Σελίδα 1 από 1

Re: μικρά φυτάκια (ελιά - δάφνη)

Δημοσιεύτηκε: 18 Νοέμ 2019, 19:21
από anilem54
Σ'ευχαριστώ mariaoz για τις συμβουλές !

Και σε εσένα πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ Νικολας72... έχω δουλειά για τα επόμενα τρια χρονιά :) Βήμα-βήμα αν ακολουθώ τις οδηγίες σου, σίγουρα κάτι θα γίνει με τα φυτά μου.

Μια παρατήρηση όμως : τα φυτά δεν είναι από φυτόριο, και δεν ξέρω αν έχουν καλό ριζικό σύστημα. Η δάφνη μάλλον ναι γιατί έγινε από σπόρο μου είπαν, και λογικά έχει αναπτύξει καλά. Η ελιά όμως είχε φυτρώσει κοντά σε ελαιώνα, και την μάζεψε ο πεθερός μου όταν έμαθε ότι άρχιζα τα bonsai... να είναι καλά ο άνθρωπος! Την πήρε έτσι με το χώμα που φαίνεται στη γλάστρα.

Άρα σίγουρα θα ακολουθήσω την συμβουλή σας, και θα φυτέψω τα δεντράκια χωρίς να αγγίξω τίποτα από το χώμα που έχουν, κυριώς για την ελιά.

Ελπίζω την Τετάρτη να μπορέσω να ασχοληθώ, μετά έρχονται βροχές!



 

Re: μικρά φυτάκια (ελιά - δάφνη)

Δημοσιεύτηκε: 18 Νοέμ 2019, 11:48
από Νικολας72
Καλημέρα αγαπητέ φίλε anilem54,

από τι γενικές γνώσεις περί κηπουρικής που έχω, εάν δεν πειράξεις την "μπάλα" του ριζικού συστήματος ενός φυτού από φυτώριο (όπως αυτά που βλέπω στις φωτογραφίες) και με δεδομένη την καλή τους υγεία, μπορείς να φυτέψεις τα φυτά όποτε θέλεις. Κι αυτό γιατί δεν ασκείς κανενός είδους στρεσάρισμα στην ανάπτυξη του φυτού. Καλό θα ήταν να συμβουλευτείς ένα γεωπόνο της γειτονιάς σου ή ακόμα και την εμπειρία του κοντινότερου φυτωριούχου.

Εγώ στην θέση σου, αρχικά θα ετοίμαζα μία καλή ποσότητα μείγματος χώματος (ίσως με φυλλόχωμα, κομποστοποιημένη κοπριά και λίγο περλίτη ή ελαφρόπετρα) για το σημείο του κήπου όπου θα φύτευα τα δέντρα. Μετά θα είχα κοντά μου ένα λίπασμα γενικής χρήσης και θα συνέχιζα ανοίγοντας μία τρύπα στον κήπο, βάθους όσο είναι η γλάστρα, και τουλάχιστον διπλάσιας διαμέτρου. Δηλαδή, εάν το ύψος τη γλάστρας είναι 20εκ., τόσο θα ήταν και το βάθος της τρύπας που θα άνοιγα. Εάν η διάμετρος της γλάστρας είναι 15εκ., εγώ θα άνοιγα μία τρύπα 30-40εκ. Κι αυτό γιατί, δεν θέλω να πάει πιο βαθιά το φυτό μου, δεν θέλω να αναπτύξει ριζικό σύστημα πιο ψηλά στο κορμό. Θέλω όμως τριγύρω από την σημερινή ριζόμπαλα να αναπτυχθεί κι άλλο.

Ενδεχομένως να "χάϊδευα" λίγο το χώμα τριγύρω από την ριζόμπαλα και από κάτω της, μέχρι να αρχίσω να βλέπω τα πρώτα τριχοειδή ριζίδια, αλλά σε καμία περίπτωση τίναγμα του χώματος! Εάν θέλεις μπορείς να βάλεις μία πλακέ πέτρα, ή ένα πλαστικό δίσκο ή ένα κομμάτι χοντρής μαύρης σακούλας στον πάτο της γούρνας που θα έχεις σκάψει, όμως δεν πρέπει να σε πολυ-απασχολεί αυτό επί του παρόντος. Μπορείς απλά να πατήσεις πάρα πολύ το χώμα στον πάτω της γούρνας σου κάνοντάς το πιο συμπαγές. Πρόσεχε να μην βάλεις καμία πλαστική λεκάνη και δημιουργήσεις κοιλότητα και συνθήκες συγκέντρωσης νερού τέτοιες που θα ευνοήσουν το σάπισμα των ριζών!

Αυτό που πρέπει να σε νοιάζει είναι να γίνει σωστά η φύτευση με καλή αποστράγγιση του εδάφους για να μπορεί να απαπτύσσεται το φυτό σου με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς, έτσι ώστε να παχύνει ο κορμός πιο γρήγορα απ' ότι μέσα σε μία γλάστρα. Αφού θα ετοίμαζα την γούρνα, θα έριχνα μία μικρή ποσότητα λιπάσματος μέσα της (κατά συμβουλή γεωπόνου). Εμπερικά, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο κουταλιές της σούπας για το μέγεθος των φυτών που βλέπω στις φωτογραφίες. Επίσης, κάποιοι προτιμούν να ρίχνουν το λίπασμα στο μείγμα χώματος που θα συπληρώσουν αργότερα. Στην συνέχεια θα τοποθετούσα το φυτό μέσα στην γούρνα, φροντίζοντας αν χρειαστεί να προσθέσω λίγο χώμα από κάτω για να έρθει στο ίδιο ύψος ως προς την επιφάνεια του χώματος. Στην συνέχεια θα έριχνα το μείγμα χώματος που θα είχα προετοιμάσει γύρω από το φυτό, χωρίς να το πατάω υπερβολικά, γιατί με ενδιαφέρει να παραμείνει αφράτο (γι' αυτό και η προσθήκη περλίτη...) έτσι ώστε να αναπτυχθούν ευκολότερα οι ρίζες σ' αυτή την οριζόντια κατεύθυνση, απ' ότι στην κάθετη.

