ΚΑΜΕΛΙΑ ΜΠΟΝΣΑΙ ΚΑΙ Η ΚΑΛΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ

Παρουσιάσεις Μπονσάϊ μελών
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

Topic author
karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 21 times
Been thanked: 62 times

Re: ΚΑΜΕΛΙΑ ΜΠΟΝΣΑΙ ΚΑΙ Η ΚΑΛΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ

Δημοσίευση από karesansui »

Paulos έγραψε: που μπορώ να το βρώ να το αγοράσω;
Στην Ελλάδα πουθενά! Μόνο σε Γερμανία, Μεγάλη Βρεττανία, Σκανδιναβικές χώρες κλπ. Οπότε αν ταξιδέψεις κατά ΄κεί πάρε και μερικούς σάκκους με άμμο γάτας στην επιστοφή!
Υπάρχει βέβαια και η πιό ακριβή λύση της προμήθειας μέσω διαδυκτίου στο http://www.kaizenbonsai.co.uk με την μορφή του moler clay ή biosorb αλλά τα έξοδα αποστολής είναι ακριβούτσικα απ' οτι ξέρω!
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
Άβαταρ μέλους

Philip
Masterpiece
Masterpiece
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Δημοσίευση από Philip »

karesansui έγραψε:
Βεβαίως και υπάρχουν και άλλα υποστρώματα που πάνω σε αυτά αναπτύσσονται τα μπονσάι, αλλοίμονο!!
Με μία και μόνη διαφορά! Πως όλα συγκρίνονται όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους και τις δυνατότητές τους με το υπόστρωμα αναφοράς που είναι το akadama, τυχαίο;;!

Καθολου τυχαιο...........σε ερωτηση που ειχα κανει στο ''Arcobonsai'' για τα δεντρα που παρουσιαζανε στην ''σαλα'' μου ειχαν πει οτι δεν διακινδυνευουν δεντρα μεγαλης αξιας με χαμηλης ποιοτητας υποστρωματα. Το ακαδαμα βρισκεται στην κορυφη της επιλογης τους.[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... n_razz.gif[/img]
Άβαταρ μέλους

Paulos
Imperial
Imperial
Has thanked: 3 times
Been thanked: 10 times

Δημοσίευση από Paulos »

karesansui έγραψε:
Philip έγραψε: Νομιζω οτι κανενας μας δεν το χρησιμοποιει αποκλειστικα στα δεντρα του . Υπαρχουν κ αλλα υποστρωματα που δουλευουν πολυ καλα [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... n_razz.gif[/img]

ΥΓ Το μόνο που έχω αξιολογήσει μέσα απο την διεθνή βιβλιογραφία και πρακτική αλλά και απο προσωπική πείρα οτι πλησιάζει κατά πολύ και είναι σχεδόν εφάμιλλο του akadama είναι ο ψημένος άργιλος απο την Δανία της Terramol που χρησιμοποιείται σαν άμμος γάτας στην υπόλοιπη Ευρώπη εκτός Ελλάδας.
που μπορώ να το βρώ να το αγοράσω;
τη συγγένεια της ανθρώπινης διανοίας προς τον Άπειρον Λόγον
Άβαταρ μέλους

Paulos
Imperial
Imperial
Has thanked: 3 times
Been thanked: 10 times

Δημοσίευση από Paulos »

