Το κοινό αγαθό των μελών του bonsaiforum.gr

Οι κανονισμοι του BonsaiForum.gr
Κλειδωμένο
Άβαταρ μέλους

Jean-Zac
V.I.P
V.I.P
Δημοσιεύσεις: 2512
Εγγραφή: 21 Απρ 2010, 15:15
Has thanked: 0
Been thanked: 242 times

Re: Το κοινό αγαθό των μελών του bonsaiforum.gr

Δημοσίευση από Jean-Zac »

Μου αρέσει σαν ιδέα και μπράβο στον Παναγιώτη !!!! [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilies/eusa/clap.gif[/img] [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilies/eusa/clap.gif[/img]
Θυμάμαι πρίν από 4 χρόνια σε μία συνάντηση-εξόρμηση σε κάποια φυτώρια του Μαραθώνα και μπροστά σε ένα δενδράκι με τιμή αρκετά ακριβή, είχα πεί στα παιδιά …….ας βάλουμε ‘’ρεφενέ’’ από 5-10 euro να το αγοράσουμε, να το διαμορφώσουμε όλοι μαζί και μετά να το περιποιείται κυκλικά ο καθένας από τους ‘’ιδιοκτήτες’’ .
Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να έλθουμε όλοι πιο κοντά ο ένας με τον άλλον. Άλλωστε ο Saburo Kato έλεγε ότι τα μπονσάι είναι ένα μέσο για να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας.

Τις μικρές χαρές μας εάν τις μοιραζόμαστε με τους άλλους, τότε αυτές πολλαπλασιάζονται και γίνονται μεγαλύτερες .
Άβαταρ μέλους

Topic author
karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 2741
Εγγραφή: 07 Μαρ 2011, 03:27
Τοποθεσία: Περιστέρι, Αττικής
Has thanked: 16 times
Been thanked: 49 times

Το κοινό αγαθό των μελών του bonsaiforum.gr

Δημοσίευση από karesansui »

Το κοινό μπονσάι

Είναι ένα κοινό αγαθό, ένας πόρος, που κληρονομήθηκε απο την φύση, δημιουργείται και εξελίσσεται συλλογικά, αποτελεί δε κληρονομιά των μελών του φόρουμ και διέπεται απο την αρχή του αναπαλλοτρίωτου, δεν δύναται δηλαδή να συμμετέχει σε αγοραπωλησίες αλλά παραμένει σαν πόρος ανέπαφος.
Το κοινό μπονσάι είναι μία δημιουργία των μελών του φόρουμ τα οποία είναι ελεύθερα να το διαχειριστούν, να το εξελίξουν καλλιτεχνικά ή να παράγουν κάτι νέο μέσα απο αυτό με απώτερο σκοπό την εκπαίδευσή τους στην καλλιέργεια των δέντρων αυτών και της ίδιας τής τέχνης του μπονσάι.
Ρυθμίσεις που διέπουν την κατοχή, διαχείριση και εκμετάλλευση του κοινού πόρου (μπονσάι).
1-Οποιοδήποτε μέλος μπορεί να γίνει δωρητής δέντρου στην κοινότητα.
2-Τα κοινά δέντρα ανήκουν στην κοινότητα του bonsaiforum.gr
2-Για να αναλάβει κάποιος(α) ένα δέντρο πρέπει να είναι ενεργό μέλος του φόρουμ τουλάχιστον μία καλλιεργητική περίοδο*.
3- Το μέλος που θα αναλάβει το κοινό δέντρο (μπονσάι) θα το φιλοξενεί μέχρι δύο (2) καλλιεργητικές περιόδους*.
4- Το μέλος δεν φροντίζει απλώς το δέντρο αλλά, το εξελίσσει. Το κλαδεύει, το συρματώνει, αλλάζει το υπόστρωμα, το διαμόρφωνει.
Η εξέλιξη του δέντρου θα παρουσιάζεται σε ανάλογη θεματική ενότητα και θα συζητείται απο κοινού με τα μέλη και ενδεχομένως θα συναποφασίζεται η περαιτέρω πορεία του με κύρια ευθύνη του εκάστοτε κατόχου.
5- Οι συντονιστές θα καθορίζουν την αλλαγή κατόχου (πάντα σε συνέννοηση με τη κοινότητα του φόρουμ).
6-Ο/Η κάτοχος, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να προβεί σε δωρεά υποστρώματος , δοχείου , σύρματος και άλλων αναλώσιμων για το συγκεκριμένο δέντρο.

*Καλλιεργητική περίοδος = Η περίοδος εκείνη ενός δεδομένου έτους αποτελούμενη απο διαδοχικές ημέρες κατά την οποία οι κλιματολογικές συνθήκες είναι κατάλληλες για την πλήρη ανάπτυξη ενός φυτού και είναι σε συνάρτηση με την κλιματική ζώνη και το υψόμετρο κάθε περιοχής. Στο μεσογειακό κλίμα, με εξαίρεση το καλοκαίρι όπου έχουμε επιβράδυνση της ανάπτυξης, η καλλιεργητική περίοδος εκτείνεται σχεδόν καθ' όλη την διάρκεια του έτους. Έτσι μπορούμε να ορίσουμε την καλλιεργητική περίοδο στην χώρα μας για τα μπονσάι οτι διαρκεί περίπου 10 μήνες, Σεπτέμβριο με Ιούνιο επόμενου έτους με μερικές παραλλαγές (βορειότερες και ορεινές περιοχές όπου υπάρχουν και ημέρες παγετού οπότε μπορεί να περιορίζεται ή διαφέρει η έναρξη και το τέλος της περιόδου, από άνοιξη μετά τον τελευταίο παγετό έως το τέλος του φθινοπώρου).
[img][/img]
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
Κλειδωμένο