Επιδρομή στο βουνό!

Ερωτήσεις σχετικά με τα δέντρα σας
Απάντηση

Hfestion
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 422 times
Been thanked: 364 times

Re: Επιδρομή στο βουνό!

Δημοσίευση από Hfestion »

hackertom έγραψε:Παιδιά θα επισκεφτώ σε λίγες μέρες ένα χωριό σε ένα βουνό. . Εκεί έχει πεύκα, έλατα κατά βάση. Έλεγα να πάρω δύο δέντρα από φίλο που έχει χωράφι γεμάτο από αυτά και απλά τα κοιτάει! Πάρε όσα θες μου λέει!

1) Θα ζήσει κάτι τέτοιο Αθήνα; Πεύκο / Έλατο

2) Τι άλλο θα μπορούσα να βρω σε δέντρο;

3) Για μια καλή επιλογή δέντρου σχήματος προσέχω κάτι;

Κάθε βοήθεια δεκτή
Καλησπέρα φίλε, το να βγάλεις πεύκο ή έλατο από τη φύση και να ζήσει είναι σχεδόν ακατόρθωτο. Ιδιαιτερα αν το κάνεις με τη μία, αν δεν έχεις εμπειρία από μεταφυτευσεις, τα κατάλληλα εργαλεία, υλικά, υπομονή να σκαψεις αρκετά, τη κατάλληλη εποχή κ.α πολλά που σίγουρα δε γνωρίζω. Εγώ προσωπικά το θεωρώ δολοφονία αφού μιλάμε για 2, 3% επιτυχία.
Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, μπονσαιστες παλιες καραβάνες που τα καταφέρνουν και τα κρατάνε ζωντανά. Αυτοι είναι μια άλλη κατηγορία, και σίγουρα έχουν χάσει πάρα πολλά δέντρα για να το καταφέρουν.
Δε θα προσπαθήσω να σε αποτρέψω γιατί δε μπορώ. Θα σου κάνω μόνο μια ερώτηση και δε θέλω απάντηση. Για πιο λόγο κάποιος να επιχειρήσει κάτι όταν ξέρει ότι δεν έχει καμία περίπτωση να τα καταφέρει.

(Επίλογος)

Αγόρασε ενα φτηνό πευκο και ένα ελατο, μελέτησε τα, προσπάθησε να τα κρατήσεις ζωντανά και σε ένα χρόνο βλέπεις. Τα πεύκα του χωριού εκεί θα είναι και θα σε περιμένουν

Με εκτίμηση
"Πολεμιστής του κήπου,,

https://youtube.com/channel/UCPhRP1KKAIFWG6kHAEJf0Zg
Άβαταρ μέλους

RiaDr
Imperial Masterpiece
Imperial Masterpiece
Has thanked: 6 times
Been thanked: 6 times

Δημοσίευση από RiaDr »

Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες.. ούτε η εποχή είναι κατάλληλη, ούτε το Yamadori εύκολη υπόθεση, ούτε τα κωνοφόρα είναι χαρούμενα στην Αθήνα.

Από εκεί και πέρα, ο καθένας παίρνει τις αποφάσεις του και κινείται ανάλογα, το ηθικό σκέλος είναι αποκλειστικά δικο του. Και ξέρω πως θέλεις πολύ να "κλείσεις τα στόματα" όλων των πιο παλιών, αλλά, πίστεψέ με, μιλάει η πικρή πείρα σε αυτές τις περιπτώσεις. yamadori σωστά συλλεγμένο και από καιρό σε δοχείο και πάλι δεν επιβιώνει άνετα στο αθηναϊκό καλοκαίρι, όχι να βγει και άτσαλα λάθος εποχή...
"Το καλύτερο λίπασμα για τα φυτά είναι η σκιά του κηπουρού.."
Άβαταρ μέλους

Sim62
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 15 times
Been thanked: 84 times

Δημοσίευση από Sim62 »

Τώρα αυτό με τα yamadori είναι μεγάλο θέμα. Δεν είμαι αντίθετος στην ιδέα, ούτε και ξέρω αν κάποια δέντρα σε ένα ιδιόκτητο χωράφι μπορούν να χαρακτηρισθούν ως τέτοια.

