Σελίδα 1 από 1

Re: Διαμόρφωση αγριελιάς

Δημοσιεύτηκε: 19 Σεπ 2021, 19:58
από Notis
Ευχαριστώ πολύ!

Re: Διαμόρφωση αγριελιάς

Δημοσιεύτηκε: 19 Σεπ 2021, 17:14
από Giorgos G.
Notis έγραψε:
19 Σεπ 2021, 10:06
Να ρωτήσω και κάτι ακόμα! Τα κλαδιά τα αφήνω ως έχουν για 1 - 2 χρόνια η τα κόβω σε κάποιο σημείο για να δημιουργήσουν διακλαδώσεις?
 

 
μέχρι το επόμενο φθινόπωρο να τα αφήσεις απείραχτα. Αν το φυτό πάει καλά και έχει γεμίσει με κλαδια τότε μπορείς να αφαιρέσεις αυτά που φυτρώνουν πολύ χαμηλά και να κοντύνεις αυτά που φυτρώνουν ψηλά. Έτσι θα φυτρώσουν νέα κλαδια σε άλλα σημεία δηλ θα έχεις πιο πυκνό φύλλωμα και θα γίνουν οι διακλαδώσεις στα υπάρχοντα. Επίσης τα πλαινά χαμηλά κλαδια που προβλέπεται να μας χρειαστούν τα θέλουμε πιο χοντρά από τα ψηλότερα κλαδιά. Για να το πετύχουμε αυτό δεν τα κόβουμε-δεν τα κονταίνουμε αλλά τα αφήνουμε να μακρύνουν ελεύθερα έως ότου φθάσουν κοντά στο επιθυμητό πάχος

Re: Διαμόρφωση αγριελιάς

Δημοσιεύτηκε: 19 Σεπ 2021, 10:06
από Notis
Να ρωτήσω και κάτι ακόμα! Τα κλαδιά τα αφήνω ως έχουν για 1 - 2 χρόνια η τα κόβω σε κάποιο σημείο για να δημιουργήσουν διακλαδώσεις?
 

Re: Διαμόρφωση αγριελιάς

Δημοσιεύτηκε: 18 Σεπ 2021, 19:22
από Notis
Σ' ευχαριστώ πολύ για τις πολύ κατατοπιστικές συμβουλές!

Re: Διαμόρφωση αγριελιάς

Δημοσιεύτηκε: 18 Σεπ 2021, 14:15
από Giorgos G.
καλή αρχή εύχομαι.

Την ελιά σου να την αφήσεις στην ησυχία της για ένα με δυο χρόνια, σε ελεύθερη ανάπτυξη. Πολλά κλαδια σημαίνουν και πολλές ρίζες. Έτσι θα αποκτήσει πλούσιο ριζικό σύστημα, ώστε από κει και πέρα να αναπτύσσεται γρήγορα μετά από τα κλαδέματα διαμόρφωσης. Ένας εμπειρικός τρόπος για να δεις αν έχει αποκτήσει αρκετές ρίζες είναι όταν το φυτό μένει σταθερό όταν πας να κουνήσεις τον κορμό του (μην το δοκιμάσεις ακόμη, είναι νωρίς και μπορεί να καταστρέψεις τις ρίζες που αναπτύσσει τώρα και είναι ακόμη ευαίσθητες) .

Οι αγριελιά χρειάζεται πολύ φως και μέτριο πότισμα (όταν στεγνώνει το πάνω μέρος του χώματος και μέχρι 2-3 εκατοστά βάθος περίπου. Από τις αρχές της άνοιξης και μέχρι να πιάσουν οι ζέστες του καλοκαιριού (από 30 βαθμούς και πάνω) να λιπαίνεις τακτικά (ανα 3 εβδομάδες περίπου). Συμπληρωματικά να ρίχνεις αμινοξέα και ιχνοστοιχεία για να βοηθήσεις την ανάπτυξή της.
Αυτή την εποχή μία λίπανση με λίπασμα χωρίς άζωτο θα βοηθούσε. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις Ακτιβοζίνη, αυτήν που γράφει στη συσκευασία "για πλούσιες ρίζες και μεταφυτεύσεις".
Το υπόστρωμα θεωρώ ότι είναι καλό για αρχή, αρκεί να αποστραγγίζεται το νερό του ποτίσματος και να μη λιμνάζει στη γλάστρα. Για καλή αποστράγγιση ρίχνουμε πρώτα ένα στρώμα ψιλό χαλίκι στον πάτο της γλάστρας και ύστερα το χώμα (ούτε αυτό μην το κάνεις τώρα-καλύτερα άνοιξε περισσότερες τρύπες στην γλάστρα χωρίς να βγάλεις το φυτό).

Το κυριότερο είναι να έχεις υπομονή και να μην βιαστείς. Όλοι βιαζόμαστε όταν ξεκινάμε, θέλουμε τα φυτά μας να μοιάσουν γρήγορα με μπονσάι αλλά συνήθως καταλήγουμε με ένα ξερό φυτό (στην χειρότερη περίπτωση) ή με ένα φυτό που δεν αναπτύσσεται (στην καλύτερη).

Καλή επιτυχία

Re: Διαμόρφωση αγριελιάς

Δημοσιεύτηκε: 18 Σεπ 2021, 09:02
από Paulos
Καλώς τον

Re: Διαμόρφωση αγριελιάς

Δημοσιεύτηκε: 17 Σεπ 2021, 16:40
από Notis
Ευχαριστώ!!!

Re: Διαμόρφωση αγριελιάς

Δημοσιεύτηκε: 17 Σεπ 2021, 12:16
από Jean-Zac
Καλορίζικη !!!!!!
 

Re: Διαμόρφωση αγριελιάς

Δημοσιεύτηκε: 17 Σεπ 2021, 07:15
από Hfestion
Καλημέρα φίλε μου και καλός ήρθες στην παρέα μας.
Σε yamadori καλό θα ήταν να το αφήσεις σε ελεύθερη ανάπτυξη τουλάχιστον για ένα χρόνο να αναπτύξει πάλι ρίζες.

Διαμόρφωση αγριελιάς

Δημοσιεύτηκε: 16 Σεπ 2021, 12:05
από Notis
Γεια σας και καλώς σας βρήκα! Είμαι καινούργιος στο φόρουμ, και γενικά στο χώρο των bonsai. Μία από τις πρώτες μου προσπάθειες δημιουργίας bonsai είναι η αγριελιά που επισυνάπτω στις φωτογραφίες. Την είχα συλλέξει από το βουνό τον Απρίλιο, και μέχρι μέσα Αυγούστου δεν είχε πετάξει φύλλα. Πριν φύγω διακοπές, την τοποθέτησα σε μαύρη σακούλα σκουπιδιών, και, επιστρέφοντας μετά από 20 μέρες,είδα να έχει πετάξει νέα φύλλα. Επειδή οι γνώσεις μου είναι ελλειπείς,θα ήθελα την βοήθεια σας γενικά για τη φροντίδα της .Αν θέλει πολύ ήλιο ή όχι, κάθε πότε να την ποτίζω, τι χώμα χρειάζεται.(τώρα έχει φυτοχωμα).Στην πορεία, εννοείται θα χρειαστώ βοήθεια για τη διαμόρφωση. Προς το παρόν το μόνο που έκανα ήταν να αφαιρέσω κάποιους βλαστούς από χαμηλά στον κορμό κοντά στη βάση . Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας.
FB_IMG_1631782966216.jpg
 
FB_IMG_1631782974619.jpg
 
FB_IMG_1631783002965.jpg
 
FB_IMG_1631783027262.jpg