ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ

Θέματα που αφορούν τα Bonsai
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 21 times
Been thanked: 62 times

Re: ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ

Δημοσίευση από karesansui »

Philip έγραψε:
Hfestion έγραψε:Γενικά το λίπασμα είναι καλητερο σε υγρή η στέρεη μορφή;
Ξέρετε κάποιο καλο;
Μπορει κάποιος να μου πρωτινει;
Έχω acer, ελια, γιουνιπερο, carmona κ.α.
Σε τι υποστρωμα τα εχεις.....???
Ηφαιστίωνα, αν ακολουθήσεις τον παραδοσιακό τρόπο λίπανσης των μπονσάι, παραδοσιακό δλδ των ιαπώνων, χρησιμοποιείς στερεά λιπάσματα τοποθετημένα/διασκορπισμένα στην επιφάνεια του υποστρώματος τα οποία, απελευθερώνουνε τα θρεπτικά τους συστατικά κάθε φορά που τα ποτίζεις .
Κάπως ξεμπερδεύεις κατά κάποιο τρόπο απο τον προγραμματισμό της λίπανσης (έχει όμως τα υπέρ και τα κατά του)!
Ο άλλος τρόπος είναι η υγρή μορφή λίπανσης την εφαρμογή της οποίας ακολουθείς ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή!
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 421 times
Been thanked: 359 times

Δημοσίευση από Hfestion »

Σχεδόν σε όλα έχω 60-70% χώμα εμπλουτισμένο με τριφη και 30-40% ελαφροπετρα και ποταμισια άμμο.
Δεν ξέρω αν είναι σωστή αυτή η αναλογία, παντός Με Αυτό το υποστρωμα βλέπω καλα αποτελεσματα
"Πολεμιστής του κήπου,,

https://youtube.com/channel/UCPhRP1KKAIFWG6kHAEJf0Zg
Άβαταρ μέλους

Philip
Masterpiece
Masterpiece
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Δημοσίευση από Philip »

Hfestion έγραψε:Γενικά το λίπασμα είναι καλητερο σε υγρή η στέρεη μορφή;
Ξέρετε κάποιο καλο;
Σε τι υποστρωμα τα εχεις.....???

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 421 times
Been thanked: 359 times

Δημοσίευση από Hfestion »

Γενικά το λίπασμα είναι καλητερο σε υγρή η στέρεη μορφή;
Ξέρετε κάποιο καλο;
"Πολεμιστής του κήπου,,

https://youtube.com/channel/UCPhRP1KKAIFWG6kHAEJf0Zg

PanosBonsai
Omono
Omono
Been thanked: 2 times

Δημοσίευση από PanosBonsai »

Jean-Zac έγραψε:Σκέφτηκα να γυρίσουμε πίσω 100 χρόνια, προσπαθώντας να φτιάξουμε λίπασμα με έναν πρακτικό τρόπο και ξεχνώντας τις σημερινές ανέσεις και ευκολίες. ..................... λίπασμα και να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο ??

Μου άρεσε πάρα πολύ η παρουσίαση σου Γιαννη. Μπραβο!
Άβαταρ μέλους

loco
Shohin
Shohin

Δημοσίευση από loco »

Οποτε θα παω να παρω ενα 20-20-20 και να εχει και καποια ιχνοστοιχεια και τελος..........σε λιγο καιρο τα δεντρα μου θα βρισκονται στον ογκο...... Εικόνα Εικόνα
Πετράν

Άβαταρ μέλους

karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής

Γιάννη, είχα κι εγώ γυρίσει 100 χρόνια πίσω με το humus πέρυσι και ένοιωσα μοναξιάΕικόνα . Καλή ασχολία το compost αλλά πολυυύ βαρετό!
Συμφωνώ μαζί σου...Πάμε και αγοράζουμε έτοιμο λίπασμα, βιολογικό έστω, απο το πλησιέστερο κατάστημα! Καθαρές λύσεις!