Αυτά που ξέρω όμως πολύ καλά είναι :
1. Αυτός που θα το επιχειρήσει να ξέρει πολύ καλά πως θα το κάνει ώστε να είναι σίγουρος ότι το δέντρο θα ζήσει, γιατί απλά είναι κρίμα να βγεί ένα δέντρο έστω και ιδιόκτητο και σε λίγο καιρό να πεταχτεί.
2. Να ξέρει πως θα πάρει το ριζικό σύστημα σχεδόν ανέπαφο. Κάποιοι πολύ έμπειροι και σοβαροί σε αυτόν τον τομέα κάνουν προεργασία ετών για ένα και μόνο δέντρο ώστε όταν έλθει η στιγμή να το βγάλουν οριστικά να είναι απόλυτα σίγουροι ότι το εγχείρημα θα πετύχει.
3. Να ξέρει κανείς ποια είναι η κατάλληλη εποχή του χρόνου που θα επιχειρήσει κάτι τέτοιο και αυτό εξαρτάται και από το είδος του δέντρου και από την περιοχή και κυρίως το υψόμετρο και τις συνθήκες που έχει μεγαλώσει αλλά και αυτές που θα συνεχίσει μετά να μεγαλώνει. Το να βγάλει κανείς ένα πευκάκι απ΄την κορυφή της Πίνδου για να το φέρει μετά στο Παγκράτι και να περιμένει να ζήσει ευτυχισμένο είναι μάλλον κάτι σαν ανέκδοτο.
4. Και σπουδαιότερο να ξέρει πως να χειριστεί αυτό το δέντρο αφού το βγάλει.
Και όλα αυτά απαιτούν πολύ διάβασμα και κάποιο ικανό διάστημα πρότερης ενασχόλησης που θα επιβεβαιώσει την ικανότητα κάποιου να κρατά τα δέντρα του ζωντανά.
Το να βλέπεις κάποια video στο you tube όπου κάποιοι στο Oregon κάνουν κάτι και σου λένε ότι αυτό γίνεται για παράδειγμα τον Μάρτιο πρέπει εσύ να μπορείς να αντιστοιχήσεις την εποχή στην δική σου hardiness zone και όχι να πάρεις τις μετρητοίς αυτό που ακούς.Ο Μάρτιος εκεί μπορεί να είναι Ιανουάριος ή Μάιος εδώ.
Και επειδή κάθε αρχή και δύσκολη γιατί να την κάνει κάποιος δυσκολότερη ?
Συμπέρασμα (κατά την γνώμη μου και μόνον) : Ας κρατήσουμε αρχικά τα δέντρα μας απ΄το φυτώριο ζωντανά(κάτι που μπορεί να ακούγεται απλό αλλά ανάλογα με τον βαθμό εμπειρίας του καθενός δεν είναι ), ας μάθουμε κάτι απ΄αυτά και ιδού μετά πεδίον δόξης λαμπρόν και για όλα τα υπόλοιπα.
Άβαταρ μέλους

iohokahey
Masterpiece
Masterpiece
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Δημοσίευση από iohokahey »

Harris έγραψε:Το Safari για μένα με 'βγαζει' απο την καθημερινότητα... Είναι παρα πολυ ωραιο συναίσθημα το να ψάχνω μέσα στο φυτώριο.
για μενα ειναι σαν να πηγαινεις στο δισκοπωλειο και να χανεσαι με τις ωρες ψαχνοντας δισκους..!

θελει προσοχη και σε καμια περιπτωση επιπολαιοτητα το γιαμαντορι!

εχουν ξανασυζητηθει αυτα,καλη συνεχεια!

υγ.ενημερωτικα παντως,να γνωριζεις οτι δεν παρουσιαζουμε δεντρα στο φορουμ αν πρωτα δεν εχει εξασφαλιστει η υγεια τους,ειτε ειναι γιαμαντορι,ειτε καταβολαδες..
συμπερασματικα,παρουσιαζονται μετα απο εναν χρονο..[img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... egreen.gif[/img]
..When The Night Is Overcome
You May Rise To Find The Sun..

Γιώργος

Topic author
hackertom
Shohin
Shohin
Been thanked: 0

Δημοσίευση από hackertom »

Το βγάζω από το βουνό με το αγοράζω από φυτώρια άσε να μην έχω την ίδια άποψη. Φυσικά και δεν θα βγει από προστατευόμενη περιοχή, αλλά από χωράφι φιλικού προσώπου.

Είναι κάτι σαν, πάω για κυνήγι η στο κρεοπωλείο!

Τώρα εάν δεν ζούνε είναι άλλο θέμα με την αλλαγή στο υψόμετρο κτλ.

