Χωματα απο Ιαπωνια
-
karesansui
- Συντονιστής

- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 62 times
Re: Χωματα απο Ιαπωνια
Σχετικά με αυτό που έγραψα για την ελαφρόπετρα και την λογική απορία της Αλεξάνδρας!
Ανέφερα οτι συχνά παρατηρείται με την χρήση της ελαφρόπετρας σαν υποστρώματος αυξομοιώσεις στο pH, οφειλόμενες μάλλον στην χαμηλή ανταλλακτική ικανότητα των ιόντων (cation exchange capacity) της ελαφρόπετρας.
Στο μυαλό μου όμως είχα όσα κατά καιρούς διαβάσει για την χρήση της σαν αποκλειστικό υπόστρωμα στις υδροπονικές καλλιέργειες!
Λάθος μου γιατί, η περιορισμένη χρήση της σε μίγματα για τα μπονσάι ακόμα και σε ποσοστό 50% δεν επιφέρει τέτοιου είδους μεταβολές που να την καθιστούν ακατάλληλη!
Η προτίμηση για την κόκκινη λάβα οφείλεται περισσότερο στη χημική αδράνειά της, την πορώδη σύσταση, αλλά και την καλύτερη εμφανισή της αισθητικά σε ένα μίγμα!
Οπότε συγχωρήστε μου τον αφορισμό για την ελαφρόπετρα[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... flower.gif[/img]
Ανέφερα οτι συχνά παρατηρείται με την χρήση της ελαφρόπετρας σαν υποστρώματος αυξομοιώσεις στο pH, οφειλόμενες μάλλον στην χαμηλή ανταλλακτική ικανότητα των ιόντων (cation exchange capacity) της ελαφρόπετρας.
Στο μυαλό μου όμως είχα όσα κατά καιρούς διαβάσει για την χρήση της σαν αποκλειστικό υπόστρωμα στις υδροπονικές καλλιέργειες!
Λάθος μου γιατί, η περιορισμένη χρήση της σε μίγματα για τα μπονσάι ακόμα και σε ποσοστό 50% δεν επιφέρει τέτοιου είδους μεταβολές που να την καθιστούν ακατάλληλη!
Η προτίμηση για την κόκκινη λάβα οφείλεται περισσότερο στη χημική αδράνειά της, την πορώδη σύσταση, αλλά και την καλύτερη εμφανισή της αισθητικά σε ένα μίγμα!
Οπότε συγχωρήστε μου τον αφορισμό για την ελαφρόπετρα[img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... flower.gif[/img]
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
Σπεύδε βραδέως
"To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand, And eternity in an hour" W.Blake
πολυ καλο ηταν ενα υποστρωμα που ειχα δοκιμασει παλαιοτερα απο πορωδες υλικο για ενυδρεια αλλα λογου κοστους το ακυρωσα
αλλα για να λεμε την αληθεια τα καλα κοματια μου τα εχω σε τεραμολ και ακανταμα,κιριου για να εχω το κεφαλι μου σιγουρο σε καμια 5ετια ισως εχω κατι σιγουρα να αντιπροτεινω
βεβαια πολυ καλα πανε και τα αλλα σε φτηνοτερα υποστρωματα ...
αλλα για να λεμε την αληθεια τα καλα κοματια μου τα εχω σε τεραμολ και ακανταμα,κιριου για να εχω το κεφαλι μου σιγουρο σε καμια 5ετια ισως εχω κατι σιγουρα να αντιπροτεινω
βεβαια πολυ καλα πανε και τα αλλα σε φτηνοτερα υποστρωματα ...
Σε παρακαλώ, κάτι παραπάνω σε σχέση με αυτό, Παναγιώτη μου, έχεις να μας γράψεις?karesansui έγραψε: ... ... Η ελαφρόπετρα παρά τις ιδιότητές της, ελαφριά, πορώδης, κλπ. συχνά αποσταθεροποιεί το pH του υποστρώματος... ...
Ευχαριστώ!
-
karesansui
- Συντονιστής

