Μπονσαι Μαστερ στην Ελλάδα.
Re: Μπονσαι Μαστερ στην Ελλάδα.
Συμφωνώ απόλυτα! +1pinusmugo έγραψε:Ολοι θελουμε να γινουμε ειδημονες αν και αυτη η λεξη δεν υφισταται στα μπονσαι,ουτε φυσικα η λεξη μαστερ.
Αυτο που λειπει απο εναν αρχαριο η εναν ερασιτεχνη ειναι η εμπειρια.Η εμπειρια ερχεται με τον χρονο,με τα λαθη και φυσικα με την πρακτικη και τον πειραματισμο πανω σε φυτα και δεντρα.Αυτο που διαθετουν οι περισσοτεροι "μαστερ"ειναι ακριβως αυτο το πραγμα,δηλαδη η εμπειρια και η εμπειρια δεν μεταδιδεται σε 5 η 7 ωρες μαθημα η σε ενα ΣαββατοΚυριακο,αυτο ειναι ουτοπικο φαινομενο.
Αναρωτηθειτε απλα το εξης,εαν μας μετεδιδε την εμπειρια του ΟΛΗ τι θα εμενε για αυτον?Πως θα ζουσε απο εκει και περα αφου ολοι θα ειχαμε γινει σαν αυτον?Γιατι οι περισσοτεροι ζουνε απο αυτο το πραγμα.Εαν σου πει ενας υδραυλικος πως φτιαχνεται η βρυση μια φορα,μετα δεν τον εχεις αναγκη και δεν θα ξαναρθει.Τον συμφερει κατι τετοιο?
Θελω να καταληξω οτι εκει που ενα ατομο θα ξοδευε 100 η 150 ευρω συμμετοχη για να παραστει σε ενα ψευτοσεμιναριο θα μπορουσε με αυτα τα χρηματα να παρει πολλα δεντρακια(ας ειναι και λεπτα και μικρα)και να μαθει παρα πολλα περισσοτερα,να αποκτησει εμπειρια ΜΟΝΟΣ του πανω σε αυτα.
Ειναι απολυτως λογικο οταν ενας ανθρωπος εχει φτασει σε καποια μετρα υψηλοτερα να μιλαει σε εναν αλλον και να μην καταλαβαινει τιποτα και να του φαινονται καπως.Θα τα καταλαβει μονο εαν ασχοληθει σοβαρα και πανω απο ολα πρακτικα,τοτε θα ειναι σε θεση να αντιληφθει και να εμπεδωσει το τι λεει ο αλλος "ο λεγομενος μαστερ".
-
pinusmugo
- Imperial

- Has thanked: 0
- Been thanked: 1 time
Ολοι θελουμε να γινουμε ειδημονες αν και αυτη η λεξη δεν υφισταται στα μπονσαι,ουτε φυσικα η λεξη μαστερ.
Αυτο που λειπει απο εναν αρχαριο η εναν ερασιτεχνη ειναι η εμπειρια.Η εμπειρια ερχεται με τον χρονο,με τα λαθη και φυσικα με την πρακτικη και τον πειραματισμο πανω σε φυτα και δεντρα.Αυτο που διαθετουν οι περισσοτεροι "μαστερ"ειναι ακριβως αυτο το πραγμα,δηλαδη η εμπειρια και η εμπειρια δεν μεταδιδεται σε 5 η 7 ωρες μαθημα η σε ενα ΣαββατοΚυριακο,αυτο ειναι ουτοπικο φαινομενο.
Αναρωτηθειτε απλα το εξης,εαν μας μετεδιδε την εμπειρια του ΟΛΗ τι θα εμενε για αυτον?Πως θα ζουσε απο εκει και περα αφου ολοι θα ειχαμε γινει σαν αυτον?Γιατι οι περισσοτεροι ζουνε απο αυτο το πραγμα.Εαν σου πει ενας υδραυλικος πως φτιαχνεται η βρυση μια φορα,μετα δεν τον εχεις αναγκη και δεν θα ξαναρθει.Τον συμφερει κατι τετοιο?
Θελω να καταληξω οτι εκει που ενα ατομο θα ξοδευε 100 η 150 ευρω συμμετοχη για να παραστει σε ενα ψευτοσεμιναριο θα μπορουσε με αυτα τα χρηματα να παρει πολλα δεντρακια(ας ειναι και λεπτα και μικρα)και να μαθει παρα πολλα περισσοτερα,να αποκτησει εμπειρια ΜΟΝΟΣ του πανω σε αυτα.
Ειναι απολυτως λογικο οταν ενας ανθρωπος εχει φτασει σε καποια μετρα υψηλοτερα να μιλαει σε εναν αλλον και να μην καταλαβαινει τιποτα και να του φαινονται καπως.Θα τα καταλαβει μονο εαν ασχοληθει σοβαρα και πανω απο ολα πρακτικα,τοτε θα ειναι σε θεση να αντιληφθει και να εμπεδωσει το τι λεει ο αλλος "ο λεγομενος μαστερ".
«Δεν μπορείς να δημιουργήσεις ένα αριστούργημα αν πρώτα δεν καταστρέψεις ένα»
-
iohokahey
- Masterpiece

