Πως επιλέγω τα δέντρα μου

Θέματα που αφορούν τα Bonsai
Απάντηση

marios
Imperial
Imperial
Δημοσιεύσεις: 1324
Εγγραφή: 09 Απρ 2012, 14:44
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

Re: Πως επιλέγω τα δέντρα μου

Δημοσίευση από marios »

Πολύ ωραίο θέμα μπράβο.

Jack of all trades
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Δημοσιεύσεις: 18
Εγγραφή: 13 Φεβ 2022, 22:30
Has thanked: 19 times
Been thanked: 4 times

Re: Πως επιλέγω τα δέντρα μου

Δημοσίευση από Jack of all trades »

Για μένα είναι ένας συνδιασμός budget και ευκαιρίας. Το ακριβότερο που έχω πάρει είναι γύρω στα 50-60 ευρώ και αυτό άντε να το κάνω μια φόρα το χρόνο αν βρω κάτι που είναι αρκετά μεγάλο, με καλές προοπτικές και ανθεκτικό σαν είδος. Συνήθως κινούμαι σε ένα μπάτζετ μέχρι 20 ανά φυτό, γιατί νιώθω και μεγαλύτερη άνεση να πειραματιστώ. Τώρα αν εκεί που χαζεύω, βρω κάτι που θεωρώ καλή ευκαιρία και μ αρέσει θα το πάρω και ας είναι λίγο πιο τσιμπημένο σε τιμή. Επίσης, λόγω έλλειψης χώρου πλεον, παίρνω κάτι μόνο άμα είμαι 100% σίγουρος, γιατί σκέφτομαι ότι μπορεί να φάει τη θέση από κάτι καλύτερο μελλοντικά :P .

Πέρα από αυτά, ανήκω στην κατηγορία 1 θα έλεγα. Δε μου αρέσει να παίρνω φυτά ενός είδους που έχω ήδη. Εξαίρεση θα κάνω αν βρω κάτι που θεωρώ πολύ καλό ή με τα φθηνά είδη (π.χ. γιουνιπεροι) που χρησιμοποιώ πιο πολύ για να μάθω και να πειραματιστώ.

Δέντρα τύπου Acer που είναι αρκετά ακριβά για να πάρεις κάτι με κορμό της προκοπής ή που δεν μπορώ να βρω σε λογικά μεγέθη (< 1.5m π.χ. γκινγκο) τα παίρνω μικρά (1-2 ετών) και αν καταφέρω να κάνω κάτι σε 5 χρόνια π.χ. έχε καλώς.

Έχω και σπορόφυτα πιο πολύ για την πλάκα και τώρα δοκιμάζω με σπόρους από μήλα, κυρίως γιατί τα καρποφόρα στα φυτώρια είναι εμβολιασμένα και κάνουν άσχημες γωνίες πολύ χαμηλά.

Σε όλα τα παραπάνω αναφέρομαι σε δέντρα φυτωρίου και όχι έτοιμα διαμορφωμένα μπονζαι.

Τέλος, από συναισθηματικής άποψης κρατάω όλους τους φίκους που μου έχουν φέρει κατά καιρούς και δεν ξέρω τι να κάνω :P

BILLPAN
Shohin
Shohin
Δημοσιεύσεις: 138
Εγγραφή: 04 Μάιος 2022, 09:39
Has thanked: 52 times
Been thanked: 21 times

Re: Πως επιλέγω τα δέντρα μου

Δημοσίευση από BILLPAN »

Πολύ ωραίο θέμα!

Προσωπικά, επειδή είμαι ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο ενασχόλησης με το χόμπυ, προσπαθώ να επιλέγω δέντρα που μπορούν να σταθούν στο δικό μου το μυαλό σαν bonsai, χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει ότι πληρούν τα τυπικά και γενικώς αποδεκτά κριτήρια, με απλά λόγια ότι μου αρέσει εμένα να βλέπω στο μπαλκόνι μου, αφού στην τελική για την δική μου ευχαρίστηση και της οικογένειάς μου τα έχω και δεν ασχολούμαι επαγγελματικά ούτε προσπαθώ να εντυπωσιάσω κανέναν, χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι απορρίπτω την κριτική από τα πιο έμπειρα μέλη του χώρου (γι' αυτό άλλωστε και ανεβάζω, για να παίρνω γνώμες και γνώσεις).

Επίσης, έχω πάντα στο μυαλό μου το πως ένα δέντρο θα ταιριάζει αισθητικά ως σύνολο με τα υπόλοιπα δεντράκια και γενικά τα φυτά μου στο μπαλκόνι, καθώς και σε σχέση με την θέση που το προορίζω να καταλάβει σε αυτό, προκειμένου να προκύπτει ένα ωραίο και αρμονικό αισθητικά αποτέλεσμα.

Μου αρέσει να συλλέγω διαφορετικά είδη για ποικιλία, αλλά δεν διστάζω να αγοράσω και δέντρα που ήδη έχω, όπως ελιές, εάν μου αρέσει ένα συγκεκριμένο που θα δω ή θέλω να πειραματιστώ με κάποιο άλλο σχέδιο.

Διαλέγω κάτι που από την φύση του μου "δείχνει" κάποιο σχέδιο, και που δεν θα χρειαστεί να το παιδέψω πολύ κόντρα στην φυσική μορφή του (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τελικά πάντα θα "βγει" το σχέδιο που είχα αρχικά κατά νου, αφού κατά την ίδια την εργασία της διαμόρφωσης πάντα προκύπτει μια ιδέα που δεν είχα στην αρχή απλά κοιτώντας το δέντρο).

