Πρόβλημα με Picea

Ερωτήσεις σχετικά με τα δέντρα σας
Απάντηση

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 420 times
Been thanked: 359 times

Re: Πρόβλημα με Picea

Δημοσίευση από Hfestion »

Αρχικά καλώς ήρθες στην παρέα μας.

Καταρχάς δεν υπάρχει έτοιμη μίξη χώματος για μπονσαι, και αν υπήρχε σίγουρα θα αποτελούνταν τουλάχιστον απο 70% ανόργανη ύλη. Αυτό που θέλω να πω είναι πως πήρες ένα απλό χωματακι σε συσκευασία για μπονσαι.

Στο δια ταύτα, τι θα έκανα εγώ αν ήταν δικό μου.

Καταρχάς θα το διατηρούσα σε σκιερό σημείο και χωρίς να έχει επαφή με αεριδες - ρεύματα κτλ. Αυτή την περίοδο ο αέρας είναι ζεστός πράγμα που σημαίνει πως στεγνώνει το χώμα και τα φύλλα. (Αυτός είναι ένας από τους λόγους που υποφέρουν τα Acer αυτή την περίοδο, άσχετο)

Προσπάθησε να μάθεις το χώμα που χρησιμοποιησες τι pH έχει.

Διατήρησε το χώμα νωπό. Σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να στεγνώσει, ούτε να είναι πάρα πολύ βρεγμένο.

Θα μπορούσες τις απογευματινές ώρες να το ψεκάζεις με νερό, όχι ποτίσματα απλά να ψεκάζεις τα φύλλα.

Θα βοηθούσε πολύ αν στο νερό που ποτίζεις, ρίχνεις συστηματικά εκχύλισμα φυκιών σε πάρα πολύ μικρές δόσεις. (Αυτό μπορείς να το ρίχνεις σε όλα στους τα δέντρα). Το εκχύλισμα φυκιών να έχει όσο πιο λίγη ποσότητα σε 'Κ' κάλιο, γιατί σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται φυκι και όχι κάλιο.

Αν έχει και κάποιος φίλος σου ενυδρείο, το νερό από τις αλλαγές είναι ιδανικό!!!

Ότι έπεσε, έπεσε καί ότι έχει κιτρινίσει δεν αλλάζει. Εσένα σε ενδιαφέρει η νεα του βλάστηση πως θα είναι. Καλή επιτυχία
These users thanked the author Hfestion for the post:
BILLPAN (30 Ιουν 2023, 15:13)
Rating: 7.14%
"Πολεμιστής του κήπου,,

https://youtube.com/channel/UCPhRP1KKAIFWG6kHAEJf0Zg

Topic author
Odjo747
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0

Δημοσίευση από Odjo747 »

BILLPAN έγραψε:
30 Ιουν 2023, 11:26
Καλώς ήλθες στην παρέα μας.

Πιστεύω (χωρίς να είμαι σίγουρος και ας με διορθώσουν οι πιο έμπειροι αν κάνω λάθος) ότι είναι από το σοκ του εκτεταμένου και εκτός εποχής συρματώματος. Το συρμάτωμα καλύτερα να γίνεται στο τέλος του χειμώνα - αρχές άνοιξης. Στη θέση σου θα έβγαζα τα σύρματα άμεσα (ξέρω δεν θέλεις, ούτε εγώ θα ήθελα, αλλά πρέπει να το σώσεις. Τί είναι χειρότερο; να μην έχεις σύρματα ή να μην έχεις δέντρο;...). Μπορεί πάλι να είναι από το σοκ της αγοράς και μεταφοράς στον νέο της χώρο. Καλό είναι να μην προχωράμε σε εργασίες αμέσως μετά την αγορά, αλλά να αφήνουμε λίγο τα δεντράκια να συνηθίσουν την νέα τους θέση. Μπορεί να είναι και συνδυαστικό στρες από τους ανωτέρω δύο παράγοντες.