τη συγγένεια της ανθρώπινης διανοίας προς τον Άπειρον Λόγον
Άβαταρ μέλους

Topic author
karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής

Philip έγραψε: Νομιζω οτι κανενας μας δεν το χρησιμοποιει αποκλειστικα στα δεντρα του . Υπαρχουν κ αλλα υποστρωματα που δουλευουν πολυ καλα [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... n_razz.gif[/img]
Η χρησιμοποίηση του akadama σαν το αποκλειστικό συστατικό ενός υποστρώματος είναι λιγάκι ακραίο αν και έχω διαβάσει οτι το εφαρμόζουν αρκετοί δάσκαλοι του μπονσάι στην Ιαπωνία. Στην καθημερινή πρακτική, χρησιμοποιείται σαν το κύριο ανόργανο συστατικό υποστρώματος!
Βεβαίως και υπάρχουν και άλλα υποστρώματα που πάνω σε αυτά αναπτύσσονται τα μπονσάι, αλλοίμονο!!
Με μία και μόνη διαφορά! Πως όλα συγκρίνονται όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους και τις δυνατότητές τους με το υπόστρωμα αναφοράς που είναι το akadama, τυχαίο;;!
Καλά και τα αντίγραφα ή υποκατάστατα αλλά το πρωτότυπο είναι, όπως λέμε στην Ελλάδα: "all time classic". Είναι κρίμα να το ...αδικούμε λόγω ακριβότερης τιμής.
Απο ΄κει και πέρα μπορεί να συζητάμε όσο θέλετε και για όσα υποστρώματα μπορεί να αντικαταστήσουν το akadama, για όσα εδαφικά μίγματα αγρού, βουνού ή λόγγου έχει χρησιμοποιήσει καθένας απο εμάς με επιτυχία στα μπονσάι του βασιζόμενος στην ιδεολογία του, στον συναισθηματισμό ή την προσωπικότητά του! [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... _smile.gif[/img]

ΥΓ Το μόνο που έχω αξιολογήσει μέσα απο την διεθνή βιβλιογραφία και πρακτική αλλά και απο προσωπική πείρα οτι πλησιάζει κατά πολύ και είναι σχεδόν εφάμιλλο του akadama είναι ο ψημένος άργιλος απο την Δανία της Terramol που χρησιμοποιείται σαν άμμος γάτας στην υπόλοιπη Ευρώπη εκτός Ελλάδας.
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
Άβαταρ μέλους

Philip
Masterpiece
Masterpiece

Δημοσίευση από Philip »

Παναγιωτη ανυπομονω να δω την εξελιξη της Καμελιας σου.[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /bravo.gif[/img]

Ηθελα κ εγω να δοκιμασω καποια στιγμη με αυτο το δεντρο.

Το ακαδαμα το αγοραζουμε στην χωρα μας 16lt περιπου 20ευρω. Θα συμφωνησω μαζι σου οτι εχει πολλα πλεονεκτηματα.

Νομιζω οτι κανενας μας δεν το χρησιμοποιει αποκλειστικα στα δεντρα του . Υπαρχουν κ αλλα υποστρωματα που δουλευουν πολυ καλα [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... n_razz.gif[/img]
Άβαταρ μέλους

mix.dny
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από mix.dny »

Jean-Zac έγραψε:
mix.dny έγραψε:Αν επιτρεπεται,μιας και εγω τασσομαι κατα του akadama,θα με ενδιεφερε να μαθω σε τι υποστρωμα μεγαλωνεις τα bonsai σου!Και συγνωμη που συνεχιζω το off topic!!
Τα γραφόμενα και οι πληροφορίες-διευκρινίσεις του Παναγιώτη καθώς και τών άλλων
πληροφοριών που κατά καιρούς αναφέρονται από τα παιδιά είναι σωστές και βασίζονται
στίς έρευνες των μεγάλων δασκάλων του είδους. Βέβαια ο καθένας μπορεί να επιλέξει τόν
δικό του δρόμο. τήν δικιά του τακτική και τό δικό του μείγμα χώματος.
Ξαναλέω ότι αυτό είναι εξαρτώμενο από τόν χρόνο που διαθέτει ο καθένας και από τήν
γεωγραφική περιοχή που μένει. Οι ερωτήσεις-προβληματισμοί πού έθεσα σκοπό είχαν
να φέρουν στό προσκήνιο ερωτήσεις πού θα ήθελε να κάνει κάποιος πού δέν μπορεί να καταλάβει
τήν ιδιαιτερότητα και τήν χρησιμότητα ειδικευμένου υποστρώματος στα φυτά.
Οι απόψεις πάντα θα διίστανται και τα λάθη πάντα θα πληρώνονται. Αλλά καμιά φορά ένα
απλό χώμα και λίγη άμμος ποταμίσια έχουν τα ίδια αποτελέσματα με τα ακριβά μείγματα και
επιτρέπουν στό φυτό να ζεί με σχεδόν μηδενικά έξοδα. Το θέμα είναι να υπάρχει η διάθεση
να δημιουργήσουμε κάτι και τα υλικά βρίσκονται (όποια και να είναι αυτά).
Τα χόμπυ είναι ακριβά και το ξέρουμε όλοι. Διαφορετικά τα αφήνουμε και πάμε για καφέ.
Αλλά και αυτός κοστίζει.
Σαφεστατος.Ευχαριστω!
Να θυμηθώ, να ξεχαστώ
να γίνω ερυθρελάτη
οι ρίζες μου στον ουρανό
τα φύλλα στο κρεβάτι
Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Has thanked: 116 times
Been thanked: 193 times
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Harris »