Jean-Zac έγραψε:Απολαύστε τα λάθη σας, γιατί αυτά θα σας δώσουν γνώση.
Αφήστε τα δένδρα σας να μεγαλώσουν ώστε να τους δώσετε την μορφή
που έχετε στην καρδιά σας. Όταν με τα χρόνια θα μεστώσετε εμπειρικά
τότε το βλέμμα σας θα διαπερνά την εικόνα του φυτού, θα ταξιδεύει μαζί
του και το χαμόγελο στο πρόσωπό σας θα λέει πολλά. Μείνετε ερασιτέχνες
γιατί η χαρά είναι μεγαλύτερη, αφιερώστε χρόνο και στα άλλα πρόσωπα που
είναι τριγύρω σας. Το φυτό θα σας περιμένει και θα είναι σύντροφος στην
ζωή σας, μικρή μαρτυρία των κόπων σας , των εργασιών σας, της άγνοιά σας,
της ψυχοσύνθεσή σας, των καλών και κακών στιγμών σας, ο εξομολογητής σας,
το μικρό παιδί σας που περιμένει ένα χάϊδεμα, λίγο δρόσισμα, λίγη φροντίδα.
Το σχολείο θα μας δώσει ένα δίπλωμα παρακολούθησης, θα μας μάθει να
συρματώνουμε και να κλαδεύουμε, να διαμορφώνουμε, θα πάρουμε έτσι
και κάποιο παράσημο. Θα ξαμοληθούμε και στην φύση να βγάλουμε 5-6 yamadori ,
θα αγοράσουμε και άλλα τόσα δένδρα από Ιαπωνία ξοδεύοντας 1000-1500 euro
για το καθένα αλλά τότε θα έχουμε γίνει από τους πιο σεβαστούς και έμπειρους στον
χώρο των μπονσάι. Θαύμασα κάποιον αγαπητό φίλο που μου έλεγε ότι όταν γεννήθηκε
η κόρη του φύτεψε σπόρους για να δημιουργήσει κάποια ημέρα κάποια μπονσάι για το
παιδί του. Άλλη η φιλοσοφία της χαράς, της δημιουργίας, της απόλαυσης γι΄ αυτό που
κάνουμε και άλλη η φιλοσοφία του πρωταθλητισμού.
Η χαρά του πρωινού καφέ της Κυριακής παρέα με κάποιο από τα φυτά μου για 1-2 ώρες
κλαδεύωντας, συρματώνωντας και διαμορφώνοντας είναι ότι καλύτερο για να περάσω
χαλαρωτικές στιγμές άσχετα εάν σας αρέσει ή δεν σας αρέσει η διαμόρφωση που έκανα.
Εμένα με γεμίζει χαρά και αυτό μου φτάνει. Το μυστικό είναι ότι το κάνω για τον εαυτό
μου και όχι για κανέναν άλλο.
.
πολυ φιλοσοφημενη αποψη ευχαριστουμε που την μοιραστηκες μαζι μας..συμφωνω..πολλα πολλα ++++
++++1 !!
..When The Night Is Overcome
You May Rise To Find The Sun..
Γιώργος
You May Rise To Find The Sun..
Γιώργος
-
Jean-Zac
- V.I.P

- Been thanked: 291 times
Απολαύστε τα λάθη σας, γιατί αυτά θα σας δώσουν γνώση.
για το καθένα αλλά τότε θα έχουμε γίνει από τους πιο σεβαστούς και έμπειρους στον
η κόρη του φύτεψε σπόρους για να δημιουργήσει κάποια ημέρα κάποια μπονσάι για το
παιδί του. Άλλη η φιλοσοφία της χαράς, της δημιουργίας, της απόλαυσης γι΄ αυτό που
Η χαρά του πρωινού καφέ της Κυριακής παρέα με κάποιο από τα φυτά μου για 1-2 ώρες
χαλαρωτικές στιγμές άσχετα εάν σας αρέσει ή δεν σας αρέσει η διαμόρφωση που έκανα.
Εμένα με γεμίζει χαρά και αυτό μου φτάνει. Το μυστικό είναι ότι το κάνω για τον εαυτό
.
.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
-
RiaDr
- Imperial Masterpiece

- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 6 times
Θα συμφωνήσω εκ νέου με τους προλαλήσαντες, δεν άλλαξε κάτι απ' την πρώτη μου τοποθέτηση.
Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε πως είμαστε φόρουμ, "δουλειά" μας είναι να προωθούμε την εμπειρία των μελών μας στο πλαίσιο της ερασιτεχνικής μας ενασχόλησης. Οικονομικές συναλλαγές οποιουδήποτε τύπου, είτε πρόκειται για "μάστερ" (εντός κι εκτός εισαγωγικών), είτε πρόκειται για άλλους επαγγελματίες του χώρου, δεν έχουν θέση εδώ και έχουμε καταφέρει επιτυχώς να τις αποφύγουμε όλα αυτά τα χρόνια!
Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε πως είμαστε φόρουμ, "δουλειά" μας είναι να προωθούμε την εμπειρία των μελών μας στο πλαίσιο της ερασιτεχνικής μας ενασχόλησης. Οικονομικές συναλλαγές οποιουδήποτε τύπου, είτε πρόκειται για "μάστερ" (εντός κι εκτός εισαγωγικών), είτε πρόκειται για άλλους επαγγελματίες του χώρου, δεν έχουν θέση εδώ και έχουμε καταφέρει επιτυχώς να τις αποφύγουμε όλα αυτά τα χρόνια!
"Το καλύτερο λίπασμα για τα φυτά είναι η σκιά του κηπουρού.."
-
Harris
Topic author - Συντονιστής

- Has thanked: 116 times
- Been thanked: 193 times
- Επικοινωνία:
[justify]Εντάξει εαν το σκεφτούμε λογικά έτσι είναι. Τι να σου προσφέρει και πως να μπορέσει με 10 - 20 ατομα απο πάνω του να του ζητανε να του φτιαξει το δέντρο; Οσο και καλη διαθεση να εχεις δεν θα τα καταφέρει. (Εκτός και εαν ειναι σε εναν παγκο και ασχολειται με ενα δέντρο και οι αλλοι απο κάτω απλά κοιτάνε... Γιατι να μην το δούμε στο YOUTUBE και να το γυρναμε και πισω και μπρος το βίντεο;)
Επίσης το bonsaiforum.gr δεν χρειάζεται ψευτο-promotion οτι και καλα φέραμε εναν μαστερ για να μαζέψουμε 'πελατεία'! Δεν πουλάμε την πλάκα μας κάνουμε και εαν πραγματικά θέλουμε να μαθουμε και να γίνουμε καλύτεροι οι συναντήσεις μας είναι το Α και το Ω. (Να πεταχτούμε και μια Λαμία;....
Είμαστε με τον Jean-Zac πανω απο ενα δέντρο και να το κοιτάμε μονο να το κοιτάμε επι 3 ωρες! Τιποτα αλλο! Μέχρι να ξεκινησουμε να κανουμε κάτι στο δέντρο. (καιαυτό έγινε για να μην φυγω με το δέντρο όπως το έφερα. Αλλιώς θα το κοιτούσε 2 μέρες και θα το σκεφτόνταν - εαν κανω αυτο θα γινει ετσι αν κανω το αλλο θα γινει αλλιως. (μια μέρα θα ήθελα να γίνω J-Z
και πως θα γίνει αυτό; με διάβασμα, παρέα, αγάπη και εργασίες...και να το 'έχεις')
[/justify]
Επίσης το bonsaiforum.gr δεν χρειάζεται ψευτο-promotion οτι και καλα φέραμε εναν μαστερ για να μαζέψουμε 'πελατεία'! Δεν πουλάμε την πλάκα μας κάνουμε και εαν πραγματικά θέλουμε να μαθουμε και να γίνουμε καλύτεροι οι συναντήσεις μας είναι το Α και το Ω. (Να πεταχτούμε και μια Λαμία;....
Είμαστε με τον Jean-Zac πανω απο ενα δέντρο και να το κοιτάμε μονο να το κοιτάμε επι 3 ωρες! Τιποτα αλλο! Μέχρι να ξεκινησουμε να κανουμε κάτι στο δέντρο. (καιαυτό έγινε για να μην φυγω με το δέντρο όπως το έφερα. Αλλιώς θα το κοιτούσε 2 μέρες και θα το σκεφτόνταν - εαν κανω αυτο θα γινει ετσι αν κανω το αλλο θα γινει αλλιως. (μια μέρα θα ήθελα να γίνω J-Z
[/justify]
-
karesansui
- Συντονιστής

- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 62 times
Ουδείς αμφισβήτησε τις γνώσεις, την εμπειρία ή άλλο τι σε απλό ή υπερθετικό βαθμό του/των bonsai master/s!
Στην δημοσίευσή μου ενίσταμαι και αμφισβητώ την όλη διαδικασία που ακολουθείται όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και αλλού!
Επεκτείνοντας το υστερόγραφό μου στην πρότερη δημοσίευση, θα συμφωνούσα σε ιδιαίτερα ή φροντιστηριακά μαθήματα απο έναν master σε ομάδες των 3-5 ατόμων! Τοιουτοτρόπως και απορίες λύνονται και μάθημα γίνεται και η εμπέδωση είναι σαφώς καλύτερη! Πιάνουν τόπο και τα λεφτά που θα δώσει κάποιος!
Τώρα, τα υπόλοιπα είναι απλώς αυτό που έλεγε η νόνα μου : "αλοιφίτσες και πανάκια" ή για να το είπω πιό κομψά, δημόσιες σχέσεις...!
Στην δημοσίευσή μου ενίσταμαι και αμφισβητώ την όλη διαδικασία που ακολουθείται όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και αλλού!
Επεκτείνοντας το υστερόγραφό μου στην πρότερη δημοσίευση, θα συμφωνούσα σε ιδιαίτερα ή φροντιστηριακά μαθήματα απο έναν master σε ομάδες των 3-5 ατόμων! Τοιουτοτρόπως και απορίες λύνονται και μάθημα γίνεται και η εμπέδωση είναι σαφώς καλύτερη! Πιάνουν τόπο και τα λεφτά που θα δώσει κάποιος!
Τώρα, τα υπόλοιπα είναι απλώς αυτό που έλεγε η νόνα μου : "αλοιφίτσες και πανάκια" ή για να το είπω πιό κομψά, δημόσιες σχέσεις...!
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
Παιδες δεν ειναι ετσι ακριβως.Σιγουρα οτι θα τον ποτισεις,θα τον ταισεις,θα τον πληρωσεις,κτλ ειναι μεσα στο προγραμμα..αλλα
επειδη πιθανοτατα ο συγκεκριμενος ανθρωπος εχει καποιες εμπειριες παραπανω μπορει να μας δειξει πραγματα που δεν εχουμε συναντησει εως τωρα και να μας πει διαφορους τροπους.Δεν ξερω απλα λεω την γνωμη μου.Αλλα σιγουρα θα ητανε μια εμπειρια για ολους μας.Οποτε εαν τιθεται θεμα ψηφου εγω ειμαι υπερ.Εννοειτε μιλαω σε λογικα πλαισια παντα και φυσικα να μην τον κανουμε χρυσο ετσι..
επειδη πιθανοτατα ο συγκεκριμενος ανθρωπος εχει καποιες εμπειριες παραπανω μπορει να μας δειξει πραγματα που δεν εχουμε συναντησει εως τωρα και να μας πει διαφορους τροπους.Δεν ξερω απλα λεω την γνωμη μου.Αλλα σιγουρα θα ητανε μια εμπειρια για ολους μας.Οποτε εαν τιθεται θεμα ψηφου εγω ειμαι υπερ.Εννοειτε μιλαω σε λογικα πλαισια παντα και φυσικα να μην τον κανουμε χρυσο ετσι..
-
Harris
Topic author - Συντονιστής

- Has thanked: 116 times
- Been thanked: 193 times
- Επικοινωνία:
Εντάξει εαν το σκεφτούμε λογικά έτσι είναι. Τι να σου προσφέρει και πως να μπορέσει με 10 - 20 ατομα απο πάνω του να του ζητανε να του φτιαξει το δέντρο;
-
pinusmugo
- Imperial