Βάλτο σε πλήρη σκιά, καθόλου ήλιο, μέχρι να αναρρώσει. Ποτίζεις κανονικά.

Εφόσον όπως λες δεν πείραξες ρίζα, δεν φταίει η μεταφορά που του έκανες σε μεγαλύτερη γλάστρα, έχε όμως υπόψη σου ότι πολλές φορές, όταν κάνεις απλή μεταφορά και αφήνεις όλο το παλιό χώμα μέσα με προσθήκη νέου υποστρώματος, είναι αρκετά δύσκολο να υπολογίσεις πότε να ποτίσεις, γιατί άλλο σου δείχνει το καινούριο και πιο αφράτο υπόστρωμα που χρησιμοποίησες από πάνω και άλλα ισχύουν στο παλιό χώμα από κάτω. Στην περίπτωσή σου, επειδή άφησε όλο το παλιό χώμα μέσα, προσπάθησε να ποτίζεις λίγο πιο αραιά απ' ότι σου "σου δείχνει" το εξωτερικό, νέο χώμα, αν και αυτή την εποχή δεν είναι μεγάλο πρόβλημα αυτό. Άλλωστε οι πικέες, ως κωνοφόρα, προτιμούν λίγο πιο στεγνές συνθήκες. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ξυλάκι για να ελέγχεις την κατάσταση του εσωτερικού υποστρώματος, μέχρι να είσαι σίγουρος ότι ποτίζεις σωστά.

Εύχομαι όλα να πάνε καλά!

Ανέβασε και τα υπόλοιπα δέντρα σου να τα δούμε!

Σ ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου.

Το βάζω σε σκιά και θα βγάλω το σύρμα.

Κάποια στιγμή θα κάνω νέο ποστ με τα άλλα δεντράκια.

Σ ευχαριστώ και πάλι.

BILLPAN
Imperial
Imperial
Has thanked: 173 times
Been thanked: 116 times

Δημοσίευση από BILLPAN »

Καλώς ήλθες στην παρέα μας.

Πιστεύω (χωρίς να είμαι σίγουρος και ας με διορθώσουν οι πιο έμπειροι αν κάνω λάθος) ότι είναι από το σοκ του εκτεταμένου και εκτός εποχής συρματώματος. Το συρμάτωμα καλύτερα να γίνεται στο τέλος του χειμώνα - αρχές άνοιξης. Στη θέση σου θα έβγαζα τα σύρματα άμεσα (ξέρω δεν θέλεις, ούτε εγώ θα ήθελα, αλλά πρέπει να το σώσεις. Τί είναι χειρότερο; να μην έχεις σύρματα ή να μην έχεις δέντρο;...). Μπορεί πάλι να είναι από το σοκ της αγοράς και μεταφοράς στον νέο της χώρο. Καλό είναι να μην προχωράμε σε εργασίες αμέσως μετά την αγορά, αλλά να αφήνουμε λίγο τα δεντράκια να συνηθίσουν την νέα τους θέση. Μπορεί να είναι και συνδυαστικό στρες από τους ανωτέρω δύο παράγοντες.

Βάλτο σε πλήρη σκιά, καθόλου ήλιο, μέχρι να αναρρώσει. Ποτίζεις κανονικά.