karesansui έγραψε:
Harris έγραψε:
Το φλοιο του πευκου μπορεις να μας πεις ενα μαγαζι που εχει;
Τον φλοιό πεύκου θα τον βρείς στα φυτώρια αλλά και στο Praktiker σε 80λιτρους σάκκους αλλα είναι μεγάλες οι φλοίδες κάνει για κήπο ή μεγάλη γλάστρα.
Για τα μεγέθη των δοχείων των μπονσάι υπάεχει φλοιός πεύκου ή και έλατου ακόμα, μεγέθους περίπου 0.5-1.0 εκ. σε συσκευασίες 8λιτρες για τα ερπετάρια...Τον βρίσκω στο pet shop "Ζωοφιλία" του Περιστερίου...

Ευχαριστω πολυ!

[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... uddies.gif[/img]
Το μόνο bonsai που δεν χρειάζεται φροντίδα είναι το πλαστικό.
Η αγάπη είναι το καλύτερο λίπασμα.
Μπονσάι είναι η έκφραση του είναι μου μέσα από την δημιουργία της φύσης για μια ανώτερη από εμένα προς τους άλλους αγάπη. Χ.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους

Jean-Zac
V.I.P
V.I.P
Been thanked: 291 times

Δημοσίευση από Jean-Zac »

mix.dny έγραψε:Αν επιτρεπεται,μιας και εγω τασσομαι κατα του akadama,θα με ενδιεφερε να μαθω σε τι υποστρωμα μεγαλωνεις τα bonsai σου!Και συγνωμη που συνεχιζω το off topic!!
Τα γραφόμενα και οι πληροφορίες-διευκρινίσεις του Παναγιώτη καθώς και τών άλλων
πληροφοριών που κατά καιρούς αναφέρονται από τα παιδιά είναι σωστές και βασίζονται
στίς έρευνες των μεγάλων δασκάλων του είδους. Βέβαια ο καθένας μπορεί να επιλέξει τόν
δικό του δρόμο. τήν δικιά του τακτική και τό δικό του μείγμα χώματος.
Ξαναλέω ότι αυτό είναι εξαρτώμενο από τόν χρόνο που διαθέτει ο καθένας και από τήν
γεωγραφική περιοχή που μένει. Οι ερωτήσεις-προβληματισμοί πού έθεσα σκοπό είχαν
να φέρουν στό προσκήνιο ερωτήσεις πού θα ήθελε να κάνει κάποιος πού δέν μπορεί να καταλάβει
τήν ιδιαιτερότητα και τήν χρησιμότητα ειδικευμένου υποστρώματος στα φυτά.
Οι απόψεις πάντα θα διίστανται και τα λάθη πάντα θα πληρώνονται. Αλλά καμιά φορά ένα
απλό χώμα και λίγη άμμος ποταμίσια έχουν τα ίδια αποτελέσματα με τα ακριβά μείγματα και
επιτρέπουν στό φυτό να ζεί με σχεδόν μηδενικά έξοδα. Το θέμα είναι να υπάρχει η διάθεση
να δημιουργήσουμε κάτι και τα υλικά βρίσκονται (όποια και να είναι αυτά).
Τα χόμπυ είναι ακριβά και το ξέρουμε όλοι. Διαφορετικά τα αφήνουμε και πάμε για καφέ.
Αλλά και αυτός κοστίζει.
Άβαταρ μέλους

mix.dny
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από mix.dny »