Αλεξάνδρα, μόλις πήρα τηλέφωνο το φυτώριο που συνεργάζομαι εδώ στο Περιστέρι κα δεν το εισάγουνε το συγκεκριμένο λίπασμα πλέον. Σε αντικατάσταση αυτού θα φέρουν ένα παρόμοιο όμως απ' ότι μου είπανε!
Επομένως, το βλέπω και σας ενημερώνω!
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
Άβαταρ μέλους

Topic author
Jean-Zac
V.I.P
V.I.P
Been thanked: 291 times

Δημοσίευση από Jean-Zac »

Σκέφτηκα να γυρίσουμε πίσω 100 χρόνια, προσπαθώντας να φτιάξουμε λίπασμα με έναν πρακτικό τρόπο και ξεχνώντας τις σημερινές ανέσεις και ευκολίες. Ξέρω ότι πολλοί θα γελάσουν με την νοοτροπία και τα υλικά αλλά κάπως έτσι γινόταν στα χωριά μας. Με απλά λόγια ήταν μία ανακύκλωση των οργανικών αποβλήτων. Το υλικό αυτό (κομπόστ) είναι ένα είδος λιπάσματος πού γίνεται με διαφορετικά υλικά, τα οποία περιέχουν θρεπτικά συστατικά και βελτιώνουν την δομή του εδάφους, δεδομένου ότι έχουν την ευχέρεια να μετατρέπουν τα καθημερινά απόβλητα σε κάτι χρήσιμο. Χρειαζόμαστε τα ακόλουθα υλικά. Οργανικές ενώσεις, κοινό χώμα, 2 δοχεία, πριονίδι, κόσκινο για τον διαχωρισμό του προϊόντος, ένα ραβδί με το οποίο θα ανακατέψουμε το λίπασμα. Όταν έχουμε όλα αυτά τα απαραίτητα θα στρωθούμε στην δουλειά.
1 - Πρώτα στο κάτω μέρος του δοχείου βάζουμε ένα στρώμα από πριονίδι. Αυτό θα εμποδίσει την απελευθέρωση των οσμών και την αναπαραγωγή των εντόμων και θα απορροφήσει την υπερβολική υγρασία. Έτσι μπορούμε να προσθέσουμε μία δεύτερη στρώση με τα απόβλητα που παράγει συνεχώς η κουζίνα μας. Αν τα απόβλητα είναι ξερά τότε προσθέτουμε λίγο νερό ώστε να διατηρήσουμε την υγρασία. Οι διαδοχικές στρώσεις εναλλάσσονται με πριονίδι. Πριν τοποθετήσουμε το επόμενο στρώμα των καταλοίπων, συνίσταται να αναμείξουμε και να ενυδατώσουμε το προηγούμενο.
2 - Ακόμη και αν δεν έχουμε να προσθέσουμε κατάλοιπα, πρέπει κάθε 3 ημέρες να αερίζουμε το δοχείο ώστε να αποβάλουμε τα αέρια της αποσύνθεσης και να παράγουν οξυγόνο. Το αερίζουμε τοποθετώντας-χύνοντας το περιεχόμενο σε ένα άλλο δοχείο, ανακατεύοντας και προσθέτοντας νερό ώστε να έχουμε ικανοποιητική υγρασία. Στην περίπτωση πού υπάρχει πολύ κακά οσμή , τότε προσθέτουμε πριονίδι. Όταν το δοχείο θα είναι σχεδόν γεμάτο θα απλώσουμε ένα τελευταίο στρώμα από πριονίδι και κάθε 3 ημέρες θα ελέγχουμε την κατάστασή του.
3 - Τα κατάλοιπα της κουζίνας μας (ανάλογα την μορφή τους)θα μετατραπούν σε λίπασμα σε 60-90 ημέρες περίπου. Θα το καταλάβουμε όταν το τελικό προϊόν θα εμφανίζεται ομοιογενές, χρώματος καφέ σκούρο και με οσμή χούμους. Συνίσταται να το κοσκινίσουμε μετά 2 μήνες και έτσι να το ανακυκλώσουμε σαν οργανικό υλικό για μία νέα χρήση.
4 - Το προϊόν που έχουμε περιέχει όλα τα μεταλλικά και θρεπτικά στοιχεία πού απαιτούνται για να βοηθήσουν τα φυτά μας να αναπτυχθούν καλύτερα. Εάν το αναμείξουμε με απλό χώμα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και στον κήπο μας και τις γλάστρες μας.
5 - Τα υλικά για να φτιάξουμε το δικό μας λίπασμα (κομπόστ) μπορεί να είναι ψωμί, κέλυφος από αυγά, κατακάθια από τον καφέ (espresso Lavazza Εικόνα), φλούδες από φρούτα, φρούτα σάπια, λαχανικά, χόρτα, λουλούδια, χαρτιά, φύλλα και περιττώματα από άλογα και αγελάδες.(περιέχουν οργ. ενώσεις, ζάκχαρα, άμυλα, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, οργανικά οξέα)
6 - Δεν προσθέτουμε ποτέ κόκαλα, κοτόπουλο, κρέας, ψάρι, σάλτσες, περιττώματα από γάτες και σκύλους, πλαστικά και συνθ. ίνες.
.
Εγώ κουράστηκα να γράφω και εσείς κουραστήκατε να διαβάζετε όλα αυτά. Και όλοι μας κουραστήκαμε με την ιδέα και μόνο ότι θα μπούμε στην διαδικασία να κάνουμε κάτι τέτοιο, να περιμένουμε 2-3 μήνες για να δούμε το αποτέλεσμα. Δεν πάμε καλύτερα στο σούπερ μάρκετ να αγοράσουμε με 3 euro λίγο λίπασμα και να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο ??

