γιατα yamadori υπαρχει ριζικο συστημα αρκει να το αποκαλυψεις σωστα κι οχι αρπα κολα.Θελω να πω πως για τετοιου ειδους κινηση πρεπει να ξερεις βασικα πραγματα για το φυτο που ενδιαφερεσαι να βγαλεις. (αν κανει βαθειες η ρηχες ριζες ,τι πρεπει να κλαδεψεις ωστε να ειναι πιο ευκολο να βγει ,ποιες ριζες θα κοψεις που δεν δημιουργουν προβλημα στο φυτο κ.α)τωρα οσον αφορα την ισσοροποια της ριζας του φυτου με τα κλαδια που λαιμαργα αναπτυσονται εδω χρειαζεται -εκτος την εμπειρια- και γνωσεις ανατομιας του φυτου που μεσα εδω αν την αναφερουμε θα μας παρει η νυχτα.Και τελειωνω με τα φυτα απο την φυση λεγοντας οτι η αναπτυξη του καθε φυτου δεν στηρηζεται μονο στο νερο η σε ποιο χωρο θα ειναι (ηλιος η σκια) υπαρχουν και αλλες κινησεις που βοηθαμε το φυτο μας ειται βιολογικα ειται με αλλα σκευασματα πιο ειδικα οποτε η αναπτυξη ειναι σχεδον ιδια με τα φυτα των φυτωριων γιατι και εκει τρως ριζες και χωμα για να τα κανεις pre- bonsai.
2-Ηεπιλογη της ελιας σαν παραδειγμα ειναι σωστη ,ομως το καφασι το χρειαζομαστε για να μας δωσει πιο πολυ φυλλα,να παχυνει ο κορμος μενοντας πιο πολλα χρονια ?Εαν ναι τοτε οχι 4 η 5 χρονια θες αλλα πολυ περισσοτερα για να φτιαξεις ενα pre-bonsai.Ηεπιλογη των φυτων μας γινεται βασει αυτων που εχουμε μαθει, και οσο μεγαλωνει η εμπειρια μας τοσο αυξανεται και γνωση μας για πιο σωστα (υποκειμενικο ειναι αυτο) φυτα.
Ολα αυτα τα αναφερω χωρις καμια δοση ειρωνειας απλα φιλικα παραθετω την μεγαλη μου εμπειρια και απο την δουλεια μου και απο την ενασχοληση μου χρονια tvra με τα bonsai...
Πολυ σωστα τα οσα αναφερεις και φυσικα δεν αντιλαμβανομαι καμια μα καμια ειρωνια σε αυτα που λες...
Τωρα για τα γιαμαντορι ή δεντρα συλλεγμενα απο τα βουνα,πολυ σωστα λες οτι υπαρχουν φυτα με διαφορετικο ριζικο συστημα και
το πως αυτο εξαπλωνεται στο εδαφος πχ το ριζικο συστημα του πρινου(πουρναρι)εχει μακριες χοντρες ριζες που μπορει να φτασουν ως τα εγκατα της γης γεγονος που δυσκολευει αφανταστα την συλλογη του και χωρις καταλληλα εργαλεια ειναι χαμενη υποθεση....
Αλλο ενα τυχαιο παραδειγμα η καρυδια οπου η ριζα της ειναι ο εφευρετης για να κανουμε σημερα εμεις γεωτρησεις,φευγει τοσο βαθια μεσα στο εδαφος που ειναι αδυνατον να προσδιορισεις το που ακριβως βρισκεται η κεντρικη ριζα ας πουμε..........
Υπαρχουν περιπτωσεις ομως οπου το ριζικο συστημα(και τα ριζιδια που ειναι το α και το ω)ειναι μαζεμενο σε ενα σημειο μη εχοντας αλλη διεξοδο να φυγει οπως πχ αν απο κατω απο το φυτο υπαρχει μια μεγαλη πετρα και εμποδιζει την αναπτυξη του...