Jean-Zac έγραψε:Αλήθεια τα yamadori σε τι χώματα, υποστρώματα ζουν και με τι
λιπάσματα αναπτύσσονται ?????
Μήπως πρέπει να πετάξω τα δικά μου άθλια χώματα ????
Μήπως τα λουλούδια που είχε η γιαγιά μας ήταν σε acadama κ.λ.π. ????
Κοίτα πόσο έχω μείνει πίσω τελικά με αυτή την τέχνη !!!!
Μου αρέσει η εξέλιξη και η πρόοδος αλλά έτσι όπως πάω με τις
πεπαλαιωμένες τεχνικές μου βλέπω να μένω ένας απλός ερασιτέχνης
πέμπτης κατηγορίας.
Μήπως στο φτωχό και ολίγον τρισάθλιο χώμα αργούν να μεγαλώσουν
και γερνάνε πιό γρήγορα ???
Ευτυχώς πού έρχεται και κανένα πουλάκι και με τις κουτσουλιές του ρίχνει
λίγο λίπασμα στα παραμελημένα φυτά μου.
Τελικά το κάθε χόμπυ έχει έξοδα και η εμπλοκή μας σε αυτό εξαρτάται από
τήν διάθεσή μας τι θέλουμε να πετύχουμε. Σίγουρα πάντως εγώ δέν πάω
γιά πρωταθλητισμό. Μού φτάνει να περνάω καλά και να κάνω το κέφι μου
και να προσπαθώ να εντυπωσιάζω ΜΟΝΟ τόν εαυτό μου και κανέναν άλλο.

P.S. Ήταν σκέψεις που θα χαρακτήριζα Off topic και συγνώμη που χαλάω την
παρουσίαση και τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες του Παναγιώτη

[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... dtimer.gif[/img]
.
Αν επιτρεπεται,μιας και εγω τασσομαι κατα του akadama,θα με ενδιεφερε να μαθω σε τι υποστρωμα μεγαλωνεις τα bonsai σου!Και συγνωμη που συνεχιζω το off topic!!
Να θυμηθώ, να ξεχαστώ
να γίνω ερυθρελάτη
οι ρίζες μου στον ουρανό
τα φύλλα στο κρεβάτι
Άβαταρ μέλους

Hombre
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από Hombre »

karesansui έγραψε:
mix.dny έγραψε:Mαλιστα,εισαι τυχερος μεσα στην ατυχια του φυτου!Να σου κανω μια ερωτηση?Ειπες οτι δεν της αρεσουν τα αργυλωδη εδαφη,τοτε γιατι εβαλες akadama?Διωγκομενος αργυλος δεν ειναι?
Εύλογη η απορία σου και μου δίνεις μια καλή ..."πάσα" να αναφερθώ και πάλι στο akadama!
Τo akadama είναι ένα αργιλώδες πυριτικό ορυκτό, εξορύσσεται απο βάθους 3 μέτρων και περισσότερο και είναι ηφαιστιακής προέλευσης, πυριγενές δηλαδή και όχι ιζηματογενές (απο την εναπόθεση ή αποσάθρωση βραχωδών σχηματισμών υπο την επήρρεια καιρικών φαινομένων) περιέχει δε αρκετή ποσότητα σιδήρου για αυτό και το χαρακτηριστικό κοκκινωπό χρώμα! Σαν ηφαιστιακής προέλευσης και λόγω της παγίδευσης του αέρα στην μάζα του οι κόκκοι που προκύπτουν είναι πορώδεις και ελαφρείς με ικανή χωρητικότητα σε νερό! Διατίθεται για χρήση επεξεργασμένο είτε με φυσική αποξήρανση είτε με θέρμανση μέχρι και 1200 β C.
ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ επομένως για διογκωμένη άργιλο που παράγεται μέ κατεργασία του σχιστόλιθου (παρεμπιπτόντως, η διογκωμένη άργιλος είναι ένα πολύ καλό εδαφικό μίγμα για όλα τα φυτά το κόστος όμως παραγωγής της κάνει την εκτεταμένη χρήση της απαγορευτική)
Το akadama έχει ένα pH γύρω στο 6.5 και προσφέρει λόγω της δομής του (κοκκώδη) επαρκή αερισμό και καλή αποστράγγιση στο υπόστρωμα του φυτού, συγκρατώντας παράλληλα το νερό και τις θρεπτικές ουσίες τις οποίες και αποδίδει στην ρίζα του φυτού. Μέσα στο akadama γίνεται αρίστη ανάπτυξη του λεπτού ριζικού συστήματος του φυτού.
Ο άργιλος που υπάρχει στο έδαφος είναι πηλώδης, ιζηματογενής , αλκαλικός (pH > 7.5) και έχει φτωχές ικανότητες αποστράγγισης παρά τα θρεπτικά συστατικά που μπορέι να διαθέτει αναλόγως της συστάσεώς του.
Το akadama λοπόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα (σε οποιοδήποτε είδος φυτού, οξύφιλο, ασβεστόφιλο κ.ο.κ) σκέτο ή σε μίγμα αναλόγως τις ανάγκες κάθε φυτού και τις συνθήκες στις οποίες αυτό αναπτύσσεται.