manos_papadakis40
Omono
Omono

Δημοσίευση από manos_papadakis40 »

Ενα θεμα που δημιουργειται εδω εκτος του ΝΡΚ ειναι και το χουμους που αναφερει κι οΧαρης,κι μαλιστα το εβαλε κι στο φυτο της Μριαννας αν το ειδατε.Η απορια μου ειναι η εξης..... το χουμους το βαζετε σε μεταφυτευση σαν λιπασμα η ως ενα συστατικο που βοηθα το χωμα να λειτουργησει καλυτερα στις ριζες του φυτου?Και αν το χρησημοποιειται σε προ μπονσαι η σε μπονσαι και σε τι αναλογια ,παει μονο του, η ανακατεμενο με αλλα οργανικα η ανοργανα χωματα? Εικόνα Εικόνα

My Nellie
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από My Nellie »

Πες βρε Παναγιώτη από πού την αγοράζεις.
Για τίποτα δεν είμασθε εδώ στην Ελλάδα.... (ή μάλλον μόνο για κλωτσιές)
Στο εξωτερικό και την κουτσουλιά της κότας την επεξεργάζονται και διατίθεται σε μορφή βόλων για λίπασμα, με άριστα αποτελέσματα στα bonsai
Άβαταρ μέλους

karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής

Τώρα που γράφτηκε για την κοπριά έχω να αναφέρω την ύπαρξη αποξηραμένης κοπριάς βοοειδών σε κοκκιώδη μορφή (σαν ποντικοκούραδα είναι με το συμπάθειο) της εταιρείας Pokon Ολλανδίας σε σάκκους 10κιλους...την χρησιμοποιώ για να φτιάξω "τσάι κοπριάς" που ταίζω τις τριανταφυλλιές μου αλλά, στα μπονσάι μου δεν την έχω δοκιμάσει! Λέτε?
Πέτρο, τα ιχνοστοιχεία αναφέρονται ονομαστικά ( πχ, Ζn-ψευδάργυρος, Mn-μαγγάνιο, Mg-μαγνήσιο, S-θείο, Se- σελήνιο, Cu-χαλκός, Fe-σίδηρος κ.ο.κ) στην σύνθεση του λιπάσματος αλλα όχι πάντα και συνήθως όχι ολοκληρωμένα. απλά αναφέρεται ως λίπασμα περιέχον ιχνοστοιχεία και ...άντε καθάρισε! Εικόνα
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
Άβαταρ μέλους

loco
Shohin
Shohin

Δημοσίευση από loco »