Αλλες περιπτωσεις που υπαρχει αρκετο ριζικο συστημα αρκετα κοντα στον κορμο που ειναι και το ζητουμενο ειναι σε περιοχες με τυρφη(ειτε ξανθη ειτε μαυρη).Μεσα σε τετοιο φυσικο υποστρωμα δημιουργουνται παρα πολλες διακλαδωσεις με ριζιδια και σου επιτρεπεται να βγαλεις ικανοποιητικη μπαλλα ριζας κοβοντας λιγες μονο ριζες στηριξεως του φυτου που ειναι τουλαχιστον στα μπονσαι αχρειαστες....
Επομενως υπαρχουν δεντρα και στην φυση που εχουν ικανοποιητικο ριζικο συστημα αρκετα κοντα στον κορμο τους οπως και στα φυτωρια,ισως οχι τοσο πυκνο,αλλα αρκετα κοντα σε αυτο που αυξανουν τις πιθανοτητες επιβιωσης του.Σε αυτες τις περιπτωσεις ο καλυτερος βοηθος μας ειναι η εμπειρια και η ικανοτητα μας να μπορουμε να εντοπισουμε τετοιων ειδων δεντρα,για αυτο εξαλλου εγραψα και στο πρωταρχικο μηνυμα οτι ΜΟΝΟ και ΜΟΝΟ για να βρεις ενα μπονσαι στην φυση και να το βγαλεις με επιτυχια χρειαζονται τεραστιες γνωσεις και δεν ειναι απλο πραγμα......
-
Jean-Zac
- V.I.P

- Been thanked: 291 times
manos_papadakis40 έγραψε:Εισαι πολυ μα πολυ κακος ανθρωπος jean-jac με αυτα που βαζεις ,σου την φυλαω απο κοντα ομως φιλε μου
[img]http://www.bonsaiforum.gr/richedit/smil ... oIM/24.gif[/img] [img]http://www.bonsaiforum.gr/richedit/smil ... oIM/24.gif[/img] [img]http://www.bonsaiforum.gr/richedit/smil ... oIM/24.gif[/img] [img]http://www.bonsaiforum.gr/richedit/smil ... oIM/24.gif[/img] [img]http://www.bonsaiforum.gr/richedit/smil ... oIM/24.gif[/img] Φίλε Μάνο είσε φοβερός !!!
Είμαι ένοχος !!!!!! και ταπεινά ζητώ να με συγχωρέσουν όσοι τούς πίκρανα και τούς πρόσβαλα.
.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
-
Harris
- Συντονιστής

- Has thanked: 117 times
- Been thanked: 193 times
- Επικοινωνία:
Υπάρχουν παρα πολυ ωραία κομμάτια και στα φυτώρια απλα πρέπει να έχεις υπομονή και 'ματι' και έχεις ένα
-
manos_papadakis40
- Omono

Εισαι πολυ μα πολυ κακος ανθρωπος jean-jac με αυτα που βαζεις ,σου την φυλαω απο κοντα ομως φιλε μου[img]http://www.bonsaiforum.gr/richedit/smil ... IM/103.gif[/img]Jean-Zac έγραψε:pinusmugo έγραψε:Καλο ειναι να μην διακωμοδουμε καταστασεις και θεματα που ανοιγουν τα μελη προβαλλωντας ενα βιντεο που δεν εχει καμμια θεση στο συγκεκριμενο θεμα ή μαλλον εχει,ο σκοπος του στα ματια μου ειναι τελειως απροσδιοριστος και τουλαχιστον ατυχες...
Προσπαθει να παροτρυνει καποιον να βγαλει ενα φυτο ΑΥΤΟ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΕΓΩ....