Εφόσον όπως λες δεν πείραξες ρίζα, δεν φταίει η μεταφορά που του έκανες σε μεγαλύτερη γλάστρα, έχε όμως υπόψη σου ότι πολλές φορές, όταν κάνεις απλή μεταφορά και αφήνεις όλο το παλιό χώμα μέσα με προσθήκη νέου υποστρώματος, είναι αρκετά δύσκολο να υπολογίσεις πότε να ποτίσεις, γιατί άλλο σου δείχνει το καινούριο και πιο αφράτο υπόστρωμα που χρησιμοποίησες από πάνω και άλλα ισχύουν στο παλιό χώμα από κάτω. Στην περίπτωσή σου, επειδή άφησε όλο το παλιό χώμα μέσα, προσπάθησε να ποτίζεις λίγο πιο αραιά απ' ότι σου "σου δείχνει" το εξωτερικό, νέο χώμα, αν και αυτή την εποχή δεν είναι μεγάλο πρόβλημα αυτό. Άλλωστε οι πικέες, ως κωνοφόρα, προτιμούν λίγο πιο στεγνές συνθήκες. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ξυλάκι για να ελέγχεις την κατάσταση του εσωτερικού υποστρώματος, μέχρι να είσαι σίγουρος ότι ποτίζεις σωστά.

Εύχομαι όλα να πάνε καλά!

Ανέβασε και τα υπόλοιπα δέντρα σου να τα δούμε!

These users thanked the author BILLPAN for the post:
Odjo747 (30 Ιουν 2023, 11:46)
Rating: 7.14%

Topic author
Odjo747
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο

Δημοσίευση από Odjo747 »

Harris έγραψε:
30 Ιουν 2023, 10:46
ΚΑλώς τον.

Προστέθηκε μετά από 55 δευτερόλεπτα:
Μεταφύτευση και συρματωμα εκανες φετος;

Ναι. Πριν από 3 εβδομάδες περίπου. Η ρίζες δεν πειραχτηκαν.
Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 110 times
Been thanked: 172 times
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Harris »

ΚΑλώς τον.

Προστέθηκε μετά από 55 δευτερόλεπτα:
Μεταφύτευση και συρματωμα εκανες φετος;
Το μόνο bonsai που δεν χρειάζεται φροντίδα είναι το πλαστικό.
Η αγάπη είναι το καλύτερο λίπασμα.
Μπονσάι είναι η έκφραση του είναι μου μέσα από την δημιουργία της φύσης για μια ανώτερη από εμένα προς τους άλλους αγάπη. Χ.
Εικόνα

Topic author
Odjo747
Σπορόφυτο
Σπορόφυτο

Πρόβλημα με Picea

Δημοσίευση από Odjo747 »

Καλημέρα σε όλους.

Είναι το πρώτο μου ποστ καθώς είναι νέος στο χόμπι. Ξεκίνησα πριν από 5 μήνες περίπου και έχω τώρα 14 δεντράκια (διάφορες ποικιλίες). Ξέρω, έχω πρόβλημα εθισμού.

Αγόρασα μια πικεα πριν από 2-3 εβδομάδες και την μεταφυτεψα σε μεγαλύτερη ρηχή γλάστρα επειδή το γλαστρακι που αγοράστηκε ήταν μικρό και οι ρίζες έβγαιναν απ έξω. Ξέρω ότι δεν είναι η κατάλληλη εποχή και δεν πείραξα τις ρίζες. Η μπάλα της παλιάς γλαστρας έμεινε άθικτη.

Επιπλέον την συρματωσα όσο είναι εύκαμπτος ο κορμός, με ελάχιστο κλάδεμα.

Το κρατάω προς το παρών σε σημείο που έχει μόνο πρωινό ήλιο.

Την τελευταία εβδομάδα ρίχνει πολλά φύλλα, όπως φαίνεται και στο χώμα της γλαστρας.
Ανησυχώ μήπως έχει πεθάνει ήδη.
Υπάρχει περίπτωση να είναι από το σόκ;
Να θέλει περισσότερο ήλιο;
Να θέλει ελάχιστο πότισμα;

Το χώμα είναι μίξη έτοιμου χώματος για bonsai και ελαφρόπετρας.

Μου αρέσει πολύ το συγκεκριμένο δεντράκι και θα ήθελα να το σώσω αν γίνεται.

Παρακαλώ για οποιαδήποτε συμβουλή.

Ευχαριστώ,
Οδυσσέας 

Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Απάντηση