Παναγιωτη , τι να πω ,,,,,,,,,,,,,εισαι κινητη εγκυκλοπαιδεια , πολλα μπραβο και πολλα ευχαριστω για τις πληροφοριες που μας δινεις.[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... e_wink.gif[/img]
Εικόνα

manos_papadakis40
Omono
Omono

Δημοσίευση από manos_papadakis40 »

Η κουβεντα που ανοιξε ο Γιαννης θελει πολυ συζητηση κι θα προτιμουσα να την κανουμε σε καμια συναντηση αν ειστε συμφωνοι.Εχω κι εγω μια αποψη για το χωμα κι το υποστρωμα για τα μπονσαι μας αλλα ειναι ακριβη .Βεβαια εμαθα με αυτα τα χωματα ειδα τα αποτελεσματα τα συγκρινα με αλλες αλχημιες που εκανα στην αρχη ολα αυτα τα χρονια που ασχολουμαι κι κατεληξα οτι το καθε προιον θελει κι το δικο του σωστο "εργαλειο".Ισως να μην συμφωνησουν οι πιο πολλοι αλλα θα πω κατι που θα φανει καπως.... απλα συγχωρεστε με γιατι ετσι το αισθανομαι αυτη την στιγμη( προσπαθουμε να βρουμε οτι πιο φθηνο υπαρχει για να καλυψουμε τις αναγκες του χομπυ μας κι αυτο το θεωρουμε σωστο κι το επιβαλουμε με τον τροπο μας ωστε να το κανουν κι οι αλλοι .Δεν μου ειπε ομως κανεις τι αποτελεσμα ειχε μετα απο ενα 6 μηνο η χρονο?) .Η συζητηση αυτη εχει πολλα σταδια κι θα προτιμουσα να την καναμε ζωντανα τωρα που ο καιρος επιτρεπει για τετοιες δουλειες αν συμφωνειτε κι εσεις , ευχαριστω.
Άβαταρ μέλους

Topic author
karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής

Jean-Zac έγραψε: P.S. Ήταν σκέψεις που θα χαρακτήριζα Off topic και συγνώμη που χαλάω την

.
Γιάννη καμμία χαλάστρα δεν έκανες στην παρουσίασή μου! [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... _smile.gif[/img]
Απλά με έκανες να αναλογιστώ (ή και διαλογιστώ αν θέλεις) και να αντιστρέψω το ερώτημα! Αν όντως η γιαγιά σου μεγάλωνε τα λουλούδια της σε ακαντάμα στην αυλή της, στο σπίτι της στα υψίπεδα του Φουτζιγιάμα, θα κάναμε τώρα δα αυτήν την συζήτηση που απασχολεί την υπόλοιπη εκτός ιαπωνίας κοινότητα που ασχολείται με τα μπονσάι;
Το ερώτημα αν έχω καταλάβει καλά μέσα απο την διαδρομή μου με τα μπονσάι είναι ένα και μοναδικό!
Ποιό; Ούτε πως θα κλαδέψουμε, θα κορφολογήσουμε ή θα συρματώσουμε τα δέντρα μας μήτε τι ύφος θα τους δώσουμε αλλά,
ΤΙ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ! Πάνω σε αυτό έχουν αναλωθεί χιλιάδες ανθρωποώρες και εκατομμύρια σελίδες και ιστοσελίδες έχουν γραφτεί!
Η απάντηση είναι πολύ προσωπική εν τέλει και σε αυτό το συμπέρασμα έχω καταλήξει!