Μπραβο ρε Παναγιωτη,το ευχαριστηθηκα ΟΛΟ το κειμενο σου,ελεος πια με τους μαστερ και τους ειδημονες.karesansui έγραψε:CaptainAmerica έγραψε:Σκέφτεστε να φέρετε κάποιον 'δάσκαλο;' ???????
Να φέρουμε bonsai master ;; Μάλιστα!! Να έρθει λοιπόν ο ...master!! Να ομιλήσει σε ενα αξιοπρεπές κοινό των 20-25 ή το πολύ 30 ατόμων, να μας αναλύσει ή/και επιδείξει κάποιες απο τις τεχνικές του ( που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του) να μας αποκαλύψει μερικά απο τα μυστικά της τέχνης του ( και αυτά τα γράφει κατά καιρούς σε φόρουμ ή στο blog του), να ...ευλογήσει τα μπονσάι όσων τα φέρουν (γιατί κάτι άλλο εκ των πραγμάτων δεν θα ´χει τον χρόνο να κάνει), να τον κοιμίσουμε, τον ταίσουμε, τον ξεναγήσουμε στην όμορφη χώρα μας, να του δείξουμε τι εστί ελληνική φιλοξενία ( με το αζημίωτο εννοείται) και να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας την επαύριο της συγκέντρωσης αναβαπτισμένοι με την προσωπική μας επαφή με έναν bonsai master!! Α! Μην λησμονήσω. Θα τον χρίσουμε επίτιμο ή και αντεπιστέλλον μέλος του φόρουμ. Έτσι θα αναβαθμιστούμε σε διεθνές επίπεδο!!Όλα κι όλα!!
Να με συμπαθάτε αλλά, προσωπικά δεν συνηγορώ σε εκδηλώσεις συνεδριακού τουρισμού καθ´ οιονδήποτε τρόπο.
ΥΓ για κάτι άλλο, το συζητάμε...!
Αν δεν προσπαθησει ο καθενας μονος του να κανει καποιες εργασιες πανω σε δεντρακια και να πειραμματιστει τι να σου κανει ο μαστερ,οποιοδηποτε και να ειναι,οποιοσδηποτε.
«Δεν μπορείς να δημιουργήσεις ένα αριστούργημα αν πρώτα δεν καταστρέψεις ένα»
-
karesansui
- Συντονιστής

- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 62 times
CaptainAmerica έγραψε:Σκέφτεστε να φέρετε κάποιον 'δάσκαλο;' ???????
Να φέρουμε bonsai master ;; Μάλιστα!! Να έρθει λοιπόν ο ...master!! Να ομιλήσει σε ενα αξιοπρεπές κοινό των 20-25 ή το πολύ 30 ατόμων, να μας αναλύσει ή/και επιδείξει κάποιες απο τις τεχνικές του ( που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του) να μας αποκαλύψει μερικά απο τα μυστικά της τέχνης του ( και αυτά τα γράφει κατά καιρούς σε φόρουμ ή στο blog του), να ...ευλογήσει τα μπονσάι όσων τα φέρουν (γιατί κάτι άλλο εκ των πραγμάτων δεν θα ´χει τον χρόνο να κάνει), να τον κοιμίσουμε, τον ταίσουμε, τον ξεναγήσουμε στην όμορφη χώρα μας, να του δείξουμε τι εστί ελληνική φιλοξενία ( με το αζημίωτο εννοείται) και να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας την επαύριο της συγκέντρωσης αναβαπτισμένοι με την προσωπική μας επαφή με έναν bonsai master!!
Α! Μην λησμονήσω. Θα τον χρίσουμε επίτιμο ή και αντεπιστέλλον μέλος του φόρουμ.
Έτσι θα αναβαθμιστούμε σε διεθνές επίπεδο!! Όλα κι όλα!!!
Να με συμπαθάτε αλλά, προσωπικά δεν συνηγορώ σε εκδηλώσεις συνεδριακού τουρισμού καθ´ οιονδήποτε τρόπο.
ΥΓ για κάτι άλλο, το συζητάμε...!
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
Σπεύδε βραδέως
-
CaptainAmerica
- Omono

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 8 times
-
filitsa
- Imperial

- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 4 times
Hfestion έγραψε:Νομίζω ότι ο όρος bonsai Master δεν είναι σωστός για τους δυτικός λαούς. Ίσως καλλιεργητης bonsai η bonsai artist η κάτι τέτοιο να ήταν πιο σωστό. Η λέξη master τουλάχιστον σε ιαπωνία η κίνα έχει μια βαθύτερη ενια δασκάλου. Όσοι έχουν κάνει κάποια παραδοσιακή πολεμικη τέχνη ίσως να γνωρίζουν. Ακόμα νομίζω ότι δεν μπορεί να υπάρξει δάσκαλος αν δεν υπάρχουν μαθητές, και η σχέση μαθητή και δασκάλου είναι άμεση. Ο δάσκαλος δίχει τον δρόμο, ο μαθητής βάζει στόχους και τος ξεπερνάει. Επόμενος οποίος και να έρθει (κατά την δίκη μου άποψη) δεν μπορεί να αποκαλέστει σε καμία περίπτωση δάσκαλος, διότι δεν υπάρχει κάποιος από το εξωτερικό "master" όπως γράφει η επικεφαλίδα του topic που να δίχνει τον δρόμο μέσο αυτού του φόρουμ. Αυτό γίνετε μόνο απο τα ίδια μέλοι του φόρουμ και κατά την γνώμη μόυ με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Αν ερχόταν κάποιος κύριός με πόλλα χρόνια εμπειρίας να διαμορφώσει κάποιο πολύ εξαιρετικό δέντρο σίγουρα θα ήθελα να το παρακολουθήσω και να τον γνωρίσω από κοντά. Αν θα παρακολουθούσα κάποιο σεμιναριο αυτό θα ήταν πάνω στην γεωπονία γιατί θεωρώ ότι έχει άμεση σχέση με αυτό εδώ το χόμπι.
Συμφωνώ απόλυτα!
-
Hfestion
- Συντονιστής

- Has thanked: 422 times
- Been thanked: 364 times
Νομίζω ότι ο όρος bonsai Master δεν είναι σωστός για τους δυτικός λαούς. Ίσως καλλιεργητης bonsai η bonsai artist η κάτι τέτοιο να ήταν πιο σωστό. Η λέξη master τουλάχιστον σε ιαπωνία η κίνα έχει μια βαθύτερη ενια δασκάλου. Όσοι έχουν κάνει κάποια παραδοσιακή πολεμικη τέχνη ίσως να γνωρίζουν. Ακόμα νομίζω ότι δεν μπορεί να υπάρξει δάσκαλος αν δεν υπάρχουν μαθητές, και η σχέση μαθητή και δασκάλου είναι άμεση. Ο δάσκαλος δίχει τον δρόμο, ο μαθητής βάζει στόχους και τος ξεπερνάει. Επόμενος οποίος και να έρθει (κατά την δίκη μου άποψη) δεν μπορεί να αποκαλέστει σε καμία περίπτωση δάσκαλος, διότι δεν υπάρχει κάποιος από το εξωτερικό "master" όπως γράφει η επικεφαλίδα του topic που να δίχνει τον δρόμο μέσο αυτού του φόρουμ. Αυτό γίνετε μόνο απο τα ίδια μέλοι του φόρουμ και κατά την γνώμη μόυ με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Αν ερχόταν κάποιος κύριός με πόλλα χρόνια εμπειρίας να διαμορφώσει κάποιο πολύ εξαιρετικό δέντρο σίγουρα θα ήθελα να το παρακολουθήσω και να τον γνωρίσω από κοντά. Αν θα παρακολουθούσα κάποιο σεμιναριο αυτό θα ήταν πάνω στην γεωπονία γιατί θεωρώ ότι έχει άμεση σχέση με αυτό εδώ το χόμπι.
-
Antonis Rizopoulos
- Shohin

- Been thanked: 0
+11karesansui έγραψε:Παρά το γεγονός οτι το μπονσάι έγινε ευρύτερα γνωστό στην Δύση μέσω του αμερικάνικου στρατού κατοχής της ΙαπωνίαςPanosBonsai έγραψε:Εαν θέλουμε να μιλάμε για bonsai master μιλάμε για Ιάπωνα. Aπλά και μόνο απο δέος σε Ιάπωνα θα μπορούσα να ...
μετά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν πρέπει να μας διαφεύγει, πως οι κινέζοι ήσαν οι πρώτοι διδάξαντες αιώνες πρίν περάσει στην νησιωτική Ιαπωνία μέσω Κορέας!
Μετα απο μια πολύχρονη διακοπή της άσκησης της τέχνης του πέντζινκγ (μπονσάι) στην Κίνα, λόγω "πολιτιστικής επανάστασης" του τότε καθεστώτος, η τέχνη αυτή γνωρίζει και πάλι μια νέα άνθιση εκεί ακριβώς που πρωτοεμφανίστηκε!
Δάσκαλοι λοιπόν αξιοσέβαστοι υπάρχουν και εκτός Ιαπωνίας!!