Στα φυτώρια βάζουν τιμές ότι να ναι από ότι έχω δει και θέλει ψάξιμο για να βρεις ποιότητα / τιμή αλλά και αυτό έχει την χάρη του όπως είπες.

Βλέπω πολλά βίντεο και διαβάζω άρθρα αν και θέλουν γνώση για να επιβιώσουν. .

Κάθε αρχή και δύσκολη!
Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 117 times
Been thanked: 193 times
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Harris »

Yamadori, ΔΕΝ ειναι ο κρυφός πόθος όλων! Απλά εαν βρεις ενα σωστο yamadori μπορεις να έχεις ενα σχεδον ετοιμο δέντρο (θελει ψάξιμο και εμπειριά για να βρεις το σωστό κα να το διατηρήσεις ζωντανό). Δηλαδη πολλοι βγάζουν τα δεντρα απο την φύση γιατι νομίζουν οτι την επομενη κι'ολας ημέρα θα είναι μάστερ. Δεν ειναι ετσι... Το μπονσαι θελει υπομονή και διάβασμα ώστε να μπαίνεις σιγα σιγα στην φιλοσοφία.

Εαν δεν εχεις υπομονη δεν κάνεις για το χομπυ αυτο. Τσάμπα θα χάνεις τον χρόνο σου και θα απογοητευτείς.

Έχεις πολύ δρόμο μπροστά σου αλλά και έχεις αυτη εδω την παρέα να σε βοηθήσει οπως και αυτη η παρέα έμαθε απο τους πιο παλιούς να μην κάνει τα ίδια λάθη.

Δες δέντρα που παρουσιάζονται που είναι αγορασμένα απο φυτώρια και είναι πανέμορφα!

Πιο ειναι το θετικο να αγοράσεις ενα δέντρο απο το φυτώριο;
α) Υπάρχουν πολλά φυτώρια και μπορείς να βρεις το κατάλληλο δέντρο. Το Safari για μένα με 'βγαζει' απο την καθημερινότητα... Είναι παρα πολυ ωραιο συναίσθημα το να ψάχνω μέσα στο φυτώριο.
β) Το δέντρο έχει 'μαθει' να ειναι σε γλάστρα και ξέρεις οτι ολες οι ρίζες είναι εκει μέσα.
γ) Μπορείς να ξεκινήσεις την διαμόρφωση άμεσα!
δ) Εαν σου πεθάνει έστω ξέρεις οτι δεν το έβγαλες απο το δάσος/βουνο.
ε) Βοηθάς την Ελληνικη οικονομια (μην ξεχασεις να πάρεις απόδειξη)
και άλλα πολλά!!!
Το μόνο bonsai που δεν χρειάζεται φροντίδα είναι το πλαστικό.
Η αγάπη είναι το καλύτερο λίπασμα.
Μπονσάι είναι η έκφραση του είναι μου μέσα από την δημιουργία της φύσης για μια ανώτερη από εμένα προς τους άλλους αγάπη. Χ.
Εικόνα

Topic author
hackertom
Shohin
Shohin

Έχει κάποιο άλλο παιδί εδώ στο forum να το δούμε; Σχήμα κλάδεμα κτλπ;

Αυτόματη Συγχώνευση Δημοσίευσης -- 27 Μάιος 2015, 07:48 --

Φίλε ευχαριστώ για την πρόταση για yamadori θα το κοιτάξω! :)

deus x machina
Omono
Omono
Has thanked: 31 times
Been thanked: 66 times

Δημοσίευση από deus x machina »

