ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ

Τεχνικές και φροντίδα σε ενα δέντρο για την δημιουργία μπονσάϊ
Κλειδωμένο
Άβαταρ μέλους

dragonail
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 383
Εγγραφή: 26 Δεκ 2009, 04:09
Τοποθεσία: Athens
Has thanked: 0
Been thanked: 27 times
Επικοινωνία:

Re: ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ

Δημοσίευση από dragonail »

μεταφέρθηκε και στο site εδω: http://www.bonsaiclub.gr/creation-care/ ... takes.html
Άβαταρ μέλους

Topic author
Jean-Zac
V.I.P
V.I.P
Δημοσιεύσεις: 2504
Εγγραφή: 21 Απρ 2010, 15:15
Has thanked: 0
Been thanked: 236 times

ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ

Δημοσίευση από Jean-Zac »

ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΚΟΒΩ Η’ ΑΦΗΝΩ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ?
Το σύνολο των λεπτών ριζίδιων που υπάρχουν στο nebari είναι συνήθως ανακατεμένο και συχνά είναι δύσκολο να τα ξεμπλέξουμε .Δυστυχώς είναι ένα συχνό φαινόμενο και γι’αυτό τον λόγο δεν το κλαδεύουμε Εάν αφήσουμε όλα τα λεπτά ριζίδια το νερό θα δυσκολεύεται να περάσει, εάν το ψαλιδίσουμε πολύ κινδυνεύουμε να αδυνατίσουμε το φυτό. Απαραίτητα λοιπόν πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή ,ένα σημείο ισορροπίας.
ΣΥΧΝΕΣ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΕΙΣ ?
Θα υπάρχει κάποιος που σκέπτεται ότι η λύση κάθε προβλήματος είναι η μεταφύτευση .Παρά ταύτα εάν μεταφυτεύσουμε ένα δένδρο όταν οι ρίζες του είναι σε κρίση, ειδικά όταν είναι μεγάλο σε ηλικία ,δεν θα έχει αρκετή δύναμη να ξαναπετάξει και το λιγότερο θα είναι τραυματισμένο από το όλο εγχείρημα .Εκτός αυτού οι συχνές μεταφυτεύσεις δεν επιτρέπουν στο δένδρο να αποκτήσει μία εικόνα παλαιού, γέρικου. Είναι απερίσκεπτο να μεταφυτεύσουμε ένα δένδρο που χάνει την ακμή του (την ανθηρότητά του).Εάν έχει λίγη ενέργεια, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να δούμε είναι εάν θα έχει δυνάμεις για να αντέξει την μεταφύτευση .Μεταφυτεύοντας ένα αδύναμο δένδρο σημαίνει ότι θα μειώσουμε τις ήδη μικρές του δυνάμεις και ίσως το οδηγήσουμε στον θάνατο Είναι απαραίτητο καθημερινά να ελέγχουμε το φυτό και την πορεία της υγείας του.
ΜΕΙΓΜΑ ΜΕ ΒΡΥΑ ΚΑΙ ΚΟΠΡΙΑ ΣΤΟ ΧΩΜΑ ?
Πολλοί ανακατεύουν τα βρύα στο χώμα ,αλλά καλύτερα είναι να χρησιμοποιούμε μόνο χώμα ή acadama.Ανακατεύοντας τα βρύα με το χώμα αυτό το μείγμα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να στεγνώσει και η παραπάνω αυτή υγρασία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην ανάπτυξη των ριζών. Είναι προτιμότερη η χρήση χώματος με μικρότερο μέγεθος (υφή) παρά να προσθέσουμε βρύα ή τύρφη. Υπάρχουν κάποιοι που αναμιγνύουν μαζί με το χώμα και κοπριά, αλλά αυτή την ενέργεια πρέπει να την αποφεύγουμε παντιοτρόπως γιατί θα κινδυνεύσουν σοβαρά οι νέες ρίζες.
ΚΟΒΩ ΤΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΜΟΝΟ ?
Μερικοί κόβουν μόνο τις εξωτερικές ρίζες όταν αλλάζουν γλάστρα. Όμως εάν δεν κοπούν και αυτές που είναι κάτω από το φυτό ,το νερό δεν θα μπορεί να περνά και στο εσωτερικό, προξενώντας έτσι αδυναμία στα ‘’μάτια’’ της κορυφής αλλά και σε αυτά που βρίσκονται στο εσωτερικό του φυλλώματος.. Έτσι όλη η δύναμη θα πηγαίνει προς τις άκρες των κλαδιών.
ΜΕΤΑΦΎΤΕΥΣΗ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΓΛΑΣΤΡΑ (ΠΟΤ) ?
Οι διαστάσεις της γλάστρας εξαρτώνται από το σύστημα της καλλιέργειας που έχουμε επιλέξει την συγκεκριμένη περίοδο και από την κατάσταση του φυτού .Οπωσδήποτε είναι καλύτερα να επιλέγουμε γλάστρες (πότ) maximum το 80% του ύψους του φυτού μας .Εάν η γλάστρα είναι πολύ μεγάλη ,έστω και αν την βάλουμε στον ήλιο, η θερμοκρασία του χώματος δεν ανεβαίνει και αυτό καθυστερεί την ανάπτυξη των ριζών. Εάν η γλάστρα είναι πολύ μικρή θα γεμίσει από ρίζες σε σύντομο χρόνο ή θα στεγνώνει πολύ γρήγορα και αυτό θα δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη του φυτού.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΥΤΟΥ
Μερικές φορές για να εμφανίζουμε το nebari βάζουμε το φυτό πολύ ψηλά στην γλάστρα ,αλλά με αυτόν τον τρόπο έχουμε μία αστάθεια. Εκτός αυτού η παρουσία των ριζών μόνο στην επιφάνεια του χώματος θα μας επιφέρει προβλήματα στην ανάπτυξη του. Η τοποθέτηση του φυτού σε βάθος δεν παρουσιάζει προβλήματα αυτού του είδους αλλά προξενεί την έντονη αύξηση των επιφανειακών ριζών χωρίς να υπολογίσουμε ότι δεν έχει νόημα να κρύβουμε το nebari του δένδρου Το ιδανικό είναι να φαίνεται το nebari με τέτοιο τρόπο που ο παρατηρητής θα φαντάζεται την παρουσία των άλλων ριζών κρυμμένες κάτω από το χώμα.


ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ

ΠΟΤΙΣΜΑ
Μετά την μεταφύτευση ,εξ αιτίας της μικρής ποσότητας των ριζών και των κλαδιών πρέπει να ψεκάζουμε συχνά τον κορμό και τα κλαδιά με νερό. Μπορούμε να προσθέσουμε στο νερό και κάποια βιταμίνη. Οι ψεκασμοί θα είναι περίπου οι μισοί από εκείνους που θέλει ένα δένδρο σε κανονικές συνθήκες. Επίσης μπορούμε να το τοποθετήσουμε έξω όταν βρέχει χωρίς να έχουμε πρόβλημα.
ΛΙΠΑΝΣΗ
Εάν του βάλουμε λίπασμα αμέσως μετά την μεταφύτευση θα προξενήσουμε βλάβη στις ρίζες. Η κανονική λίπανση αρχίζει 6-7 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Όταν το δένδρο αρχίζει να πετάει βλαστούς το ποτίζουμε με νερό μαζί με κάποια βιταμίνη. Ανάλογα βέβαια με την περίοδο που έγινε η μεταφύτευση αλλάζει και η ιδανική περίοδος της λίπανσης. Την περίοδο της νάρκης (Ιανουάριο-Φεβρουάριο) αρχίζουμε την λίπανση μεταξύ της αρχής του Μαρτίου και το τέλος Απριλίου. Μετά την μεταφύτευση καλό είναι να περάσει τουλάχιστον ένας μήνας πριν αρχίσουμε την λίπανση.
. Πριν από την άνθηση (Μάρτιο-Απρίλιο) λιπαίνουμε προς το τέλος του Ιουνίου.
. Μετά το άνθισμα (Μάιο-Ιούνιο) λιπαίνουμε στις αρχές Σεπτεμβρίου.
ΘΕΣΗ
Μετά την μεταφύτευση τοποθετούμε το δένδρο σε μία θέση φωτεινή αλλά μακριά από τον ήλιο και τον άνεμο. Όταν όμως αρχίζει να βλασταίνει είναι καλό να το μεταφέρουμε σε μία θέση ευάερη και ευήλια .
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΕΜΑ.
Έως ένα έτος μετά την μεταφύτευση αφήνουμε το δένδρο να αναπτύξει ελεύθερα τους βλαστούς του. Εξαίρεση έχουν μόνο τα δένδρα που έχουν μία δυνατή και γρήγορη ανάπτυξη.. Τον δεύτερο χρόνο γίνεται ένα αυστηρό κλάδεμα εν όψει της ανάπτυξης του τρίτου έτους.
ΣΥΡΜΑΤΩΜΑ
Αφού περάσει ένας χρόνος μετά την μεταφύτευση συρματώνουμε την βάση των κύριων κλαδιών για να προσδιορίσουμε την θέση τους χωρίς όμως να συρματώσουμε τις άκρες. Θα χρησιμοποιήσουμε το κλάδεμα για να δώσουμε μία φυσικότητα στο δένδρο.
ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ
Δεν μεταφυτεύουμε εάν δεν περάσουν 2 χρόνια περίπου από την προηγούμενη όσον αφορά τα νεαρά φυτά και 5-6 χρόνια για τα ενήλικα δένδρα ή για τα κωνοφόρα.