Γενικά σε αυτή τη φάση αποφεύγω να πάρω κάτι που θα χρειαστεί σημαντικό χρόνο για να "δείξει" (μετά από καρατόμηση κλαδιών και ξεκίνημα από την αρχή κλπ), ακριβώς επειδή θέλω να δημιουργήσω κάτι όμορφο που πριν δεν είχα, σιγά σιγά όμως, όσο επιτυγχάνω αυτόν τον στόχο, έχω υπόψη μου να στραφώ και σε πιο μακροπρόθεσμες επιλογές, για να δοκιμάσω και αυτήν την εμπειρία, που σίγουρα σου μαθαίνει διαφορετικά πράγματα και βαθαίνει σε άλλο επίπεδο τις γνώσεις για το αντικείμενο.

Σκέφτομαι επίσης να κάνω αποταμίευση για να αγοράσω κάτι "έτοιμο" από το εξωτερικό που θα μου αρέσει πολύ, ή ένα συγκεκριμένο μεγάλο και ακριβό δέντρο που έχω δει σε ένα φυτώριο που μου αρέσει αλλά αυτή τη στιγμή είναι άπιαστο οικονομικά.

Τέλος, δεν φοβάμαι να επιλέξω είδη που θεωρούνται περισσότερο ή λιγότερο δύσκολα ή ακόμα που φαίνονται αδύναμα κατά την αγορά και να ρισκάρω να τα χάσω, αφού αν τα καταφέρω η ευχαρίστηση θα είναι μεγαλύτερη αλλά και η εμπειρία μου θα αυξηθεί (άλλο να καλλιεργείς μια ενδημική στην Ελλάδα Ελιά ή Μυρτιά και άλλο έναν ιαπωνικό σφένδαμο). Εάν τελικά χάσω το δέντρο σκέφτομαι ότι την θέση του θα πάρει κάποιο άλλο επίσης όμορφο, ενώ είμαι ευγνώμων για την ευχαρίστηση που μου προσέφερε όσο το είχα ζωντανό και για την εμπειρία που απέκτησα για το είδος από την ενασχόληση μαζί του και την προσπάθειά μου να το σώσω.

Αυτά από μένα.
These users thanked the author BILLPAN for the post:
gmaravelisvet (04 Ιαν 2023, 12:19)
Rating: 7.14%

Topic author
Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 4353
Εγγραφή: 15 Οκτ 2010, 13:05
Τοποθεσία: Αθηνα
Has thanked: 263 times
Been thanked: 208 times
Επικοινωνία:

Πως επιλέγω τα δέντρα μου

Δημοσίευση από Hfestion »

Ανοίγω ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα (για μένα) στο οποίο θα χρειαστεί η βοήθεια όλων μας. Σκοπός αυτού του Topic είναι να γίνει οδηγός εμπειριών για όποιον της χρειαστεί.
Μπορουν να γίνουν post φωτογραφίες ή βίντεο από το YouTube.
Μπορεί να γράψει ο οποιοσδήποτε την άποψη του, τιςν εμπειρία του, να ρωτήσεις ότι θέλει  αρκεί να είναι εντός θέματος. 


1. Σαν συλλέκτες απλά για να έχουμε ένα είδος πχ ένα σπάνιο Acer. Αυτή η κατηγορία μπορεί να έχει δέντρα από καταβολάδα και γενικά δέντρα με πολύ λεπτό και ίσιο κορμό.

2. Απο το σχήμα του κορμού. Σε αυτή την κατηγορία υπάρχει μια ιδιαιτερότητα οπως σπασμένος κορμός, μισό δέντρο ξεραμένο, κάποια περίεργη κίνηση.

3. Απο συναισθήμα. Αυτή η κατηγορία έχει δέντρα που ανήκαν σε καποιόν ή βρισκόντουσαν κάπου ή κάτι άλλο.

4. Από το μέγεθος του. Αυτή η κατηγορία έχει κριτήριο υψος ή πάχος κορμού 

5. Από πόση φροντίδα χρειάζεται. Αυτή η κατηγορία έχει ως κριτήριο την ταχύτητα ανάπτυξη και την αντοχή σε μαζεμένες εργασίες.

6. Από την συχνότητα σε πότισμα. Αυτή η κατηγορία έχει δέντρα πού θέλουν μεγαλύτερη προσοχή σε πότισμα ή λιγότερη.

7. Από τον ηλιοφάνεια που μπορεί να αντέξει. Σε αυτή την κατηγορία μπορούν να μπουν και όλα τα indoors

8. Για να σωθεί ένα δέντρο πχ από τα σκουπίδια ή άλλο (urban Yamadori)

9. Σποροφυτα

10. Αλλο


Καλό θα ήταν να διατυπωθεί και τό τί περιμένουμε από την κάθε μας επιλογή. Δηλαδή πόσα χρόνια υπολογίζουμε πως θα αποκτήσει μια όψη Bonsai ή pre Bonsai μιας και είναι καί το θέμα του φόρουμ μας.

Σε περίπτωση που παρελιψα κάτι ή το διατύπωσα λάθος γράψτε μου για να το συμπληρώσω  ή να το διορθώσω.

Υ.γ: ας αποφύγουμε τα Yamadori από την φύση για να μην ανάψουν τα αίματα.

(Οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε επαγγελματίες δηλαδή δεν ζούμε από αυτό. Κάνουμε το κέφι μας)
 
 
 
Απάντηση