Eπειδη σε καταλαβαινω οτι θεωρεις τρομερη προσφορα αυτο που σου προτειναν οι δικοι σου [ να βγαλεις καποια δεντρα ] και επειδη και εγω οταν βλεπω καποιο δεντρακι , το φανταζομαι σε pot -οπως ολοι πιστευω- θα σε συμβουλευα να κανεις λιγη υπομονη , οσο αφορα την εποχη.
Δεν ειναι φρονιμο να κανεις κατι τετοιο αυτο τον καιρο μιας και τωρα εχουν ολα ξυπνησει, φουντωσει , ανθισει κλπ.
Αυτο που μπορεις να κανεις ομως ειναι να επισκευτεις το μερος που σου ειπαν και να διαλεξεις κατα την γνωμη σου , τα καλυτερα.
Τους λες να μην τα πειραξουν γιατι εχεις τον σκοπο σου [ καλο η κακο θα το δειξει η ιστορια ] και απο Οκτωβριο -Νοεμβριο και υστερα ξαναεπισκεπτεσαι την περιοχη.
Α. για να δεις την κατασταση τους
Β. για να δεις αν συνεχιζουν να σου αρεσουν
Γ. για να δεις αν υπαρχουν αλλα καλυτερα
Ο χρονος ενδιαμεσα , θα σε εχει κανει καπως πιο εμπειρο ωστε να εκτιμησεις τις καταστασεις.
Εντωμεταξυ, κανε εξασκηση με φυτα φυτωριου, διαβασε αρθρα απο την βιβλιοθηκη γενικα αλλα και για yamadori[ μιας και ειναι ο κρυφος ποθος ολων ] και μετα κανε τα βηματα σου.
Δεν θελω να σε σταματησω , με ηθικα διδαγματα κλπ [ μιας και ειμαι καθαρα υπερ των yamadori ] αλλα σιγουρα θα σε συμβουλευα να εισαι τουλαχιστον 95 % σιγουρος για τις τελικες κινησεις που θα κανεις.
Καλη συνεχεια και καλο διαβασμα
Nihil humanum mihi alienum est
Άβαταρ μέλους

Paulos
Imperial
Imperial
Has thanked: 3 times
Been thanked: 10 times

Δημοσίευση από Paulos »

alexcorfu έγραψε:Έπειτα, δεν είναι και κατάλληλη εποχή... Τέτοιου είδους κωνοφόρα, επιβιώνουν αρκετά δύσκολα εάν συλλεχθούν από τη φύση! Συμφωνώ πως το καλύτερο θα ήταν να επισκευθείς ένα καλό φυτώριο! [ Εικόνα ]
[img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilies/text/+1.gif[/img] απο φυτώριο θα σου ζήσει
τη συγγένεια της ανθρώπινης διανοίας προς τον Άπειρον Λόγον
Άβαταρ μέλους

alexcorfu
Imperial
Imperial
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από alexcorfu »

Έπειτα, δεν είναι και κατάλληλη εποχή... Τέτοιου είδους κωνοφόρα, επιβιώνουν αρκετά δύσκολα εάν συλλεχθούν από τη φύση! Συμφωνώ πως το καλύτερο θα ήταν να επισκευθείς ένα καλό φυτώριο! [img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilie ... egreen.gif[/img]
Άβαταρ μέλους

Livstaras
Omono
Omono
Has thanked: 19 times
Been thanked: 16 times

Δημοσίευση από Livstaras »

DimosA έγραψε:Το έχω σκεφτεί και εγώ... Αλλά νομίζω θα είναι καλύτερα να βρεις απο κάποιο φυτώριο παρά να αφαιρέσεις τα καημένα τα δεντράκια απο την φύση...

Ταπεινή μου γνώμη....
[img]http://www.bonsaiforum.gr/images/smilies/text/+1.gif[/img]
"Trees are poems the earth writes upon the sky."
Kahlil Gibran

Topic author
hackertom
Shohin
Shohin

Δυστυχώς θα είναι από υψόμετρο. .
:(

Οπότε από φυτώρια θα ζήσει εδώ Αθήνα;
Άβαταρ μέλους

gate1908
Omono
Omono
Has thanked: 1 time

Δημοσίευση από gate1908 »

Σωστο καλύτερα απο φυτώριο πρεπει να εχεις την γνώση να σου ζήσουν στην πόλη. Και εαν είναι απο υψόμετρο 100% δεν ζουν!
Άβαταρ μέλους

DimosA
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από DimosA »

Το έχω σκεφτεί και εγώ... Αλλά νομίζω θα είναι καλύτερα να βρεις απο κάποιο φυτώριο παρά να αφαιρέσεις τα καημένα τα δεντράκια απο την φύση...

Ταπεινή μου γνώμη....

Topic author
hackertom
Shohin
Shohin

Επιδρομή στο βουνό!

Παιδιά θα επισκεφτώ σε λίγες μέρες ένα χωριό σε ένα βουνό. . Εκεί έχει πεύκα, έλατα κατά βάση. Έλεγα να πάρω δύο δέντρα από φίλο που έχει χωράφι γεμάτο από αυτά και απλά τα κοιτάει! Πάρε όσα θες μου λέει!

1) Θα ζήσει κάτι τέτοιο Αθήνα; Πεύκο / Έλατο

2) Τι άλλο θα μπορούσα να βρω σε δέντρο;

3) Για μια καλή επιλογή δέντρου σχήματος προσέχω κάτι;

Κάθε βοήθεια δεκτή
Απάντηση