Πόσο λίγο με ξέρεις καΙ πόσο λίγο με έχεις διαβάσει !! Ψάξε καλά και θα δείς τα γιαμαντόρι μου και τίς
απόψεις μου επ αυτού. Στο σημερινό mondus vivendi εάν δέν έχεις yamadori δέν γίνεσαι master,
οπότε εγώ δέν πρόκειται να γίνω ποτέ. Μου αρέσει όμως κάπου κάπου να δείχνω τι μπορεί να φτιάξει
η φύση και τί θα μπορούσαμε και εμείς να φτιάξουμε έχοντας αυτήν σάν παράδειγμα. Αλλά και η μετέπειτα
διαμόρφωση του γιαμαντόρι είναι πάντα ενδιαφέρουσα και τήν παρατηρούμε ώστε να μάθουμε κάτι
περισσότερο στόν τομέα τής διαμόρφωσης. Η ''γριά αλεπού''( Μάνος) κατάλαβε το σκεπτικό μου γιατί και
αυτός είναι τόσα χρόνια στό κλαρί με τα μπονσάι και ξέρει πού,πώς και πότε (εάν θέλει) να βγάλει ένα
γιαμαντόρι. Εσύ έχεις ακόμη τά χρόνια μπροστά σου να μάθεις (εάν θέλεις) τούς τρόπους και τίς τεχνικές
συντήρησης αυτών.
Η γνώση είναι πάντα ενδιαφέρουσα.
Ξαναρίχνω λοιπόν άλλους 5 τενεκέδες λάδι στήν φωτιά τών yamadori [img]http://www.bonsaiforum.gr/richedit/smil ... oIM/24.gif[/img] [img]http://www.bonsaiforum.gr/richedit/smil ... oIM/24.gif[/img] [img]http://www.bonsaiforum.gr/richedit/smil ... oIM/24.gif[/img]
Παρακαλώ να ανοιχτούν και οι 3 σελίδες τών Γάλλων.
http://www.espritsdegoshin.fr/forum-bon ... ml?id=9834
Εδώ άλλες εικόνες.
http://www.espritsdegoshin.fr/forum-bon ... l?id=11867
Διάφορες εικόνες off topic.(2 σελίδες)
http://www.espritsdegoshin.fr/forum-bon ... l?id=11791
Και άλλες εικόνες off topic γιά να έχουμε γενικά ιδέες.
http://www.espritsdegoshin.fr/forum-bon ... ml?id=1262
Pinus uncinata στήν φύση.(4 σελίδες)
http://www.espritsdegoshin.fr/forum-bon ... ml?id=2157
Pinus cempra στήν φύση.
http://www.espritsdegoshin.fr/forum-bon ... ml?id=2190
Αλλη φορά τα υπόλοιπα.
-
manos_papadakis40
- Omono

(Ένα δέντρο από την φύση θα έχει πιο ετοιμο κορμό, αλλά δεν υπάρχει ριζικό σύστημα. Υπάρχει πολύ μεγάλο ρίσκο την ώρα που το ξεριζωνουμε στο να μην πάει κάτι καλά. Η ελεύθερη ανάπτυξη που υπάρχει προς τα πάνω υπάρχει και προς τα κάτω. Ακόμα υπάρχουν πέτρες και η διαδικασία γίνετε εντελώς στα τυφλά. Μπορεί κάποιος να το ξεριζώσει και να εξασφαλίσει αρκετή ρίζα? Πόσα χρόνια θα χρειαστουν για να αναπτυχθούν κλαδιά με σχεδόν μηδέν ρίζες? (αν επιβιώσει).
Μήπως αν αγοράσουμε μια ελιά από ένα φυτώριο, την βάλουμε σε ένα καφασι λαϊκής και την βάλουμε σε μια ταράτσα για τρια-τεσσερα χρόνια. (ώστε να έχετε σε επαφή με κρύο , ζεστή, βροχή ,χιόνη,ξηρασία) Μήπως έτσι θα είχαμε ένα pre- bonsai σκληραγογιμενο και διαμορφωμένο?