Νομίζω πως η κόκκινη λάβα είναι η καλύτερη επιλογή σε σχέση με την ελαφρόπετρα! Η ελαφρόπετρα παρά τις ιδιότητές της, ελαφριά, πορώδης, κλπ. συχνά αποσταθεροποιεί το pH του υποστρώματος. Αυτά σε γενικές γραμμές...geogeo έγραψε:και κατι ακόμα
Η ελαφρόπετρα ειναι καλή ή ειναι καλυτερη επιλογή η κόκκινη λάβα???
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
Σπεύδε βραδέως
Δηλαδή τύρφη, ψιλό χαλικάκι - άμμος, ελαφρόπετρα, φλοιό πεύκου, περλίτη, μια ανάμιξη με κάποια από αυτά θα έχουμε μια χαρά υπόστρωμα ε?
Όλα αυτά τα υλικά μπορoύμε να τα βρούμε σε φυτώρια???
Όλα αυτά τα υλικά μπορoύμε να τα βρούμε σε φυτώρια???
GEO_TH bonsai pots
το ειχα κανει και εγω σε προμπονσαι και ηταν μια χαρα
κοκκινοχωμα απο βραχους που εχει ψηθει στον ηλιο...
αλλα με το ποτισμα (μετα απο κανα δυο χροννια)λασπωνει και λειτουργει εντελως αρνητικα
πρεπει να βρουμε τεραμολ(ψηφιζω ελαφροπετρα και ψιλο χαλικακι απο θαλασσα αφου ξεπλυθει πολυ καλα)
εγω εχω βαλει και ψημμενα τριματα απο πηλο περισσευματα απο γλαστρες...με καλα αποτελεσματα (ασχημα αισθητικα και ακανονιστα αλλα οκ)
κοκκινοχωμα απο βραχους που εχει ψηθει στον ηλιο...
αλλα με το ποτισμα (μετα απο κανα δυο χροννια)λασπωνει και λειτουργει εντελως αρνητικα
πρεπει να βρουμε τεραμολ(ψηφιζω ελαφροπετρα και ψιλο χαλικακι απο θαλασσα αφου ξεπλυθει πολυ καλα)
εγω εχω βαλει και ψημμενα τριματα απο πηλο περισσευματα απο γλαστρες...με καλα αποτελεσματα (ασχημα αισθητικα και ακανονιστα αλλα οκ)
-
Harris
- Συντονιστής

- Has thanked: 111 times
- Been thanked: 176 times
- Επικοινωνία:
karesansui έγραψε:Επανερχόμαστε σε ένα θέμα που μας απασχόλησε και μας απασχολεί γενικότερα πόσο μάλλον τώρα με το πυρηνικό ατύχημα στη Ιαπωνία, την αντικτάσταση δηλαδή του akadama με άλλο τι!geogeo έγραψε:Σήμερα αν δεν θέλω να χρησιμοποιήσω akadama με τι θα μπορούσα να το αντικαταστήσω (οσο πιο κοντά γινεται… ) και να βρίσκεται στην ελληνική αγορά?
Γιατί δεν το βλέπω να ξαναγοράζω για αρκετό καιρό με αυτά με ατά που γίνονται…
Υπάρχει κάτι γενικό? Η ανάλογα με την περίσταση?
Αν και το συγκεκριμένο είδος αργίλου, που είναι το akadama πληροί όλα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα υπόστρωμα για τα μπονάι, αερισμός, αποστράγιση και ανάπτυξη του ριζικού συστήματος εν τούτοις, δεν είναι το μόνο!
Προσωπικά, για να μην μακρυγορώ και επανέρχομαι στα ίδια και στα ίδια, χρησιμοποιώ κοκκινόχωμα, αργιλόχωμα δηλαδή, μαζεμένο απο τα βουνά. Το αφήνω να λιαστεί και αεριστεί για 10 ημέρες απλωμένο σε πλαστικό πανί, μετά το κοσκινίζω σε τρείς διαφορετικού διαμετρήματος σίτες (2,0-5,0 -7,0 χιλ) και το χρησιμοποιώ αναμεμιγμένο με τύρφη ή φλοιό πεύκου κλπ.
Δεν ξέρω κατά πόσο σε ικανοποιεί η απάντησή μου αλλά τα φυτά μου ευδοκιμούνε σε αυτό το μίγμα μια χαρά με αξαίρεση τα οξύφιλα (καμέλιες, αζαλέες) που εκεί χρησιμοποιώ φλοιό πεύκου, τύρφη και μικρή αναλογία απο χαλικάκι 2χιλ. περίπου!
(Τελευταία δοκιμάζω και μίγμα απο ίνες κοκοφοίνικα+άργιλο αλλά ακόμα δεν μπορώ να συμπεράνω)!
Θα κανονισουμε πικ-νικ και μαζεμα χωματος μια κυριακη!
-
karesansui
- Συντονιστής