Από 'κει κι έπειτα, πότισμα - λίπανση με βάση τις οδηγίες του γεωπόνου, ελεύθερη ανάπτυξη του φυτού, και ίσως πολύ περιορισμένες επεμβάσεις κλαδέματος (π.χ. μία φορά τον χρόνο, αρχή άνοιξης) κυρίως ως προς το ύψος του φυτού ή τα λαίμαργα κλαδιά που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα. Θα έκοβα δηλαδή τον βασικό κορμό για να πάρω χαμηλότερες διακλαδώσεις και να μην σπαταλά το φυτό άσκοπα ενέργεια στο να πάρει ύψος που έτσι κι αλλιώς δεν θα μου χρειαζόταν. Αλλά και πάλι, περιορισμένες τομές, στο απολύτως αναγκαίο για τα πρώτα 3-5 χρόνια. Ωστόσο, κι αν το αφήσεις εντελώς απείραχτο, δεν πειράζει, γιατί έτσι κι αλλιώς, προς το παρόν δεν σε ενδιαφέρει το σχήμα του φυτού, αλλά να παχύνει ο κορμός. Εξάλλου, μόλις το βγάλεις το φυτό από τον κήπο, και το βάλεις σε γλάστρα (trainning pot), το πρώτο που θα κάνεις είναι να το κλαδέψεις, ενδεχομένως και να το καρατομήσεις (για να πάρεις κωνικότητα στον κορμό). Άρα, δεν σε ενδιαφέρει η μέχρι τότε αισθητική εξέλιξη του φυτού, μόνο ο κορμός και το μέγεθός του.    

 Όταν ο κορμός αποκτήσει το πάχος που με ενδιαφέρει για το συγκεκριμένο φυτό (από 5-6 εκατοστά και πάνω), τότε θα έκανα ίσως την πρώτη εκφύτευση, και ανάλογα με την πορεία ανάπτυξης του ριζικού συστήματος τις πρώτες ίσως διαμορφώσεις του ριζικού συστήματος. Κατά τρόπο ανάλογο θα προχωρούσα τότε και στο υπέργειο τμήμα του φυτού, με μία αναλογικότητα που θα επιτρέψει στο φυτό να συνεχίσει να αναπτύσσεται υγειώς. Μία ασφαλής ζώνη, είναι να αφαιρεί κανείς μέχρι το 30% του υπάρχοντος ριζικού ή φυλλικού συστήματος. Αλλά κι αυτό είναι σχετικό και εξαρτάται από την γενικότερη κατάσταση του φυτού και την ποσότητα της προηγούμενης ανάπτυξης. Καλό είναι επίσης να μην γίνονται όλες οι εργασίες σε μία μέρα ή την ίδια εποχή. 

Αυτά για σήμερα, ελπίζω να βοήθησα. Κι αν κάπου υπάρχει κάποιο σφάλμα στην σκέψη μου, παρακαλώ τους παλαιότερους να με διορθώσουν.

Καλή επιτυχία!

Re: μικρά φυτάκια (ελιά - δάφνη)

Δημοσιεύτηκε: 18 Νοέμ 2019, 11:42
από mariaoz
Γειά σου. Θα μπορούσες να τα μεταφυτεύσεις στον κήπο σου και αυτή την εποχή οπως είναι με το χώμα που έχεις στην γλάστρα.
Απο κατώ βάλε μια πέτρα πλατιά.

Καλή επιτυχία απο μένα.

μικρά φυτάκια (ελιά - δάφνη)

Δημοσιεύτηκε: 17 Νοέμ 2019, 19:07
από anilem54
Καλησπέρα !

Φοβάμαι ότι θα σας ζαλίσω με τις ερωτήσεις μου, αλλά δεν θέλω να τα κάνω ανάποδα...

Σήμερα ήθελα τα φώτα σας, σε σχέση με δυο φυτά που μου χαρίσανε : μια αγριοελιά και μια δάφνη. Ο Νικολας72 μου είχε προτείνει να τα φυτέψω στο χώμα, για ένα διαστήμα, έτσι για να δυναμώσουν πιο γρήγορα. Σας βάζω μια σημερινή φωτογραφία για να τα δείτε πιο καλά.

Επίλεξα το μέρος που μου φαίνεται ιδανικός : με φυσικό φράχτη από τους δυνατούς αερίδες (βοριάδες), και σε θέση με αρκετό ήλιο.

Τώρα όμως αρχίζουν οι ερωτήσεις :)
Πώς πρέπει να γίνει η φύτευση : είχα διαβάσει ότι καλό θα ήταν να βάλω μια πέτρα κάτω από το δέντρο, για να μην παει βαθιά η κεντρική ρίζα, έτσι να ετοιμαστεί σιγά σιγά το nebari του φυτού...
Πόσο βαθιά να βάλω αυτήν την πέτρα ;
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φυτέψω τα φυτάκια με γυμνές ρίζες; Δηλαδή να βγάλω όλο το χώμα που υπάρχει στην σημερινή γλάστρα, και να τοποθετήσω την πέτρα αμέσως από κάτω;
Και τελευταία, αλλά ίσως και πρώτης σημασίας : είναι η εποχή καλή για τέτοια κίνηση;
DSCN2644.JPG