Υπογραμμισα αυτες τις προτασεις απο τον φιλο μας γιατι καπου κανει λαθος οσον αφορα τα yamadori και επισης η μεθοδος της ελιας οπως την παρουσιασε ειναι ελλειπης, και εξηγουμαι
1- γιατα yamadori υπαρχει ριζικο συστημα αρκει να το αποκαλυψεις σωστα κι οχι αρπα κολα.Θελω να πω πως για τετοιου ειδους κινηση πρεπει να ξερεις βασικα πραγματα για το φυτο που ενδιαφερεσαι να βγαλεις. (αν κανει βαθειες η ρηχες ριζες ,τι πρεπει να κλαδεψεις ωστε να ειναι πιο ευκολο να βγει ,ποιες ριζες θα κοψεις που δεν δημιουργουν προβλημα στο φυτο κ.α)τωρα οσον αφορα την ισσοροποια της ριζας του φυτου με τα κλαδια που λαιμαργα αναπτυσονται εδω χρειαζεται -εκτος την εμπειρια- και γνωσεις ανατομιας του φυτου που μεσα εδω αν την αναφερουμε θα μας παρει η νυχτα.Και τελειωνω με τα φυτα απο την φυση λεγοντας οτι η αναπτυξη του καθε φυτου δεν στηρηζεται μονο στο νερο η σε ποιο χωρο θα ειναι (ηλιος η σκια) υπαρχουν και αλλες κινησεις που βοηθαμε το φυτο μας ειται βιολογικα ειται με αλλα σκευασματα πιο ειδικα οποτε η αναπτυξη ειναι σχεδον ιδια με τα φυτα των φυτωριων γιατι και εκει τρως ριζες και χωμα για να τα κανεις pre- bonsai.
2-Ηεπιλογη της ελιας σαν παραδειγμα ειναι σωστη ,ομως το καφασι το χρειαζομαστε για να μας δωσει πιο πολυ φυλλα,να παχυνει ο κορμος μενοντας πιο πολλα χρονια ?Εαν ναι τοτε οχι 4 η 5 χρονια θες αλλα πολυ περισσοτερα για να φτιαξεις ενα pre-bonsai.Ηεπιλογη των φυτων μας γινεται βασει αυτων που εχουμε μαθει, και οσο μεγαλωνει η εμπειρια μας τοσο αυξανεται και γνωση μας για πιο σωστα (υποκειμενικο ειναι αυτο) φυτα.
Ολα αυτα τα αναφερω χωρις καμια δοση ειρωνειας απλα φιλικα παραθετω την μεγαλη μου εμπειρια και απο την δουλεια μου και απο την ενασχοληση μου χρονια tvra με τα bonsai...
-
karesansui
- Συντονιστής

- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 62 times
Αφιερωμένο σε όλες και όλους...
[youtube]lImBKj9KV0k[/youtube]
[youtube]lImBKj9KV0k[/youtube]
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
-
pinusmugo
Topic author - Imperial

Οτι καλυτερο,οτι και να εχω και να κανω εκεινη την περιοδο θα βαλω τα δυνατα μου για να παραστω με σποροφυτα και να βοηθησω με οποιον τροπο και οπως μπορω ........τελεια πρωτοβουλια ελπιζω να καρποφορησειHarris έγραψε:Είναι πιο εύκολο να βρεις ενα 'έτοιμο' δέντρο μπονσαι στο δάσος παρά στο φυτώριο... Αλλά εαν δεν ξέρεις να διαλέξεις ενα δέντρο στο φυτώριο πως θα είσαι σε θέση να διαλέξεις και να ξηλώσεις ενα δέντρο απο το δάσος;
Εαν δεν εχεις δουλέψει επανω στα δέντρα του φυτωριου ή ακομα και σε 'ετοιμα' δέντρα μπονσαι;
Το τελευταιο σταδιο ειναι να βγάλεις ενα δέντρο απο την φύση οταν στο τελος θα εχεις φτάσει τοσο ψηλά που τα δεντρα σου δεν θα σε καλυπτουν.