Επανερχόμαστε σε ένα θέμα που μας απασχόλησε και μας απασχολεί γενικότερα πόσο μάλλον τώρα με το πυρηνικό ατύχημα στη Ιαπωνία, την αντικτάσταση δηλαδή του akadama με άλλο τι!geogeo έγραψε:Σήμερα αν δεν θέλω να χρησιμοποιήσω akadama με τι θα μπορούσα να το αντικαταστήσω (οσο πιο κοντά γινεται… ) και να βρίσκεται στην ελληνική αγορά?
Αν και το συγκεκριμένο είδος αργίλου, που είναι το akadama πληροί όλα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα υπόστρωμα για τα μπονάι, αερισμός, αποστράγιση και ανάπτυξη του ριζικού συστήματος εν τούτοις, δεν είναι το μόνο!
Προσωπικά, για να μην μακρυγορώ και επανέρχομαι στα ίδια και στα ίδια, χρησιμοποιώ κοκκινόχωμα, αργιλόχωμα δηλαδή, μαζεμένο απο τα βουνά. Το αφήνω να λιαστεί και αεριστεί για 10 ημέρες απλωμένο σε πλαστικό πανί, μετά το κοσκινίζω σε τρείς διαφορετικού διαμετρήματος σίτες (2,0-5,0 -7,0 χιλ) και το χρησιμοποιώ αναμεμιγμένο με τύρφη ή φλοιό πεύκου κλπ.
Δεν ξέρω κατά πόσο σε ικανοποιεί η απάντησή μου αλλά τα φυτά μου ευδοκιμούνε σε αυτό το μίγμα μια χαρά με αξαίρεση τα οξύφιλα (καμέλιες, αζαλέες) που εκεί χρησιμοποιώ φλοιό πεύκου, τύρφη και μικρή αναλογία απο χαλικάκι 2χιλ. περίπου!
(Τελευταία δοκιμάζω και μίγμα απο ίνες κοκοφοίνικα+άργιλο αλλά ακόμα δεν μπορώ να συμπεράνω)!
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
Σπεύδε βραδέως
Σήμερα αν δεν θέλω να χρησιμοποιήσω akadama με τι θα μπορούσα να το αντικαταστήσω (οσο πιο κοντά γινεται… ) και να βρίσκεται στην ελληνική αγορά?
GEO_TH bonsai pots
-
Philip
- Masterpiece

- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
Ωραια ...αναμενουμε νεα ειδικα για τα πευκα [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... /bravo.gif[/img]karesansui έγραψε:Φίλιππε, τα δεντάκια που έχω σε υπόστρωμα αργίλου/ελαφρόπετρας/τύρφης είναι βιμπούρνο, πυράκανθο και 2 μικρά πευκάκια απο κουκουναρόσπορο που μου έκαναν την τιμή να φυτρώσουν.
Μέχρι στιγμής όλα καλά!
Οψώμεθα...
Αντε ρε Λαζαρε.........που ειναι αυτα τα Larix....... αρχισανε να πετανε ?? [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... n_razz.gif[/img]
Περιμένω, Λάζαρε!
Μην αργήσεις όμως!
Πρέπει να καταλήξω στην απόφασή μου γρήγορα![img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... agenta.gif[/img]
Μην αργήσεις όμως!
Πρέπει να καταλήξω στην απόφασή μου γρήγορα![img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... agenta.gif[/img]
Αλεξανδρα απο την πρωτη στιγμη που ασχοληθηκα με τον μαγικο κοσμο των bonsai τα larix με ειχανε μαγεψει , ετσι λοιπον καποια στιγμη το τολμησα και αγορασα ενα σχετικα μεγαλο δεντρακι αλλα και καποια μικρα ωστε να τους δωσω την ευκαιρεια να προσαρμοστουν καλυτερα στο κλιμα απο την μια αλλα και εγω να μπορεσω να τα διαμορφωσω απο την αλλη.My Nellie έγραψε:Για πες Λάζαρε, από φυτώριο τα έχεις τα δενδράκια?Hombre έγραψε: ... ... εκανα μεταφυτευση μερικα μικρα larix και τα πανε μια χαρα .
... ....
Ήθελα κι εγώ να αγοράσω, μου αρέσουν υπερβολικά. Αλλά τελικά το ακύρωσα διότι νομίζω ότι το κλίμα της Αττικής δεν τα ευνοεί.
Τι νομίζεις εσύ?
Με την πρωτη ευκαιρεια θα ανοιξω νεο θεμα με φωτο.