"...Μου αρέσει η εξέλιξη και η πρόοδος αλλά έτσι όπως πάω με τις
πέμπτης κατηγορίας. ...Μού φτάνει να περνάω καλά και να κάνω το κέφι μου
και να προσπαθώ να εντυπωσιάζω ΜΟΝΟ τόν εαυτό μου και κανέναν άλλο."

Off topic: Απο τις σαΐτες που πετάγαμε μικροί με την κλωστή μέχρι τα ...τηλεκατευθυνόμενα "λεπιδόπτερα" σίγουρα η διαδρομή δηλώνει μια κάποια εξέλιξη στο hobby αυτό αλλά μήπως και τότε όπως και τώρα το κέφι μας δεν κάναμε;; [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /dance.gif[/img]
Αντιληπτός ο "ταπεινός εγωισμός" του καλλιτέχνη για το έργο του αλλά, "Bonsai No Kokoro"! [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... flower.gif[/img]
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
Άβαταρ μέλους

Topic author
karesansui
Συντονιστής
Συντονιστής

Harris έγραψε:
Τον φλοιό πεύκου θα τον βρείς στα φυτώρια αλλά και στο Praktiker σε 80λιτρους σάκκους αλλα είναι μεγάλες οι φλοίδες κάνει για κήπο ή μεγάλη γλάστρα.
Για τα μεγέθη των δοχείων των μπονσάι υπάεχει φλοιός πεύκου ή και έλατου ακόμα, μεγέθους περίπου 0.5-1.0 εκ. σε συσκευασίες 8λιτρες για τα ερπετάρια...Τον βρίσκω στο pet shop "Ζωοφιλία" του Περιστερίου...
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
Άβαταρ μέλους

Jean-Zac
V.I.P
V.I.P
Been thanked: 291 times

Δημοσίευση από Jean-Zac »

Αλήθεια τα yamadori σε τι χώματα, υποστρώματα ζουν και με τι
λιπάσματα αναπτύσσονται ?????
Μήπως πρέπει να πετάξω τα δικά μου άθλια χώματα ????
Μήπως τα λουλούδια που είχε η γιαγιά μας ήταν σε acadama κ.λ.π. ????
Κοίτα πόσο έχω μείνει πίσω τελικά με αυτή την τέχνη !!!!
Μου αρέσει η εξέλιξη και η πρόοδος αλλά έτσι όπως πάω με τις
πέμπτης κατηγορίας.
Μήπως στο φτωχό και ολίγον τρισάθλιο χώμα αργούν να μεγαλώσουν
και γερνάνε πιό γρήγορα ???
Ευτυχώς πού έρχεται και κανένα πουλάκι και με τις κουτσουλιές του ρίχνει
λίγο λίπασμα στα παραμελημένα φυτά μου.
Τελικά το κάθε χόμπυ έχει έξοδα και η εμπλοκή μας σε αυτό εξαρτάται από
τήν διάθεσή μας τι θέλουμε να πετύχουμε. Σίγουρα πάντως εγώ δέν πάω
γιά πρωταθλητισμό. Μού φτάνει να περνάω καλά και να κάνω το κέφι μου
και να προσπαθώ να εντυπωσιάζω ΜΟΝΟ τόν εαυτό μου και κανέναν άλλο.

P.S. Ήταν σκέψεις που θα χαρακτήριζα Off topic και συγνώμη που χαλάω την

.