Ακριβως....
Εαν τωρα αποφασισουμε να κανουμε κατι τετοιο καλό ειναι να βάζουμε στην θέση του τουλάχιστον 2 με 3 δέντρα για να πουμε οτι δεν καταστρέψαμε την πανίδα/χλωρίδα και καλο ειναι να βρίσκουμε δέντρα που είναι καταδικασμένα.
Ειναι θαυμασιο συναισθημα να σωζεις ενα δεντρο οταν και εφοσον πρεπει να σωθει και να το συντηρησεις απο μονος σου,αν προσθετεις και ακομα 2 με 3 στο σημειο τοτε το συναισθημα πολλαπλασιαζεται και αξιζει σε ολους να το νοιωσουνε.....
* Όση εχετε σποροφυτα να τα παμε επανω στο δασος. Εμενα μου χάρισε ο Μιχαλης ενα πολυ ομορφο σποροφυτο (πευκο) και θα το παω στο δασος μαζι με αλλα...
Σαν bonsaiforum θα κανουμε την Ανοιξη αναδάσωση τι λέτε;
-
pinusmugo
Topic author - Imperial

Πολυ σωστα το θετεις marios ολα ειναι θεμα προσωπικων επιλογων......marios έγραψε:Όλα είναι μια γνώση... στο χέρι μας είναι εάν θα πράξουμε σωστά.
-
pinusmugo
Topic author - Imperial

Πολυ σωστα τα οσα λες παραπανω στο κειμενο σου,η μεθοδος που προτεινεις με την ελια χριζει ιδιαιτερου ενδιαφεροντος και ειναι τουλαχιστον πρωτοποριακη για τα δικα μου πιστευω.....Hfestion έγραψε:Για να βρεις ένα καλό κορμό όπου πάνω σε αυτόν θα φτιάξεις ένα καλό bonsai τα επόμενα χρόνια θέλει πολύ ψάξιμο είτε σε φυτώρια είτε σε βουνα η ακόμα και ξεχασμένα σε κάποια αυλή. Σε κάθε περίπτωση θέλει πολύ κόπο- χρόνο, μελέτη στο τι μπορεί να μας δώσει στο μέλλον και αυτοσυγκράτηση στο να μην γίνει λάθος επιλογή.
Αγοράζοντας ένα δέντρο από κάποιο φυτώριο έχουμε εξασφαλισμένο ριζικό σύστημα, θα έχουμε γρηγορότερη ανάπτυξη. Άρα και πιο γρήγορα αποτελέσματα. Στην χειρότερη περίπτωση να έχουμε σαπισμα ρίζας όπου αυτό συνήθως αντιμετωπίζετε.
Ένα δέντρο από την φύση θα έχει πιο ετοιμο κορμό, αλλά δεν υπάρχει ριζικό σύστημα. Υπάρχει πολύ μεγάλο ρίσκο την ώρα που το ξεριζωνουμε στο να μην πάει κάτι καλά. Η ελεύθερη ανάπτυξη που υπάρχει προς τα πάνω υπάρχει και προς τα κάτω. Ακόμα υπάρχουν πέτρες και η διαδικασία γίνετε εντελώς στα τυφλά. Μπορεί κάποιος να το ξεριζώσει και να εξασφαλίσει αρκετή ρίζα? Πόσα χρόνια θα χρειαστουν για να αναπτυχθούν κλαδιά με σχεδόν μηδέν ρίζες? (αν επιβιώσει).
Η γνώμη μου είναι ότι αυτή είναι η ποιο καλή αλλά και η ποιο γρήγορη μέθοδος.
Όσο περνάνε τα χρόνια συνειδητοποιώ ότι η τέχνη των bonsai βασίζεται στην ηθική και στο σεβασμό προς την φύση.