Α! Τα ιχνοστοιχεια εχουν καποια κωδικη ονομασια ή αναγραφονται απλα σαν ιχνοστοιχεια στην συσκευασια?
Πετράν

Άβαταρ μέλους

loco
Shohin
Shohin

Δημοσίευση από loco »

Πολυ καλη η διευκρινηση του Jean-Zac για την σχεση αναμεσα στην ποσοτικη αναλογια και στην διατροφικη αποδοση του καθε λιπασματος. Οταν επιλεγουμε λοιπον λιπασμα συμφωνα με τι να διαλεξουμε? Με την ποσοτικη αναλογια ή με την διατροφικη αποδοση?

Αν θελουμε να εχουμε μια διατροφικη αναλογια ιση σε N-P-K θα πρεπει να διαλεξουμε ενα λιπασμα που να εχει 20-8,6-16,6 απο οτι καταλαβα. Με μια μεγαλη στρογγυλοποιηση για χαρη ευκολιας 20-10-15. Υπαρχει αντιστοιχο λιπασμα στην αγορα?
Πετράν

Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 111 times
Been thanked: 176 times
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Harris »

Philip έγραψε:ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΣ ............... :(

Ψαχνουμε για κοπρια...... :snooty:
Ο Γιάννης με την κοπρια αστειεύτηκε νομιζω οτι προτείνει huμmus.... :)
Το μόνο bonsai που δεν χρειάζεται φροντίδα είναι το πλαστικό.
Η αγάπη είναι το καλύτερο λίπασμα.
Μπονσάι είναι η έκφραση του είναι μου μέσα από την δημιουργία της φύσης για μια ανώτερη από εμένα προς τους άλλους αγάπη. Χ.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους

Philip
Masterpiece
Masterpiece

Δημοσίευση από Philip »

ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΣ ............... :(

Ψαχνουμε για κοπρια...... :snooty:
Άβαταρ μέλους

Topic author
Jean-Zac
V.I.P
V.I.P

Μας βλέπω να ξαναγυρίζουμε πίσω στο σχολείο, στο μάθημα της χημείας. Οπως είπα Φιλίπ τα λιπάσματα είναι φαύλος κύκλος.Συνήθως η 'απάτη' στην αναγραφή γίνεται στο φώσφορο και το κάλιο και γι' αυτό παραθέτω τον αντίστοιχο πολ/σμο που πρέπει να γίνει.Μέ απλά λόγια η ποσότητα είναι μικρότερη της αναγραφόμενης ,αλλά αυτό το επιτρέπει η νομοθεσία.Οπότε τι λίπασμα να βάζουμε ???? Ποία είναι η πραγματική δυναμικότητά του ??
την πραγματική περιεκτικότητα την γράφουν στην Αυστραλια.Νεα Ζηλανδία και σε κάποιο άλλο μέρος. Στήν Ευρώπη ισχύει το κλασσικό 20-20-20 Να ψάχνουμε για κοπριά ?? Hummus σε αργή αποσύνθεση θα ήταν το καλύτερο σε μικρούς κύβους ή κάτι τέτοιο.Με το πότισμα προσφέρει τις ευεργεσίες του, αλλά πρέπει να αφαιρείται όταν υπάρχει μεγάλη υγρασία ή πολυ βροχή (αν τα φυτά είναι έξω.)
Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 111 times
Been thanked: 176 times
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Harris »

Φιλιππε εγω καταλαβα οτι σε ενα Λιπασμα 20/20/20

θα παρουμε : 20% αζωτο(Ν) , 20 * 0.43 = 8,6% Φώσφορο(P) , 20 * 0.83 = 16,6% Καλιο(Κ)

Δεν ξερω εαν καταλαβα και σωστα... :think:
Το μόνο bonsai που δεν χρειάζεται φροντίδα είναι το πλαστικό.
Η αγάπη είναι το καλύτερο λίπασμα.
Μπονσάι είναι η έκφραση του είναι μου μέσα από την δημιουργία της φύσης για μια ανώτερη από εμένα προς τους άλλους αγάπη. Χ.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους

Philip
Masterpiece
Masterpiece

Δημοσίευση από Philip »

Γιαννη μπερδευτηκα λιγο :think:

Για βοηθα........ :shifty:

Λοιπον αντιγραφω μια ετικετα ενος λιπασματος που εχω . Η αναλογια σε ΝΡΚ ειναι 20/20/20.