-
loco
Topic author - Shohin

Ετσι και αλλιως στα νεαρα δεντρα καθε 2 αντε 3 χρονια κανεις μεταφυτευση οποτε δεν τα θελουμε για παντα.Hombre έγραψε: ...........Αλλα μηπως και το akadama κραταη για παντα?.......
Πετράν
Για πες Λάζαρε, από φυτώριο τα έχεις τα δενδράκια?Hombre έγραψε: ... ... εκανα μεταφυτευση μερικα μικρα larix και τα πανε μια χαρα .
... ....
Ήθελα κι εγώ να αγοράσω, μου αρέσουν υπερβολικά. Αλλά τελικά το ακύρωσα διότι νομίζω ότι το κλίμα της Αττικής δεν τα ευνοεί.
Τι νομίζεις εσύ?
-
karesansui
- Συντονιστής

Φίλιππε, τα δεντάκια που έχω σε υπόστρωμα αργίλου/ελαφρόπετρας/τύρφης είναι βιμπούρνο, πυράκανθο και 2 μικρά πευκάκια απο κουκουναρόσπορο που μου έκαναν την τιμή να φυτρώσουν.
Μέχρι στιγμής όλα καλά!
Οψώμεθα...
Μέχρι στιγμής όλα καλά!
Οψώμεθα...
Παναγιώτης
Σπεύδε βραδέως
Σπεύδε βραδέως
Συμφωνα με μια μικρη ερευνα που εκανα τα συγκεκριμενα υλικα εχουν ουδετερο ph και το κρατανε σταθερο για αρκετο καιρο , το προβλημα που υπαρχει ειναι το εξης , οπως ολα τα πετρωματα φθειρονται σε μεγαλυτερο βαθμο οταν ερχονται σε επαφη με οξινα δυαλυματα η υλικα .
Αλλα μηπως και το akadama κραταη για παντα? δεν συγκρινω τα δυο υλικα απλα κανω μια διαπιστωση.
Αυτα ,,,,,,,,,,,,,,,,
Αλλα μηπως και το akadama κραταη για παντα? δεν συγκρινω τα δυο υλικα απλα κανω μια διαπιστωση.
Αυτα ,,,,,,,,,,,,,,,,

-
Philip
- Masterpiece

Ωραια........το προβλημα δεν ειναι το τι ΡΗ εχουν αλλα εαν το κρατανε σταθερο.
Παιδια ο Λαζαρος κανει κατι απιστευτες ανακαλυψεις σε υποστρωματα....αντε να δουμε τι πηγε και βρηκε παλι [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... egreen.gif[/img]
Παιδια ο Λαζαρος κανει κατι απιστευτες ανακαλυψεις σε υποστρωματα....αντε να δουμε τι πηγε και βρηκε παλι [img]http://www.bonsaiclub.gr/forum/el//imag ... egreen.gif[/img]
Με την πρωτη ευκαιρεια θα βγαλω κοντινες φωτογραφιες απο καποια νεα υλικα που δοκιμαζω ως υποστρωμα σε καποια δεντρακια για να δειτε την κοκκομετρια , σε πρωτη φαση δειχνη να λειτουργει το πραγμα μια και εκανα μεταφυτευση μερικα μικρα larix και τα πανε μια χαρα .
Φιλιπε καλο θα ηταν καποια στιγμη να φερεις το εργαλειο να μετρησουμε το ph τους και εφοσον ειναι καλο πιστευω οτι λυσαμε το προβλημα μας.
Φιλιπε καλο θα ηταν καποια στιγμη να φερεις το εργαλειο να μετρησουμε το ph τους και εφοσον ειναι καλο πιστευω οτι λυσαμε το προβλημα μας.