Χιλιαδες τα προβληματα που μπορουν να παρουσιαστουν,ενα απο τα πιο συχνα ειναι οταν βρισκεις κατι ενδιαφερον με πολυ ομορφα χαρακτηριστικα,ξεθαβεις λιγο και ανακαλυπτεις οτι η ριζα-ες και η διακλαδωσηεις της-των με ριζιδια που ειναι το α και το ω μπορει να απεχει και 2 μ απο τον το σημειο που φαινεται ο κορμος οποτε και αρχιζουν τα προβληματα....
-
Harris
- Συντονιστής

- Has thanked: 117 times
- Been thanked: 193 times
- Επικοινωνία:
Είναι πιο εύκολο να βρεις ενα 'έτοιμο' δέντρο μπονσαι στο δάσος παρά στο φυτώριο... Αλλά εαν δεν ξέρεις να διαλέξεις ενα δέντρο στο φυτώριο πως θα είσαι σε θέση να διαλέξεις και να ξηλώσεις ενα δέντρο απο το δάσος;
Εαν δεν εχεις δουλέψει επανω στα δέντρα του φυτωριου ή ακομα και σε 'ετοιμα' δέντρα μπονσαι;
Το τελευταιο σταδιο ειναι να βγάλεις ενα δέντρο απο την φύση οταν στο τελος θα εχεις φτάσει τοσο ψηλά που τα δεντρα σου δεν θα σε καλυπτουν.
Εαν τωρα αποφασισουμε να κανουμε κατι τετοιο καλό ειναι να βάζουμε στην θέση του τουλάχιστον 2 με 3 δέντρα για να πουμε οτι δεν καταστρέψαμε την πανίδα/χλωρίδα και καλο ειναι να βρίσκουμε δέντρα που είναι καταδικασμένα.
* Όση εχετε σποροφυτα να τα παμε επανω στο δασος. Εμενα μου χάρισε ο Μιχαλης ενα πολυ ομορφο σποροφυτο (πευκο) και θα το παω στο δασος μαζι με αλλα...
-
Hfestion
- Συντονιστής

- Has thanked: 422 times
- Been thanked: 364 times
Για να βρεις ένα καλό κορμό όπου πάνω σε αυτόν θα φτιάξεις ένα καλό bonsai τα επόμενα χρόνια θέλει πολύ ψάξιμο είτε σε φυτώρια είτε σε βουνα η ακόμα και ξεχασμένα σε κάποια αυλή. Σε κάθε περίπτωση θέλει πολύ κόπο- χρόνο, μελέτη στο τι μπορεί να μας δώσει στο μέλλον και αυτοσυγκράτηση στο να μην γίνει λάθος επιλογή.
Αγοράζοντας ένα δέντρο από κάποιο φυτώριο έχουμε εξασφαλισμένο ριζικό σύστημα, θα έχουμε γρηγορότερη ανάπτυξη. Άρα και πιο γρήγορα αποτελέσματα. Στην χειρότερη περίπτωση να έχουμε σαπισμα ρίζας όπου αυτό συνήθως αντιμετωπίζετε.
Ένα δέντρο από την φύση θα έχει πιο ετοιμο κορμό, αλλά δεν υπάρχει ριζικό σύστημα. Υπάρχει πολύ μεγάλο ρίσκο την ώρα που το ξεριζωνουμε στο να μην πάει κάτι καλά. Η ελεύθερη ανάπτυξη που υπάρχει προς τα πάνω υπάρχει και προς τα κάτω. Ακόμα υπάρχουν πέτρες και η διαδικασία γίνετε εντελώς στα τυφλά. Μπορεί κάποιος να το ξεριζώσει και να εξασφαλίσει αρκετή ρίζα? Πόσα χρόνια θα χρειαστουν για να αναπτυχθούν κλαδιά με σχεδόν μηδέν ρίζες? (αν επιβιώσει).
Όσο περνάνε τα χρόνια συνειδητοποιώ ότι η τέχνη των bonsai βασίζεται στην ηθική και στο σεβασμό προς την φύση.