My Nellie
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από My Nellie »

Harris έγραψε: ... ... Το φλοιο του πευκου μπορεις να μας πεις ενα μαγαζι που εχει;... ...
karesansui έγραψε: ... ... φλοιό πέυκου ( μπορείς να βρείς σε σακουλάκια 2-8 λίτρων στα pet shop-το χρησιμοποιούν για υπόστρωμα στα ερπετά κα έχει μικρές φολίδες φλοιού οπότε δεν θα χρειαστεί να σπάς τις μεγαλύτερες που υπάρχουνε στα φυτώρια) ... ...
Άβαταρ μέλους

mix.dny
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από mix.dny »

Εγω παντως,στις τελευταιες μεταφυτευσεις χρησιμοποιησα υποστρωμα που εφτιαξα μονος μου και το κοστος ηταν μηδαμινο!Αλλα μαζεψα αμμο απο τον αξιο,μαζεψα και αποστειρωσα φλιο πευκου και πευκοβελονες,,κοσκινησα χωμα απο πευκα,χωμα με σταχτη απο μια πυρκαγια και γενικα το μονο που πληρωσα ειναι η ελαφροπερτα που ειναι σχεδον τσαμπα,λιγη τυρφη και λιγη λαβα.Ενταξει,θελει να ασχοληθεις αλλα εκτος απο τον οικονομικο παραγοντα η ικανοποιηση ειναι πολυ μεγαλυτερη.Υπολογιζοντας,εχω 70 λιτρα υποστρωματος αρκετα καλης ποιοτητας (τα δεντρα μου δειχνουν χαρουμενα) με μολις 12 ευρω!
Να θυμηθώ, να ξεχαστώ
να γίνω ερυθρελάτη
οι ρίζες μου στον ουρανό
τα φύλλα στο κρεβάτι
Άβαταρ μέλους

kapouland
Imperial
Imperial

Δημοσίευση από kapouland »

Πολύ κατατοπιστικός Παναγιώτη!!!!

Χάρη καλό ακούγεται αυτό!!!
Harris έγραψε:Επισης εχω μια καμελια σε τεραστια γλαστρα που περιμενει και μεταταφυτευση!!! Ποτε θα το κανονισουμε; Ο κορμος της ειναι + 20cm διαμετρος!
...Ανδρέας [HR]
Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Harris »

Επισης εχω μια καμελια σε τεραστια γλαστρα που περιμενει και μεταταφυτευση!!! Ποτε θα το κανονισουμε; Ο κορμος της ειναι + 20cm διαμετρος!
Μπονσάι είναι η έκφραση του είναι μου μέσα από την δημιουργία της φύσης για μια ανώτερη από εμένα προς τους άλλους αγάπη. Χ.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους

Harris
Συντονιστής
Συντονιστής
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Harris »

karesansui έγραψε:
kapouland έγραψε:
Όλα αυτά αθροιστικά δέν είναι πιο ακριβά από το akadama;
Λοιπόν, έχουμε και λέμε: Α) 20λιτρος σάκκος μίγματος για οξύφιλα = 7 ευρώ, 8λιτρος σάκκος με φλοιό πέυκου= 8 ευρώ, σάκκος 2κιλος χαλικάκι ενυδρείου=5 ευρώ
Σύνολο= 20ευρώ γαι υλικό όγκου 30+ λίτρων περίπου.
Β) Akadama σάκκος 15λιτρος, κόκκοι διαμ. 3-5χιλ.= 18ευρώ+20-30 ευρώ έξοδα αποστολής ( απο το bonsai.de -το φτηνότερο διαδυκτιακά-)
Σύνολο=38-48 ευρώ
Δοχείο μεσαίο μπονσάι χωρητικότητας 2-4 λίτρα ή μεγάλο 5-10 λίτρα, κόστος υποστρώματος ανά δοχείο απο 3-6 ευρώ για το "φτιαχτό" μίγμα και κόστος για το "έτοιμο" 13-17 ευρώ!
Διαλέγεις και πράττεις ανάλογα.
~24 ευρω/16λιτρα το ακαδαμα με καρτα του κλαμπ. ;)

[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /bravo.gif[/img] Παναγιώτη! :)
Εικόνα
Απάντηση