Ποιο αναλυτικα: ΣΥΝΘΕΣΗ Αζωτου
ολικο Αζωτο =20% > (νιτρικο αζωτο=5,8% + αμμωνιακο αζωτο=4% + ουριακο αζωτο 10,4)

Φωσφορικο Αλας Ρ²Ο5 = 20%

Οξειδιο του Καλιου Κ²Ο = 20%

Σχεση Ν:Κ 1:1

Ποιο κατω αναφερει κ την Αγωγιμοτητα σε μS στους 25°C.....
Άβαταρ μέλους

Topic author
Jean-Zac
V.I.P
V.I.P

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ

[justify]Σε αρκετά λιπάσματα του εμπορίου η περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία αναφέρεται σε Ν-Ρ-Κ. Στην πραγματικότητα ο φώσφορος και το κάλιο εκφράζονται σε οξείδια των αντιστοίχων στοιχείων τους.
Όπως είπα το περιεχόμενο της συσκευασίας των λιπασμάτων του εμπορίου εκφράζονται σε Ν.Ρ.Κ. βάσει της ποσότητας σε Άζωτο (Ν), Φώσφορο (Ρ) και Κάλιο (Κ) και είναι τα 3 βασικά μακροστοιχεία .

Όταν όμως χρησιμοποιούμε ένα λίπασμα π.χ. ΝΡΚ 20-20-20 , σκεπτόμαστε ότι περιέχει 20% άζωτο,20% φώσφορο και 20% κάλιο. Αυτό είναι ΛΑΘΟΣ !!. Το λίπασμα περιέχει 20% άζωτο, αλλά όχι 20% φώσφορο και κάλιο.
Στην πραγματικότητα περιέχει 20% φώσφορο εκφραζόμενο σαν φωσφορικός ανυδρίτης (Ρ2Ο5) και το 20% του καλίου εκφραζόμενο σαν οξείδιο του καλίου (Κ2Ο) και βέβαια τα οξείδια δεν είναι τα μοναδικά στοιχεία.
Η πραγματική σχέση ΝΡΚ είναι λοιπόν 20-8,6-16,6 και όχι 20-20-20 όπως πιθανόν να έγραφε στην ετικέτα του το λίπασμα.
Άλλη λοιπόν η αριθμητική σχέση και άλλη η ποσοτική παροχή ‘’τροφής’’ του λιπάσματος.

Οι νομοθετικές διατάξεις κάθε χώρας επιτρέπουν την αναγραφή των μακροστοιχείων επί τις εκατό και είναι μόνο στο χέρι κάποιων να παρουσιάζουν τα πραγματικά ποσοστά. Έτσι λοιπόν ,το ίδιο ακριβώς προϊόν, στην Ευρώπη μεν πωλείται σαν ΝΡΚ 18-6-12 (αλλά το Ρ και Κ είναι οξείδια) και στην Αυστραλία πωλείται σαν ΝΡΚ 18-2,6-10. Φαύλος κύκλος και άντε να διαλέξεις λίπασμα!!!. Πάντως για βοήθεια μπορούμε να μετατρέψουμε τις τιμές του φωσφόρου και καλίου με τον απλό τύπο :[/justify]
-Πολλαπλασιάζουμε τον Φώσφορο Ρ (Ρ2Ο5) Χ 0,43
-Πολλαπλασιάζουμε το Κάλιο Κ (Κ2Ο) Χ 0,83

Απάντηση