Το να μεταφυτεύσουμε ένα νεαρό φυτό δεν παρουσιάζει μεγάλους κινδύνους και οι πιθανότητες να τα καταφέρουμε είναι σχεδόν 100%.εάν όλα γίνονται με λίγη γνώση και την απαιτούμενη προσοχή για την περίοδο μετά την μεταφύτευση. Το πρόβλημα θα υπάρξει εάν γίνανε λάθη κατά την διάρκεια αυτών των εργασιών. Θα επαναλάβω λοιπόν ποια είναι τα προβλήματα και οι εργασίες .Η καλύτερη περίοδος για φυτά που προέρχονται από φυτώριο ή από την φύση (yamadori) είναι η αρχή της άνοιξης, δηλαδή 15-30 ημέρες πριν ανοίξουν τα ‘’μάτια’’. Η εργασία γίνεται μία ημέρα χωρίς αέρα και προσέχοντας να μην στεγνώσουν οι ρίζες όταν θα είναι ξεσκέπαστες από το χώμα γι’αυτό καλό θα είναι να τις ψεκάζουμε με νερό .Εάν το φυτό είναι μεγάλο και δεν έχει ξαναγίνει μεταφύτευση πρέπει να κόψουμε την κεντρική ρίζα και όποιες είναι πολύ μεγάλες αποφεύγοντας όμως αυτές που είναι λευκές και λεπτές. Συγχρόνως πρέπει να κλαδέψουμε και λίγο το φύλλωμα, αναλόγως με την ποσότητα των κομμένων ριζών, υποθέτοντας μία μελλοντική ανάπτυξη του φυτού αλλά κα έχοντας στο μυαλό μας την μετέπειτα αισθητική του μπονσάι. Την ίδια λογική εφαρμόζουμε και για την κοπή των ριζών κάτι που συνήθως παραβλέπουν αρκετοί. Η χρήση ενός χώματος που επιτρέπει το στράγγισμα (πολύ καλό το acadama σε μείγμα 40% με 30% πυριτίου-αλουμινίου και 30% χώμα) θα αυξήσουν σίγουρα τις πιθανότητες επιτυχίας. Από αυτό το σημείο και μετά αποφεύγουμε να εκθέσουμε το φυτό στον ήλιο και τον αέρα ,δεν λιπαίνουμε και ποτίζοντας μόνο όταν το χώμα είναι στεγνό Ψεκάζουμε όσο μπορούμε το φύλλωμα .Όταν το φυτό αρχίζει να βγάζει νέα φύλλα ,αυτό θα είναι το δείγμα ότι η εργασία μας πέτυχε
Κλειδωμένο