-
pinusmugo
Topic author - Imperial

Εγω δεν μιλησα για συμβουλες και μεθοδους συντηρησης των συλλεγμενων δεντρων στο κειμενο που εγραψα και αν τις γνωριζω η οχι...οπως λες σε ξερω λιγο αλλα το ιδιο ισχυει και για σενα,δεν με γνωριζεις καθολου και ομως εχεις μια πληρη αποψη και εκφραζεσαι επι προσωπικου"Εχεις χρονια μπροστα σου"κλπ,,πως εισαι σε θεση να γνωριζεις κατι τετοιο?Jean-Zac έγραψε:pinusmugo έγραψε:Καλο ειναι να μην διακωμοδουμε καταστασεις και θεματα που ανοιγουν τα μελη προβαλλωντας ενα βιντεο που δεν εχει καμμια θεση στο συγκεκριμενο θεμα ή μαλλον εχει,ο σκοπος του στα ματια μου ειναι τελειως απροσδιοριστος και τουλαχιστον ατυχες...
Προσπαθει να παροτρυνει καποιον να βγαλει ενα φυτο ΑΥΤΟ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΕΓΩ....
Πόσο λίγο με ξέρεις καΙ πόσο λίγο με έχεις διαβάσει !! Ψάξε καλά και θα δείς τα γιαμαντόρι μου και τίς
απόψεις μου επ αυτού. Στο σημερινό mondus vivendi εάν δέν έχεις yamadori δέν γίνεσαι master,
οπότε εγώ δέν πρόκειται να γίνω ποτέ. Μου αρέσει όμως κάπου κάπου να δείχνω τι μπορεί να φτιάξει
η φύση και τί θα μπορούσαμε και εμείς να φτιάξουμε έχοντας αυτήν σάν παράδειγμα. Αλλά και η μετέπειτα
διαμόρφωση του γιαμαντόρι είναι πάντα ενδιαφέρουσα και τήν παρατηρούμε ώστε να μάθουμε κάτι
περισσότερο στόν τομέα τής διαμόρφωσης. Η ''γριά αλεπού''( Μάνος) κατάλαβε το σκεπτικό μου γιατί και
αυτός είναι τόσα χρόνια στό κλαρί με τα μπονσάι και ξέρει πού,πώς και πότε (εάν θέλει) να βγάλει ένα
γιαμαντόρι. Εσύ έχεις ακόμη τά χρόνια μπροστά σου να μάθεις (εάν θέλεις) τούς τρόπους και τίς τεχνικές
συντήρησης αυτών.
Η γνώση είναι πάντα ενδιαφέρουσα.
Ξαναρίχνω λοιπόν άλλους 5 τενεκέδες λάδι στήν φωτιά τών yamadori [img]http://www.bonsaiforum.gr/richedit/smil ... oIM/24.gif[/img] [img]http://www.bonsaiforum.gr/richedit/smil ... oIM/24.gif[/img] [img]http://www.bonsaiforum.gr/richedit/smil ... oIM/24.gif[/img]
Παρακαλώ να ανοιχτούν και οι 3 σελίδες τών Γάλλων.
http://www.espritsdegoshin.fr/forum-bon ... ml?id=9834
Εδώ άλλες εικόνες.
http://www.espritsdegoshin.fr/forum-bon ... l?id=11867
Διάφορες εικόνες off topic.(2 σελίδες)
http://www.espritsdegoshin.fr/forum-bon ... l?id=11791
Και άλλες εικόνες off topic γιά να έχουμε γενικά ιδέες.
http://www.espritsdegoshin.fr/forum-bon ... ml?id=1262
Pinus uncinata στήν φύση.(4 σελίδες)
http://www.espritsdegoshin.fr/forum-bon ... ml?id=2157
Pinus cempra στήν φύση.
http://www.espritsdegoshin.fr/forum-bon ... ml?id=2190
Αλλη φορά τα υπόλοιπα.